Откриването на паметник на Пенчо Кубадински е незаконно, смятат интелектуалци

Пенчо Кубадински

Пенчо КубадинскиГрупа от 24-ма български интелектуалци - писатели, журналисти, преподаватели, поискаха да не се открива паметникът на Пенчо Кубадински в Лозница, става известно от отворено писмо по премиера, президента, главния прокурор и областния управител на Разград.


"Заявяваме своето възмущение от този планиран незаконен акт. Недоумяваме как при действащ от 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен някой в България се опитва да увековечи паметта на един от емблематичните комунистически функционери до 1989 г.", пишат те.


Те припомнят за подобен казус с откриването на паметника на Тодор Живков в Правец. "Ако той се състоя само година след приемането на закона и още стои там по силата на уж "завареното положение" и на обществената инертност, то днес за бездействието на демократичните институции няма нито обяснение, нито извинение", смятат интелектуалците.
Авторите на писмото призовават да бъде проверена законосъобразността на всички действия и документи при подготовката на издигането на въпросния паметник. "Обръщаме се както към държавните институции, така и към гражданите на Лудогорието – да не допуснат в центъра на един свободен български град да се издигне бюст, който поругава спомена за жертвите на комунистическия режим и по същество се опитва да пренапише историята, като реабилитира тоталитарната диктатура чрез възвеличаване на едно от нейните лица", завършват те.


Списък на всички, подписали писмото


проф. Ивайло Знеполски
проф. Амелия Личева
Иван Теофилов
Иван Цанев
Михаил Вешим
Захари Карабашлиев
Теодора Димова
Димитър Бочев
Алек Попов
Тони Николов
проф. Михаил Неделчев
доц. Бойко Пенчев
доц. Йордан Ефтимов
проф. Миглена Николчина
проф. Борис Сергинов
проф. Иван Еленков
доц. Даниела Колева
доц. Лъчезар Стоянов
проф. Димитър Михайлов
проф. Иван Станков
Митко Новков
Зелма Алмалех
Стефан Джамбазов
доц. Пламен Дойнов

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK