Противоречията в управлението често имат привкус на лобистко влияние, смята управителят на "Алфа Рисърч"

Противоречията в управлението често имат привкус на лобистко влияние, смята управителят на "Алфа Рисърч"

© Юлия ЛазароваКолкото и остри да са избухващите периодично противоречия, те често имат привкус на бизнес интереси и/или лобистко влияние и както показва действителността – успяват да намерят приемливо за коалиционните партньори решение, казва в интервю за днешния брой на вестник "Сега" управителят на социологическа агенция "Алфа Рисърч" Геновева Петрова.


Тя допълва, че въпреки противоречията управляващата коалиция може да издържи, докато някой от участниците не се оттегли. В отговор на въпрос Петрова казва, че БСП не успява да се превърне в реална парламентарна опозиция.


Според нея за разлика от много европейски страни в момента в България няма терен за появата на нов антисистемен играч в политиката. "Съществената специфика на подобни движения у нас е, че съвсем скоро след като спечелят позиции, се разкриват като продукт на нечие политическо инженерство", допълва управителят на "Алфа Рисърч".
Геновева Петрова уточнява, че още е твърде рано да се прогнозира представянето на партиите на предстоящите догодина европейски и местни избори. "В контекста на общите тенденции и у нас, и в други страни от ЕС националистическо-популистката вълна е във възход и неминуемо ще се отрази върху резултатите от двата вота в България", е нейното мнение.


Коментирайки подадените оставки на трима министри заради катастрофата край Своге, Геновева Петрова посочва, че би било лош знак за обществото, ако те не бъдат приети. "Поемането на политическа отговорност е задължителен и - както показа проучване на "Алфа Рисърч" от миналата седмица – силно одобряван от хората акт", посочва тя. Петрова допълва, че продължаващите протести на жителите на Своге показват също, че обществените очаквания са за поемане на отговорност на всички административни равнища и предприемане на ефективни мерки за решаване на проблемите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK