За ДПС е неприемливо да има паметник на Пенчо Кубадински, обяви Карадайъ

Мустафа Карадайъ

© Анелия Николова

Мустафа КарадайъЛидерът на ДПС Мустафа Карадайъ определи като неприемливо решението в общинския съвет в Лозница да бъде издигнат паметник на Пенчо Кубадински, което е подкрепено от 12 съветници от ДПС през 2016 г. Паметникът трябваше да бъде открит на 6 септември, но решението за издигането му бе отменено вчера.


Пред "Дневник" Карадайъ обясни, че предстои да се запознае със случая в детайли и да се види на място защо общинските съветници от ДПС са гласували за поставянето му.


Като висш функционер на БКП Пенчо Кубадински, който е родом от Лозница, е един от ръководителите на т.нар. възродителен процес и е съден, но оправдан.
"Предвид факта, че Пенчо Кубадински е исторически свързан с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията, поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен", се казва в решението за отмяна на поставянето на паметника.


Какво ще се случи с паметника все още не е ясно. Кметът на Лозница, който и и областен председател на ДПС за Разград, Севгин Шукри каза пред "Дневник", че все още се заседава по въпроса и бъдещето на паметника ще бъде решено до края на деня. Миналата сряда Шукри обясни, че Пенчо Кубадински е направил много за Лозница и че той не е чул никой да каже "нещо негативно".


Срещу издигането на паметника реагираха първо от ДОСТ и НДПС, които характеризираха вдигането на паметника като "чудовищна подигравка с жертвите на комунистическия режим" и реабилитиране на участниците в престъплението "възродителен процес".


Група от 24-ма български интелектуалци - писатели, журналисти, преподаватели, поискаха да не се открива паметникът в отворено писмо по премиера, президента, главния прокурор и областния управител на Разград.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK