Държавата готви промени в управлението на университетите и намаляване на приема и в частните вузове

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  Библиотекарите на същото мнение ли са?

 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И с какво право ще се определя приемът в частен ВУЗ?
  Който иска да си плаща да плаща.
  Могат единствено да го оценят чрез рейтинговата система и да информират потребителите за това.

  Но никакви държавни поръчки за частни ВУЗ-ове.
  Въобще трябва да се премахне държавната поръчка, а да се създаде ФОНД за стипендии.
  Чрез него да се регулира държавната помощ - отпускаш 15-17 000 стипендии и ги разпределяш в няколко класа според успехът от държавния изпит.
  Вземаш данни от икономиката и администрацията за търсене на специалисти и разпределяш стипендиите по направления.
  Има много юристи - няма стипендии в тази област, който иска да става щрист си поема обучението.
  Има нужда от ИТ специализти - 5000 стипендии за такива, Има нужда от лекари - 1000 стипендии.
  и стипендията се дава с договор за 10 години работа по специалността на територията на България(обратна връзка идва от НОИ). Искаш да емигрираш връщаш стипендията. Не искаш да работиш по специалността също.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2384 Разстроено

  Абе този министър не изглежда глупав, но поредното предложение е ако не глупаво, то толкова скопено и направено така, че да се хареса на всички, че е сигурно, че до нищичко няма да доведе. Това не е реформа, не е и промяна, това е безсилие.
  При завършващи 56 000 средно образование, от които поне 10 % отиват да учат в чужбина, как може да има 47 000 субсидирани места и да очакваш качество на продукта, контрол на разходите и пр.
  Същото е като при здравеопазването - над 300 болници, всичките на хранилка в здравната каса, няма фалити, няма доктори и сестри, за сметка на това качеството на продукта е лошо.
  Мъка.

 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3142 Неутрално

  До коментар [#2] от "ЙЕИ":

  Искаш да учиш плащаш/ вземаш кредит, ако нямаш пари/
  Тогава имаш право да кажеш на преподавателя "Аз искам да ми преподаваш нещата така, че след като завърша да мога да се реализирам на пазара натруда, защото имам да връщам кредит"
  Пък ако иска и в Занзибар да ходи да работи, за да може да си издължи кредита.
  Да си мисли, дали ще завърши виШо и ще работи, като таксиметров шофьор или продавачка.
  Изобщо, дали има смисъл да хвърля едни пари на вятъра.

 5. 5 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  "Държавата готви промени в управлението на университетите..."


  Държавата ли...? Значи върхушката на Герб...?
  Няма да стане. Това са неграмотни и необразовани екземпляри. Не могат трима министри да сменят като хората, тръгнали да се занимават с университетите...

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Крайно време е това безумие в сферата висшето образование у нас да бъде спряна!Няма как да имаме над 50 ВУЗ-а, а населението на държавата е около/или под /7 милиона души и прием "на ангро"!Системата на БГ висше образование е тотално деградила и девалвирала!Понякога си мисля,че и магаре да запишат в наш ВУЗ стига да си плаща таксата редовно "ще изкласи"!

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  До коментар [#1] от "4ort":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  "Със зъби и нокти " ще се борят "библиотекарите" ,за да запазят статуквото!

 8. 8 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Кое им дава право на тия мазни долни чиновници да се месят в частните вузове, че и да се опитват да им намалят приема????? Кога най-после ще се отървем от тия мазни комунисти не ми е ясно. До гуша и доида от вас.

 9. 9 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Чета някои искат да стане като в САЩ, да се угробят младите с кредити за висше. Това е някакъв абсурд, добре, че партиите понякога, макар и рядко, имат повече акъл от форумните либертанианци.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#5] от "Rim":

  Кой ще управялва се решава на изборите, по-догодина ще са следвашите. До тогава управлява ГЕРБ според обещанията които е давала на предишните. И обещаваше увеличаване на учителските заплати и регулиране на безобразията в държавните ВУЗ'ове. И това прави.

 11. 11 Профил на Virginia
  Virginia
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А ако спре приема в Нов български - ще направи огромно добро за България.

 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alex Prime":

  Вие откъде мислите че идват парите за университетите - от извънземните ли ?. Идват от данъците на работещите и са спестени от вашата пенсия, заплати в държавната сфера, инфратруктура. И ако ще ги даваме тия пари, трябва да има смисъл. Аз не съм съгласен да финансирам образоваието на медици ( струва десетки хиляди на зовек на година) и после 90% да ходят да бачкат в Германия. Всеки си плаща, после да ходи където си иска.Пък ако поработи в България, може ние данъкплатците да му покрием заема.

 13. 13 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това не са правилните промени! Най-важно е да се отнеме финансовата антономност на държавните университети, защото харчат обществени пари, а структурата им е феодална и съответно всичко здависи от феодала!

 14. 14 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  ...До тогава управлява ГЕРБ ...
  —цитат от коментар 10 на m17


  Управлява дръжки...! Тичат след събитията, гасят пожари и скандали ден след ден... Това прави Герб. Какви реформи направиха до сега...?

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Аз не съм съгласен да финансирам образоваието на медици ( струва десетки хиляди на зовек на година) и после 90% да ходят да бачкат в Германия. Всеки си плаща, после да ходи където си иска. Пък ако поработи в България, може ние данъкплатците да му покрием заема.
  —цитат от коментар 12 на m17
  И аз не съм съгласен! Но и това "Пък ако поработи в България" не е достатъчно, затото тук се упражнават на наш гръб, докато са неопитни, а после като специалисти ще са свободни. Образовението трябва да е 100% платено, като на студентите да се отпускат стипендии срещу договор, който да изисква, независимо от международните договори за избягване на двойното данъчно облагане, ако в бъдеще студента отиде да работи в чужбина, да дължи данък и в България.

 16. 16 Профил на kokoto2
  kokoto2
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Чета някои искат да стане като в САЩ, да се угробят младите с кредити за висше. Това е някакъв абсурд, добре, че партиите понякога, макар и рядко, имат повече акъл от форумните либертанианци.
  —цитат от коментар 9 на Alex Prime


  Ами просто някак си не е редно данъкоплатеца да плаща на някой да учи, за да го лекува след 6 години, а след това той да си вземе шапката и да иде да лекува германците. Според мен трябва първо да платиш данък общ доход равен на вложените от държавата в теб пари и след това, ако си решил да ходиш да бачкаш в чужбина.

  Пишете грамотно на кирилица! Shift + ь = ѝ
 17. 17 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Нора от брадъра е завършила СУ. Представете си и магаре да влезе ще завърши.

  BG e мини империя на злото.
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1235 Любопитно

  Твърде минималистично!
  Драстично да се намалят бройките на разни социолози, политолози, европеисти, ПЕДАГОЖКИ! До бутиково ниво. Защо да издържаме на наш гръб цялата тази либерастваща пасмина?
  Драстично намаляване на държавните университети до ТРИ. Това е реалното качество.
  Да се въведе ПРАГ по успех от матурата. Който НЯМА 4.00 , ДА НЯМА достъп. И без това ако влезе там с тройка нищо няма да излезе от него.
  Драстично намаляване на всички бройки И драстично увеличаване на издръжката на малкото студенти. Така университетите ще разполагат с ресурс за качествено обучение!
  Иначе евтиното винаги излиза по-скъпо...

  Задължително обвързване на университетите с изследвания свързани с индустриалното раразвитие, отбраната и сигурността като цяло. Като условие за финансиране.
  Задължение за университетите да да включват тази ПРОЕКТНА проблематика в обучението, упражненията, курсовите и дипломни разработки на студентите. За да могат веднага след университета да бъдат привличани активно в тези направления.
  И разбира се поддържам писаното от другите форумци за кредитиране, стипендии и Задължителна релизация тук на място. Ако не - да си платят неустойка в поне петорен размер.
  Още - соросовият помиярник НБУ не да се затвори, а да се разпурдушини!
  !

 19. 19 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#6] от "bat_plamen":

  47 седем са вузовете в БГ, но иначе сте прав, че критериите са за никъде.
  И все пак мисля че трябва не да се свива капацитета, а да се запълва с чужденци от братски пост-соц страни с още по-криво висше образование, като Украйна, Молдова, Грузия, Армения, Македония, Босна, Албания, Черна Гора, и провинциална Русия; както и всякакви азиати и африканци--днес е студент от Нигерия, а утре ще е връзка между София и Лагос когато се подписват договори за примерно строежи там...
  А тези чужденци, тъй-като ще плащат във валута, ще си настояват за съответното качество...

 20. 20 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 980 Любопитно

  Доста съм се "ровил" в образованието и съм сигурен, че тези промени няма да доведат до нищо.

  Кое им дава право на тия мазни долни чиновници да се месят в частните вузове, че и да се опитват да им намалят приема????? Кога най-после ще се отървем от тия мазни комунисти не ми е ясно. До гуша и доида от вас.
  —цитат от коментар 8 на happystory  Аз, доколкото знам, частните университети също получават субсидия за всеки студент.
  Та да задам аз въпрос, защо, след като си излязъл на свободния пазар( доколкото може да се говори за пазар в образованието), получаваш пари от държавата?!

 21. 21 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 521 Неутрално

  От коментарите по-горе, пък и въобще в тоз форум, мисля, че известните 80% са силно занижени, силно ...

 22. 22 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ректорите трябва да сключват договор лично с г-н Борисов, защото той заделя от спестяванията на ГЕРБ за да издържа държавните университети. Да му бъдат благодарни и да целуват ръка.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1235 Весело

  До коментар [#22] от "Полковник за европейско развитие на България":

  :) :) :)
  +
  !

 24. 24 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#20] от "popovski31":

  Частните университети НЕ ПОЛУЧАВАТ субсидия от държавата. Проблемът не е там. Той е в многото държавни университети, които получават субсидия. И в това, че заради ниското заплащане, няма никаква конкуренция в приемането на млади преподаватели. Ако този проблем не се преодолее, няма шанс за висшето образование. Цяла генерация опитни преподаватели излязоха по обективни причини от ВО. Новата смяна, заради ниското заплащане е повече от отчайваща. Добре е това да се осъзнае от управляващите.

  vesela
 25. 25 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 213 Гневно

  Ситуацията с непопълнените места в държавните ВУЗ-ове не е проблем, а следствие от загниващите от корупция и некадърно управление държавни институции, политики, системи и т.н., които прогонват свестните младежи да не са студенти в България, а студенти навън.

  Закривайте я тая държава!

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#20] от "popovski31":

  Никакви субсидии не получават частните университети, нито принцип, нито за студенти, нищичко, всияките си разходи покриват с парите от студентските такси. Ис една такса от 1300лв на семестър ( НБУ, информатика) плашат режийни, заплати, строят сгради, всичко. А единия ТУ взима държавната субсидия, после взима по 300лв на семестър на човек, не плашат наем и не сторят сгради от тези пари и вечно мрънкат че не им стигали парите.

 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1235 Любопитно

  До коментар [#26] от "m17":

  Ах, колко мило. . . . горкичките НБУ. . . . сиротинки. . .
  :)

  Няма как да сравняваш разходите за машини, апарати, елктроника, софтуер на ТУ за създаване на "железа" и Разходите за логорействащи гурута на либерастващия хипстъризъм на джендърството в НБУ.

  Да не говорим, че НБУ не се издържа изобщо само и единствено от такси. В тях се инвестира от клана на Сорос и не само от него. Богданов от ДС си разбираше от работата... НБУ си изпълнява много успешно предназначението, за което се инвестира. Само че интересът е чужд.
  !

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6650 Неутрално

  Ще откриват топлата вода, вместо да видят, как е в университетите по света.

 29. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Квоти, централизация, държавно определяне на бройките в частните университети.
  Тия били десни. А коментиращите олигофрени отдолу даже реват за още комунизъм. Десняци...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#18] от "AzDebil":

  ++++++++++++++

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#20] от "popovski31":Частните университети НЕ ПОЛУЧАВАТ субсидия от държавата. Проблемът не е там. Той е в многото държавни университети, които получават субсидия.
  —цитат от коментар 24 на vesela

  Проблемът не в субсидията а в КАЧЕСТВОТО.

  Което няма как да е високо когато на практика всеки завършил влиза а изследванията на PISA категорично показват каква КАТАСТРОФА в момента е средното ни образование, повече от половината ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИ. Те не разбират прочетеното и то на ниво средно образование а ние да правим от тях инженери и лекари, пълен абсурд.

  Изхода е КАТЕГОРИЧНО намаляване на приема така че за висше образование да кандидатстват и влизат хора САМО хора с някакви минимално необходими качества а не всякакъв боклук. Според моите виждания на БГ и са необходими висшисти не повече от 20% от завършилите. За тази цел се определя лимит и той важи и за частните университети, иначе те ще се явят дупка през която изтича всякакъв опит за реформа.

  За същата цел и въвеждане на минимален допустим бал от матурата, също връщането на приемните изпити. Провеждани на държавно ниво за да се избегне заинтересоваността на университетите да приемат всякакъв боклук. Държавни кандидат студентски изпити по съответните предмети, единни изисквания и после според бала избират къде да следват.

  Следващата стъпка е определяне на БРОЯТ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ. БИЗНЕСЪТ в сътрудничество с държавата да дава ежегодна заявка и перспективна за 5 години напред и тя да важи за ВСИЧКИ ВУЗ, независимо дали са частни или държавни. Частника като иска да обучава в толкова "дефицитната" специалност "мениджър на водопад" да отива да го прави в Англия, на България това не е необходимо.

  Освен на входа качеството да се следи и на ИЗХОДА. За целта освен дипломата да се въведе и ПРОФЕСИОНАЛЕН СЕРТИФИКАТ. И той да се дава от професионалните асоциации не от университетите. Току що дипломираният специалист държи изпит пред професионалисти от бранша и ако успее получава сертификат и правото да работи. Нещо като майсторското свидетелство давано едно време. Броят сертификати да е според заявките за работни места и обвързано с задължението да работи определен срок.

  Бизнеса е най-заинтересован да не пуска боклук му съсипва производството. Тогава автоматично и ВУЗ-овете ще се замислят върху качеството на учебните си програми, и студентите няма да гледат да закърпят някак си тройката защото диплома има но няма да има сертификат и правото да работи по нея.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 980 Неутрално

  И още нещо, ежегодна оценка на университетите но давана от БИЗНЕСА и професионалните асоциации. Те са хората които имат най-точната представа за качеството на кадрите които получават и са най-заинтересовани то да е високо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 661 Неутрално

  И какви са тези промени? Как може да оставят по една шайка бандити да се разпореждат с финансите във вузовете? В инженербите вузове, а и не само там има "празни" катедро о факултети! Там е пълно с професори, които управляват вузовете, а нямат студенти и само смучат ит заплатите на реално работещите - ХТМУ, МГУ, УАСГ, ВСУ Суходол, Транспортното, ТУ, дори и в СУ... Освен това има мафиотски вузове - Д.А. Ценов Свищов, Библиотекарския, Пернишкияи т.н.т. В ХТМУ например правят доктори по математика акумолаторджии, има професор по физика завършил ХТМУ с тройка на изпита по физика...
  Но според министерството това си е в реда на нещата!

  Ако искаме да направим истинска реформа, то трябва да се почне с това, че всички станали доктори след 2000 година фа минат на държавен изпит! Без тези над примерно 62 години (но ако не е минал се пенсионира на 65). Да нямат право хора на пенсионна възраст да заемат управленски позиции и освен това възнагражденията на ректорите и нацелия управленски персонал втв вузовете да са публични!

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3883 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Това би могло да се обоснове с хипотеза, че държавата е по-умна от образованието, от университетите и от всеки частен гражданин.
  То би могло.

  Ние не можем.

  "Държавата готви промени в управлението на университетите и
  намаляване на приема и в частните вузове"

 35. 35 Профил на today
  today
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Образованието в България за нищо не става и съответно нищо не струва, спокойно могат да закрият всички ВУЗ-ове.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 36. 36 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#20] от "popovski31":

  1во - това че държавата им дава субсидия е решение на държавата, а не на частните университети, аз не мисля че те са искали това.

  2ро - субсидията се дава по много неправилен начин, което не води до нищо добро.

  3ро - това че им дават субсидия не значи че имат право да се месят в техните решения и да им казват какво да правят, ако не са доволни от начина им на работа, никой не ги е карал да им дават суббсидия. Още малко ще ми кажат колко хора имам право да каня в собственият со дом.

 37. 37 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1035 Любопитно

  Работа ли е на държавата да регулира търговски дружества в образованието, здравеопазването, културата и тн? НЕ! Работа на държавата е смао да плаща, да покрива разходите. Да налива в кацата без дъно. Без знчение дали че частне вуз, частна болница и т.н. Нали гаридм частна собственост акто еманация на деморкаицята, ЕС, НАТО, джендерастията, либерастията! А деморкацията НЕ Е безпалтна. Какви са тия ограничения бе? Ако тряя-вдигайте данъци, но нямате правио да намаляте парите за честен частник. Честен частник е на пожизнена издръжка на на днъкоплатец!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 38. 38 Профил на lry46536968
  lry46536968
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много пари ще се спестят ако се слеят в един университет а не както е сегя с тая архайчна структура на системата за висше при която де факто факултети като лесотехническия, химически, архитектурен и т.н. са формирани като самостоятелни университети разполагащи със собстевен сграден фонд и администрация.

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Образованието в България за нищо не става и съответно нищо не струва, спокойно могат да закрият всички ВУЗ-ове.
  —цитат от коментар 35 на today


  Не е така, факта че наши инженери и лекари спокойно се реализират в чужбина го доказва. Но е факт, че има и много боклук, особено в лаладжийските специалности и безбройните нови уни-та открити за да печат дипломи. Но както мъдро е казал народът ни, не е луд този който изяжда зелника а този който го дава/позволява.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Много пари ще се спестят ако се слеят в един университет а не както е сегя с тая архайчна структура на системата за висше при която де факто факултети като лесотехническия, химически, архитектурен и т.н. са формирани като самостоятелни университети разполагащи със собстевен сграден фонд и администрация.
  —цитат от коментар 38 на lry46536968


  Нищо няма да спестят, само ще се появи още една управленска структура НАД тези които работят. Началници които нищо не разбират от това което "управляват". Която ще лапа, пречи и съсипва направеното, също както БАН.

  Не насочвате в правилна посока вниманието си, техническите вузове са от малкото /заедно с медицината/ които все още правят нещо полезно. Ако не вярвате на думите ми погледнете КАКВИ кадри си намират работа в чужбина. "Реформата" която предлагате ще съсипе и малкото останало работещо.

  Ама предлагали го от чужбина... Да напомням ли, че от чужбина ни натискат и за "бежанците", и за "джендърите"? Ако има проблем и нещо трябва да се закрива това са новоизлюпените университетчета печатащи дипломи на конвейер за ненужни специалности, всичките за чиновници. Да ви прави впечатление, че никой от тях не обучава инженери и медици а бизнеса реве точно за такива?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 980 Неутрално

  До коментар [#20] от "popovski31":1во - това че държавата им дава субсидия е решение на държавата, а не на частните университети, аз не мисля че те са искали това.
  —цитат от коментар 36 на happystory

  Да ама не, ореваха света защо за държавните училища може а за частните не може, не било равноправие. И лоби си имат, ИПИ които измислиха системата "парите следват ученика" която СЪСИПА образованието ни, всичко се сведе до покупка/продажба на дипломи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "Държавни кандидат студентски изпити по съответните предмети, единни изисквания и после според бала избират къде да следват.

  Следващата стъпка е определяне на БРОЯТ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ." ...
  ----
  Вие описвате буква по буква системата на образование при социализма. А и с тези планове по-горе в статията за увеличаване на ролята и контрола на държавата във висшето образование, явно и правитеството е на сходна с Вас позиция. Т.е. капитализЪма не ви се нрави и ви е жал за централно-плановата икономика.

  Доколкото разбирам стремежът е към "задължително висше образование" платено от българската държава с перспектива да захранва западно-европейските икономики с образован "боклук" (според Вашите думи).

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2266 Любопитно

  До коментар [#20] от "popovski31":

  Като работещ в частен университет казвам, ч частните университети НЕ ПОЛУЧАВАТ нито лев от държавата по отношение издръжката на студентите. Т.нар. "държавна поръчка" за частните университети не е свързана с финансиране, а с ограничение броя на приетите студенти. До юни на текущата година МОН спуска бройките за обучение в държавни и частни университети и ги контролира стриктно.
  От 47 университета в България 32 са държавни. И там бройката студенти е раздута.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 44. 44 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2266 Весело

  До коментар [#40] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "Бизнеса" да финансира обучение на инженери и медици, а не да чака наготово. Говоря за стипендии, финансиране на обучение и разработки, изграждане на лаборатории, целево финансиране по конкретни учебни планове, назначаване на работа на подбрани студенти след 2-ри курс и т.н.......

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 45. 45 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#26] от "m17":
  "Ис една такса от 1300лв на семестър ( НБУ, информатика) плашат режийни, заплати, строят сгради, всичко."

  Е, разсмяхте ме! Според световните стандарти един преподавател се пада на 12 -15 студента (в естествените науки и по-малко, но хайде). От това следва, че в най-най добрия случай на един преподавател се падат 39 000 лв. Заплатата му преди данъци и други одръжки е поне 25 000 лв. И какво остава - под 1000 лв. на студент, които отиват за издръжка и разходи на администрация, ток, вода, данък сгради, оборудване , научни изследвания, текущи ремонти и ред други. Това просто няма как да стане. Или получават пари от друго място (май всички знаем откъде) или нивото на обучение страда.

 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#44] от "mitko11":

  Става, обаче тогава да намалят данъците на съответната фирма с тези разходи. Щото не става веднъж да финаисираш жалкото съществувание на феодалните старчета и после да финансираш образованието на необходимите ти кадри.

 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#45] от "grajdanin1":

  Ами може да се смеете но това са фактите. Споменатите такси са лесно проверим факт, бройките студенти също ( и са далеч по високи от споменатите от вас и в ТУ и в НБУ), отчетите на НБУ са публични. И междо другото, таксата е ниска защото преподават същите тюфлеци от държавните вузове - много от преподавателите работят на няколко места или ги сменят често. В качествените места като Американския и таксите са доста по различни.

 48. 48 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  "И междо другото, таксата е ниска защото преподават същите тюфлеци от държавните вузове - много от преподавателите работят на няколко места или ги сменят често. В качествените места като Американския и таксите са доста по различни."

  Т.е. стигаме до това, което и аз казвам - ниски такси за сметка на качеството. И хитрини - заплатата си преподавателите получават от държавни вузиве, а в НБУ им плащат само хонорар. Ами ако образованието стане изцяло частно и платено , както някои предлагат (и вие ругаете ТУ)- тогава какво ще прави НБУ - откъде ще взима преподаватели. В САЩ таксите за инженерни вузиве започват от 50000 долара. на година (само на един университет , доста неизвестен беше малко над 30 К - преди година това намерих). Освен това те получават много дарения от бизнеса. Е, няма как с 30 пъти по-малко пари да получиш същото образование. Това важи и за българските държавни вузове. Може да се спести малко от заплати, но останалото - консумативи, лаборатории, сгради си е същото. Люботитно ми е колко са таксите в Американския университет?

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  До коментар [#48] от "grajdanin1":

  В България се дават достатъчно пари за образование, проблема е че те се харчат крайно неефективно. ТУ държи цели специалности с по 10'тина студенти за да не уволни древните мумии. И понеже мумиите са готови да работят за жълти стотинки( допълват си пенсията и си осмислят живота), заплатите са ниски и няма по-млади преподаватели. И този модел за съжаление се повтаря и в частните вузове.

 50. 50 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#41] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  "парите следват ученика"

  Вмомента не е така обаче, защото парите се дават на училищата, а не на родителите. Тоест стимула който училищата имат е да увеличават броиката си, и не и пука за качеството защото така или иначе ще си получат парите. Ако парите се даваха да родителите, тогава щеше да бъде различно. Тогава се създава конкуренция за качество, сега такава няма.

 51. 51 Профил на jonson
  jonson
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Количеството работа, която изобщо има в обществото не изисква повече от 20% висшисти. Всичко оттам нагоре е глупаво разхищение на пари и объркване живота на хората. Погледнете само в произволно избран Call Center. Цялата хуманитарна общност отговаря на тъпи телефонни обаждания, използвайки единствено и само елементарни езикови познания. Може ли някой да ми обясни защо сме плащали образованието на всички тях? Производството издъхва за квалифицирани средни кадри, ние произвеждаме серийно икономисти, европеисти и прочие непонятни хуманитарии. Много вожд, малко индианец. Когато ми се изтъпанчи някой по телевизията и почне да ми разправя как единствено образованието (естествено висше) е залог за развитието, ми идва да метна нещо по телевизора. Като си образовал 20 социолози, но нямаш и един стругар как точно си го представяте това развитие? Хората са различни, има такива, за които интелектуалния труд е тяхната същност, но има и такива, които са добри в ръцете. Като ги тикате във всякакви отвлечени специалности, ги обричате на нереализация в живота и изразходвате напусто и без това намаляващия човешки ресурс.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK