Проектозаконът за хората с увреждания е публикуван за обществено обсъждане

В хода на подготовката на законопроекта се стигна до много спорове и конфликти, включително и между самите хора с увреждания.

© Георги Кожухаров

В хода на подготовката на законопроекта се стигна до много спорове и конфликти, включително и между самите хора с увреждания.Проектозаконът за хората с увреждания, подготовката на който предизвика спорове и протести, е публикуван за обществено обсъждане. Той предвижда индивидуалното подпомагане да стане с обединяване на досегашните плащания отделно за лекарства, транспорт и други услуги като за база се приеме линията на бедността - 321 лв. за тази година. Друга новост е въвеждането на задължение за работодателите да наемат определен процент хора с увреждания и финансови санкции при неизпълнение.


Оценката е, че новият подход ще струва на държавата със 133 млн. лв. повече, отколкото е предвидено в тазгодишния бюджет.


В мотивите към него се казва, че той предвижда предоставянето на всички мерки на подкрепа да се осъществява от един орган, който да подпомага адекватно хората с увреждания и да създава възможност на държавата по-ефективно да организира и координира политиката по приобщаването им. Подчертава се също, че правата на хората с увреждания трябва да се гарантират по начин, който да зачита човешкото им достойнство чрез прилагане на индивидуален подход и оценка на потребностите им.


Нов орган ще изготвя индивидуалната оценка
С проектозакона се предвижда създаването на специализиран орган, който да изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. Органът ще започне да работи от началото на 2021 г. и ще координира работата на отделните институции.


Ще бъде създаден и Съвет за наблюдение, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Според проекта в него ще влизат по двама представители, посочени от омбудсмана и Комисията за защита от дискриминация, четирима представители на представителните организации на и за хората с увреждания, и един - определен от Българска академия на науките.


За да се оценят индивидуално потребностите за независим живот, ще се промени механизмът за предоставяне на вида подкрепа. Целта е бюджетните средства да се харчат с по-голяма полза за нуждаещите се.


Помощите се обвързват с линията на бедност


Предвижда се всички финансови помощи, отпускани сега (социална пенсия за инвалидност, надбавки за транспорт, комуникации, лекарства и други) да се обединят в едно общо месечно плащане, което ще е обвързано както със степента на увреждане, така и с линията на бедност. Така според вносителите се гарантира, че сумата ще се индексира всяка година.


Новата формула ще се прилага от 1 януари 2019 г. и ако се окаже, че някой е ощетен, ще му се плати по-благоприятната за него.


Целевите средства за помощни средства и медицински изделия (слухови апарати, колички, преоборудване на кола и пр), които досега се отпускаха от Агенцията за социално подпомагане, от началото на 2020 г. преминават към Министерството на здравеопазването, което по-добре може да прецени качествата на предлаганите медицински изделия.


Квоти и санкции за работодателите


В рамките на законопроекта се въвежда "квота на работната сила", с която се цели да се увеличи заетостта на хората с увреждания.


В проекта са останали оспорените от Българската стопанска камара текстове, според които работодател с 26 до 50 работници е длъжен да наеме един човек с увреждане, този с до 99 работници - двама, а този с над 100 - 2% от списъчния състав. Ако работодател не е изпълнил квотата си, ще плаща всеки месец на държавата по 30% от минималната работна заплата.


Едновременно с това се предлага да отпадне от Кодекса на труда изискването уволнението на човек с увреждане да се съгласува предварително с инспекцията по труда. Причината е, че текстът затруднява наемането на такива хора от работодателите.


Колко ще струва


Разходите за осъществяване на дейностите по новия закон ще доведат до необходимост от допълнителни финансови средства за държавния бюджет, се казва в мотивите към проекта. Според експертни оценки, цитирани в документацията към законопроекта, с новия подход разходите ще са около 332 млн. лв. годишно, тоест със 133 млн. лв. повече, отколкото са предвидени през тази година. Това означава, че в сравнение с 2018 г. ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лв.


Общият брой на хората с трайни увреждания в страната с трайно намалена работоспособност 50% и над 50% към юли 2018 год. е 739 хиляди, от които 27 131 деца. Хората с увреждания, които получават различни форми на месечна помощ и подкрепа, е 497 хил. души. Общият финансов размер на тази подкрепа постоянно и трайно нараства и вече надхвърля 13 млн. лв. месечно.


Броят на потребителите на социални услуги "Личен асистент", "Социален асистент", "Домашен помощник" през юни 2018 год. достигна 23 999 деца и възрастни с увреждания, за които е осигурено финансиране в размер над 32 млн. лв.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Те се изпокарах още преди обсъждането.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7292 Неутрално

  Те се изпокарах още преди обсъждането.

 3. 3 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ккато е тръгнало отново много шум за нищо!

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Цялата доктрина на хората с увреждания е сбъркана!
  Много ясно трябва да се дефинира кои са хора с увреждания.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5213 Неутрално

  "В проекта са останали оспорените от Българската стопанска камара текстове, според които работодател с 26 до 50 работници е длъжен да наеме един човек с увреждане..."

  Държавата иска да прехвърли част от финансовата тежест необходима за хората с увреждания на работодателите.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#5] от "pet_fire":

  В Холандия поне 10% от работниците в почти всички фирми са инвалиди.


  Цялата доктрина на хората с увреждания е сбъркана!Много ясно трябва да се дефинира кои са хора с увреждания.
  —цитат от коментар 4 на 4ort  До коментар [#4] от "4ort":

  Невъзможно е да се дефинира кой инвалид колко процента работоспособност има. Една напълно сляпа журналистка водеше нощният блок на радио "Хоризонт". Друг сляп човек обаче,не е способен да бъде радиожурналист. Следователно той трябва да получава помощ. Голяма помощ. Поне 400лв.

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Доста фалшиви инвалиди има все още, и доста излишен тормоз над истинските инвалиди. Също е много по-добре бизнесите да получават поощрения за наемането на инвалид отколкото санкции за ненаемането.Освен това как някой чиновник слага под една черта всички фирми? Една фирма с търговска дейност може да наеме много повече инвалиди сравнено с фирма от строителството, транспорта,.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  "Невъзможно е да се дефинира кой инвалид колко процента работоспособност има. Една напълно сляпа журналистка водеше нощният блок на радио "Хоризонт". Друг сляп човек обаче,не е способен да бъде радиожурналист. Следователно той трябва да получава помощ."
  ......................
  Тук възникват други въпроси нямащи нищо общо с работоспособността!
  Представи си колко средства са похарчили родителите на въпросната журналистка докато тя завърши!!!
  Представи си колко средства харчи тази жена за да бъде журналист на високо ниво!!!
  И ти изведнъж казваш, че тя не трябва да получава помощи!!!
  ЗАЩО???

 9. 9 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#4] от "4ort":


  Цялата доктрина на хората с увреждания е сбъркана!Много ясно трябва да се дефинира кои са хора с увреждания.
  —цитат от коментар 4 на 4ort


  Има резон в коментара ти. Цялото политическо ръководство на ГЕРБ е с увреждания получено от членството си в БКП. И те ли ще получават инвалидна пенсия?

 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  С проектозакона се предвижда създаването на специализиран орган, който да изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания. Органът ще започне да работи от началото на 2021 г. и ще координира работата на отделните институции.
  ====================
  Много ви здраве на женската рода казано на Барцелонски.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 11. 11 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1538 Весело

  Защо пък един от БАН? Дали не са застъпници за правата на ителектуалните инвалиди!

 12. 12 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 500 Неутрално

  700 000 ... това са повече от 10% от населението , дори не става дума за трудоспособните.. повече от половината са на хранилка, с измислени болести. Да се преразгледа ако ще един по един всичкинтези 700 000 от независима комисия и да се изхвърлят всички мошеници (в ромските махали над 90% от децата са астматици), един талсиметров шофьор твърдеше, че има телк на 95% за ампутуран крайник и възхваляваше системата.... да се увеличат помощите за реално нужсаещите се като се освободи ресурс от мошениците

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":
  —цитат от коментар 9 на Веселин


  Та Партията имаше милЬОн членове, и както казА един висш партиен функционер, комунизма е като СПИН, предава се по полов път , то затова толкова инвалиди има у нас.

 14. 14 Профил на Radkov
  Radkov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като човек, който според ТЕЛК е 50% инвалид, искам да кажа, че намирам квотите за работодателите като ужасна идея. Бих искал, когато ходя на интервю за работа, да бъда одобрен не защото съм човек с увреждания, а защото мога да бъда полезен работник за компанията и колегите си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK