Фирмата, поддържаща Търговския регистър, може да дигитализира културното наследство (коригирана)

Горялият покрив на сграда от комплекс "Царските конюшни", който ще получи статут и категория "национално значение"

© Велко Ангелов

Горялият покрив на сграда от комплекс "Царските конюшни", който ще получи статут и категория "национално значение"Фирмата, която отговаря за поддръжката на Търговския регистър, който не работеше 17 дни през август, е класирана на първо място в обществена поръчка за доставка на техниката за дигитализирането архива с документи за паметниците на културата от най-високите категории - световно и национално значение. Спечелилият участник - "Лирекс БГ" ООД, трябва да достави техниката за процеса и да обучи служителите в Института за недвижимо културно наследство как да работят при дигитализацията на всички документи.


Днес от Министерството на културата уточняват, че не е сключен договор с класирания на първо място участник.


Изпълнителят ще трябва да достави три скенера, сървъри, дисков масив и софтуер със защитна стена.
Електронният портал, регистър и информационната система ще бъдат изградени отделно, като поръчката за това все още върви, посочват от Министерството на културата в писмо до редакцията. Прогнозната стойност е 1.2 млн. лева без ДДС, като в процедурата участвал 4 консорциума - "Електронен регистър на недвижимите културни ценности" ДЗЗД с участници: "Сиела Норма" АД, "Хоси" ООД и "Екса", "Е-Памет", с участници "Технически университет - София-Технологии" ЕООД, "Димирома" ЕООД и "Европейски център по законодателство, анализ и усъвършенстване на съдебната практика", "Информационно осигуряване Корект- Пи",("Контракс" АД, Фондация "Право и интернет" и "Дайрект Сървисиз"), "ХДС и партньори"("Хамилтън Дейта Сървисз" ЕООД и Абати" АД).


Фирмата с над 500 поръчки


"Лирекс БГ" е спечелила конкурса с най-ниската цена - 303 600 лева с ДДС, като в процедурата са участвали още 4 дружества. Тя печели обществени поръчки за различни софтуерни и технически услуги от министерства, държавни дружества, предприятия, дирекции, университети, общини, като общият брой на спечелените търгове от 2008 г. до днес е над 500 според регистъра на сайта "Биволъ". Само през 2018 г. дружеството е спечелило 7 поръчки за 2.6 млн. лева без ДДС. (3.1 млн. лв с ДДС).


Дружеството отговаря за системата и поддръжката на Търговския регистър, за срива на който се разбра на 10 август по все още неизвестни причини и беше пуснат отново след 17 дни. В работата по отстраняването на проблема се включи и японски специалист.


Дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство е задължително според Закона за културното наследство, но от години не се реализира. От министерството с години обясняваха това с липса на пари, техника и кадри в института. Сега парите за обектите от световно и национално значение се отпускат по европейската програма "Добро управление" 2014-2020. Целта е, след като "Лирекс БГ" достави техниката и служители на фирмата обучат тези в администрацията, тя да дигитализира архива за всички паметници на културата.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1755 Весело

  Фирмата досега трябваше да е фалирала от дела за фаловете с търговския регистър и да не бъде допускана до други държавни конкурси.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 2. 2 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Евтиното си е евтино, както всичко в нашия държавен живот:(

 3. 3 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Ами тя се прочу.

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11
  Ако това се беше случило в Европа, вече щеше да е с отнети сертификати за ISO 9000 (управление на качество), ISO 27000 (управвление на информационната сигурност) и т.н. с които се е накичила. Фалита и щеше отдавна да е факт. В България това няма как да се случи, тъй като сертификатите не се дават а се купуват, а фирмата е известна с това, че най- грубо и най-агресивно упрщажнява корупционен натиск в държава, известна с това, че корупцията е национален спорт и държавна политика. В последните 10 години това придоби изключително уродлива форма на управление. Тази фирма беше създадена с финансовата подкрепа на първа частна банка в която се наляха пари на БКП за да прдължат властта си в условията на демокрация знаейки, че каквато и да е форма на управление в който и да е исторически етап, парите винаги управляват. Тогава се наричаше Натюрела и беше част от множеството фирми, съдадени за целта и кординирани от Любен Гоцев. Периода беше известен като "раздаване на куфарите". Лицата, на които беше дадено правото да управляват бизнес, които се самозабравиха и взеха да поставят условия на съдателите си изчезнаха. Такав е случая и с тази фирма, поради което спешно се преименува на Лирекс. В последствие се размножи като си измисли и други клонове като Индекс и някъде към повече от 15 фирми са под техен контрол. Една от тях спечели поръчката за доставка на ваксини за животните, нищо, че е с предмет на дейност в компютърния бранш. Тези фирми са винаги там, където информацията енай-ценна. Сега им се подготвя да сложат ръка и в здравеопазването.

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  "Ако това се беше случило в Европа, вече щеше да е с отнети сертификати за ISO 9000 (управление на качество), ISO 27000 (управвление на информационната сигурност) и т.н. с които се е накичила. Фалита и щеше отдавна да е факт"
  Като гледам, май Фолксваген не е в Европа. Нито са фалирали, нито са с отнети сертификати. (Може да приравним двата случая, касае се за грубо несправяне, дори при ФВ има съзнателна измама)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 489 Весело
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Гневно

  Културните паметници ще ги вкарат в дигитален вид, че напоследък нещо много горят аналоговите варианти. Ама нали трябва да се строят офиси, молове, луксозни кооперации, небостъргаци.

  мурзилка
 8. 8 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 534 Неутрално

  То е ясно че има голям гръб тази фирма, ама поне да си бяха сменили името! А те така нагло и безцеремонно.

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 9. 9 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 274 Разстроено

  Фирмата, която поддържа ТР и другата небезизвестна такава (листната на БФБ) чеп за каца не стават. Стават, но ако държавата има дава поръчки. В "частното" пространство са си гола вода.

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 10. 10 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До DDR: VW си плаща милиардите за греховете. А Лирекс очевидно ще бъде награден, Схващаш ли разликата? В зората на псевдодемокрацията по подобен въпрос една представителка от партийния елит ми заяви следното: Ние знаем,че нашите пари са в Мултигруп и когато му дойде времето ще ни ги върнат... Ти от кои си..

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5662 Весело

  Поради доказан висок професионализъм фирмата, която поддържа Търговския регистър, ще дигитализира архива за културното наследство:)

  [email protected]
 14. 14 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Техниката се разваля и затова трябва да се следи гаранционият срок, за да не се пляскаме по бедрата когато извън гаранция тениката откаже.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 15. 15 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  За 303 600 лева с ДДС - сървъри, сторидж, софтуерни лицензи, проектиране и разработване на информационна система, проектиране и разработване на портален сайт, гаранционна поддръжка. Смятайте с какво качество ще бъде това, щом всичко това ще струва общо 303 600 лева с ДДС! Считайте колко и какви хора ще бъдат отпуснати от фирмата за работа по този проект.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Не бъркайте двете понятия. Фирмата "поддържа регистъра", не значи, че Агенцията е аутсоурснала всичко на фирмата :)
  И най-вероятно там също е спечелила с много ниска цена, с много лимитирани услуги (поискани така от възложителя заради цената и големите капацитети, служители на възложителя) и с всички отговорности върху фирмата :)
  Тук за дигитализацията 300 хиляди също може да са достатъчно, може да са малко, може и да са много. Всичко зависи от поисканото...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  А дали пък няма на тия сървъри, дето ще са за архива с документи за паметниците на културата, да сложат и бекъпа на търговския регистър - сиреч държавата да си плати за бекъпа?

 18. 18 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е ли по-важно първо да разберем какво се случи с Търговския Регистър? Ясно че е Огромен и по-важното СИСТЕМЕН проблем, но какъв точно?

  яж бахур
 19. 19 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Евтиното си е евтино, както всичко в нашия държавен живот:(
  —цитат от коментар 2 на alg57373608


  Евтино??? Вие това Евро наистина за нищо го нямате...

  яж бахур
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Евтинджос ! Икономията е майка на мизерията.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Напълно естествено, в нашенски стил!
  С такива "прекрасни" референции, като виждане на сметката на Търговския регистър, щеше да е истинско чудо, ако тази "фирма" не бе спечелила тази "обществена" поръчка.
  И да не забравяме: "само" за 17 дни успяха да "поправят" аварията.
  Апропо, защо чак сега се сетиха да дигитализират архива за културното наследство?
  :D:D:D

 23. 23 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1155 Любопитно

  "Сега парите за обектите от световно и национално значение се отпускат по европейската програма "Добро управление" 2014-2020."

  Ами да бе! КОЙ се отличи с "добро управление" на търговския регистър? Разбира се, "Лирекс БГ" заслужава награда, или поне малък бонус, като начало 303 600 лева за скенер-два и да се разхождат да дават акъл на "тъпчовците" от архива за културното наследство..
  Вече разрушителната мафия, няма да и се налага да ходи да проучва клошари или позпалвачи, ами директно ще си заличава неудобните архитектурни паметници през архива....

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  Впечатлен съм . Половината коментиращи твърдят, че е евтино, другата, че е скъпо. А никой няма идея от обхвата на заданието. Експерти...

  Проблемът е друг - Лирекс нямат уменията и квалификацията за подобна дейност Имат кадри, но не в тази посока.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 688 Разстроено

  “Гарантирано от ГРОБ” дет се вика...
  С необразована мутра начело - толкова.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 26. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  никак не се учуддва, че любен гоцев е намесен
  когато става дума за информация и крадене на такава.
  https://bgrabotodatel.com/company/2597/page :2
  ето това е тая фирма.
  пълна шега.
  е как печелят не ми е ясно.

 27. 27 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 1004 Гневно

  Фирмата, която поддържа Търговския регистър, ще дигитализира архива за културното наследство
  *******************************************************************************************************************

  Ако случайно ви се повръща, стомаха ви присвива и имате киселини, то със сигурност сте лепнали ГЕРБ*(гастро-езофагеална рефлуксна болест)!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 28. 28 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  абе това яко си мирише на десе.
  ама от тея десета, които кредат информация
  и търгуват с нея.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/7014207

  http://old.segabg.com/article.php?id=214761

 29. 29 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако ще да бяха предизвикали авария в АЕЦ, фирмите на статуквото си остават фирми на статуквото. Ще се гушат обществени поръчки, ще събират етвини некадърници за работна ръка и пълнеж и въобще никога няма да им дойде наум да се конкурират в бизнес сектора - където пазарната икономика все пак е решаващ фактор и място за пакащи и слушкащи няма.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на simon40
  simon40
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "DDR":

  Ти за тях не мисли. Фолксваген го отнесоха доста милиарди. И делата срещу тях още не са приключили.
  А тук къде са делата? Разследването? Глобите?

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3032 Неутрално

  Как смело се раздават присъди за частни компании, които не се познават, не е хубаво лековато да се слагат етикети на бизнеси и хора.
  Познавам Лирекс още от едно време, когато бяха част от фирмите около Натурела, бяха компетентни. Винаги са печелили държавни поръчки - това не е от последните 2-3-5 години, а от преди 20-22 години, най-активно работеха тогава за МО, какво са правили последните 10 г. честно казано не знам, но собствениците са същите и са нормални и сериозни хора, естествено, с някаква биография.
  А дали политическите лица начело на Агенцията по вписванията, които хабер си нямат от изграждане и поддръжка на информационни системи, не са по-виновни за срива в Търговския регистър, много лесно е да се хвърли вината върху лошия Лирекс.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#33] от "boevbisser":

  Въх, колко умилително. Стана ми едно такова, тъжно за неправдата върху Лирекс.
  Значи, ти нямаш идея с какво се занимават от 10 години, но скачаш, че хората ги плюели, без да ги познават?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 36. 36 Профил на wtz53314030
  wtz53314030
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Явно доста хора не разбират, че истината реално няма общо с "Лирекс". Всичко е навързано, като свински черва - компании, врътки и скрити договорки, които ние няма и да разберем.

  Не виждам, какво се учудваме когато 99.9% на търгове критерия е най-ниска цена. Включително и за пътното строителство. Всяка една такава цена прехвърля риска на друго място - било надежност - като за търговския регистър, било некачествена настилка, като катастрофата край гр. Своге.
  Дано и да не разберем при силно земетресение, къде е прехвърлен риска на строителството и какви ще са последствията там.
  Ако някой ми посочи корпорация/търговец който да не иска по-голяма печалба и ще се откаже от нея в името на потребителя, ще му кажа браво - примери колкото искаш - най набиващия е фейсбук, гугъл... нашите данни, нашите привички и реклама на всякъде.

  Такава е реалността в която живеем и допускаме това да се случва. Това е просто капитализъм - консумация и печалба. С тези наши коментари нищо няма да постигнем.
  Тихичко ще вдигнат цените, такси и какво ли не... а ще ни пълнят ушите с измислени скандали - така де, трябва да има зрелища за простолюдието.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1929 Неутрално

  До коментар [#36] от "wtz53314030":

  Не знам ти в каква реалност живееш, но в тези търгове техническата оценка има 60-80% тежест, като това зависи от самото решение. Цената има превес -90%, единствено, когато се поръчва техника по предварително избран точен модел.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  Не знам за ТР, но вижте в момента прогнозната цена и оферираната. Тя е около 30%, дори по-малко от прогнозната. Малко като сиренето от 4лв./кг или кренвиршите на цена 40% от сланината....
  Никога не бих сключил договор при цена 25-30% от очакваната, ако ще най-близкия приятел да ми е. Тотално ни е объркана системата с Обществените поръчки. Да не говорим, че при огромния ресурс, който разпределя/възлага Държавата трябва да има рейтинг на изпълнителите и ако си под 80%, ти и фирмите в които си свързано лице да нямат право да участват. Както е с договорите, наемите, подизпълнителите по света. Издъниш ли се, край с теб.....

 40. 40 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Фирмата, поддържаща Търговския регистър, може да дигитализира културното наследство."

  Ами май няма нужда, че да не останем без такова наследство.

 41. 41 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Не виждам, какво се учудваме когато 99.9% на търгове критерия е най-ниска цена.
  —цитат от коментар 36 на wtz53314030

  Юристите на възложителя налагат това. Страх ги е да използват методика, при която да се оценява техническото предложение на участника, за да не ги обвини после някой, че са извършили субективна оценка на офертите (т.е. че умишленио са завишили и занижили оценката на някой участник). Това, че критерий "най-ниска цена" е подходящ за поръчка на дизелово гориво, но е тотално неадекватен критерий за оценка на ИТ-проект, тях не ги интересува. Резултатът е ясен - печели офертата с най-ниско качество, с най-малко вложен труд и най-евтини (разбирай най-ниско квалифицирани) изпълнители. Ако пък се ползва готов софтуер, не се ползва реномиран комерсиален софтуер, а се ползва безплатен такъв със съмнителни качества (с единственото достойнство, че е безплатен).

 42. 42 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Колкото и да не харесвам Лирекс, заради ченгесаркия им произход и методи, не одобрявам подобни жълти заглавия.
  Нито за ТР се даде информация дали вината е в тях или в архитектурата и бюджета, който е отпуснат за поддръжката на регистъра, нито има някаква връзка между ТР и доставката на тези скенери...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Весело

  До коментар [#39] от "stoiank":

  Проблемът с разминаването вероятно е другаде - възложителят си е представял едно, оценил е друго, а е описал трето :)
  По-интересното би били ако такава разлика се наблюдава между спечелилият поръчката и следващите го в класацията конкуренти. Тогава може да говорим за "сирене" с палмово масло :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Няма такъв цирк, няма такава държава :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK