След като позволи да бъдат опожарени и разорани, държавата се кани да изкупи обратно степите край Калиакра

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август 2016 г.

© Фейсбук

Опожаряването на защитените степи край Калиакра в края на август 2016 г.След като преди две години около 1500 дка понто-сарматски степи край Калиакра, част от екологичната мрежа "Натура 2000", бяха най-напред запалени, а след това и разорани с тежка земеделска техника, сега държавата смята да ги изкупи обратно, тъй като вече са непривлекателни за собствениците им. Това става ясно от обявление за обществено обсъждане на намерението, насрочено за 28 септември във Варна. То е поместено на сайта на Министерството на околната среда и водите.


Според текста на обявлението екоминистерството е започнало процедура по реда на Закона за защитените територии за увеличаване на площта на резерват "Калиакра" посредством включване в него на седем имота. Обявеният мотив за това е, че те представляват


"ценни екосистеми
с характерна степна растителност и животински свят, които следва да бъдат опазени в тяхната цялост".


Паралелно с процедурата за увеличаване на площта на резервата ще бъде проведена и друга - за намаляване на площта на защитена местност "Степите" със същите терени.


От документите, приложени към обявлението за насроченото обществено обсъждане, става ясно, че процедурата по изкупуването на терените е предприета по искане на кмета на Каварна Нина Ставрева. За тази цел тя е изпратила до ведомството на Нено Димов две писма – по едно в началото на ноември м.г. и в края на август т. г., с които е поискала площта на резервата "Калиакра" да бъде увеличена с въпросните терени. Два от тях са собственост съответно на Министерството на културата (13 дка) и компанията "Киа 2000" (24 дка).


В писмото си от ноември м.г. Ставрева е посочила, че дружеството "Милениум енд ко", собственик на останалите шест терена, които през август 2016 г. бяха опожарени и разорани, не може да ги използва поради административни пречки. По тази причина той декларирал


"желание и готовност" за опазване на степите


в имотите, които притежава, и връщането им в резервата "Калиакра".


Само преди две години обаче от същото дружество твърдяха, че степите не са степи, а земеделски земи и по тази причина няма защо да бъдат опазвани.


Официалната информация на "Милениум енд ко", изпратена тогава до "Дневник", гласеше, че те са купени от община Каварна през 2007 г. и са земеделска земя, а не на пасища и мери, както твърдяха от Българското дружество за защита на птиците и коалицията "За да остане природа в България".


Документи на компанията действително сочеха, че на 31 януари 2008 г. областната дирекция "Земеделие и гори" в Добрич и общинската служба по земеделие и гори в Каварна са издали протокол, с който са констатирали, че терените били обработваеми към датата на съставяне на протокола.


Несъстоятелността на подобно твърдение


обаче беше доказана от коалиция "За да остане природа в България" с архивни сателитни снимки на района.


Разораната защитена степ край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.

© Фейсбук

Разораната защитена степ край Калиакра. Снимката е от профила на Тома Блев във Фейсбук.


През 2016 г., пак в официална кореспонденция с "Дневник" от дружеството настояваха, че имотите на фирмата не попадат в обхвата на защитената зона "Калиакра" за опазване на дивите птици, обявена със заповед на министъра на околната среда и водите през август 2009 г. Според тогавашния управител на компанията още през 2011 г. РИОСВ – Варна, е съгласувала за поземлените й имоти инвестиционно предложение за "Създаване и отглеждане на овощни насаждения". От компанията дори разпространиха копие на решението, с което тогавашният директор на РИОСВ – Варна, Румяна Радилова бе разрешила създаването на градина от праскови и череши. В него изрично бе записано, че това "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природните местообитания, популации и местообитания на видове, предмет на опазване в защитените зони" около н. Калиакра.


Проблемите на "Милениум енд ко"


с обработването на степите над плажа "Болата" до Калиакра станаха известни още в края на септември 2016 г., когато от дружеството съобщиха, че те са се оказали неподходящи за отглеждане на овошки и по тази причина смятат да експериментират с жито и ръж, които били характерни за региона.


Без да дочакат резултата от земеделския си експеримент обаче, още в началото на октомври 2016 г. от компанията обявиха, че се готвят да поискат от държавата замяна на имота си от 1.6 хил. декара с друг терен от Държавния поземлен фонд.


Но и този опит явно е бил неуспешен.


Междувременно заради опожарените и разорани степи край Калиакра – едни от последните оцелели в Европа, Европейската комисия започна дело срещу България в Съда на Европейския съюз. Така под заплахата от тежки санкции страната ни бе принудена да възстанови статута на степите като защитена територия.


Терените с обща площ около 1.6 дка са продадени от община Каварна най-напред на компанията "Интерсел България" след публичен конкурс на 13 април 2007 г. Сумата, платена за земята, е близо 5.3 млн. лв., или по 3.3 хил. лв. за декар. През 2015 г. "Интерсел България" препродава имотите на "Милениум енд ко", която сега иска да ги върне на държавата срещу "справедливо обезщетение". Какъв ще бъде размерът му предстои да стане ясно след началото на процедурата за увеличаване на площта на резерват "Калиакра".

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5066 Неутрално

  Герберастки ековрътки !!! Те така герб пази природата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Тука виждам страхотно голф игрище. Държавно. Бойко ще намери пари.

 3. 3 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  "да бъдат опожарни"
  какво значи опожарни?

 4. 4 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Даааа, благодарение на ЕС не можахме да накичим перките. Набутахме се с тези чукари. На държавата е наша, ще ни помогне.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1709 Гневно

  И всички са невинни. Нали?

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  от цялото пазене на природата ,пак някой луксозен голф парк ще произлезе ,ама да видим .

 7. 7 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Гьонсурати.
  Нещо като отговорност, преследване от закона няма ли да има?

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Весело

  (доста закъснели- ) Грижи за природата, или поредната далаверка ?! Можеш ли разбра...
  А и на подпалвача как ли му е именцето... сори, наивен въпрос, кой ке ти го търси, знаем: "вероятно хвърлен фас".

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Гневно

  Продават, на себе си, за жълти стотинки. Примерно по 100лв за декар като земеделска земя категория 9. После, ако не мине номерът с позволение да строят, го продават на държавата за маса пари, на пазарни цени, като за апетитен парцел край морето. Примерно по 10К(или повече) на декар. 1000 декара така се купуват за 100000 и се продават за 10000000 ,умножение на парите нищо и никакви 100 пъти. Каквото и да стане все ще са на печалба.

  мурзилка
 10. 10 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 895 Разстроено
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  До коментар [#2] от "442":

  Взе ми думите за голф игрището , но адресата ти е погрешен ! Кънчовците , Красито Гергов в съдружие с "независимия " кмет на Балчик /човек на Кънчо / и кметицата на Каварна /човек на БСП /. Пишете бе , "Дневник " , пишете поне 1 - 2 конкретни именца , а не "картата въобще " с която непрекъснато се "хвърля прах в очите "!

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "След като позволи да бъдат опожарени ..."

  Държавата от край време е забранила опожаряването на стърнища и земеделски земи. Предвидени са солени глоби. - https://www.24chasa.bg/novini/article/6096247
  След такава "неточност" още в заглавието ...

  Със здраве.

  До коментар [#12] от "doroteus": - много искаш.

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#11] от "Roma Kelley":

  И на майка ти потенциалът бе безкраен ама на... Спряха с теб.

 15. 15 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Какви сарматски степи, какви глупости. Там е камънак до камънака и нищо не расте.

 16. 16 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#15] от "Oggie Petkov":

  Дали расте или не расте за далаверата е все едно.
  Сега ще четем как няма пари за такова изкупуване и пак ще обезщетим собствениците с някое китно местенце.
  Стандард БСП, ДПС неотменно следван от ГерБ, по който държавата се набълбуква с гори, пасища и какви ли не непотребни за собствениците терени.

 17. 17 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#15] от "Oggie Petkov":

  Дали расте или не расте за далаверата е все едно.
  Сега ще четем как няма пари за такова изкупуване и пак ще обезщетим собствениците с някое китно местенце.
  Стандард БСП, ДПС неотменно следван от ГерБ, по който държавата се набълбуква с гори, пасища и какви ли не непотребни за собствениците терени.

 18. 18 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Чичо Димо ще оправи работата. Вече се е доказал на 100% като еко защитник :)

 19. 19 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  "След като позволи да бъдат опожарени и разорани, държавата се кани да изкупи обратно степите край Калиакра..."

  Обясняваме от години, че герб е мафиотска формация, подлъгала маса десни избиратели с елементарен популизъм, ама "масата", макар вече с лек фалцет припява не, та не! Това необяснимо упорство започва май да олеква още повече, след като днес едни други пратеници на герб, гласуваха ЗА Орбан, заедно с онези, които имат отколешна мечта да разрушат ЕС!
  Браво на Малинов! Ще го подкрепим отново на следващите избори!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 20. 20 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 367 Неутрално
 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Частни печалби, социализирани загуби: капитализъм по путински.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Що да я купува държавата? Да я конфискува, след собственика не е спазвал закона.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално
 24. 24 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 544 Неутрално
 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Весело

  Що да я купува държавата? Да я конфискува, след собственика не е спазвал закона.
  —цитат от коментар 22 на today


  Нали ще рукнат силно пишмансините, своите опорки за национализация, за завръщане на комунизма и т.н.

  мурзилка
 26. 26 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 651 Неутрално

  1500дка..тва е един заден двор в добруджа.. Малка нива

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Каква гнусна мафия ни управлява.

 28. 28 Профил на кукувица
  кукувица
  Рейтинг: 14 Неутрално

  не искам с моите данъци да обезщетявате който и да е, писна ми!!!крадци!!!

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Аз не искам всички да плащаме за да купуваме тези земи! Оправихме си цялата инфраструктура в държавата, че тръгнахме да си купуваме и степи!?

 30. 30 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Тука виждам страхотно голф игрище. Държавно. Бойко ще намери пари.
  —цитат от коментар 2 на 442


  Следващото световно по голф да е у нас.

 31. 31 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Софиянци докато се правят на зелени си харчат откраднатите кинти в гръцко, айде нема нужда от поучения.

 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Степните земи имат много малко хумус и поради това се изтощават много бързо.
  Само няколко години и вече не може да се изкара каквато и да е реколта.
  Затова и само след няколко години престъпното управление решава пак да ги закупи.
  Изобщо - "Всичко за земеделската мафия! Всичко във вреда на страната!"
  Това е мотото по което се водят герберите в горния случай.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  1500дка..тва е един заден двор в добруджа.. Малка нива
  —цитат от коментар 26 на b0b069


  Нивата може да е малка, ама парата ще е голяма, паратааааааа... Парица е царица!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK