Институтът по метеорология може да се отдели от БАН догодина

Институтът по метеорология може да се отдели от БАН догодина

© Велко АнгеловРеалистичният вариант за отделяне на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) от Българската академия на науките (БАН) е това да се случи на 1 януари 2019 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след съвместната си среща с протестиращите учени от НИМХ и премиера Бойко Борисов.


На нея метеоролозите за изразили за пореден път желанието си за отделяне от БАН. Именно с такова искане те проведоха днес протест, който започна пред сградата на БАН и приключи пред Министерския съвет.


Метеоролозите са отхвърлили варианта, предложен от управата на академията, институтът да остане в БАН, като "целият бюджет на НИМХ да бъде изведен на отделен ред в бюджета на БАН, а при изчисляване на бюджета да се имат предвид единни за БАН основни заплати по категории". Според тях това ще запази сегашното статукво, а именно - ръководството на БАН да определя какво е нужно на НИМХ, за да изпълнява дейността си, и вместо да реши проблемите, допълнително ще ги задълбочи.
Разглеждането на решението как НИМХ да излезе от БАН започва тепърва. Общото събрание на БАН ще бъде свикано на 10 септември и тогава ще се проведат първите разговори. Вълчев каза още, че в следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени.


"Ако няма такова положително решение на БАН, ще предложим законови промени, които да бъдат за уреждането на НИМХ извън структурата на БАН", обясни Вълчев. Ако общото събрание на БАН вземе решение за изваждане на НИМХ, извеждането на института може да се реализира много по-бързо.


"БАН ще направи всичко възможно да подпомогне процеса по извеждане на НИМХ от академията, щом това е единственото решение", каза председателят на академията акад. Юлиан Ревалски.


"Няма да има пречки учените от НИМХ, които смятат, че тяхното бъдещо развитие е в БАН, да останат в академията и след раздялата на институциите", заяви от своя страна директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  На мястото на ръководството на БАН щеше да ме е много, ама много срам.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  От какво?
  Предназначението на БАН са фундаменталните изследвания, а на един институт по метеорология - приложните.
  Виновни са тези, които толкова години го държат под шапката на БАН, въпреки, че критериите за оценка на работата в двете звена е съвсем различна.
  Все едно да обединиш художници с бояджии!

 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 462 Весело

  Очаквайте 2020 следващите институти да напускат БАН.
  Всеки иска сам да разпределя баницата. А да се докопаш до баница се оказа лесно- излизаш протестираш, заплашваш, Боко кляка и плаща.

 4. 4 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  18 години работих в БАН.
  Имам и хубави, и лоши спомени.
  И до днес има немалко хора, които нищо не правят, а само вземат заплати, но има и други, които въпреки ниските заплати и мизерните условия продължават да създават наука и да бъдат уважавани в чужбина специалисти. Много отидоха в западни университети и институти и там са между най-добрите. Затова хората там все така ни се чудят как при такива мизерни заплати и условия успяваме да направим изобщо нещо!
  Затова нека да не генерализираме.
  НИМХ на практика не е научен институт. Ако смятат, че ще бъдат по-добре извън БАН - да пробват. Може и да успеят. Но на управниците ни трябва да стане ясно, че наука без пари не се прави. С трици маймуни не се ловят.
  Предвид образователното и кулртурното им ниво, обаче, това едва ли ще стане.

 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  Сутринта хората се бяха вдигнали на протест, ама то отсреща в НС няма никой за да ги чуе!
  Ако има учени които държат на репутацията си трябва да подават групови оставки!

  До коментар [#1] от "dogwoman":От какво?Предназначението на БАН са фундаменталните изследвания, а на един институт по метеорология - приложните.Виновни са тези, които толкова години го държат под шапката на БАН, въпреки, че критериите за оценка на работата в двете звена е съвсем различна.Все едно да обединиш художници с бояджии!
  —цитат от коментар 2 на patsis


  Става въпрос за научноизследователски институт това не ти е като сравнения на Общинска Фирма с Пощенска Банка или „Българско-американска кредитна банка“ (на кака)!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 827 Неутрално

  А сега да видим какво ще е щатното разписание на НИМХ и какви ще са заплатите. Ако Брънзов остане директор, неговата заплата ще хвръкне. Но и това не е сигурно.

  Да видим и какво ще се прави с договорите, в които принципал е БАН.

  Иначе не е лошо това. Събранието на академиците ще си трае, защото ще им орежат привилегиите.

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  На мястото на ръководството на БАН щеше да ме е много, ама много срам.
  —цитат от коментар 1 на dogwoman


  Комунист срама имали бе човек?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интересно, къде ще се изнесе института, защото сега е на територията на земя, която принадлежи на БАН. Ще продължават ли да искат пари за всяка данна (метеорологична или хидроложка) - за обикновени данни (месечни и годишни) - по 5 лв (с ДДС 6 лв), а за екстремните стойности - по 30 лв на данна? Ще отчитат ли тези приходи или както сега, ще ги прикриват? Ще могат ли да участват в международни научни проекти, финансирани по Хоризонт 2020 и дрпуги научни програми (защото досега печелиха проекти по тази линия, при тева за големи суми? На доста въпроси предстои да се търсят решения?

 9. 9 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#2] от "patsis":

  В БАН се правят и приложни изследвания. А НИМХ правят основно оперативна дейност.

  Няма лошо. Желаещите да правят наука нека да направят една секция в Геофизичния институт, и готово.

 10. 10 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 681 Любопитно

  До коментар [#8] от "vista2":

  Много интересна тема е наистина това с Европейското финансиране за наука. Би трябвало да не могат да кандидатстват, тъй като няма да са нито научна, нито образователна институция.

  Също толкова важен е въпросът с данните. След като Държавата ще плаща за тяхната работа (с парите на данъкоплатците), трябва тези данни да са достъпни безплатно за всички, тъй като са си платили вече!

 11. 11 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#4] от "Gai-jin":

  За какво и е на България наука, ако няма някакво реално приложение. От плодовете на тази фундаментална наука дори ако ги има се ползват други държави, а БАН явно не толерира приложното направление, т.е. се опитва за наша сметка да спонсорира много по-богати от нас държави. Това е фундаментално грешно. БАН трябва да осребрява работата си иначе сме в абсурдната ситуация куп умни гдави да се чудят как да раздуят бюджет и да създадат продукт който да бъде подарен някому....
  Ако тез умни мъже така си я представят тази работа по-добре да ги закрием и да си купуваме готов продукт отвън... както и правим от много време насам.

 12. 12 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#8] от "vista2":

  Защо да не могат да правят всичките тези дейности? Ще плащат наем на БАН после може и нова сграда да си построят

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9817 Неутрално

  Развод ми дай :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Пълна глупост са твърденията, е наука може да се прави само и единствено в БАН. И че поради тази причина като излязат от БАН от НИМХ няма да имат достъп до международното финансиране от научните фондове. Да не би да искат да кажат от БАН, че западните университети нямат достъп до научните програми? Или че МИТ с десетките му нобелови лауреати не правят фундаментална наука?

  Такава уродлива конструкция като БАН с претенциите за монопол върху науката има само в бившите соц.държави. В западните наука се прави главно в университетите. И дали е фундаментална или приложна решава характера на изследването а не организацията и мястото където работи научният работник. Точно този вирнат нос на "баничарите" им пречи да видят реалностите.

  Науката освен фундаментална /Science/ бива и приложна /Research and Development/. Точно на приложната отделят огромно внимание и финансиране всички развити държави защото тя движи напред икономиката, създава БВП. А фундаменталната е задел за бъдещето, част от ОБЩОТО богатство на човечеството.

  За малките държави в общи линии е безполезно да се занимават с нея. Защото нямат необходимите човешки и материални ресурси за това, защото спокойно могат да ползват и постиженията на развитите държави. Поради тези причини който иска да се занимава с фундаментална наука реалистичният вариант за това е да отива в развитите държави където ще има необходимите условия.

  А че земите били на БАН е наглост по-голяма дори от тази на Симеон с реститутските му претенции. Земите, сградите, оборудването са собственост на БЪЛГАРИЯ. Защото този народ е късал от залъкът си за да създаде на учените условия за работа. И ако утре реши, че за науката ни е необходима друга организация и БАН трябва силно да се редуцира има пълното право да ги вземе и даде на този, за който смята че ще върши повече работа.

  Все повече се убеждавам, че БАН са неспасяеми. Там се е загнездил някакъв дух на изключителност, че всички им са длъжни а те не дължат нищо насреща. Запънали са се да бранят статуквото и не искат да направят дори минималните реформи. Затова и всичко поне малко кадърно бяга от тях.

  Най-доброто решение е Министерство на Технологиите където всички които искат от трудът им да има полза да получат необходимите условия. Срещу задължението за всеки похарчен лев да донесат например 3 лв икономически ефект, както бяхме навремето ние в Научно-производствените предприятия. А тези които искат да са наметнати с титлите и званията от БАН със силно редуцирано финансиране, най-добре каквото си докарат от международните научни фондове. Щом ще работят за световната наука нека тя да ги финансира.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  секи 4ти км

  Какво толкова държи група синоптици активни борци за... в научна Феодална академия?

  Ако беха по-предприемчиви, досега сто пъти да са учредили независима частна R&D фирма за изследвания в области на синоптичеството.

  Плюс: независима медия за предприемчиви прогнози.


  "Институтът по метеорология може да се отдели от БАН догодина"

 16. 16 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Айде, един по един институтите от ще излизат от БАН. Не може някой академици да участват в управителния съвет на стройтелни компании, въпреки че са писатели, а младите хора да взимат по 300 лв заплата. Никой не е длъжен да мизерства заради някакви титли и порядки. Науката ще се прави там, където има млади хора, ентусиасти, не и с мухъл.

 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#8] от "vista2":Много интересна тема е наистина това с Европейското финансиране за наука. Би трябвало да не могат да кандидатстват, тъй като няма да са нито научна, нито образователна институция.Също толкова важен е въпросът с данните. След като Държавата ще плаща за тяхната работа (с парите на данъкоплатците), трябва тези данни да са достъпни безплатно за всички, тъй като са си платили вече!
  —цитат от коментар 10 на Kamen Kozarev


  Но не и за тия, които ги ползват за да печелят пари. Например-телевизиите, радиата, вестниците.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#16] от "galin83":

  Триста лева са само докторските, триста лева може да взема чистачка на 4 часа. Ти като какъв работиш в бан.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  UNITED EU UNION

  тъй тъй...
  Зарад две-три (големи) бълхи, да изгорим юрганя?
  Имена?
  Типична савецка "предприемчивост" ;)

  Какво пречи на мизерстващата група да напусне и се впусне на Пазара с частни инициативи, групови или индивидуални,
  вместо да завлича цял Институт на Българска Академия на Науките,
  мухлясал - според вас??

  До коментар [#16] от "galin83":

  Айде, един по един институтите от ще излизат от БАН.

  Не може някой академици да участват в управителния съвет на стройтелни компании, въпреки че са писатели, а младите хора да взимат по 300 лв заплата.

  Никой не е длъжен да мизерства заради някакви титли и порядки.
  Науката ще се прави там, където има млади хора, ентусиасти, не и с мухъл.

 20. 20 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво пречи на мизерстващата група да напусне и се впусне на Пазара с частни инициативи, групови или индивидуални, вместо да завлича цял Институт на Българска Академия на Науките, мухлясал - според вас??
  —цитат от коментар 19 на dnevnikar

  Аз съм сигурен, че този институт не се извлича, а я спасява от БАН. Гледал съм спорове в тази институия от светила академици и изпаднах в културен шок. Мисля, че в Илиянци на депото за ремонт на тролеи се разбират повече монтьорите. С его и титли не се управлява, а с резултати. А резултати има там където се работи. Няма ли млади да работят института става хранилка за стари и е нужно да се реформира, за да печели конкурси и пари.

 21. 21 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЙЕИ":

  Това са пълни глупости. Искат да се отделят синоптиците, които от години не просто мизерстват, но и не могат да си вършат качествено работата, защото няма никакви инвестиции. А прогнозата на Института се съобщава от всички медии, всеки ден, дали няма пари? Или някой не иска да ги даде и разпредели правилно? Браво за решението, напълно подкрепям.

 22. 22 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Феодалните старци в БАН се разделят с учените от НИМХ.
  Само, че всички българи всеки ден следят бюлетините на НИМХ.
  Всички радиа, телевизии и сайтове дават прогнози за времето, благодарение на НИМХ.
  Военните също основно разчитат на прогнозите на НИМХ.

 23. 23 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Вкратце, НИМХ бяха златната ябълка на БАН.

 24. 24 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 955 Неутрално

  "Вкратце, НИМХ бяха златната ябълка на БАН."

  Златната ябълка са титлите академик и член-кореспондент. Докато ги има, една кохорта професори от университетите се надява да ги докопа. Инак досега да ги бяха изяли с парцалите.

 25. 25 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Желаещите да правят наука нека да направят една секция в Геофизичния институт, и готово.
  —цитат от коментар 9 на Kamen Kozarev


  Тъй де, ако петелът не изкукурига, слънцето няма да изгрее. Мястото за създаване на наука в малките и по-бедни страни е в университетите. Там където знанията могат да се предадат на младите хора. Парите, дадени за фундаментална наука без да има полза за развитие на младите у нас, са пари хвърлени на вятъра. Ако ще се развива наука само за слава, по-добре парите отидат за спортисти. Ако са добри, със сигурност ще направят България по-известна и уважавана.

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Упоритата съпротива на БАН да се промени статуквото означава, че там са останали само некадърниците. Защото само некадърният брани толкова упорито службицата си, понеже за него няма друга алтернатива, друго работно място. Кадърният търпи издевателствата, търпи до известно време пък си вземе шапката и се махне. Защото знае че е полезен, че с труда и способностите си навсякъде може да си изкара хляба.

  Ще видите че и други институти от БАН ще започнат да искат да я напускат. Като видят, че за тях има и друго по-добро бъдеще и то е извън БАН. Просто някой трябва да се осмели да е първият.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#9] от "Kamen Kozarev"Аз няколко пъти писах че най добре е НИМХ да се раздели като 70-80 души научни сътрудници останат в БАН а останалите 700 измервачи на данни се изнесат в отделна агенция (не ъм МОН заюото те нямат общо с наука или образование). Може и както ти предлагаш - секция в Геофизичния, те имат доста общи задачи

 28. 28 Профил на rsq55576751
  rsq55576751
  Рейтинг: 213 Любопитно

  Какви са доходите на академиците?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK