Прокуратурата разследва "Винпром Карнобат" и още две фирми за пране на пари

Полицейски екипи помагат на прокурорите при претърсването на офисите "Сис Индъстрийс".

© Велко Ангелов

Полицейски екипи помагат на прокурорите при претърсването на офисите "Сис Индъстрийс".Специализираната прокуратура е започнала проверки в офисите на три фирми, които са разследвани за пране на пари. Тази сутрин прокурори са направили обиск на помещения на "Винпром Карнобат" ООД, "Сис Индустрийс" ООД и "Топаз Мел" ООД, съобщиха от държавното обвинение.


Извършени са претърсвания и изземвания, обискирани са няколко души, разпитани са и свидетели. Образувано е досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари.


Прокуратурата твърди още, че в средата на юли е разбита незаконна фабрика за производство на цигари, която е ползвана от престъпната група.
Разследването до момента е установило, че данъчните престъпления са извършвани в периода 2009-2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа "липсващи търговци", като по този начин се извършвала данъчна измама.


"Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения в големи размери по смисъла на Закона за ДДС. Събрани са доказателства и за престъпления пране на пари - в периода 2009 г. – 2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление", съобщават още от Специализираната прокуратура.


Прокуратурата разследва "Винпром Карнобат" и още две фирми за пране на пари

© Велко Ангелов


Разследването се води от Следствения отдел към Специализираната прокуратура и се извършват едновременно на територията на София, Карнобат, селата Венец и Церковски.


"Сис Индъстрийс" е един от водещите производители на алкохол в страната. Компанията разполага с портфолио от повече от 70 различни продукта, като сред тях са всички марки алкохол, които се произвеждат от винпрома в Карнобат. Централният офис на фирмата "Топаз Мел" пък се намира също на адреса на офиса на "Сис Индъстрийс".


Така само за седмица спецпрокуратурата започва второ подобно разследване. Преди това бяха направени обиски на два хотела - "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. При акцията бяха открити и иззети над 10 млн. лв. Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха обявени за общодържавно издирване, а след това беше издадена и европейска заповед за ареста им, тъй като не се намират в България. Те се разследват за пране на пари.


Синът им Вълчо Арабаджиев беше задържан по време на акцията, но съдът го пусна на свобода под парична гаранция от 20 хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK