БАН се съгласи Институтът по метеорология частично да излезе от академията (допълнена)

БАН се съгласи Институтът по метеорология частично да излезе от академията (допълнена)

© Георги КожухаровСлед като отчита декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), Българската академия на науките (БАН) изразява съгласие за частичното му извеждане и преминаване към нова структура.


Това реши общото събрание на академията днес с 69 гласа "за" и 9 "въздържал се". Под частично извеждане се разбира извеждане на цялостната оперативна дейност на института, както и служителите, които не искат да са част от академията.


За изследователската дейност в решението не се казва нищо. От коментарите по време на заседанието се разбра, че тя е неделима част от оперативната работа, но учени от други институти искат тя да бъде запазена в академията. Според председателя акад. Юлиан Ревалски ако някой от учените от НИМХ иска да остане в БАН, ще остане. Очаква се отделянето да стане факт от 1 януари.
Решението бе взето след преговори между академията, института и правителството, които продължиха няколко седмици. То бе поискано от метеоролозите, които са недоволни от начина на разпределянето на финансирането в БАН. Тепърва Министерският съвет трябва да реши дали НИМХ ще премине към някое от министерствата или ще остане самостоятелна структура. След това ще започнат разговори с работна група в БАН за отделянето на института.


Недоволство от решението


Представители на НИМХ изразиха недоволство, че се дава разрешение само за частично отделяне. Според отстранения му директор проф. Христомир Брънзов решението е неработещо. Освен това в него не се казва нищо за активите на института - бази, станции, имоти и т.н. Акад. Ревалски обяви, че метеоролозите няма как да извършват оперативна дейност без станции си, тъй че ще ги получат при раздялата.


Според председателя на общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева научната дейност в области като климатология трябва да продължи да се развива в академията.


"Правителството трябва да побърза. В следващите дни институтът, които 12 дни работи без ръководство, ще спре да работи", обяви проф. Брънзов. По-късно министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че се реши къде да бъде институтът и какъв да е организационно-правният му статут. Той призова да бъде избран временно изпълняващ длъжността директор.


Недоволни от решението бяха и учени от други институти. Сред изказаните мнения са, че така се нарушава комплексността на академията; че то се взема под принуда и др.


Претенции за директорския пост


На заседанието на общото събрание негови членове изказаха мнение, че мотив за конфликта между академията и института е изтичащият мандат на проф. Христомир Брънзов. Той отрече и обяви, че има право да се кандидатира за поста отново, но целта му била да реши проблемите, в т.ч. и с финансирането.


В момента тече конкурс за нов директор на НИМХ, който няма да бъде прекратен въпреки решението.


При дебатите се разбра, че вътрешният финансов одит на института е прекратен, а одиторите твърдят, че са били възпрепятствани. Според представители на НИМХ това не отговаря на истината, а в момента тече одит на министерството.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8138 Неутрално

  То пък това зависи ли от БАН.

 2. 2 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 495 Любопитно

  Хващам се на бас, че в крайна сметка става дума за едни имоти на НИМХ, които БАН не иска да изпусне...

 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  100% има някаква ползица за "сонидалните" старци, та пак хитруват с някакви полурешения за полуизлизане :-) !

 4. 4 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Някой хитрува на дребно, но ще стане ясно. Надявам се.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#2] от "ХЪ ХЪ ХЪ":
  Точно така, тези имоти някой иска да ги вземе! Едно време българите са дарявали пари, имоти и сгради на БАН, сега някой просто иска да ги открадне!

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Не си го дават и това е. Брей, голяма драма! Тези в БАН дават ли си сметка, че при тази ситуация работната атмосфера няма да е никак продуктивна в НИМХ? След като служителите на института не са съгласни да са част от академията, редно е тяхното желание да бъде уважено. Другото е безкрайна агония и за едните, и за другите.

 7. 7 Профил на thramondana
  thramondana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Терминът не е "синодални старци", а "феодални старци" и бе въведен от Симеон Дянков в качеството си на мин. на финансите и на Археолог № 1 .
  – Проклети феодални старци! – каза Дянков и „даде” поредния милион от териториалната хазна за „възстановяване” на поредната феодална крепост.

 8. 8 Профил на lentqj
  lentqj
  Рейтинг: 103 Неутрално

  То пък това зависи ли от БАН.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Да, точно от БАН зависи. Според закона за БАН:

  "Чл. 1. (1) Българската академия на науките (БАН) е национална автономна организация за научни изследвания, която обхваща академичните институти и други самостоятелни структурни звена."

  "Чл. 4. Уставът на Българската академия на науките урежда нейното устройство и управление, реда за създаване, преобразуване и закриване на научните институти и другите самостоятелни звена, както и други въпроси, свързани с предмета на дейността на академията."

  Според Устава на БАН:

  "Чл. 16. (1) Общото събрание на БАН:
  13. (Досегашна т. 10 - 7 юни 1999г.) създава, преустройва и закрива след експертиза научни и други самостоятелни звена на БАН;"

 9. 9 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1045 Весело

  Хващам се на бас, че в крайна сметка става дума за едни имоти на НИМХ, които БАН не иска да изпусне...
  —цитат от коментар 2 на ХЪ ХЪ ХЪ


  Да, като варненската станция в морската градина, която се е превърнала в къщичка за гости от София през лятото.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 10. 10 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1045 Весело

  [quote#8:"lentqj"][/quote]

  Е те това е парадокс, "национална автономна организация", но на бюджетна издръжка.
  Разбирай автономна в това да разпределя нашите пари без да и се търси сметка. Те за това за метеоролозите няма пари, то и за наука няма, има само за издръжка на великите позагаснали светила на нАуката.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 11. 11 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 327 Неутрално

  НИМХ искаха развод с БАН. БАН и даде ЧАСТИЧЕН развод. Такова чудо досега не бях чувала. Значи агонията ще продължава. Сгради, оборудване, измервателни станции? Например, хората напускат БАН, но нямат сграда и оборудване! На улицата! Е, давали им измервателните станции. А откъде ще обработват данните? До 2019 г. НИМХ нямат и директор, и заместници, които подадоха оставка. Как ще работят? Всичко това ми прилича на агонията на Брекзит. Само че тук можеше да стане разумно и без агония.

  vesela
 12. 12 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 680 Весело

  До коментар [#10] от "zz_s":

  А държавен университет знаеш ли какво е?

 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 592 Неутрално

  НИМХ трябва да излезе от БАН със всичките си имоти. А тези учени, които искат да останат, не извършват никаква оперативна дейност, а вероятно и научна такава. Да ги настаняват в други сгради. Имотите на БАН са повече от необходимите им, отдали са се на рентиерство. За наши хора, на силно занижени, не пазарни цени.
  И е крайно време да бъде спряно бюджетното финансиране на БАНските стар(и)ци. Без никаква отчетност се харчат почти 100 млн. лева на година.

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 806 Неутрално

  пицко ще е вастлив. Сега като се изведе оперативната дейност извън БАН, баце ще им сопре парите и ще чори имотите.

 15. 15 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Частично излизане от БАН? Поредно забатачване на проблеми. Изпитана българска марка - поредните "малко бременни".

 16. 16 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 589 Неутрално

  да бъде закрита БАН и да мине към университети , не искам да храня партизани ДС и слугите им

  BG e мини империя на злото.
 17. 17 Профил на petebo
  petebo
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Напротив, терминът е " синодални старци". Това,че Дянков го е преиначил на "феодални" не означава, че трябва да повтаряме грешката му като папагали.До коментар [#7] от "thramondana":

 18. 18 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Ако Брънзов си е представял, че ще му дадат всичко и той ще стане директор с ранг на зам. министър в новата структура - лъгал се е. Ако е член на ГЕРБ може и да получи нещо, но ще видим. В новата структура дали ще е професор?

 19. 19 Профил на jvy22574843
  jvy22574843
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#16] от "1984":

  Заплатата на професор в БАН е 850 лв. бруто, така че ти никой не храниш.
  И само за сведение в БАН ДС партизаните са на умиране и има доста кадърни
  млади гл. асистени и доценти - учили в чужбина.

 20. 20 Профил на thramondana
  thramondana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "petebo":

  Много добре знам какъв е терминът. Но по отношение на БАН, първи Дянков го употреби, като го пообърка. От тогава насетне мнозина започнаха да преповтарят кой как си знае, дори и тези, които изначално не одобряват Дянков и партията, която го направи министър. Без да се правя на адвокат на БАН и без да съм форумна активистка, припомням откъде започнаха атаките. БАН, като всяка друга институция на територията ни, има своите отрицателни особености -- доносници, комунисти, гербери, простаци (нещо започнах да се повтарям). Има и своите добри качества, но не виждам смисъл да ги обсъждам. Който иска и може, може и сам да помисли.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#16] от "1984":Заплатата на професор в БАН е 850 лв. бруто...
  —цитат от коментар 19 на jvy22574843


  850 лева за едното нищо е мнооооого голяма заплата. А в БАН е пълно с нищонеправещи.

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1556 Гневно

  До коментар [#2] от "ХЪ ХЪ ХЪ":Точно така, тези имоти някой иска да ги вземе! Едно време българите са дарявали пари, имоти и сгради на БАН, сега някой просто иска да ги открадне!
  —цитат от коментар 5 на ban


  Те са дарявали на БАН, когато е било истинска Българска Академия на Науките и там се е вършела полезна за родината дейност. Каква полезна за родината дейност вършат в БАН сега? Сега, това което седи зад тази абревиатура е просто камара дърти бюрократи-администратори на държавна хранилка и няколко учени, колкото да не е съвсем за без хич. Много вожд - малко индианец.

  мурзилка
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Поредната излагация на феодалните старци, поредното доказателство че те са напълно неадекватни. БАН трябва да бъде ИЗЦЯЛО реформирана, в сегашният си вид те са остатък не дори от социализма а направо от феодализма.


  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Напротив, терминът е " синодални старци". Това,че Дянков го е преиначил на "феодални" не означава, че трябва да повтаряме грешката му като папагали.До коментар [#7] от "thramondana":
  —цитат от коментар 17 на petebo


  Съвсем точен си е терминът. Всеки който е бил в науката знае, че там отношенията са точно както при феодализма, зависиш напълно от милостта на феодала, всичко твое е негово и от милостта му зависи колко ще успееш да запазиш за себе си. Интриги, блъскане с лакти да си близо до феодала, награди за близкото му обкръжение което е такова не защото са кадърни а защото са подмазвачи и мачкане на малцината които създават нещо. Такъв стил на организация и управление са неспасяеми, трябва да се реже от корен.

  Единствено шефовете в БАН още не са си поискали правото на първата нощ иначе във всичко останало повтарят феодализма :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kamen Kozarev":

  "А държавен университет знаеш ли какво е?"

  Това изказване още веднъж показва, че дори работещите в БАН не знаят за какво точно им плащат. На висшите учебни заведения в България им плащат, за да обучават студенти. За наука никой не плаща целево - каквито проекти спечелиш, това е.
  За да стане объркаността на работещите в БАН защо точно им плащат още по-ясна ще цитирам един друг пост на друг рботещ в БАН, който иска ни повече, ни по-малко следното:
  "Българската Академия на Науките е създадена от нуждите на държавата . За да предвижда развитиеТо в перспектива и да ОСИГУРИ това развитие с необходимите научни изследвания и гаранции . И затова БАН трябва да работи ПРЕДИМНО по държавни задания . Докато останалите институти , като посочените СУ И ту, , които както всеки знае са независими ИНСТИТУЦИИ , и са длъжни САМИ да се грижат за финансовото си състояние"
  Ха сега, разберете се - направете си общо събрание и уточенете, поне помежду си, за какво ви плащат. Циттъте е от:
  papуre
  под статията:
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/08/16/3294668_kak_se_razpredeliat_parite_v_akademiiata_na_naukite/?ref=id #comment-51

  И още нещо. С удивление разбрах, че новият повик е: БАН прави фундаментална наука и затова пишете статии. Има няма преди десет години ръководството на БАН дружно убеждаваше Дянков (не, че съм на негова страна) колко БАН може да бъде полезен с приложни разработки.

  Така, че съберете се наново Общото събрание и решете две важни неща веднъж завинаги: за какво държавата дава пари на БАН и на какво точно БАН ще наблегне - на приложни или на фундаментални изследвания!

 27. 27 Профил на DiamondPress
  DiamondPress
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Има нещо което не ми става ясно от статиите до сега. На института не ву достигат пари. Как с отделянето този проблем ще се реши. Бюджетът на института ще бъде или начислен към бюджета на министерството или директно към държавния, но това как гарантира че парите ще са достатъчно, или зададено по друг начин, защо сега когато е към БАН бюджета не достига? Не съм чул смислени конкретни аргументи.

 28. 28 Профил на npj45368855
  npj45368855
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Ако Брънзов си е представял, че ще му дадат всичко и той ще стане директор с ранг на зам. министър в новата структура - лъгал се е. Ако е член на ГЕРБ може и да получи нещо, но ще видим. В новата структура дали ще е професор?
  —цитат от коментар 18 на evtimvz


  Аз пък се чудя как изобщо е станал професор? Благодарение на интернет, вече няма нищо скрито-покрито. Просто отварям Гугъл Сколар и гледам. Резултатът на името Hristomir Branzov е: участие като съавтор в 7 (седем) статии в международни списания и още пет статии в български списания - три от тях са самостоятелни. (Естествено, не се броят статиите от други автори без негово участие, попаднали по грешка на неговата страница, но не премахнати от него). А пък цитатите му - всичко само 8 (осем). Гледам и не вярвам на очите си. Как се става професор така? Нали все пак има някакви минимални изисквания? Та моите докторанти защитиха в БАН, имайки повече научни публикации (и в пъти повече цитати от чужди автори).

  П.П. А що се отнася за оперативната работа на хидро-метеоролозите, то моето мнение (на не-специалист) е, че мястото й е извън БАН.

 29. 29 Профил на lentqj
  lentqj
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#27] от "DiamondPress":

  Доколкото аз разбрах, от гледна точка на НИМХ проблемът е огромния щат от служители на института, които не са научни работници. Така те на практика попадат извън общите правила на БАН за получаване на допълнителни доходи, защото не могат да произвеждат научна продукция.

  С излизането от БАН се надяват да получат друг статут, най-добре на държавни служители, с което заплатите им да се увеличат. Ако минат към министерството, ще получават заплати от неговия бюджет, който е естествено да бъде увеличен със съответната сума.


 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#12] от "Kamen Kozarev":"А държавен университет знаеш ли какво е?"Това изказване още веднъж показва, че дори работещите в БАН не знаят за какво точно им плащат. На висшите учебни заведения в България им плащат, за да обучават студенти. За наука никой не плаща целево - каквито проекти спечелиш, това е.За да стане объркаността на работещите в БАН защо точно им плащат още по-ясна ще цитирам един друг пост на друг рботещ в БАН, който иска ни повече, ни по-малко следното:"Българската Академия на Науките е създадена от нуждите на държавата . За да предвижда развитиеТо в перспектива и да ОСИГУРИ това развитие с необходимите научни изследвания и гаранции . И затова БАН трябва да работи ПРЕДИМНО по държавни задания . Докато останалите институти , като посочените СУ И ту, , които както всеки знае са независими ИНСТИТУЦИИ , и са длъжни САМИ да се грижат за финансовото си състояние
  —цитат от коментар 26 на grajdanin1


  Много точно описано състоянието на нещата. Всички са съгласни, че в университетите освен обучението се прави и наука. При което забележете, кариерата и израстването /асистент/доцент/професор зависят от НАУЧНАТА дейност - т.е. колко статии/книги е написал. А приходите са само от УЧЕБНАТА дейност /такси за студенти на принципа "парите следват студента"/. По същество научната дейност е допълнително натоварване, понякога заплатено но доста често и без заплащане.

  Можеш да се изгърбиш от часове със студентите но ще си останеш асистент че дори ще те уволнят ако не развиваш научна дейност. Да обаче парите за научната дейност в университетите идват САМО от проекти. Които трябва да си ги заработиш, т.е. да предложиш проект, да убедиш човека с парите че той е полезен за него, да свършиш работата и получиш полезни резултати. Нещо повече, и ОБОРУДВАНЕТО трябва да си купиш с проекти, все едно стругаря да работи допълнително за да си купи струга.

  ВСИЧКО това в БАН го няма. Те искат НАГОТОВО, пари за заплати, пари за лаборатории. Нещо повече, не са съгласни дори държавата да определя по какви нужни на нея проекти да работят, искат финансиране не по проекти а на калпак по институтите. Т.е. да е по това което им е интересно на тях и което им осигурява научен растеж публикации->титли-> заплати. Типични ТЪРТЕИ, искат да получават без да дават нещо ПОЛЕЗНО.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Има нещо което не ми става ясно от статиите до сега. На института не ву достигат пари. Как с отделянето този проблем ще се реши. Бюджетът на института ще бъде или начислен към бюджета на министерството или директно към държавния, но това как гарантира че парите ще са достатъчно, или зададено по друг начин, защо сега когато е към БАН бюджета не достига? Не съм чул смислени конкретни аргументи.
  —цитат от коментар 27 на DiamondPress


  Проблемът е, че при сегашното положение дори правителството да иска да даде повече пари за оперативната дейност на НИМХ те няма да достигнат до тях. Властта е във феодалните старци и те ще си ги присвоят. Надеждата на НИМХ е, че понеже са полезни ще получат по-висок бюджет и парите ще отидат при тях, не при онези които нямат нищо общо с дейността им както стана сега.

  Крайно време е правителството да подходи твърдо и въведе за БАН принципа - "Парите следват проекта" :) Който иска пари от държавата ще прави това което е необходимо на нея, не това което му е интересно на него.

  Да предлагат проекти, да се явяват на конкурси и ще се работят тези проекти които спечелят конкурса. И парите след като извършат и отчетат предвиденото в проекта. Ако не го направи, ако не получи предвидените в проекта резултати без заплата, както всички останали. Ако това е редовно явление уволнение и друг по-кадърен на неговото място. Със съответните организационни изводи за началниците му.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1052 Гневно

  До коментар [#32] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Геберче, не се прави на ударен, а си спомни, че проблемите с недофинансирането са от години, именно любимият ти Борисов каза, че той си гледал прогнозата по СНН. замисли се и за друго, забележи не дотигат 10 милиона, това е бюджета на средно голям университет, колко хора, колко директори има в НИМХ, та не им достигат тези пари. съгласи се, че няма как да има директор на всяка метео станция, каквото е приблизително положението сега!

 34. 34 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1217 Любопитно

  КАРТАГЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!
  ......
  И КАРТАГЕН беше разрушен.
  Така и с БАН. Бойко Борисов на-накрая успя с разграбване имуществото на БАН! Успя!
  Това е само началото. Старо като света - ПЛАЩАШ на продажници отвътре. Като преди това си изградил непреодолима ОБСАДА и не даваш ресур да припари до обсадените. Така се случваше и ЩЕ се случва са БАН, докато не се разруши напълно, всички поискат да напуснат след което ИМУЩЕСТВОТО, ИМОТИТЕ, ПАТЕНТИТЕ и ПРОЕКТИТЕ преминават в едни ръчички... Не са ръчичките на напускащите. От тях само главните водачи-продажници ще спечелят. Останалите ще са вече НЕНУЖНИи ще бъдат изхвърлени. Както ще стане и с тези "синоптици".
  А това ще стане защото ей-сега ще "протече" проект за автоматизирани, необслужваеми станции и голяма част от напусналите стават ИЗЛИШНИ. И БЕЗПОЛЕЗНИ.
  ОПТИМИЗАЦИЯ!
  А пародията с прехвърлянето им към министерството на образованието кърти фаянс. КЪМ ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО ТРЯБВА да са. И ще отидат. А там ще бъдат съкратени....
  Битката с КАРТАГЕН продължава. Обаче му намериха ЦАКАТА.
  БАН ще бъде опутошена, разрушена и ПОСИПАНА СЪС СОЛ.
  Като КАРТАГЕН!
  !

 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#33] от "ban":

  Малко уточнение:"Директор на автоматична метеостанция"....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  секи 4ти км

  Полуузаконяване...

  Благо рече Феодалът Разпореждане.
  Отсече:
  Можете в работно време да работите протест.
  Беше "не". Легално вече.

  "БАН се съгласи Институтът по метеорология частично да излезе
  от академията"

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2952 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, в университетите се прави и наука.
  Който може, прави.
  Ако усети, че прави полезна наука,
  даже напуска се впуска в света на частно предприемачество.

  Защо не се сътредоточиш върху работата си:
  образование, преподаване?
  Не, не на спам.
  Не ти е проблемът, че БАН има там.

  До коментар [#32] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Всички са съгласни, че в университетите освен обучението се прави и наука. При което забележете, кариерата и израстването /асистент/доцент/професор зависят от НАУЧНАТА дейност - т.е. колко статии/книги е написал. А приходите са само от УЧЕБНАТА дейност /такси за студенти на принципа "парите следват студента"/. По същество научната дейност е допълнително натоварване, понякога заплатено но доста често и без заплащане.

  Можеш да се изгърбиш от часове със студентите но ще си останеш асистент че дори ще те уволнят ако не развиваш научна дейност. Да обаче парите за научната дейност в университетите идват САМО от проекти. Които трябва да си ги заработиш, т.е. да предложиш проект, да убедиш човека с парите че той е полезен за него, да свършиш работата и получиш полезни резултати. Нещо повече, и ОБОРУДВАНЕТО трябва да си купиш с проекти, все едно стругаря да работи допълнително за да си купи струга.

  ВСИЧКО това в БАН го няма.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":замисли се и за друго, забележи не дотигат 10 милиона, това е бюджета на средно голям университет, колко хора, колко директори има в НИМХ, та не им достигат тези пари. съгласи се, че няма как да има директор на всяка метео станция, каквото е приблизително положението сега!
  —цитат от коментар 33 на ban


  Проблемът не е в парите а в начинът им на разпределение. Докато за вас най-важен критерий ще е колко хартия сте изхабили във вид на ненужни на никой статии а не колко полза сте допринесли нещата няма да се оправят. Бягате като дявол от тамян от въпросът за ползата от вашият труд защото нищо насреща не можете да покажете. Цели институти при вас имат по-малко патенти от частна фирмичка, срам и позор. За 25 години сте похарчили повече от 2 МИЛИАРДА лева, какво е получила тази държава насреща? Парите ви били малко обаче когато ви предложат повече пари но срещу проектно финансиране, т.е. да има полза този който дава парите веднага се отказвате.

  Искате пари на калпак, по институтите и там Големият Шеф да ги разпределя. Защото знаете, и той и некадърниците около него че това е единственият начин да запазите властта и привилегиите си. Защото при проектното финансиране парите ще отидат при кадърните и работливите и вие оставате ненужни.

  Не ви харесват НИМХ, не правили наука обаче сте се вкопчили като удавник за тях, не ги пускате да си отидат. Защото не са те единствените недоволни, направи ли се пробойната и други веднага ще ви напуснат. И хората ще видят, че има и други начини да се прави наука, не само при феодалните старци в БАН. А за тях и подмазвачите около тях това е смърт.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  UNITED EU UNIONДа, в университетите се прави и наука.Който може, прави.Ако усети, че прави полезна наука, даже напуска се впуска в света на частно предприемачество.Защо не се сътредоточиш върху работата си: образование, преподаване?Не, не на спам.Не ти е проблемът, че БАН има там.
  —цитат от коментар 37 на dnevnikar


  Някой трябва да каже че царят е гол. Една мафия криеща се зад светлото "наука" харчи парите на държавата и нагло лъже останалите които не са много запознати, трябва да се чуе и тази гледна точка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на rsq55576751
  rsq55576751
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Налага се правителството да разреши проблема бързо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK