Според Анастас Герджиков държавата трябва да има право на вето върху избора на ректори

Анастас Герджиков

© Анелия Николова

Анастас ГерджиковДържавата трябва под някаква форма да има думата при избора на ректорите на висшите училища, които получават държавна субсидия. Това декларира ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски" Анастас Герджиков в интервю за вестник "24 часа".


"Първо, това е начин да се защити общественият интерес, защото става дума за публични средства. През последните 20 години виждаме няколко случая на феодализиране на управлението на отделни висши училища в даден период. На второ място, това е начин да се даде и на самите ректори възможност да извършат реформи, които да доведат до развитие на висшето училище. В момента това е трудно, защото повечето подобни предложения се спират от колективните органи за управление, от които ректорите са зависими", коментира Герджиков.


По думите му предложенията за участие на държавата при избора на ректор са предпазливи. "Министерството на образованието не предлага да избира ректорите вместо общото събрание на университета, а някаква форма на утвърждаване от министъра на направения от общото събрание избор. Това означава, че министърът няма да избира ректорите, а само ще има възможност за един вид вето върху избор на обществено неприемлива фигура или в случай че ректорът не изпълнява програмата, въз основа на която е избран", обяснява той.
Герджиков казва, че много от ректорите не са съгласни със сключването на такива мениджърски договори между ректора и образователния министър, защото се опасяват от нарушаване на автономията, ако например някой министър започне да се ръководи от политически или партийни съображения при утвърждаването на избора. "Според мен никой министър няма да си позволи това, защото нито академичната общност, нито медиите ще го оставят без последствия. Целта е по-скоро да се избегне опасността академичната автономия да се превърне в безконтролна затвореност на университетите в себе си, при която ректорите стават феодали или обратно, се превръщат в заложници на интересите на общото събрание, което ги е избрало", смята Герджиков.


Той коментира и проблемите при акредитациите на университетите. По думите му е важно системата за акредитация да се електронизира и акредитацията на всички университети, които предлагат обучение в дадено професионално направление, да се провежда едновременно, за да има съпоставимост между тях. "И накрая, но съвсем не на последно място, за трети път трябва да се направи опит да се преодолеят местните лобита в Народното събрание и да се забрани участието на един преподавател в повече от един университет за нуждите на акредитацията", заявява Герджиков.


Ректорът информира, че близо 90 процента от плана за прием в образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" в Софийският университет "Св. Климент Охридски" е изпълнен.


Общо 7104 души са подали документи за прием за учебната 2018/2019 г. в Софийския университет. След приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания са се записали 4486 новоприети студенти, като 18 от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади. За незаетите 850 места в редовна и задочна форма, субсидирани от държавата, Софийският университет обяви допълнителен прием.


"Причината за незаетите места е, че въпреки намаляването на броя на завършилите средно образование в продължение на 20 г. приемът във висшите училища, вместо да се намалява, се увеличаваше, тъй като Министерството на образованието и науката утвърждаваше предложенията на университетите. Така стигнахме до парадоксалната ситуация местата за 100 хиляди кандидати да се запазят, когато кандидатите са вече под 50 хиляди. Така конкуренцията между кандидатите, както и тяхното качество намаляваха", казва Герджиков. "С приемането на Стратегията за развитието на висшето образование и измененията на Закона за висшето образование приемът в направленията с най-ниско качество се намали. Това се прави вече четвърта година и дава резултати", добавя той.


Попитан каква е целта на новата магистърска програма "Църковен мениджмънт", Герджиков заявява: "Светата православна църква разполага с множество имоти, които ще се управляват по-добре, ако го правят специалисти. Целта е да подготвим хора, които да са специалисти в областта на мениджмънта, но в същото време да разбират от спецификата на нуждите на православната църква. Няма причина да има "Спортен мениджмънт", а да няма "Църковен мениджмънт". Очевидно различните сфери имат своя специфика."

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9071 Неутрално

  Ако в СУ 90% се смята за изпълнен план, представям си какво е в другите университети...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на elizabetharper
  elizabetharper
  Рейтинг: 103 Неутрално

  СУ е с два незаверени от Сметната палата доклада. За какъв обществен интерес говори Герджиков? И как СУ разходва обществения ресурс, освен за заплати, заплати, заплати?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK