Разрешения за строителство в защитената зона Калиакра са били подновени 10 дни преди то да бъде забранено

Разрешения за строителство в защитената зона Калиакра са били подновени 10 дни преди то да бъде забранено

© Росен Цонев, -Две разрешения за строителство в защитената зона Калиакра, издадени в нарушение на Законите за опазване на околната среда и биоразнообразието през 2012 г., са били презаверени от главния архитект на Каварна Камен Жейнов само десет дни преди на 21 юли м.г. министърът на околната среда и водите Нено Димов да забрани строителството в зоната.


Това се разбира от документи, приложени към сигнал на Инициативния комитет "За туризма на Калиакра", изпратен до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.


Двете разрешения за строителство са издадени на дружеството "Калиакра инвест", което до 2014 г. е било собственост на бившия депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Той бе принуден да подаде оставка след доказан натиск върху бизнесмени от Добрич да дарят 4 тона суджук под предлог, че са за премиера.
В момента съсобственици на компанията са братът на Живко Мартинов - Николай, и някогашният парламентарен съветник на бившия депутат Валентин Иванов–Цуци. "Калиакра инвест" притежава близо 280 дка в защитената зона, предназначени за застрояване.


От документите, приложени към жалбата на "За туризма на Калиакра", се разбира, че разрешенията за строителство са били презаверени на 11 юли м.г. Десет дни по-късно Нено Димов обяви решение, с което забрани новото строителство на Калиакра. До забраната се стигна, след като Европейската комисия осъди през 2016 г. България за строителство в защитената зона.


От писма на Националния строителен контрол до фондация "Биоразнообразие" от края на миналата година се разбира още, че през 2012 г. на "Калиакра инвест" е било разрешено да строи в имотите си в нарушение на действащото законодателство. Разрешенията за строеж са били издадени без извършване на преценка на необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда, което според Закона за устройство на територията е следвало да се извърши преди одобряване на инвестиционните проекти на компанията, свързана с Живко Мартинов. В момента имотите попадат в защитена територия, определена като понто-сарматски степи.


Заради установената презаверка на разрешенията за строителство в степите от инициативния комитет "За туризма на Калиакра" призовават в сигнала си до президента и премиера по случая да бъде сезирана прокуратурата, която да установи дали не става дума за противозаконно унищожаване на приоритетно местообитание - предмет на опазване в защитена зона.


Според членовете на комитета защитената зона не е защитена от строителство и заради сериозно противоречие в заповед на министъра на околната среда и водите от 12 декември м.г. С нея "Комплекс Калиакра" бе обявен за защитена зона.


От една страна с нея се забранява издаването на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, определена като понто-сарматски степи. Тази забрана обаче не се прилага за строежи с действащо разрешително за строеж към датата на обнародване на заповедта.


Точно такъв е случаят със строителните разрешения, издадени на "Калиакра инвест" през 2012 г. и подновени от главния архитект на Каварна през лятото на м.г.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  От една страна с нея се забранява издаването на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, определена като понто - сарматски степи. Тази забрана обаче не се прилага за строежи с действащо разрешително за строеж към датата на обнародване на заповедта.

  Точно такъв е случаят със строителните разрешения, издадени на "Калиакра инвест" през 2012 г. и подновени от главния архитект на Каварна през лятото на м.г.


  НО ако няма строеж или поне груб строеж,разрешителното важи 3/три/години,тоест до 2015г...............

  Или греша? :)

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Неутрално

  Това звучи като изтичане на вътрешна информация и търговия с влияние ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Обичайна форма на рекет върху собствениците от всякакви тарикати.

 4. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  *Двете разрешения за строителство са издадени на дружеството "Калиакра инвест", която до 2014 г. той е била собственост на бившия депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Той бе принуден да подаде оставка след доказан натиск върху бизнесмени от Добрич да дарят "за премиера" 4 т. суджук. В момента съсобственици на компанията са братът на Живко Мартинов Николай и някогашният парламентарен съветник на бившия депутат Валентин Иванов–Цуци. "Калиакра инвест" притежава близо 280 дка в защитената зона, предназначени за застрояване.*
  Проклет да си Нено!

 5. 5 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 750 Любопитно

  Архитекта на Каварна не трябва да се разминава само с оставка. Докато не започне да лежи на топло корумпираната администрация в Бг ще е така.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Защо вървят по околовръстното и искат друг да им свърши работата. По-лесно е направо да подадат сигнал в прокуратурата, а не да чакат някой друг да го направи.

 7. 7 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вече като видя зелена статия в Дневник и ми се повръща. "Зелените" с непрекъснатите си лъжи отвратиха хората от иначе смислени зелени каузи и превърнаха екоактивист в мръсна дума, синоним на рекетьор. Дори и да е вярно това за Калиакра, те до такава степен са се дискредитирали, че няма вече кой да им повярва. Като лъжливото овчарче са.

 8. 8 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Споко, от Калиакра до Резово всичко ще е една бетонна стена от хотели!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  С мафията не можем да се преборим. Тяхно е и правителството ,и правосъдието.

 10. 10 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 424 Неутрално

  поредната платена публикация!

 11. 11 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 356 Неутрално

  И сега какво прави ББ?

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "Двете разрешения за строителство са издадени на дружеството "Калиакра инвест", което до 2014 г. е било собственост на бившия депутата от ГЕРБ Живко Мартинов."

  Хм.
  2007г. Джевдет Чакъров: "Инвестицията е на варненската "Калиакра инвест", но се свързва с интереси на хазартния бос Васил Божков."

  Целият пасаж: Екоминистерството може да спре проекта за изграждането на арабско селище "Адзур дел мар" до нос Калиакра. Това ще стане, ако бъде установено несъответствие на плановете за строителство с нормативите за застрояване в района, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. В момента местната регионална екоинспекция проверява документацията. Районът е отреден за жилищно застрояване и при промяна на предназначението на териториите се налага екологична оценка на проектите, обясни министърът.
  Инвестицията е на варненската "Калиакра инвест", но се свързва с интереси на хазартния бос Васил Божков. ..."
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2007-01-30&article=176589

 13. 13 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 241 Неутрално
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Неутрално

  "България е нарушила законите на Европейския съюз с проектите за ветроенергийните паркове и голф игрища в защитената зона Калиакра. Това става ясно от официално съобщение на Европейската комисия, според което съдът на ЕС е решил, че България е погазила правото на съюза."
  http://old.segabg.com/article.php?id=786655

  Преди всичко голфа на Красимир Гергов и онези цоциолози. Да, и ветропарка, пръкнал се също при Станишев.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Капитал, 2008г.:

  "Представете си сега, че сте в тройната коалиция - няма мърдане. Премиерът Станишев не просто няма ресурс да се противопоставя на подобни порочни схеми в ресорите на коалиционния си партньор ДПС. Цялата му власт се крепи на това споразумение. Даже беше принуден да възстанови насила скандалния заместник-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски като нагледно доказателство за зависимостта си от Ахмед Доган.

  Министрите на ДПС ще продължат да имат гарантирани постове в кабинета независимо от черните точки, които се трупат на техните сметки. Джевдет Чакъров, Емел Етем и Нихат Кабил не могат да бъдат поклатени нито за некадърност, нито заради съмнения в корупция. Напускат кабинета само ако загубят доверието на техния властелин Доган. Случва се, когато лидерът на ДПС сметне, че някое от протежетата му във властта прави опити да се еманципира от партията и да не се "отчита" пред централата (какъвто беше случаят с Мехмед Дикме).

  Представете си, че сте министър-председател. Представете си, че искате да изкарате достоен мандат и хората да ви запомнят с добро. И ви питат: Властта или заменките? Хън-мън, политическата стабилност…

  А в учебниците ще пише: Дори в Анадола не беше така."
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2008/01/04/444347_vlastta_ili_zamenkite/

  След това на тези министри им гласуваха амнистия... - http://old.segabg.com/article.php?issueid=4235§ionid=5&id=0000901

 16. 16 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Онзи ден стана ясно коя е държавата с най-голяма доходност от леглова база и почивка- Хърватия...ходил съм там и такива като Цуци Муци няма...е уви няма да остане тук не.асрано местенце

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#8] от "chichka":


  Споко, от Калиакра до Резово всичко ще е една бетонна стена от хотели!
  —цитат от коментар 8 на chichka


  Да но като съборите вашите сгради и превърнете имотите в ливади, всички ще можем да им се наслаждаваме, където и да се намират те.

 18. 18 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Суджукгейт е преминал в тиха фаза - прехвърляне на имоти към неопетнени бизнесмени.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Няколко фамилии си имат САЩ, 50 фамилии си имат Франция, а няколко олигарха си имат България! Това е! На който не му харесва да ходи на Луната или в Северна Корея. Там е по-рализчно!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Цял свят се смя на суджуците, и на тиквата и суджуците, обаче нашите пак си редят далаверките...

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Следното: след безобразието, което спретнаха с иванчева и само чуя думата “строителство”, мисля си за мафия. Строителна мафия. Тази жена може да не е била подготвена за поста. Мже да е карала някои неща едно към гьотере. Но е искала да направи нещо, както го разбира. Какво направиха с нея? Изкараха едно ваклинче (изгледах му фирмите, запори, офшорки, в пресата лъжи, три дни си играх да му разгадая врътките, как паркира печалбите в офшорки и замита кредитите за милиони евра! Журналята, вижте запорите на фирмите му ) ! Така. Сега е твърдение срещу твърдение! Журналята, къде сте? Не виждате ли как това момченце най-безцеремонно лъже? Заявява, как не обявил на кристално чистите си чуждестранни партньори, че го били изнудвали, защото те щели да си тръгнат. А забравя да каже, как фирмата, дето участват партньорите му, е със запор до запор! Не вярвате ли? Ами сами вижте ПАР България, ЕИК 131165321 (пунлична информация) и вижте колко запори е имала, от кога и кога и как ги е вдигнала!
  Следното: тази жена може да не става за кметица. Но, в сравнение с фирмите на този, дето я обвинява, е ангел! Защникой не разглежда констелацията на фирмите на ваклин? Защоникой не вижда, че това е едно дубиозно създание? Защо аз трябваше да изкликам около стотина лева в дакси (ТР не става, не можеш файл да свалиш), а журналята повтарят като папагали незнайно чии опорки? Следното: констелацията на фирмите на ваклин е за моите представи дубиозна. Оставете ваклин геук, то е кристално чисто ! Вижте всичко около Тасаки холдинг, вижте констелацията около МС Консулт 95, дето се е наджапала с милионни кредити в евра, вижте как София централ подарява субстанца на офшорките! Това е ПУБЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ! Срамота е само аз да я гледам!

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#20] от "Джони Глупавия":

  Светът се смее за суджуците и изтръпна за мишо бирата, а ние какво правим?

 23. 23 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#7] от "bnb39573998":

  Малеее, ма ти много чувствителен ще излезеш. Чудно що само за гробарите агитираш и то все небивалици.

  Я да те чуя сега за умно-красивите дето ненужно нападнали шиши, а я сега кажи за тоя случай тук по същество, не се отклонявай удобно с псевдо-личното ти мнение за зелените. Доводи и мисъл искам да видя!

  Щото тия дето ти плащат са луди за връзване.

 24. 24 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Терикат евро съда викаш пречи на твойте хора бизнИсмИени... мъъъъъкааааа :)))))

 25. 25 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#10] от "paco112":

  Кратичко се изказваш за да ти струва мнението. Айде да се понапънеш още маленко ;)

 26. 26 Профил на bnb39573998
  bnb39573998
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#23] от "|Y|":

  Тоя пък. Я ми покажи едно мое мнение, в което агитирам за ГЕРБ или за Пеевски, или за БСП. Непоносимостта към псевдо зелените и тази към Герб и БСП по никакъв начин не се самоизключват и само крайно зомбиран човек може да каже, че ако не подкрепяш "зелените" лъжци си за ГЕРБ, Пеевски и т.н.

 27. 27 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Чудно ми е по колко суджука дава Института за дясна политика за всеки пост, който защитава далаверите на ГЕРБ?

 28. 28 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#25] от "|Y|": кратко и ясно, ама да обясня за някой който не му се чете, архитекта и предния ден да е заверил все тая, кога е срокът в който няма да е съмнително? 30дни? 100дни? Махайте министъра тогава.

 29. 29 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Хайде, КОНПИ-та, проверете дали някой няма недеклариран суджук в мазата си!

 30. 30 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 978 Неутрално

  До коментар [#7] от "bnb39573998":

  Напротив - хората си правят изводи за теб от тази тъпотия, която си написал . За кое излъгаха? Осъдиха ли ни за Калиакра? За Рила (буферната зона)? За Пирин ще е голямо треперене на петчленката. Всички сигнали защо не идват от институциите натоварени с опазването на околната среда от граждани? Има ли това някакво значение за теб или трябва да кажеш наизустеното , набито в изплакнатия мозък?

 31. 31 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 978 Неутрално

  ..а от граждани или еко организации.

 32. 32 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 414 Неутрално

  За съжаление Суджука беше член на комисията по Околна среда в НС и е имал информация за предстоящата заповед на мининистър Н.Димов.Архитекта просто е продължил издаденото Разрешение за строеж.В Заповедта на министъра от 12.12 2017г.има пасаж ,който изисква нова Оценка за въздействие.Така ,че номера няма как да мине.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK