Един италиански предприемач замени света с България и остана доволен от това

Франческо Фордиани.<br /><br />Снимка: личен архив

Франческо Фордиани.

Снимка: личен архивФранческо Фордиани е 62-годишен италианец, физик и математик по образование, който преди 6 години избира да започне собствен бизнес в България. Преди това е живял в Израел, САЩ, Германия, Великобритания, Нигерия, Китай, Конго, Индия, Либия, Япония и др. Занимава се главно с пазарни анализи и консултантска дейност за развитие на нови бизнес идеи, включително помощ на чуждестранни предприемачи.


На 20 септември той ще е сред лекторите на тазгодишния форум "Кариера в България. Защо не?", който за първа година отваря вратите си и за чужденци. Проектът цели да срещне българи с образование и опит в чужбина с компании - работодатели в България, и да промени усещането, че няма смисъл да се търси работа у нас. Пред "Дневник" Фордиани разказва за предимствата на създаването на бизнес в България, привлекателния стандарт на живот и перспективата за младите.


Как се озовахте в България?
- Жена ми е българка - работи в Софийската филхармония и е много известна в чужбина. Срещаме се в Италия и тя ме покани да посетя и опозная България. Така преди 10 г. дойдох тук за пръв път и бях наистина впечатлен не само от привлекателността и красотата на страната, но и от неограничения брой възможности от бизнес гледна точка. А в крайна сметка видях също, че тук бих могъл значително да подобря качеството си на живот. Добра храна и вино, хора, които се наслаждават на живота, със силно и мултикултурно наследство, красива земя и четири истински сезона - за някой като мен, идващ от южната част на Италия (Неапол), това е идеалното място, където да остана и да прекарам остатъка от живота си. А и алгоритъмът на добрия живот тук е същият като в южна Италия. Просто сменяш спагетите с шопска салата, мандолиното - с гайда, пицата - с баница, а лимончелото - с ракия, и резултатите са същите.


Кое Ви накара да останете и какво най-много Ви хареса тук?


- Има няколко причини да предпочета България, но ще спомена само най-важните за мен и моя бизнес. Това са националната IT инфраструктура, ниската цена на енергията, ниските данъци, това, че имате местна валута, добрите пътни връзки с останалата част от света и бизнес отношенията с области като Русия и бившите съветски републики. Нямам любимо нещо или по-добре да кажа, че имам много. Но със сигурност един от най-основните фактори са хората - истинското наследство на България.


С какво Ви беше най-трудно да свикнете в работата в България?


- Да започнеш бизнес в България е много лесно и получаваш много подкрепа, но истинският проблем е да поддържаш бизнеса жив. За един инвеститор ежедневните задачи на компанията, свързани с бюрокрация или работа с държавната администрация, са обременени от стари закони, а те могат да са объркващи и понякога в противоречие с тези на Европейския съюз. Много скоро трябва да се работи върху реформи. Освен това има и друг проблем, свързан с персонала - отговорността на работното място не се усеща така, както трябва. И накрая трябва да кажа, че нивото на основните умения на завършилите млади хора е много ниско. Има реален спад по отношение на качеството на преподаването и дипломите в местните (особено частни) университети.Какво най-много Ви хареса в работата тук и какви са според Вас главните предимства?


- Лично аз съм много щастлив да прекарам последните години от кариерата си тук, защото България не е стресираща страна като останалите на Запад. Според мен в бъдеще България ще е сред най-добрите места за кариерно развитие за младите хора, а и не само за тях.


Какво бихте посъветвали младите хора с опит в чужбина, които обмислят реализация в България?


- Ако един млад професионалист е добре квалифициран, той може да започне фантастична кариера тук. Цените тук все още са човешки и достъпни, така че ще му е лесно да изгради семейство много по-скоро, без да чака години и да стане стар и "може би" богат. За младите хора тази страна е идеалното място, в което да останат, заради доброто качество на живота, добрата комбинация от европейски стилове плюс докосване (само малко) на САЩ и накрая, но не на последно място - балканското усещане.


Лично аз мога да ви кажа, че синът ми е завършил физика в Италия и сега отива в Торино за магистърска степен по изкуствен интелект. Когато той завърши, България ще бъде неговата дестинация. Така че, ако сте млад и квалифициран професионалист, останете в България.


Още за форума "Кариера в България. Защо не?" можете да прочетете тук.


Очаквайте в следващите дни в "Дневник" още интервюта, в които чужденци разказват защо са избрали да работят у нас.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  Ако един млад професионалист е добре квалифициран, той може да започне фантастична кариера тук.
  ______________
  Този човек е голям оптимист , но истината е само шепа млади кариеристи тип "меринджей" с ограничени права в компаниите си се смятат за успели в България!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Подвеждащо заглавие, преднамерено и префърцунено представяне на нещата. Този човек НЕ Е заменял България за света, той просто е избрал България за период от време и (може би) е останал доволен, което нищо кой знае какво не значи.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 3. 3 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Доста италианци са на неговото мнение и идват да живеят в България. За жалост слабите ни места са медицинско обслужване и грижа за възрастните хора. Иначе с добро образование или практически умения, а защо не и двете, пари се правят лесно у нас

  malart.blog.bg
 4. 4 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Като сменил лимончелото с ракия и му дошъл акъла

  Колкото повече - толкова повече
 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Аааа, Дневник, да се разберем! Казал е също, че бизнес може да се прави в България ако Борисов си подаде оставката! Защо го пропускате? Също и , че инфраструктората може да се подобри само ако Борисов го няма! И, че България ще е добро място за бизнес само ако ДеБъ са на власт!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 891 Весело

  Само дето не разбрахме какво е приедприел и особено ЗАВЪРШИЛ италианският предприемач освен че се е преселил тук, и то по линия на брака си с българка (дето била много известна там, но остава неизвестна за нас, читателите).

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Италианецът е изключително доволен – храна, напитки, климат...Народа добър, мулти етническа търпимост.
  Законите объркани, противоречиви.
  Само образованието ун поко ниско, липсва чувство на отговорност в работата...
  Това да не беше :-)
  Инак всичко е молто бене!

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Нищо ново или невиждано... Повечето западно-европейци с доходи от пенсии или рентиерство, много добре си живеят в България. Евтинко, климата е поносим, жените са хубави, услугите също... Какво повече му трябва на човек? Е, ако им се наложи да се сблъскат с родното здравеопазване или битова престъпност, събират куфарите и се връщат...

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  А и жената често я няма в къщи. Рай.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Добре звучи казаното от г-н Фордиани, но според мен основната причина да се засели у нас е съпругата му, която е нашенка. И, разбира се, ниските разходи за живот в рамките на ЕС, както и някои природни благоприятни фактора. Все пак той има богат опит от живот в по-богати страни и може да прави сравнение.

  Въпреки това основният проблем у нас остава нивото на заплащане и с подобни бодри статии това няма да се реши. Нужна е национална политика в това отношение и то ускорена, ако искаме някакви кадърни млади хора да остават и да се завръщат тук. Нужни са и друг тип политици начело на държавата, които да дават перспектива и смисъл на живота в Родината ни, защото именно те са една от основните причини за трайната емиграция на над 3,0 млн. сънародници.

  Колкото до ниското ниво на уменията на младите висшисти - ами бизнесът също има своя отговорност да направи обучения на такива. Едва ли някъде по света има завършен специалист с диплома, който от студентската скамейка веднага да стане супер професионалист. За всичко се искат време и усилия - и от двете страни. Лоялносттта и отговорността към работното място идват с нивото на заплащане и възможностите за растеж и/или за повече свободно време.

 11. 11 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Без коментар.
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/sriv-na-prekite-chuzhdestranni-investicii-u-nas-prez-poslednite-godini.html

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 12. 12 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Потърсете го пак след 5 години

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 13. 13 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  По приляга да кажем, че всичко в държавата е morendo...

 14. 14 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Франческо Фордиани, собственик на българския клон на световно известната компания Майндтек

  Тиква под наем.
 15. 15 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Незнам, напоследък имах 3 интервюта и 3те бяха доста смешни финансови оферти в сравнение с това което заплащат в европа, дори се чудих как бих се справял финансово.. Иначе дъръ бъра колко яко било и супер готинко но накрая.. Като ударим чертата.. Ма то.. Ся.. Стандарта в България нали.. То..

 16. 16 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#15] от "b0b069":

  Ако обичаш конкретизира в цифри , все пак е анонимен форум и можеш да си го позволиш , да прециним дали е смешно , защото с 3 000 лева в София си докарваш стандарт като за 15 хиляди лева в Лондон

 17. 17 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Италианото е голям оптимист наистина, най-вероятно защото все още не е съвсем наясно с причините, поради които младите хора панически бягат от България. Също така, с неговите доходи и европенсийка наистина може да си осигури един много приличен живот- нещо, което Бг- пенсионерът никога няма да доживее. Подозирам също, че бизнесменът живее в София, което изключително стеснява мирогледа му по отношение истинската ситуация в държавата.
  С две думи- подобни повърхностни статии и интервюта не могат да ми трепнат сърцето и да ме накарат да се върна.

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В Италия далеч не е по-различно от България, с изключение на едно нещо - цените са в евро.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Браво на човека. Браво за оптимизма му. Браво, че се опитва да развива бизнеса си тук и привлича и други.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Все някой ще ни хареса.

 21. 21 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Кое му е евтиното в България. Къщите ли, колите ли. Да 3000 стигат, ако не събираш за кола и къща.

 22. 22 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 351 Неутрално
 23. 23 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Не знам колко е добре в Италия, ама в Германия е пълно с италианци, но не от първите гастарбайтери.Имат голяма безработица и напъват за тук.Готини са, ако бяха и по-малко шумни щеше да е супер.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 24. 24 Профил на ONE
  ONE
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Пак някой друг да ни каже истината.
  Но на повреденият от комунизъм "демоцрат" и това няма да е достатъчно, защъото той предпочита да се въргаля в самосъжаление и негативизъм. На него все друг му е виновен, защото така има извинение за своята нвкадърност и посредственост.

  Колкото по-далече от дива Русия, толкова по близо до цивилизована Европа.
 25. 25 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Народът е казал - каквото повикало това се обалдило.

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Италианото е голям оптимист наистина, най-вероятно защото все още не е съвсем наясно с причините, поради които младите хора панически бягат от България. Също така, с неговите доходи и европенсийка наистина може да си осигури един много приличен живот- нещо, което Бг- пенсионерът никога няма да доживее. Подозирам също, че бизнесменът живее в София, което изключително стеснява мирогледа му по отношение истинската ситуация в държавата. С две думи- подобни повърхностни статии и интервюта не могат да ми трепнат сърцето и да ме накарат да се върна.
  —цитат от коментар 17 на Orchid


  Младите бягат защото нямат елементарна култура да започнат бизнес у нас. Никой не ги е учил на това пък и в семействата нямат пример! Това е истинската причина. Още теглим от комунизма! Нямаме никакви традиции в бизнеса, нито примери за успели млади мъже и момичета. Затова Мойсей е видил израелите 40 години из пустинята!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иван К.":

  2500лв за инжинер.. Нето. За мен това е малко. Предпочитам да си работя на час и да взимам 42паунда на час и да си живея в Кенсингтон, поме всичко ти е уредено и стандарта найстина си е висок. Най вече хората тук са на друго ниво, и като излезеш от офиса също, среда, градини, училища.. Децата ми си имат всички удобства.. Нямам нужда от кола, има си байк шеринг и най добрият и функционален гранспорт в европа.. След 35 не е важен живота само вътре в офиса а и семейство и уреденост

 28. 28 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 237 Неутрално

  един...

  Руски трол. https://мвд.рф/
 29. 29 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1288 Разстроено

  Проблем в БГ са всички услуги, който се предоставят от държавата като сигурност, здравеопазване, образование, администрация, правосъдие и т.н.
  Пари хората могат да печелят навсякъде, но когато се оправят тези неща ще почнат да се връщат хората в БГ ....
  Повечето ми познати не са заминали в чужбина заради няколко лева повече ....

 30. 30 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да се смееш ли, да ревеш, ли??? Некво псевдобугарско създание се хвали:
  "2500лв за инжинер.. Нето. За мен това е малко. Предпочитам да си работя на час и да взимам 42паунда на час и да си живея в Кенсингтон, поме всичко ти е уредено и стандарта найстина си е висок. Най вече хората тук са на друго ниво, и като излезеш от офиса също, среда, градини, училища.. Децата ми си имат всички удобства.. Нямам нужда от кола, има си байк шеринг и най добрият и функционален гранспорт в европа.. След 35 не е важен живота само вътре в офиса а и семейство и уреденост"
  Те затова британците вързаха кънките за Брекзит...
  Такъв троглодит??? Неграмотен, но горд... Не му требе car, щото има "байк шеринг и най добрият и функционален гранспорт в европа ", "найстина", ха, ха. Ама на село си е докарал гоуем Баварец с десен волан. Колко часа си там, геройче??? Да ги умножим по 42 и да те дирим във Forbes???

  roo
 31. 31 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Да имаше кой да чуе и да почне да реформира, ех мечти...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Който е живял навън, има голямо предимство, защото познава и едното, и другото. Който не е, просто не вярва. Италианецът е прав. Само в едно отношение греши. Тук е добре, ако си си изградил относителна независимост. Ако трябва да зависиш от институции или дори отделни хора, ненадеждността е ужасна. Отговор не получаваш. Обратно обаждане няма. Не те изслушват, а само гледат как да те отпратят, за да се отърват от теб. Ако това го нямаше, щеше да е напълно прав.

  Мърфи е оптимист!
 33. 33 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#30] от "babyroo":

  Дай си емейла да ти пратя трудав договор

 34. 34 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  [quote#26:"lz2"][/quote]

  Извинявай, ти явно имаш висока бизнес култура. Аз пък мога да ти кажа, че доста хора тръгват да се занимават с бизнес, но просто средата тук ги спира. В България малкият и среден бизнес нарочно е убит.

 35. 35 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#17] от "Orchid":
  абе основно изпълнява правителствени поръчки, затова е толкова ентусиазиран

  Тиква под наем.
 36. 36 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 294 Неутрално

  И що да си давам "емейла"??? Генийче, щом се хвалиш публично, пусни си контрактчето тук - пред всички? Че то съвсем стана за мезе... Междувременно се научи да пишеш на български!

  roo
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK