Тежкото финансово състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2" не е форсмажорно обстоятелство, твърдят от бранша

Тежкото финансово състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2" не е форсмажорно обстоятелство, твърдят от бранша

© Анелия НиколоваВ отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на ресорната парламентарна комисия Делян Добрев и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов три сдружения от енергийния бранш призоваха всички обмисляни, предлагани и записани мерки за финансовото стабилизиране на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" да бъдат придружени от анализ "разходи-ползи".


Под писмото се е подписал изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков, като то е съгласувано още с Българската асоциация на металургичната индустрия и Българската камара на химическата промишленост.


Поводът за реакцията им е вчерашната информация, че за 5 години ТЕЦ "Марица-изток 2" е платила над 570 млн. лв. за покупка на квоти въглеродни емисии и сега се нуждае от план за стабилизация. Експерти от Министерството на енергетиката, енергийните дружества и Агенцията за устойчиво енергийно развитие ще трябва да разработят конкретни предложения за стабилизиране на дружеството, като се очаква те да са готови до края на месеца.
"Тенденцията за ръст на цените на квотите залегна в редица проучвания и изследвания в сектора за 2018 г. и в перспектива след 2020 г. В тази връзка основното обстоятелство, сочено като причина за тежкото финансово състояние на ТЕЦ "Марица-изток 2", не може да бъде разглеждано като форсмажор, който е от непредвидим характер", подчертават трите организации.


Според тях има "непрекъсната обективна невъзможност на ТЕЦ "Марица-изток 2" да реализира приходи на свободен пазар, включително и от участие на пазара за допълнителни услуги и студен резерв".


"Забавата на преговорите с въглищните централи с дългосрочни договори създава предпоставки за прехвърляне на допълнителни разходи към Националната електрическа компания и ще постави държавата в по-неблагоприятна преговорна позиция", пише още в писмото.


Организациите от бранша допълват, че няма да подкрепят административното прехвърляне на всички допълнителни разходи за емисии, за отказ от участие на свободен пазар и за дефицит на добро управление към цените на електроенергията в България чрез цена "Задължения към обществото".


"Категорично се обявяваме против индустриалните енергийни консуматори да бъдат използвани за пореден път като източник за компенсиране на закъснели управленски решения и като буфер за политическа отговорност", завършва писмото.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3234 Весело

  Има елегантно и лесно решение вместо цена "Задължения към обществото" !

  И тъй и тъй всеки потребител отделя с отвърстията си въглероден ди оксид (по старите го знаят като двуокис) просто се ръга един данък дишане (може и пърдене) , т.е. всеки да си купува въглеродните емисии и тока няма да поскъпва !!!

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3226 Весело

  ..... включително и от участие на пазара за допълнителни услуги и студен резерв"."

  само в паничката студен резерв на да надничате.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Печалбите таковат природа и поминък на местните. Дреме им на шопето!

 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1456 Разстроено

  Парите за вредни емисии ще нарастват с всяка година.И на слепите стана ясно колко вредно и пагубно за околната среда е елктропроизводството от лигнитни въглища.Целият район е напълно унищожен!Досега за 40 години "мините" са погълнали землищата на 7 села!!За да тровят въздуха......Решението е колкото просто толкова и сложно-централите трябва да се преустроят и да преминат на природен газ!А земята наоколо да започне да се рекултивира...........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Гневно

  Някой може ли да отговори кой продажник кога и къде ги е подписал тия договорености?

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":
  "Целият район е напълно унищожен!Досега за 40 години "мините" са погълнали землищата на 7 села!!За да тровят въздуха......Решението е колкото просто толкова и сложно-централите трябва да се преустроят и да преминат на природен газ!А земята наоколо да започне да се рекултивира..........."

  Десетки хиляди квадратни километри китна хубава земеделска българска земя е превърната в пустиня безвъзвратно. Рекултивация е невъзможна. Унищожената земя може да послужи за терен на който да се монтират соларни панели, които според енергетици ще произвеждат много повече ток , от сегашните въглищни централи.

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Любопитно

  ...Решението е колкото просто толкова и сложно-централите трябва да се преустроят и да преминат на природен газ!А земята наоколо да започне да се рекултивира...........
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  Чудесна идея само дето има един дребен детайл - в България газ на практика няма а лигнитни въглища имаме в изобилие. Мене нещо перспективата когато следващия път на Путин (или може би Ердоган ако се включим към другата тръба) нещо му хрумне и ни спре кранчето посред зима да стоим не само на стъдено ами и на тъмно хич не ме блазни.

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1881 Разстроено

  Да каже някой колко човека работят в Марица 2 и колко в АЕС Гълабово?
  Разликата е в порядъци.
  Имаше един супер експерт дето се позлати покрай сероочиската на Марица 2 Стефан Гамизов.
  Сега нещо позачезна що ли?
  За студеният резерв колегата е прав той е за Ковачки и за чорбаджията на ТЕЦ Варна.
  Никой не помни вече как в Първа комсомолско Ковачка хората се свариха живи.
  Късопаметен и прост народ сме.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Любопитно

  ....Унищожената земя може да послужи за терен на който да се монтират соларни панели, които според енергетици ще произвеждат много повече ток , от сегашните въглищни централи.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Аха - едни видни енергетици като известният експерт Юлиан Попов ли? Той сигурно е обяснил и как от соларните панели ставали базови мощности без проблем или как идеално покривали пиковото вечерно и сутрешно потребление?

 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2792 Любопитно

  Авторите на статията явно предпочитат сирийците да стоят в Германия вместо Германия да вложи пари за възстановяването на Сирия за да могат по-бързо да се върнат?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1456 Весело

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  Абе дрОгар нещо бъркате статията а?Много бързате явно!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  Да каже някой колко човека работят в Марица 2 и колко в АЕС Гълабово?Разликата е в порядъци.Имаше един супер експерт дето се позлати покрай сероочиската на Марица 2 Стефан Гамизов.Сега нещо позачезна що ли?За студеният резерв колегата е прав той е за Ковачки и за чорбаджията на ТЕЦ Варна.Никой не помни вече как в Първа комсомолско Ковачка хората се свариха живи.Късопаметен и прост народ сме.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben

  Dedolibenе, отдавате се на емоции, губите връзка с идеята на статията. Не обвинявайте народа, не обобщавайте. Има хора, които помнят. Макар че аварията е станала преди много години. Има хора, които помнят и други аварии с човешки жертви в други електроцентрали и промишлени обекти. Има и много хора, които знаят за тези и други аварии. Без да ги помнят.
  Бог да прости загиналите!

 13. 13 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":"Целият район е напълно унищожен!Досега за 40 години "мините" са погълнали землищата на 7 села!!За да тровят въздуха......Решението е колкото просто толкова и сложно-централите трябва да се преустроят и да преминат на природен газ!А земята наоколо да започне да се рекултивира..........."Десетки хиляди квадратни километри китна хубава земеделска българска земя е превърната в пустиня безвъзвратно. Рекултивация е невъзможна. Унищожената земя може да послужи за терен на който да се монтират соларни панели, които според енергетици ще произвеждат много повече ток , от сегашните въглищни централи.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux

  Бихте ли цитирали публикации на тези енергетици?

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  всичко зависи от енергийната мафия , нищо не може да помогне на обикновените хора и миньорите , ясно е ,че замърсяването на околната среда няма как да продължи с такива производства ,необходимо е спешно организиране на предприятия и фирми осигуряващи соларни инсталации за тока .

 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt":

  Стават грешки след като турските агенти ми дадоха фалшив бан под статията за Сирия и трябваше да копирам коментара си и съм го постнал по погрешка тук!
  Това е вече за втори път!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1881 Разстроено

  До коментар [#12] от "zhivko6461":

  Не е толкова отдавна
  https://starozagorskinovini.com/news/index.php/obshtestvo/3484-20-godini-po-kasno-nyama-vinovni-za-gibelta-na-21-energetitzi
  Защо да не обобщавам хиляди малки звездици блясват за миг като искри на медйиният небосклон.
  И се забравят и край.
  Днес чета за 11 септември още натискат и притискат няма забрава.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3941 Неутрално

  Цялата енергийна система е "издънена" и опоскана до кокал!Още преди две-три години НЕК /БЕХ/ беше с дългове над 1,5 милиарда лева.....................,а днес един Господ знае колко отгоре?В крайна сметка редовите българи пак ще платят безхаберието в енергетиката!

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3941 Неутрално

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  То у нас от десетилетия упрашниците не си дашат сметка за бъдещето!Преди шреме юетох ,юе района на "Мини - Марица" е един от най-замърсените в ЕС заради централите!

 19. 19 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Любопитно

  Търся си информация как се разпределят парите от СО2 квотите. Кой прибира тия кинти? И прави ли се с тях нещо за природата?

 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#13] от "zhivko6461":

  Казали са му го на ушенце.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  " против индустриалните енергийни консуматори да бъдат използвани за пореден път като източник за компенсиране на закъснели управленски решения и като буфер за политическа отговорност"
  След като си избираме некадърници и мафиоти ще плащаме всички.

 22. 22 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  всичко зависи от енергийната мафия , нищо не може да помогне на обикновените хора и миньорите , ясно е ,че замърсяването на околната среда няма как да продължи с такива производства ,необходимо е спешно организиране на предприятия и фирми осигуряващи соларни инсталации за тока .
  —цитат от коментар 14 на edin drug

  Производството на соларни инсталации (PVS) не е от най-екологичните. Според мен все още не е възможно заместването на конвенционалните електроцентрали с ВЕИ. Дори и с ядрени. Което поне от екологична гледна точка подлежи на дискусия.

 23. 23 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Корупцията в този отрасъл е навсякъде и не е от вчера.
  1992. Едно агне и каквото още почерпиш - условието за назначаване като общ работник в тогавашното Пещостроене и ремонт.
  2003. 3000 лева за редова техническа служба в ТЕЦ 2. Поискани от лице на ниво бригадир. Всички опити да се заобиколи бригадира са без резултат - отговорните лица препращат към бригадира на бригадата, където в онзи момент се търси човек.
  Знам съм за тарифи за повишение /началник смяна/; дори и за чистачка /съпруга на работник във въпросния ТЕЦ към 2005 година/. Цифри не са ми казвани, но хората си казаха, че са ги платили.
  Има и диференциация - ако си от Раднево или Гълъбово или от селото на началника, който те урежда - плащаш по-малко.
  Надали днес е по-различно. Съдя по кривите усмивки на наскоро започнали работа там познати.

 24. 24 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Чудесна идея само дето има един дребен детайл - в България газ на практика няма а лигнитни въглища имаме в изобилие.
  —цитат от коментар 7 на lustmord


  Още по-дребен детайл е, че и лигнити нямаме. Това, което горят Мариците не се и нарича лигнит, понеже е с прекалено минимално съдържание за да отговаря на някакви стандарти. До средата на 80-те не можеха да го запалят, а горяха мазут, в който хвърляха въпросната субстанция, за да добави някакви калории. Сега го сушат, пекат и успяват да го накарат да гори самостоятелно, ама себестойността на това гориво, от което трябва да изкопаеш огромни количества и да ги обработиш термично, е прекалено висока и оттам и себестойността на тока. Това им е проблемът на Мариците, въглеродните квоти са само малка добавка.

 25. 25 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#12] от "zhivko6461":Не е толкова отдавнаhttps://starozagorskinovini.com/news/index.php/obshtestvo/3484-20-godini-po-kasno-nyama-vinovni-za-gibelta-na-21-energetitzi Защо да не обобщавам хиляди малки звездици блясват за миг като искри на медйиният небосклон.И се забравят и край.Днес чета за 11 септември още натискат и притискат няма забрава.
  —цитат от коментар 16 на dedoliben

  Dedolibenе, не случайно написах, че тежки аварии с човешки жертви са ставали и в други електроцентрали и промишлени обекти. Линкът, който предлагате насочва към трагедия в ТЕЦ "Марица Изток-3". Аварията в ТЕЦ "Първа комсомолска", по-късно ТЕЦ "Марица Изток-1" и "Брикел", е през 1975 година.
  С някои от обобщенията засягате целия български народ. Както писах има хора, които не са забравили, има хора, които знаят. Почти винаги реагирам, когато се приписват недостатъци на групи хора, на целия народ.

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Да каже някой колко човека работят в Марица 2 и колко в АЕС Гълабово?Разликата е в порядъци.Имаше един супер експерт дето се позлати покрай сероочиската на Марица 2 Стефан Гамизов.Сега нещо позачезна що ли?За студеният резерв колегата е прав той е за Ковачки и за чорбаджията на ТЕЦ Варна.Никой не помни вече как в Първа комсомолско Ковачка хората се свариха живи.Късопаметен и прост народ сме.
  —цитат от коментар 8 на dedoliben


  Никой не се натиска за студен резерв, всеки иска да продава ток, как си го представяш да ти е много изгодно да държиш хора на заплата, за да играят карти и да стоят в готовност да заработят?

  Интересно и тоя суперексперт Гамизов кой и защо ли го е позлатил?

 27. 27 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#24] от "usero":

  Тези особености на въглищата, дето описвате идват от държавното управление на самата мина, където никой не се занимава да оконтурява блокове и да следи съдържания и калоричност, камо ли пък да сортира - багера си бичи наред и докладва само тонаж - това, че копае някакъв меланж от въглища, мергел и почва е проблем на следващите по веригата.

 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1860 Весело

  аз предлагам да разменим местатаТец 1 и 3 да осигуряват ток а на Тец 2 да плащат за студен резерв

 29. 29 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Имам едно питане: Ако производството на ток от ТЕЦ стане нерентабилно, заради парите за вредни емисии, то какви са възможностите за заместването им с други базови мощности?
  В интересн на истината, ако не се лъжа, според Парижкото споразумение, трябва да затворим всички ТЕЦ на въглища преди 2030.
  Фотоволтаиците не стават, защото нощем няма слънце, ветрогенераторите не стават, защото вятърът не е постоянен. ВЕЦ също, защото пълноводието на реките не е постоянно. ТЕЦ на газ не стават, защото природният газ е скъпа суровина.
  АЕЦ Козлодуй няма да е вечен...

 30. 30 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#29] от "jif44392826":

  Козлодуй и сега не става за заместваща на Мариците мощност, защото двата му блока работят на 110% постоянно и все пак произвеждат по-малко от Мариците, които, заедно с големите ВЕЦ, го допълват като базова мощност колкото е необходимо, заради по-високата себестойност на Мариците и ограничения ресурс на ВЕЦ. Вярно, сега има и износ.

 31. 31 Профил на iqa35578297
  iqa35578297
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Доста сложен въпрос е, с какво да бъдат заменени Мариците. Като за начало не сме поемали ангажименти по Парижкото споразумение да закриваме въглищните централи. Има ангажимент на ЕС, а всяка страна трябва да изготви план как ще допринесе за намаляването на СО2 емисии. Не могат да се мислят нещата на парче, с какво ще заменим това или онова. Основното е , че баланса на генерацията и товара трябва да е равен на нула, а как ще го постигнеш е въпрос за цял екип от специалисти, защото трябва и да си икономически ефективен.
  Един от най-важните въпроси е каква ще е структурата на потреблението и после се мисли производството, а не обратното. Ще има ли отопление с електрическа енергия и колко, защото това е много скъп начин за отопление. Сега той се поддържа от евтиният износ през топлото полугодие, но ако няма възможност за износ нещата драстично ще се променят.

 32. 32 Профил на iqa35578297
  iqa35578297
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#27] от "lustmord":

  Не е от държавното управление. Всякакви методи могат да се приложат, включително да се правят и горят брикети или да се прави газ от въглищата. Въпросът е дали тези технологии няма да оскъпят производството до толкова, че да го направят неконкурентно спрямо централи ползващи други енергйни източници.

 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#32] от "iqa35578297":

  Ами ако имахме някакви други енергоизточници в сериозни количества одавна да сме ги забравили тия лигнити ама като няма се налага това да горим. Немците, чехите, гърците също добиват и горят лигнитни въглища със сходни параметри като нашите.

 34. 34 Профил на iqa35578297
  iqa35578297
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#33] от "lustmord":

  Да, така е работата на Мариците е важна от икономическа гледна точка. И за заетостта в региона и за търговския баланс на страната.

 35. 35 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#34] от "iqa35578297":

  Марица Изток е не просто важна за икономката - тя е стратегически важна за държавата - 1/3 от електричеството на страната се произвежда там. Много хора си мислят, че ако я закрием утре това ще засегне само тамошните миньори и енергетици а иначе всичко останало ще си продължи както те са свикнали. Без 1/3 от електричеството ни (при това базова мощност) моментално ще клекнат и индустрия и транспорт и услуги и всичко. А както видяхме преди 3 зими - никой от съседите ни няма такива количества за износ, че да ни запълни нуждите.

 36. 36 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#34] от "iqa35578297":Марица Изток е не просто важна за икономката - тя е стратегически важна за държавата - 1/3 от електричеството на страната се произвежда там. Много хора си мислят, че ако я закрием утре това ще засегне само тамошните миньори и енергетици а иначе всичко останало ще си продължи както те са свикнали. Без 1/3 от електричеството ни (при това базова мощност) моментално ще клекнат и индустрия и транспорт и услуги и всичко. А както видяхме преди 3 зими - никой от съседите ни няма такива количества за износ, че да ни запълни нуждите.
  —цитат от коментар 35 на lustmord

  А имаме ли възможност да купуваме електроенергия? А ще имаме ли, ако закрием нашите мощности? Както отбелязвате това ще бъде удар и по индустрията ни.
  Идеите за заместване с ВЕИ не издържат технически и икономически.

 37. 37 Профил на petrich
  petrich
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никой не коментира спрените проучвания за шистов газ. Дали пък нямаме собствена суровина, но... 😉

 38. 38 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не съм много наясно с енергетиката, затова ще попитам: Не излиза ли, че "евтиният" ток от Марица 2 с платените 570 милиона лева за квотни емисии всъщност е по-скъп от "скъпия" ток на Мариците 1 и 3, който е оскъпен заради техните очистващи инсталации и по-малкото замърсяване на въздуха?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK