Държавата готви промени в управлението на университетите и намаляване на приема и в частните вузове

Държавата готви промени в управлението на университетите и намаляване на приема и в частните вузове

© Надежда Чипева, КапиталПовече правомощия на ректорите, квота за млади преподаватели в органите за академично самоуправление и участие на външни заинтересовани страни в академичните съвети на университетите. Това са част от идеите на образователното министерство за промяна на управлението на висшите учебни заведения, които се очаква да бъдат представени до края на месеца.


В същото време министерството възнамерява да предложи държавата да регулира приема и в частните университети, като това ще доведе до намаляване на предварително планираните места, обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев днес. За следващата академична година ще бъде допълнително намален и приемът в професионални направления в държавните университети, в които остават незаети места или няма търсене на пазара на труда.


Ректорите с договор с министъра


Образователното министерство ще предложи промени в Закона за висшето образование, според които ректорите на университетите, които ще продължат да се избират от общите събрания на висшите учебни заведения, ще трябва да подписват публични договори за управление с министъра. Целта според Красимир Вълчев е не министърът да се меси в академичната автономия, а ректорите да бъдат по-отговорни към широките обществени интереси.
В тези договори ще бъде регламентирано задължение да се увеличава приемът на студенти в специалности с по-висока оценка или с очакван недостиг на пазара на труда. В момента държавата дава повече пари за прием в приоритетни специалности, но университетите ги разпределят и по други направления. Очаква се ректорите да получат повече правомощия, в т.ч. да могат сами да преразпределят щатни бройки в университетите.


С мотив, че младите преподаватели ще останат най-дълго във висшите учебни заведения, се предвижда да има специална квота за тях във всички органи на академичното самоуправление. Според министър Вълчев техните заплати трябва да бъдат увеличени, тъй като са по-ниски от учителските.


Външни заинтересовани страни ще бъдат вкарани в академичните съвети на университетите, като ще имат право на съвещателен глас, предвиждат още готвените промени. Сред тях ще бъдат и представители на общините.


Приемът на студенти още ще намалява


Държавата предлага законови поправки, с които на практика ще бъде намален приемът в частните университети. Промените предвиждат за всяка следващата академична година вузовете да могат да искат разкриване на до 15-20% повече места от заетите през предходната.


Тази година обявените за прием места в частните университети са 14 335, а реализираният прием към момента е 6778, или около 47%. Ако поправките в закона бъдат приети до 30 април с.г., приемът в частните вузове ще бъде намален с около 40%.


Според министър Красимир Вълчев правителството ще продължи да намалява приема и в някои неприоритетни направления в държавните университети. Сред тях са "Икономика", "Администрация и управление", "Туризъм", "Психология", "Право" и др.


И тази година висшите учебни заведения обявиха допълнителен прием след трето класиране. Очакваният брой на завършващите средно образование т.г. бе 56 737 младежи, а държавата субсидира обучението на 45 781 студенти в 37 държавни университета.


Предвиждат се още промени в програмната акредитация на професионалните направления в университетите, сред които тя да се прави едновременно във всички вузове. Освен това да участват и образователни одитори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK