И според регионалното министерство решението за строеж край Силистар е незаконно

И според регионалното министерство решението за строеж край Силистар е незаконно

© Юлия ЛазароваРешението, с което общинският съвет в Царево прие подробен устройствен план за един парцел в местността Силистар, е в нарушение на Закона за устройство на територията, като не са спазени и процедурите по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Това се разбира от отговори на Министерството на регионалното развитие и благоустройството до "Дневник".


Те потвърждават това, че планът е приет, без да му бъде изготвена екологична оценка - което вече беше потвърдено от Регионалната инспекция по околната среда, която трябва да я направи, както и от областния управител на Бургас, който спря решението и го оспори в съда. Прокуратурата също се самосезира и започна проверка на случая.


Едната причина, която прави оценката необходима, е, че теренът попада в две защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие ("Натура 2000") и в природен парк "Странджа", се казва още в отговора на министерството.
Втората е, че според Закона за устройство на територията изработване на проект на подробен устройствен план - план за застрояване, или изменения в него, докато се работи по създаването на Общ устройствен план, се допуска след разглеждането на проекта от експертния съвет към органа, който трябва да го одобри. В случая това е Националният експертен съвет по устройство на територията и регионална политика (НЕСУТРП) при МРРБ, пишат от министерството.


Работата по създаването и одобряването на Общия устройствен план на Царево, който се чака от 8 години, е във финален етап. Според отговорите от МРРБ, които са възложител на плана, "понастоящем проектантският екип работи по финализиране на екологичната оценка" на плана.


Докладът за оценката на въздейстието, която е положителна, бе качен за обществено обсъждане на страните на Министерството на околната среда и водите и община Царево на 4 април тази година. До юни са изпратени 23 становища и възражения, като от министерството имат 3 месеца да им отговорят, т.е. началото на септември. След това планът трябва да бъде приет от министерството и община Царево.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  А сега като за прости хора да ми кажете кой съд е сезиран и от кого за да се търсят виновни.
  И как може да се обяви за нищожно това решение?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedoliben":

  Решението вече е нищожно.

  ...........теренът попада в две защитени зони по смисъла на Закона за биологичното разнообразие (Натура 2000) и в природен парк "Странджа"...........

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 972 Неутрално

  България е страната на неограничените възможности, и мутрите ще строят където си искат, макар и формално да е забранено.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Тогава защо толкова се "фолософства" по въпроса? Ако всички оснавания да се каже "не" на всякакви посегателства са налице нека се изрече с ясен глас. Но изглежда интрижката е привлекателна тема.

 5. 5 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Местните ако искат могат да бетонират района, ако искат могат и на Пенчо Кубадински паметник да издигнат.

 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 923 Весело

  На пръв поглед "гадовете" победиха в този казус.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Чайте бе ора, никой няма да строи, само ще се отчужди малко терен да се направи сервитут, път до плажа, за да могат екосъобразните да стигат до пясъка с караваните! Е, пътя ще бъде разчетен за 50-тонни машини, както "велоалеята" от Солниците до Сарафово..... и какво строителство кипи в момента!!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 8. 8 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 477 Гневно

  И на кокшките стана ясно, че решението е незаконно. Лапачев и компания избраха лош тайминг да прокарат поредната си измама в момент, когато цялото престъпно безхаберие на шайката беше генерирало само в рамките на 1 месец повече издънки от всички издънки взети заедно от началото на годината.
  Долу ръцете от Силистар ненаяли се дебелокожи паразити!!!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  *Те потвърждават това, че планът е приет, без да му бъде изготвена екологична оценка - което вече беше потвърдено от Регионалната инспекция по околната среда, която трябва да я направи, както и от областния управител на Бургас, който спря решението и го оспори в съда. Прокуратурата също се самосезира и започна проверка на случая.*
  Същите принципи важат и за Пирин, каквото и да им платено да приказват на нено, wcимеонов и цеко.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Най-сетне се обади и регионалното министерство.

 11. 11 Профил на Tuta Nota
  Tuta Nota
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Бахти, така се "надявах" най-сетне и там да построят поредния бетонен хаос , където няма да ходя. Разказаха играта на природата в България и след това защо хората бягали. Е как няма да бягат, нали и на Лапачевите децата са в чужбина. А като са в чужбина, какво?! Едно голямо нищо.

  Та се питам: има ли нещо по-лошо от забогатял "селянин", който не е успял да избяга по-далеч от селската си идилийка да открадне от съседите и да покаже на гражданите той какво може?!

  Не питам за себе си, питам за двама приятели (Ветко и Минко).

  Life is Sunshine, Lollipops And Rainbows!!!
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Т.е., кметът е погазил закона. Някакви последствия за него?

  ПП Язък за геберстията, дето две седмици ни обясняваше как всичко си е наред.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Биволъ:
  "Завършен през 2003 г. и внесен в МОСВ през 2005 г., планът за управление на ПП „Странджа” чака одобрението на съвета вече седма година и претърпява втора корекция.

  Икономически интереси и политическо лобиране стоят за дългото протакане, считат еколозите. Първият вариант на плана за управление, разгледан от Висшия екологичен експертен съвет през 2004 г., е върнат за допълване и преработка, съобразно направените забележки. Коригираният вариант изчаква цяла година в министерството на Дежвджет Чакъров, преди да бъдат направени нови дребни забележки. Тогава идва и уверението, че планът ще бъде представен за приемане до края на 2006 г. Това не става. Започват съдебни дела. На 14.04 2008 г, петчленният състав на ВАС излиза с решение, според което „в рамките на 30 дни следва да бъде насрочено заседание на Висшия екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите, на което да бъде разгледан Плана за управление на Природен парк „Странджа“. Решението не подлежи на обжалване. Въпреки това експертен съвет не е свикан..." - https://bivol.bg/priroden-park-strandja-pretarpyva-katastrofalni-promeni.html

  Паралелно с плана за управление на ПП „Странджа” през 2006г. е прието, че в коментирания имот може да се строи...
  "Поземлен имот 62459.59.5, област Бургас, община Царево, с. Резово, п.к. 8281, СИЛИСТАР, вид собств. Частна, вид територия Урбанизирана, НТП Ниско застрояване (до 10 m), площ 22169 кв.м., стар номер 9,
  Заповед за одобрение на КККР № РД-18-51/24.08.2006 г. на ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА АК" - https://kais.cadastre.bg/bg/Map

  Та така, при Станишев с едната ръка се допуска строителство, с другата, през ПУ ПП Странджа, се забранява.

  п.с. Аман от агитация и пропаганда. През имот 62459.59.5 е имало път от край време и той изчезва само в кадастъра от 2006г. Доказателство за това са имоти /пътища/ 62459.59.10 и 62459.59.14 които изчезват само на територията на имот 62459.59.5

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  Каша, плащане под маса, корупция, каша...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Това нещо Солистар е същата кочина като Болата - мръсно, мизерно и грозно.
  Но снимано от високо изглеждат готино... и толкова.
  Бил съм и на двете места - нищо хубаво няма.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Хора, хайде някой да ми го обясни. Ще ми го обясни, ама друг път! Презастрояването е отврат. Точно толкова отврат е и подивяването. Идете мо северното черноморие. Къмпинг Карвуна в Крапец. Няма го! Обрасло и подивяло! Къмпинг Балчишката тузла. Дато. Е, кое му е хубавото? На тузлата една жена държеше бунгала. Не може да инвестира нищо. Не знае от днес за утре какво ще стане. Било приватизирано от израелски компании, дето искали да правят казина(???)? Сега Силистар. Това е настрана от брега. Било свинарник. Какво лошо има, ако там се построи нещо като къмпинг и вилички? А ако някой има интерес да го глътне и след това да изгради казина примерно?
  В резюме:аз на т.н."зелени" аз и една дума не им вярвам. И една буква не им вярвам. За какво иде реч? Да не се строи на мястото на свинарника или имащият право да строи да бъде отказан, за да дойдат хиените, чийто "плейс-холдер" са зелените? Може ли от журналята да се очакват ясни приказки или и те са в схемата?

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 857 Неутрално

  На пръв поглед "гадовете" победиха в този казус.
  —цитат от коментар 6 на Без коз


  Кои са гадовете?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#7] от "chichka":

  И, какво бе чичка се строи между солниците и Сарафово? И, какви са тия 50 тонни машини, които минават там, където и колело едвсм минава?

 22. 22 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 286 Разстроено

  Ми незаконно е, естествено. Стига строежи и подмолни заобикаляния на закона, има си урбанизирани територии и такива, които трябва да останат под защита. Силистар е за хората, не за бизнесмените!

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#21] от "zle_platen_trol":

  Иди виж!. Бият се пилони в ската, и по пътя за "велоалея" от Солниците до Сарафово вървят 4 и 6 осни "гондоли" със земна маса! Знаеш ли колко тежи една 6 осна гондола със камък или земна маса? Я виж асфалта от разклона за Каблешково съм Солниците какво стана!

  Русия- проказата на планетата Земя.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK