Асфалтът на мястото на катастрофата в Своге се оказа с недопустимо качество (допълнена)

Николай Нанков

© Анелия Николова

Николай НанковАсфалтът на мястото на катастрофата в Своге е бил с недопустимо качество, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков на пресконференция в централата на ГЕРБ.


Резултатите от пробите, взети след инцидента, при който загинаха 17 души, са станали готови днес. Те са показали, че асфалтът съдържа варовик, който има свойствата да се полира при употреба. Съгласно нормативите този материал е недопустим за слагане в износващата част на асфалта, каза Нанков.


Според документите, които са подавани към Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), материалът е съответствал на необходимите стандарти. Пробите от асфалтовата настилка са изпитани от частна лаборатория в Стара Загора, където е и седалището на фирмата, ремонтирала пътя - "Трейс", през лятото на 2014 г., и АПИ е информирана за рецептата на асфалта през юли 2014 г.
Държавна приемателна комисия приема пътя чак през 2016 г., след като по него е имало 2 години движение, без нито една забележка.


"Становището на АПИ за пътната настилка е предадено в Националната следствена служба", добави Нанков.


Без да споменава името на пътностроителната фирма той обяви, че досега не е имало случай, в който фирма да откаже да отсранява нередности по пътя в гаранционния срок. Уведомленията от АПИ до фирмата за отстраняване на нередности по пътя са общо 7. Гаранцията на пътя изтича през декември тази година.


АПИ ще ремонтира за своя сметка


На 27 август управителният съвет на АПИ е взел решение за ремонтиране за своя сметка на участъци, които са компрометирани по трасето. Изключение е участъкът на пътното произшествие, в който се водят процесуално-следствени действия. Този участък ще бъде ремонтиран след разрешение на водещите разследването органи. "След изтичането на гаранционния срок 15 август, който беше даден на фирмата да си отстрани дефектите по целия пътен участък, на 20 август от АПИ са информирали, че изпълнителят отказва да си изпълни ангажименти. На 24 август е подаден доклад по случая до управителния съвет на агенцията", обясни регионалният министър.


Не може Нинова да решава кой крив, кой прав


БСП "пищят" под кръста на морален стожер, който не могат да носят, коментира искането на оставка на правителството на Корнелия Нинова, депутатът ГЕРБ Тома Биков. Когато си морален стожер, трябва да си такъв първо към себе си, каза Биков. Според него БСП се е превърнало в нещо средно между жълт вестник и другарски съд.


"Омръзна ни да обясняваме, че в демократична държава има демократични механизми за подаване на оставка. Подавали сме оставка по тези механизми и след това сме печелили избори", заяви Биков. "Но не Корнелия Нинова е тази, която решава кой е прав, кой крив. Тя може да решава това само в БСП", каза още Биков.


Виновният нямало да бъде пощаден


"Ако има някой отговорен, той няма да бъде пощаден. Независимо коя е фирмата и кой е управлявал", зарече се и депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. ГЕРБ винаги носи своята отговорност, обяви той. Заподозря, че БСП нямат желание да се търси истинският виновник. Ако имали такова желание, можело да изчакат поне няколко дни.


За оставки и корупция говорят хората, които въведоха модела "батко и братко", възмути се Ненков и добави, че в ГЕРБ искат "виновният за катастрофата да поеме своята отговорност, независимо кой е бил директор, проектант и т.н."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK