София ще разчита на европейски пари, за да се справи със замърсяването на въздуха

Момент от протест на жители на три квартала срещу мръсния въздух

© Велко Ангелов

Момент от протест на жители на три квартала срещу мръсния въздухСтоличната община очаква Европейската комисия да обяви условията за финансиране по оперативна програма "Околна среда", за да започне подмяната на печките с твърдо гориво, които създават 35% от замърсяването на въздуха. С новия отоплителен сезон ще заработи и мобилно приложение, което ще дава информация за качеството на въздуха в столицата.


Това каза пред "Дневник" зам.-кметът по екологията Йоана Христова по повод констатация в доклада на Сметната палата на Европейския съюз, че общината няма план срещу замърсяването на въздуха от битово отопление.


По думите на Христова от доклада е видно, че превишенията на допустимите стойности на замърсители в България и София са сред най-ниските в сравнение с тези в другите страни от Европа. Анализът на Сметната палата е за периода 2009 - 2016 г., като според Христова в тези години общината е изпълнявала това, което е в правомощията й - строителството на метрото, подмяна на превозните средства от градския транспорт.
През 2017 г. общината прие нова стратегия за подобряване на качеството на въздуха, а в началото на 2018 г. и план за действие в дни, в които има отчетени превишения на замърсителите, като беше пусната в експлоатация и свързаната с него система за ранно предупреждение. Така заради високо замърсяване в края на януари общината приложи една от мерките в плана - пусна "зелен билет" от 1 лев за градския транспорт в София.


Отново през зимата общината започна и пилотна програма за подмяна на 30 печки за битово отопление на твърдо гориво в Нови Искър. Христова каза, че тя е била успешна, като единственото затруднение е, че изпълнението й изисква строга организация между фирмата, която подменя печки, и представителите на домакинствата.


В София има 55 хил. домакинства, които използват такива печки, като общината има готовност да започне подмяната им, каза зам.-кметът. За целта общината ще кандидатства за финансиране по оперативна програма "Околна среда".


В доклада на Сметната палата се отбелязва, че заради строителството на метрото през 2014 г. измервателната станция на Орлов мост е била премахната. Именно тя е отчитала най-големите превишения на стойностите на фини прахови частици, а след това честотата на измерените превишения в столицата е намаляла рязко.


"Решението дали станцията да бъде върната там трябва да бъде взето от Изпълнителната агенция по околната среда към Министерството по околната среда и водите", каза Христова. "Доколкото ми е известно, разположението на станциите на агенцията покрива европейските изисквания."


Тя посочи, че общината е обявила обществена поръчка за собствени станции, както и анализ, от който да се разбере къде да бъдат поставени. Търгът за 22 станции бе обявен през август с прогнозна стойност 560 хил. лева, като се очаква те да заработят от есента на 2019 г., когато са и местните избори.


Според зам.-кмета по екология към момента не е необходимо в София да се разполага станция за измерване на промишленото замърсяване, защото сега в града няма заводи, които да замърсяват толкова.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Метете и мийте - това го плащаме ние с таксата смет, не трябват още пари към своите печкари и палетаджии.
  Преди ерата на панелките и ТЕЦ-овете за тях, София се топлеше с печки, но се метеше и миеше поне ежеседмично.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Гневно

  не се накрадоха !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Ааа, това ли чакахме за да се свърши нещо - европейско финансиране?

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Първите 400 милиона от Европа ги заделихте за горенето на боклуци зад ЖП гарата, че да правите още сажди. Сега ще чакате трохи някакви, че да сменяте кюмбета врата по врата...

 5. 5 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лелка":

  Проблемът не е толкова в миенето, а основно в печкките на въглища и други боклуци, както и в скапаните дизеляци с които в последните години се напълни София.

 6. 6 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Мобилно приложение има отдавна, добре работещо и безплатно: https://airsofia.info/
  Но трябва да се дадат едни пари от правилните хора, нали, другарки и другари общинари?
  И накрая ще имаме нещо като ето този шедьовър (не е обновяван от 2015, а за това как работи - прочетете коментарите):
  https://play.google.com/store/apps/details?id=bg.api.lima

 7. 7 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Баси смотаняците са всичките тия чиновници. Абсолютна некомпетентност по всички параграфи.

 8. 8 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Още от Катовице

  Общинска гвардия в Катовице
  На стража на чистия въздух
  2018-02-12, понеделник


  През последните месеци докладите за събития свързани със замърсяването на околната среда значително се увеличиха. През 2017 г. градските охранители в Катовице предприеха и извършиха 4 498 проверки относно дим и неприятна миризма.

  Голяма част от горенето и неприятната миризма са в резултат от изгарянето на отпадъци в битови котли и камини. Офицерите от Общинската полиция в Катовице са извършили 2835 проверки на домашни адреси по подозрение за незаконно изгаряне на боклуци.


  По време на 2464-те контроли на пещи за въглища и дърва, охраната разкри общо 278 престъпления. Извършителите са санкционирани по чл. 191 от Закона за отпадъците, в 215 от случаите са били наказани с глоба. За 58 души беше приложена мярка за образователно расяснение под формата на обучение. В 5 случая охранителите поискаха наказание пред съда. По време на 22-те проверки по обосновано предположение за изгаряне на отпадъци, които не са доказани на мястото и времето на извършване на проверката, бяха взети проби от пепел, събрани директно от пещите, и изпратени за лабораторен анализ. В тези случаи беше извършено и допълнително раследване и след получаване на резултатите от аналитичните тестове, поръчани за доказване на следи от вещества,
  се потвърдиха подозренията за изгаряне на отпадъци.


  Предишните действия показват, че при повечето доклади не е установено изгаряне на забранени горива на място, въпреки обоснованото предположение, че е имало такова изгаряне. В някои случаи всъщност се разкрива практиката да се изгарят неща като пластмасови предмети, филми, пластмасови опаковки и бутилки, опаковки от храни, дрехи, обувки, гумени отпадъци и дърва покрити с бои и лакове.  В интерес на чистия въздух градските охранители извършват увеличени превантивни действия. Служителите бяха оборудвани с професионално устройство за измерване на влажността на дървото. Служителите, в допълнение към стандартните дейности, в обосновани случаи събират проби от пепел за подробен анализ.


  Охранителите напомнят, че изгарянето на отпадъци в домакинските огнища е престъпление, за което затворник или глоба до 5000 злоти са наказуеми.


  В случай на предотвратяване на контролни дейности от общинските пазачи, поведението на лицето, осуетяване или възпрепятства изпълнението на служебните инспекционните дейности в областта на опазването на околната среда, ще се третира като акт изчерпателен престъпление по чл. 225, ал. 1 от Наказателния кодекс, което ще доведе до образуване на наказателно производство.


  Бихме искали да ви напомним, че отоплението на помещенията е възможно само при използването на отоплителни материали. В допълнение към превантивните действия охранителите в Катовице осъществяват превантивни и образователни дейности. Всеки път по време на инспекцията охраната предоставя информация на проверяваните лица, листовки за правилния начин на управление на отпадъците, възможност за промяна на начина на отопление на помещенията, както и възможност за получаване на субсидии за източници на енергия и замяна на пещта.
  списък с новини Печат в началото обратно
  НОВИНИ ГРАДСКА ОХРАНА ЗА ЖИТЕЛИ КОНТАКТ КАРТА НА САЙТА НА ВЪРХА НА СТРАНИЦАТА(©) 2015 градската гвардия в КатовицеУеб дизайн: Intra COM.pl
  По време на инспекцията на печката в къщата на ул. Унижовска имаше опасна ситуация - газовият детектор в оборудването на охраната даде знак за петкратно превишаване на въглероден окис.

 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  тиквите па че краднат, после че ви я предоставят сметката на вас да я платите , я чрез данък я чрез такси

 10. 10 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 2056 Весело

  Егати кукувичето се излюпихме в европейското гнездо

 11. 11 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Бла-бла и мижи да те лажем.

  А Данчето не миела улици щото чака вода от ЕС.

 12. 12 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Ако има 55 хиляди печки на твърдо гориво, правете сметка колко години ще отнеме да се сменят. Как да е, печките ще сменят с времето, сравнително евтина е една нова печка.

  Въпросът е какво правим със старите коли? Там е много по-скъпо да им сменяме колите - няма как да харчим пари да сменяме коли в София, а не и тези в Омуртаг например - неравнопоставено е. И тъй като ГЕРБ не иска да се кара с никой, няма да има спиране на старите коли, и няма да има повишаване на пътен данък за замърсяващите коли, защото това им е електората.

  За съжаление, просто ще изчакат с годините замърсяващите МПС да се изфилтрират от само себе си, и хората да си купят по-нови коли. Дотогава ще се тровим, неизбежно е.

  Проблемът със замърсяването се проявява най-силно януари и февруари - дотогава всички са по празници и пътувания. Януари и февруари докато се активизират гражданите, общината ще направи 1-2 срещи с тях, ще пишат пак стратегии, ще говорят основно за метрото и новите автобуси и нищо няма да направят за проблема с колите. И така до Март, когато времето се оправя и проблемът изчезва. И така до другата година, когато пак повтаряме упражнението.

  Проблемът е политически. Няма партия която да иска да го реши, защото ще падне от власт. Могат да правят някакви козметични инициативи, кампанийно тук и там, да сменим 30 печки тук и 30 там, не казвам че няма да помогне, но няма да промени кой знае какво.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4169 Неутрално

  За една година са подменили 30 печки, но било трудно 😁😁😁

  Тия са завършени олигофрени.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#11] от "65":

  Чака дъжд и тогава пускат фактурите за миенето Краде се страшно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Въздухът в София ще бъде събран, почистен, озониран и отново върнат на софиянци.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#15] от "atmanpg":

  Гарантирано от ГРОБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  За една година са подменили 30 печки, но било трудно 😁😁😁Тия са завършени олигофрени.
  —цитат от коментар 13 на Darth Plagueis


  Но нали тази новина я отразиха 30 000 пъти, народът е спокоен, че кметството пипа здраво.

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#12] от "skeptichen":

  Въпросът ви е неправилен. Има стари коли, които са технически изправни и не замърсяват. По вашата логика трябва старите хора да се елиминират защото от тях полза никаква.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8347 Неутрално

  Много велики, много събрали, все с излишъци, а добре че са европейските пари.

 20. 20 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Браво. Това е решение. Фандъкова ще получи 4-ти мандат.

 21. 21 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Столичани замърсяват собственият си въздух, а се сърдят на Кмет, Община и Държава ...
  Толкова ли сте глупави бе ?!
  От вас, софианци, зависи, от Вас !

 22. 22 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#21] от "mop36557620":

  Прав си. Софиянци си замърсяват въздуха с техните дизелови коли и печки на твърдо гориво, а обвиняват кмета. Лицемери

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#22] от "Tzariqt e Gol":

  Може ли да ти входирам един въпрос ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1301 Весело

  Простия народ цапа, а реве че друг трябва да му чисти :)))
  Рядко прост народ има в България :)))
  НЯМА кой да чисти след всички, цапайте по-малко.
  Стига сте се оправдавали и мрънкали :)

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Въпросът не е само до пари. И милиарди да дойдат, все тая.
  Сигурно над 90% от народонаселението няма елементарна култура и грамотност в областта на екологията. Селяндурията си трупа боклука зад вилата и драсва кибрита.
  Тарикатите си свалят или крадат катализаторите за няколко лева. Цапането и замърсяването с какво ли не е поголовно.
  А работата на общините е не само да чакат пари от ЕС и да ги преразпределят /обикновено на правилни хора/, а да организират и провеждат целенасочена политика чрез системи, правила, ефективен контрол и санкции. /Ако има подготвени и сериозни хора, разбира се, а не недоучени, корумпирани "калинки"/

 30. 30 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Няма значение какви печки ще им дадат, има значение дали ще горят в тях кюмюр и др. боклуци, или ще горят дърва/пелети, и колко ще са сухи тия дърва. Парадоксалното е, че държавата раздава помощи на енергийно бедните под формата на кюмюр, но всички пищят, че общината била виновна. Най-елементарното, държавата да раздава енергийните помощи само и единствено под формата на ваучери за ток и да се забрани в града да се горят въглища.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 485 Неутрално

  А какво правим с добитъка?
  "Според изследване на WWF-Германия газовете, отделяни от една крава, вредят на климата колкото изгорелите газове на един автомобил, който изминава 18 000 километра на година".
  Крави в София или автомобили - изберете сами.

 33. 33 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1622 Весело

  Иха! Нови кинти за крадене от шайката на учительницата.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 34. 34 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  "По думите на Христова от доклада е видно, че превишенията на допустимите стойности на замърсители в България и София са сред най-ниските в сравнение с тези в другите страни от Европа."

  Пак ни взимат за идиоти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 35. 35 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Да се чете "СОС ще увоява пари от ЕС, докато гражданите дишаме лайна".

 36. 36 Профил на rafa1986
  rafa1986
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много е просто. Спираш от движение безбройните дизели, които оставят по 20 метра пушек след себе си и готово

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#36] от "rafa1986":

  в МОМЕНТА ЗАЩО няма ЗАМЪРСЯВАНЕ КАТО ТЕЗИ ДИЗЕЛИ СА В ДВИЖЕНИЕ А СТАВА МРЪСНО ЗИМАТА ?!?!?!?
  аМАН ОТ ОПОРКИ ЗА КРАДЕНЕ.
  Като вдигнете данъците с по10 лева на стара кола какво и кой ще спечели и с какво това ще подобри въздуха освен още пари за Крадене !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#27] от "mop36557620":

  Сравнението е съвсем точно и отразява милиционерската "логика" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Значи уредихме мангалите с безплатни печки. Да не си мислим, че кюмбетата ще изчезнат - по битаците ще се продават "кметските" печки. Ама няма как, идат избори, електоратът следва да се облажи, пък и матряла да се баламоса, че ЕС е виновен за мръсния въздух - не са дали пари.

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#26] от "Tzariqt e Gol":

  вИЖДАМ, ЧЕ ТЕ Е СТРАХ НО все пак ще ти го входирам !!!

  КАКВО КАЗВАТ ФАНДЪКОВА, ЗДРАВКОВ, ДИКОВ И ОСТАНАЛИТЕ ОТ ШАЙКАТА (АНТОН ТОДОРОВ) ЗА ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО И СПИРАНЕТО НА ЕСТЕСТВЕНОТО ВЕНТИЛИРАНЕ НА СОФИЯ ОТ ВИТОША !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4346 Неутрално

  До коментар [#39] от "t_tzanev":

  После ще им плащаме и пелетите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Най-голямото село у БГ пак чак на ЕС.

  Иначе таз' година ще гледаме големо шоу. Тази година Учительницата едва додрапа до пролетта, че да не я кремират жива, заради замърсяването.

 43. 43 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 1301 Весело

  Драги софиянци, ако не намалите цапането никой не може да ви помогне.
  Не може да генерирате мръсотия, а после да ревете, че било мръсно ;)
  Вие нормални ли сте, бре ;)
  Всички вие носите оговорност за своя град, когато разберете това, тогава може и да стане по-чисто ;)
  И в другите градове населението не мисли за чистотата, а чака друг да му чисти, не са само софиянци.

 44. 44 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 421 Неутрално

  К'ви европейски пари, к'ви 5 лева...
  6.09.2018 национален празник, събития в центъра, полумаратон, затворени улици.
  По кръстовищата наоколо не се диша от гигантски задръствания, какво дишаха децата, не искам да си спомня.
  Най-малкото един елементарен призив на СО да не се прекалява с ползването на лични МПС този ден...и за това ли трябват европейски пари!?!

 45. 45 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това да прехвърляте логиката ми от старите коли върху старите хора е ваш избор, не мой. Изглежда не ви стига само да спорите, трябва и да демонизирате опонента си. Това си в ваша работа, аз просто не приемам коментара ви.

 46. 46 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Айде пак софиянци виновни. Викам селяните да нямате право да идвате в градО с кола. Тогава ще се оправим набързо. Ама трябва и данчето да си я вземете обратно на нивата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK