Държавата се готви да отдаде на концесия за 35 години крайбрежните буни по Черноморието

Две от буните по варненския бряг край т.нар. Алея Първа

© Дневник

Две от буните по варненския бряг край т.нар. Алея ПърваБрегоукрепителните съоръжения по цялото черноморско крайбрежие могат да бъдат отдадени на концесия за период от 35 години. Това каза днес областният управител на Варна Стоян Пасев.


Според него съоръженията били в окаяно състояние, а държавата нямала възможност да ги поддържа. По тази причина след съответните законови промени буните могат да бъдат отдадени за стопанисване на частни инвеститори, които да ги превърнат в малки пристанища и атракциони.


"Желаещи да стопанисват съоръженията вече има, каза още Пасев. До този момент позволеният период за концесионирането на буните беше 10 години, но той е нерентабилен при необходимостта от толкова голяма инвестиция. Сега при 35 години концесия има желаещи да ги поемат."


Областният управител на Варненска област информира също, че е започнала процедура за описване на всички буни по черноморското крайбрежие, които не са ремонтирани след изграждането им. Според Пасев до този момент все още не било ясно колко са средствата необходими за ремонта им, но тази информация можело да бъде събрана в рамките на един месец, след което да се пристъпи към процедура за концесиониране на публична държавна собственост.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK