Законодателството за критичните регистри не се прилага, предупреди "Демократична България"

Според политическото обединение държавните органи не са подготвени както на политическо, така и на експертно ниво, да поддържат системите си устойчиви и в съответствие със съвременните добри практики.

© Юлия Лазарова

Според политическото обединение държавните органи не са подготвени както на политическо, така и на експертно ниво, да поддържат системите си устойчиви и в съответствие със съвременните добри практики.План за действие с 12 мерки, които да предпазят страната от бъдещи кризи като тази с Търговския регистър, предлага "Демократична България". В изявление политическата формация посочва, че повечето мерки са предвидени в нормативната уредба, но досега не са изпълнени.


Според политическото обединение държавните органи не са подготвени както на политическо, така и на експертно ниво, да поддържат системите си устойчиви и в съответствие със съвременните добри практики. Затова има риск и за други регистри - националната база данни "Население", български документи за самоличност, регистър на пътните превозни средства, регистрите на НАП и други.


Според "Демократична България" киберустойчивостта трябва да се разглежда като част от националната сигурност, всички параметри на управлението на информационните ресурси, на купените хардуер и софтуер да бъдат максимално прозрачни, а отговорността за управлението да бъде ясно определена.
Планът за действие на "Демократична България" включва на първо място поддържане на оперативен регистър на регистрите. Сега липсва единно място, на което те да са описани, макар съществуването му да е предвидено в наредба. Към него трябва да действа и регистър на информационните ресурси, предвиден от Закона за електронното управление, в който да бъдат описани всички софтуерни, хардуерни и мрежови ресурси в държавната администрация, в т.ч. техните характеристики, години на производство, планове за подмяна.


Политическата формация препоръчва да се направи оценка на риска и категоризиране на регистрите – за всеки да бъде проверено нивото на риск и да се набележат действия, свързани с поддръжката и сигурността. Тя дава пример с Търговският регистър, Национална база данни население, имотният регистър, които трябва да бъдат с най-висока степен на критичност, съответно с високо въздействие при срив и с минимално време, в което да бъдат възстановени.


Обединението напомня, че все още не е приета и политика за управление на информационните ресурси, изготвянето на каквато нормативната уредба вменява на председателя на държавна агенция "Електронно управление". Политиките трябва да включват детайлни планове за продължителност на работата и възстановяване при срив, както и за провеждане на тестове и профилактики.


Предлага се да се създаде държавно предприятие "Единен системен оператор", какъвто предвижда Законът за електронното управление. Предприятието е крайно необходимо и трябва да извършва ИТ услуги за администрацията, между които писане на технически задания, текущ и последващ контрол, управление на поддръжката. Видимо администрацията няма кадри за извършване на тези дейности, тъй като експертите са скъпо платени и много над предвиденото заплащане в класификатор на длъжностите в администрацията, пише "Демократична България". Според формацията Държавното предприятие, например, можеше да управлява поддръжката на Търговския регистър от името на Агенция по вписванията, и така да не допусне немарливостта, довела до срива.


В становището се напомня, че все още не е изграден Държавен хибриден частен облак, заложен в Пътната карта за електронното управление до 2020 г. Той е нужен, защото инфраструктурата, върху която са разположени държавните регистри, е често остаряла и зле поддържана, а разходите са по-високи от необходимото.


"Демократична България" предлага и използването на съществуващи резервни центрове и изграждане на нови. Според нея има съществуващи резервно-възстановителни центрове на територията на страната, а съществуват възможности и предпоставки за изграждане на такива на територията на държави-съюзници.


Друга препоръка е подобряване и унифициране на процедурите за резервни копия – според отчетите на администрацията в под 15% от случаите се създават изобщо резервни копия на регистрите. В много малка част от тях се правят опити за възстановяване на резервните копия.


В документа се подчертава, че всички информационни системи на администрациите трябва да се оценят за съответствие със стандартите за информационна сигурност и качество, каквото е изискването на наредбите към Закона за електронното управление.


Според политическата формация трябва да се създаде длъжността Главен информационен мениджър, а решенията за управлението на информационните ресурси на страната да се взимат от Съвет на главните информационни мениджъри. Изцяло политически решения често са неефективни и несъобразени с техническите реалности, изтъква "Демократична България".

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Добре де след като това нещо Демократична Бългаия има план за действие с 12 мерки, защо не ги изпълни ами ни занимава с тях!?

 2. 2 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Това правителство няма капацитет за да се случи нещо разумно в управлението на регистрите!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Какво има да се коментира.Доказаха как се справят с Агенцията по вписванията.Докато се назначават по квотен принцип а не с конкурс ще е така.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Добре де след като това нещо Демократична Бългаия има план за действие с 12 мерки, защо не ги изпълни ами ни занимава с тях!?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Това нещо Дебъ не е в състояние да направи НИЩО, понеже е изритано от всякакви управленски структури. И така ще си остане.

 6. 6 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 754 Весело

  С малки суми,но редовно.Всеки ден по нещо от ДБ.

 7. 7 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Това нещо Дебъ не е в състояние да направи НИЩО, понеже е изритано от всякакви управленски структури. И така ще си остане.
  [quote#5:"Боби Бобев"][/quote]
  Бобчо, това нещо "ДБ" още не се е явявало на избори, та по-кротко с изритването думам!
  А случилото се с Търговския регистър, с трагедията край Своге и т.н., за каквото се сетиш напоследък, са все "Видими резултати!" от управлението на ГРОБ и Бойку!!!
  Аре!!!

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2935 Весело

  Добре предлагат , но кой ще го прочете и РАЗБЕРЕ ? Вижда се по-горе от коментарите на герберите. Бай Х ли ще го прочете?

 9. 9 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Добре де след като това нещо Демократична Бългаия има план за действие с 12 мерки, защо не ги изпълни ами ни занимава с тях!?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  Ще ги изпълни, като дойдат на власт, а това ще стане само и единствено, когато гербозаблуденяците спрете да гласувате за ГРОБ и Бойку!
  Засега "ДБ" могат само да им дават акъл, но очевидно некомпетентността на гербокалинките не им позволява да се възползват от него!!!
  Аре!!!

 10. 10 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Това нещо Дебъ не е в състояние да направи НИЩО, понеже е изритано от всякакви управленски структури. И така ще си остане.[quote#5:"Боби Бобев"]
  —цитат от коментар 7 на choss
  Бобчо, това нещо "ДБ" още не се е явявало на избори, та по-кротко с изритването думам!А случилото се с Търговския регистър, с трагедията край Своге и т.н., за каквото се сетиш напоследък, са все "Видими резултати!" от управлението на ГРОБ и Бойку!!! Аре!!![/quote]

  И като идат на избори пак ще се гушнат с Баце, щото така им казал оня пияница от ЕС?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 11. 11 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#10:"Darcas"][/quote]

  Това са си твоите червенушковски фантазии, но все пак благодаря, че ги споделяш, за да видят и оценят хората неадекватността им!

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  Една от дванайсте мерки сигурно гласи "Преди включване на мрежата админа проверява дали всички юзъри са си сложили предпазните колани, иначе отказва да я пусне", хехе........

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 455 Неутрално

  "...повечето мерки са предвидени в нормативната уредба, но досега не са изпълнени". В подобна ситуация е по-добре да настояват да се изпълняват т.нар. мерки, а не да предлагат 90% от същите. Доколкото нямат политически инструменти за въздействие, ДБ е по-добре да работят за изграждане на структури в страната.

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Ако Бойко има поне малко акъл, ще се възползва от съветите на ДБ и от разумните им предложения, които му се дават наготово.

 15. 15 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fiji":

  Толкова малко акъл явно има. Иначе вече да е спрял да диша )))

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Весело

  Ако Бойко има поне малко акъл, ще се възползва от съветите на ДБ и от разумните им предложения, които му се дават наготово.
  —цитат от коментар 14 на Fiji


  Дори клиничен идиот не би следвал съветите на тия, които за десетина години успяха да намалят броя на избирателите си над десет пъти.

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на qke05665501
  qke05665501
  Рейтинг: 284 Весело

  Е, айде сега, клиничен идиот. Да не преувеличаваме.
  Очевидно му стига му да си управлява втората сигнална система.
  Мачкай Бойкооооо!

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, "Демократична България".
  Хубави неща (здраве) желаем всички.
  Добре сте ги изтипосали (описали) всички.

  Единствено притеснение е значението на българския (?) термин "немарливост",
  От къде произтича.

  От марля (бинт), т.е. без марля и без грим?
  Едва ли; това би значело Прозрачност.

  Или от: безмърлявщина?
  Тогава, (хипотетична) немърлявщина Не е причината.

  Комай точните и традиционни законови термини са други:
  (служебно) нехайство, (служебна) небрежност.

  Безмърлявщина не може да е причина... за мърлява работа.

  "Според формацията Държавното предприятие, например, можеше да управлява поддръжката на Търговския регистър от името на Агенция по вписванията,
  и така да не допусне немарливостта, довела до срива."

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Въпросът не е в количеството акъл,
  а че принадлежи на Вишши сфери.

  Ако 3 Папи (повече...) са те галили по главата,
  ще гледаш снизходително на съвети от "Демократична България".

  Не е ли така?

  До коментар [#14] от "Fiji":

  Ако Бойко има поне малко акъл, ще се възползва от съветите на ДБ и от разумните им предложения, които му се дават наготово.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Не е лошо Борисов да се вслуша в съветите. ТУк няма политика. Грешките от глупост и корупция са си негови, но никой няма да го упрекне че приема умни съвети...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Бобев":

  Това нещо Дебъ не е в състояние да направи НИЩО, понеже е изритано от всякакви управленски структури. И така ще си остане.


  Те затова са изритани отвсякъде - точно защото всички са ги видяли, че не са в състояние да правят НИЩО. Освен да дигат аларма в стил - След дъжд качулка!

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Герберите акъл не вземат от никого.

 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Любопитно

  Това нещо Дебъ не е в състояние да направи НИЩО, понеже е изритано от всякакви управленски структури. И така ще си остане.
  —цитат от коментар 5 на Боби Бобев


  Защо моя пост беше изтрит, защото съм казал на Гошето от #1 че е тъп, а този пост който обижда цяла една политическа формация , не е изтрит?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на orgasmatron
  orgasmatron
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Гласуване на следващите избори за алтернативите на тези които са в праламента.

  Нужна е реорганизация на МВР , прокуратура и съд - т.е. съдебна реформа. Закон за държавния служител с ясно посочени задължения и отговорности за чиновниците във всички ведомства.

  След това ефективни присъди на всяко ниво в държавната администрация.

  При липса на капацитет , наемане на такъв от цял свят.

  При нежелание на избраните от народа да работят за народа - РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРЕОТСТЪПВАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА НА ЕВРОПЕЙСКО ПРАВИТЕСЛТВО ЗА ПОНЕ 25 ГОДИНИ.

  И ако 25 години не стигнат , европейско управление дотогава докато си върнем Родината.

 25. 25 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До Томислав Дончев:
  1. Каква е дефиницията на критичен регистър?
  2. Как се определя, кой е критичен регистър?
  3. Прилага ли се методика за определяне на критичен регистър?
  4. Каква е крайната цел на регистровата реформа?
  5. Правите ли връзка между регистрова реформа и програма за реализирането и чрез прилагане на системен подход в контекста на изисквания регламентирани от международно утвърдени стандарти за средно време между два отказа, средно време за възстановяване при отказ и т.н. или взимате спонтанно решение гонени от събитията (гафовете)?
  6. Допускате ли, че хипер персонализцията на управлението и корупционните схеми са свързани и че това е причината обществените поръчки да сеправят и печелят от тези с които се договарят предварително, което е в основата на ниското качество на крайният продукт?
  7. Премахването на институционалният подход в управлението за сметка на хипер персонализацията е очевиден факт за последните 10 г. и е заплаха за националната сигурност като влошава инвестиционния климат което се отразява като цяло зле на икономиката на страната. Това изисква прилагането на съответни дългосрочни политики във всички сектори на властта синергийно. Знаете ли значението на това и изобщо наясноли сте какво е политики?

  Очаквам отговор в същата медия и понеже знам как ще отговорите, с удоволствие ще ви разбия медийно!

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3678 Любопитно

  Това нещо Дебъ не е в състояние да направи НИЩО, понеже е изритано от всякакви управленски структури. И така ще си остане.
  —цитат от коментар 5 на Боби Бобев


  Само в България може да се видят подобни глупави мнения!
  Не е ли по-резонен въпросът - Защо тези които не "са изритани от всякакви управленски структури" не са в състояние да направят НЕЩО?
  На теб....Боби...кой ти е по-мил?
  Управляващите или ти самия?
  Защо защитаваш личности които не са ти полезни за нищо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Демократическа България може и да излизат чат-пат с адекватни позиции, но усилията им са абсолютно напразни. Освен 30-40 хиляди души, които четат Дневник и освен техните членове позициите им не стигат до никого. Така политика не се прави. Първо правиш структури, обикаляш градове, градчета, села и паланки. Едва когато повече от 50% от населението знае за съществуването ти може да започнеш с атаките по статуквото. Иска се и ясна и категорична управленска програма, което тези нямат. Иска се и ясно позициониране по оста ляво-дясно, което тези нямат. Затова и ще си останат на 2%, а Боко ще продължава да си печели наред.

 28. 28 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#27] от "bnb39573998":

  "Демократическа България може и да излизат чат-пат с адекватни позиции, но усилията им са абсолютно напразни. Освен 30-40 хиляди души, които четат Дневник и освен техните членове позициите им не стигат до никого."

  Аз за това обичам да повтарям, че Дневник е неофициален, но най-деен член на коалицията ДеБъ.

  Що се отнася до 30-40 хиляди души, то това си е комплиман отвсякъде. като гледам броя на преглежданията, толкова не събират и най-популярните материали тук. И причината за този отлив на читатели отдавна е ясна - рязко свличане професионалното равнище на вестника.

  Общото за цялата коалиция, вкл. и Дневник, е пълната им неспособност да произвеждат позитивни политически идеи. Затова и избиратели, и читатели все повече им обръщат гръб. Дори, бих казал, не просто гръб, а това място от същата страна, където гърбът губи гордото си название.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK