Метеоролозите не се разбраха с БАН и отново излизат на протест

Снимката е архивна

© Велко Ангелов

Снимката е архивнаРаботещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излизат на пореден протест пред Министерския съвет, съобщава БНР. Те искат да бъдат извадени от структурата на Българската академия на науките (БАН) заради несъгласие с начина на формиране на бюджета им. Утре изтича срокът, даден от премиера Бойко Борисов, за решаване на кризата.


Акцията на недоволните метеоролози ще започне в 9 ч. пред сградата на БАН. След това те ще се отправят към Министерския съвет. Метеоролозите продължават да настояват да бъдат прехвърлени към Министерството на образованието като второстепенен разпоредител на бюджетни средства.


"Безвремието за нас трябва да приключи, преди да е станало твърде късно", се казва в съобщението на НИМХ за утрешния им протест, което е качено на официалния им сайт.
"НИМХ категорично отхвърля предложеното решение от страна на БАН целият бюджет на НИМХ да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН. Това решение запазва сегашното статукво, а именно ръководството на БАН да определя, какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си, и, вместо да реши проблемите в НИМХ, допълнително ще ги задълбочи", е аргументът на метеоролозите. Според тях научно-приложната, оперативната и експертната дейност в НИМХ е подценявана от БАН.


"Несъстоятелно е твърдението на ръководните органи на БАН, че излизането на НИМХ от структурата им ще доведе до нарушаване на качеството на тези дейности. Напротив, може само да подобри нашите резултати", добавят още те.


Мнението им е, че до момента има "демонстрация на неразбиране на проблемите" и единственият "разумен път" е напускането на БАН. Учените настояват правителството да вземе категорично решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK