След като позволи да бъдат опожарени и разорани, държавата се кани да изкупи обратно степите край Калиакра

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август 2016 г.

© Фейсбук

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август 2016 г.След като преди две години около 1500 дка понто-сарматски степи край Калиакра, част от екологичната мрежа "Натура 2000", бяха най-напред запалени, а след това и разорани с тежка земеделска техника, сега държавата смята да ги изкупи обратно, тъй като вече са непривлекателни за собствениците им. Това става ясно от обявление за обществено обсъждане на намерението, насрочено за 28 септември във Варна. То е поместено на сайта на Министерството на околната среда и водите.


Според текста на обявлението екоминистерството е започнало процедура по реда на Закона за защитените територии за увеличаване на площта на резерват "Калиакра" посредством включване в него на седем имота. Обявеният мотив за това е, че те представляват


"ценни екосистеми
с характерна степна растителност и животински свят, които следва да бъдат опазени в тяхната цялост".


Паралелно с процедурата за увеличаване на площта на резервата ще бъде проведена и друга - за намаляване на площта на защитена местност "Степите" със същите терени.


От документите, приложени към обявлението за насроченото обществено обсъждане, става ясно, че процедурата по изкупуването на терените е предприета по искане на кмета на Каварна Нина Ставрева. За тази цел тя е изпратила до ведомството на Нено Димов две писма – по едно в началото на ноември м.г. и в края на август т. г., с които е поискала площта на резервата "Калиакра" да бъде увеличена с въпросните терени. Два от тях са собственост съответно на Министерството на културата (13 дка) и компанията "Киа 2000" (24 дка).


В писмото си от ноември м.г. Ставрева е посочила, че дружеството "Милениум енд ко", собственик на останалите шест терена, които през август 2016 г. бяха опожарени и разорани, не може да ги използва поради административни пречки. По тази причина той декларирал


"желание и готовност" за опазване на степите


в имотите, които притежава, и връщането им в резервата "Калиакра".


Само преди две години обаче от същото дружество твърдяха, че степите не са степи, а земеделски земи и по тази причина няма защо да бъдат опазвани.


Официалната информация на "Милениум енд ко", изпратена тогава до "Дневник", гласеше, че те са купени от община Каварна през 2007 г. и са земеделска земя, а не на пасища и мери, както твърдяха от Българското дружество за защита на птиците и коалицията "За да остане природа в България".


Документи на компанията действително сочеха, че на 31 януари 2008 г. областната дирекция "Земеделие и гори" в Добрич и общинската служба по земеделие и гори в Каварна са издали протокол, с който са констатирали, че терените били обработваеми към датата на съставяне на протокола.


Несъстоятелността на подобно твърдение


обаче беше доказана от коалиция "За да остане природа в България" с архивни сателитни снимки на района.


Разораната защитена степ край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.

© Фейсбук

Разораната защитена степ край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.


През 2016 г., пак в официална кореспонденция с "Дневник" от дружеството настояваха, че имотите на фирмата не попадат в обхвата на защитената зона "Калиакра" за опазване на дивите птици, обявена със заповед на министъра на околната среда и водите през август 2009 г. Според тогавашния управител на компанията още през 2011 г. РИОСВ – Варна, е съгласувала за поземлените й имоти инвестиционно предложение за "Създаване и отглеждане на овощни насаждения". От компанията дори разпространиха копие на решението, с което тогавашният директор на РИОСВ – Варна, Румяна Радилова бе разрешила създаването на градина от праскови и череши. В него изрично бе записано, че това "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони" около н. Калиакра.


Проблемите на "Милениум енд ко"


с обработването на степите над плажа "Болата" до Калиакра станаха известни още в края на септември 2016 г., когато от дружеството съобщиха, че те са се оказали неподходящи за отглеждане на овошки и по тази причина смятат да експериментират с жито и ръж, които били характерни за региона.


Без да дочакат резултата от земеделския си експеримент обаче, още в началото на октомври 2016 г. от компанията обявиха, че се готвят да поискат от държавата замяна на имота си от 1.6 хил. декара с друг терен от Държавния поземлен фонд.


Но и този опит явно е бил неуспешен.


Междувременно заради опожарените и разорани степи край Калиакра – едни от последните оцелели в Европа, Европейската комисия започна дело срещу България в Съда на Европейския съюз. Така под заплахата от тежки санкции страната ни бе принудена да възстанови статута на степите като защитена територия.


Терените с обща площ около 1.6 дка са продадени от община Каварна най-напред на компанията "Интерсел България" след публичен конкурс на 13 април 2007 г. Сумата, платена за земята, е близо 5.3 млн. лв., или по 3.3 хил. лв. за декар. През 2015 г. "Интерсел България" препродава имотите на "Милениум енд ко", която сега иска да ги върне на държавата срещу "справедливо обезщетение". Какъв ще бъде размерът му предстои да стане ясно след началото на процедурата за увеличаване на площта на резерват "Калиакра".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK