Трябва да има виновни от администрацията за инцидента в Своге, обяви министър Нанков

Трябва да има виновни от администрацията за инцидента в Своге, обяви министър Нанков

© Юлия ЛазароваНа фона на общественото подозрение, че никой държавен служител няма да се окаже виновен за инцидента, при който на 25 август загинаха 17 души след катастрофа край Своге, министърът на регионалното развитие Николай Нанков е убеден, че ще има виновни.


"Трябва да има виновни от държавната администрация", коментира той, след като даде показания като свидетел пред Националната следствена служба, цитиран от агенция "Фокус".


Той обяви, че по линия на административната отговорност ще предприеме "много бързи и решителни действия, крути мерки, не само по подобряване на процеса, а и по линия на персонална отговорност". Всички замесени в процеса по възлагане, реализация, приемане на пътя са или ще бъда привикани, те ще са част от производството", добави той.
На въпрос дали предшественика на поста на сегашния регионален министър – Лиляна Павлова, ще бъде извикана в следствието, Нанков коментира: "Ако бях следовател щях да ви отговоря."


На въпрос притеснява ли се, че може да се превърне в обвиняем, министърът поясни: "В качеството си на министър в морален аспект винаги бих могъл да отговарям. Вчера също заявих това. Политическата отговорност невинаги се носи с даване с оставки. Политическата отговорност понякога е в правилното отреагиране в дадена ситуация, да се предприемат действия в бъдеще, а и да се подпомогне максимално разкриването на истината", обяви той. По думите му най-важното в момента е бързата справедливост.


Какво ще прави новият орган за пътищата


След като вчера управляващите обявиха, че ще се създаде нов държавен орган, който да се занимава с пътната безопасност, се установи, че подобен орган от години съществува, макар и да не е известно нещо за дейността му. Според сайта на МВР още от 2003 г. е създадена Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.


"Основната задача на комисията е да подобри координацията на действията между държавните органи и обществеността що се отнася до проблемите на безопасността на движението по пътищата. В изпълнение на основната си задача комисията подпомага Министерския съвет при вземане на решения, свързани с безопасността на движението по пътищата, дава становища и разработва проекти на закони и подзаконови нормативни актове, анализира информацията, изготвя доклади, национални програми и прочее", пише на сайта на ведомството.


Информацията показва, че комисията заседава регулярно.


На въпрос по какво ще е различен новият орган регионалният министър обяви, че отговорът ще бъде даден до седмица-две, когато ще се прецизират бъдещите функции, както и дали ще могат да подпомагат процеса за взимане на решения – управленски и политически, по темата за пътната безопасност. "Трябва да се подобри моделът. Естествено, че не трябва да се дублират функциите", добави министърът.


Мантинелата не е наша


След показанията в Националното следствие шефът на пътната агенция Светослав Глосов коментира, че мантинелата на мястото на инцидента не е нито собственост, нито е изградена от ведомството, а е на общината. "Заявявам, че мантинелата не е част от проекта и от пътната инфраструктура. Тя е в урбанизирана територия, пътят на агенцията е от бордюр до бордюр", обяви той, цитиран от агенция "Фокус".


Обясни, че кореспонденция за състоянието на мантинелата между пътната агенция и общината е предадена на следствието. "Даже има и оспорване на констатираните резултати относно възможността за подхлъзване на трасето", обясни Светослав Глосов в отговор на въпрос какво е предоставила пътната агенция на следствието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK