На общо събрание БАН решава какво да прави с метеоролозите

Момент от протеста на метеоролозите пред централната сграда на БАН на 29 август.

© Велко Ангелов

Момент от протеста на метеоролозите пред централната сграда на БАН на 29 август.Общото събрание на БАН се събира днес, за да вземе решение по казуса с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). В дневния ред е включена само тази точка, след като на няколко срещи между ръководството на академията и това на института не бе постигнато споразумение за финансирането му.


В зависимост от решението ще се каже как ще се действа по-нататък. Очертава се като единствения разумен вариант извеждането на дейността на института от структурата на БАН, коментира в петък министърът на образованието Красимир Вълчев. Неотдавна той предложи институтът да премине към министерството.


Към момента не е известно как ще се направи отделянето, ако се стигне до него - дали със законодателни промени или с подзаконов акт. Отделянето не е възможно да бъде направено в рамките на годината, освен ако не се наруши Законът за бюджета.


В момента работата на НИМХ е силно затруднена не само поради недостига на финансиране (около 10 млн. лв. годишно), заради което служителите протестираха, но и заради решението на БАН да отстрани ръководството на института. Така се стигна до ситуацията да няма кой да подписва каквито и да било документи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK