Правителството отпусна допълнителни 36 млн. лв. за обхода на Габрово

Снимка: архив

© Георги Кожухаров

Снимка: архив



Правителството отпусна допълнителни 36.2 млн. лв. по бюджета на регионалното министерство, които ще се използват за изграждането на обхода на Габрово. Сумата е част от предвидените до 100 млн. лв. за 2018 г., които държавата е предвидила за проекта.


Средствата трябва да се използват от Агенция "Пътна инфраструктура" за разплащане на строително-монтажни работи, строителен надзор и проектиране на разширен идеен проект на тунел под връх Шипка.


В края на 2015 г. тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обяви, че довършването на обхода на Габрово ще стане с пари от държавния бюджет, тъй като европейското финансиране на проекта било спряно заради забавяне. Тя изрази надежда, че строителството му ще приключи през 2016 г.


Обходният път на Габрово е част от европейския коридор IX, който минава през Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис. Прогнозната стойност на проекта е 130 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK