Нова "грамада на недоволството" ще бъде струпана утре пред кметството във Варна

Първата грамада от камъни пред общината във Варна, издигната през март 2013 г. от граждани в памет на самозапалилия се Пламен Горанов.

© Спес Спасов

Първата грамада от камъни пред общината във Варна, издигната през март 2013 г. от граждани в памет на самозапалилия се Пламен Горанов.Нова "грамада на недоволството" пред сградата на варненската общинска администрация подготвят организаторите на протестите в памет на прегазения в понеделник на пешеходна пътека в града Мартин Чикалов.


Флашмобът, организиран във Фейсбук, е насрочен за утре в 18 ч. по време на планираното и в столицата велошествие "Поход за живот".


"Газенето на велосипедисти и пешеходци по тротоари и пешеходни зони стана епидемия, пишат организаторите на утрешния протест във Варна. Искаме безопасен живот! Искаме справедливост! Искаме спазване и прилагане на законите. Искаме спиране на незаконните гонки със залагания, провеждани без притеснения пред очите на полицията. (...) Искаме законодателни промени, по-високи глоби, налагането и събирането им!".
Вчера колеги на Мартин Чикалов, който беше балетист във Варненската опера, организираха шествие, в което взеха участие няколкостотин граждани. Част от тях струпаха камъни пред кметството в града, но рано тази сутрин те бяха разчистени.


Малката грамада, струпана пред срадата на общината вчера, е била премахната рано тази сутрин.

© Фейсбук

Малката грамада, струпана пред срадата на общината вчера, е била премахната рано тази сутрин.


Първата грамада от камъни пред централния вход на общинската сграда във Варна беше издигната в дните след смъртта на Пламен Горанов. Той се самозапали на 20 февруари 2013 г. в разгара на най-масовите протести във Варна след 1989 г. с искане за оставката на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов и целия общински съвет. Горанов почина във варненската военноморска болница на 3 март с.г. Три дни по-късно Йорданов подаде оставка, но общинските съветници отказаха да го последват и завършиха пълния си мандат.


В навечерието на кандидаткметската си кампания през лятото на 2015 г. Иван Портних беше заявил публично, че моралното право да реши какво да се случи с грамадата от камъни пред общината ще има новият общински съвет в града.
"Тази грамада ни напомня за това кой е работодател на кмета, общинските служители и общинския съвет, каза тогава Портних като кандидат на ГЕПБ за кмет на града. Тя беше направена от хората и като реакция към общинския съвет. Минавайки през избори, новият местен парламент би имал моралното право да вземе решение какво точно да стане с нея".


Грамадата от камъни, издигната пред сградата на община Варна през февруари 2013 г. беше премахната тайно

© Спас Спасов

Грамадата от камъни, издигната пред сградата на община Варна през февруари 2013 г. беше премахната тайно


Три месеца по-късно – на 31 януари 2016 г., общинската администрация, оглавявана вече от спечелилия първия си пълен мандат наследник на Йорданов - Иван Портних, тихомълком премахна грамадата. Като претекст за набързо организираното разчистване послужи спешен ремонт на тротоара пред общината. Оттогава до днес както Портних, така и общинските съветници във Варна оставят без реакция всеки граждански опит за изграждането на паметен знак на мястото, където беше издигната грамадата.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Трябва такава грамада , за да престане безумието по пътищата!

 2. 2 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Време е! Там сме!

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  К'во е виновно кметството, че малоумници без книжки перат по улиците с БМВ-та?

  [email protected]
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4807 Гневно

  Трябва "грамада на недоволството" и пред КАТ. Хващат ги без книжки, глоба и третия път мъж в гроба.

 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Гледах вчера по телевизията как велосипедисти пресичат през пешеходна пътека ,без да слязат от колелото.Аз също карам,но на пешеходна слизам и бутам,като гледам да имам зрителен контакт с приближаващата кола и понякога дигам ръка ,за да спре.Някои щофьори вече карат, сякаш никога не са имали книжка.

 6. 6 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Българино, помниш ли Пламен Горанов? Едва ли. А той изгоря заради теб.
  Но ти го забрави.
  Ти отдавна разбра, че нямаш никакъв шанс, освен да гласуваш за нас,
  европолковниците и евромилиционерите.
  Защото ние взехме здраво властта, окопахме се дълбоко в нея.
  Събираме си бюджета и си го раздаваме помежду си.
  И така ще бъде до края.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Гневно

  Аз не разбирам - някой от кметството ли е сгазил горкия човечец? Или някой от общината е забравил да му повдигне обвинения, след като редовно кара без книжка?

  Аман от това политизиране на човешки трагедии!!! Това комунистите нямат срам от нищо и пред нищо не се спират, само и само да се докопат до някаква власт!!!

 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Гневно

  К'во е виновно кметството, че малоумници без книжки перат по улиците с БМВ-та?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Трябва "грамада на недоволството" и пред КАТ. Хващат ги без книжки, глоба и третия път мъж в гроба.
  —цитат от коментар 4 на pet_fire


  ИМЕННО! Но съм сигурен, че и някой от онези от прокуратурата го е домързяло да потърси начин за озяптяване на това лице! Допускате ли, че такъв човек кара с гражданска отговорност или че си плаща глобите? 100% на такъв човек, който шофира без книжка, всичко около него е незаконно!!!

 9. 9 Профил на Милена Пехливанова
  Милена Пехливанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "cristo_n":

  Няма политизиране. По принцип протестите във Варна се провеждат пред Общината, там бе и оригиналната Грамада. Протестът е изцяло граждански и призивът дойде от хората на снощното ни шествие... Поде се от всички. А ако се направят такива символи на недоволството във всички български градове, където се прегазват деца и хора на тротоара или по спирки, или в пешеходна зона?... Дали няма да има законодателни промени или дори да се спазват стриктно сегашните закони?

  Милена (Меми)
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  В града е пълно с неработещи камери, за това кой е виновен?

 11. 11 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#7] от "cristo_n":Няма политизиране. По принцип протестите във Варна се провеждат пред Общината, там бе и оригиналната Грамада. Протестът е изцяло граждански и призивът дойде от хората на снощното ни шествие... Поде се от всички. А ако се направят такива символи на недоволството във всички български градове, където се прегазват деца и хора на тротоара или по спирки, или в пешеходна зона?... Дали няма да има законодателни промени или дори да се спазват стриктно сегашните закони?
  —цитат от коментар 9 на Милена Пехливанова


  Похвално. Само не разбирам защо наистина пред общината, пред Мвр, пред съда и прокуратурата да, ама пред общината защо.

 12. 12 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  В нашата държава почти никой не си гледа работата както трябва, за сметка на това е много взискателен към работата на другия и с охота участва при политизиране на човешки трагедии. Заслужено сме на последно място по ред и благоденствие.

 13. 13 Профил на Nikolay Marinov
  Nikolay Marinov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "foxa5":

  Част от проблемите не са от Общината. Общинарите могат пъргаво, както премахват досегашните грамади, да пренесат част от камъните по предназначение.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Когато гласуваха, не мислиха, сега се сетиха.

 15. 15 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#9] от "Милена Пехливанова":

  Е те тези хора на снощното ви шествие точно за това са дошли, не се ли досещаш? Били са там, за да предложат този протест пред общината, от който партиите, на които симпатизират да извлекат политически дивиденти. Иначе щяха да предложат доста по-разумно място за пирамидата от камъни.

 16. 16 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Намирам идеята за много глупава и не на място.
  Първо, за войната и жертвите по пътищата не са виновни общините. Вярно е, те има какво да направят, но на първо място това са МВР (!!!), прокуратура, Агенция пътища и, разбира се, самите общинни като владетели на пътната мрежа в градовете.
  Второ, една купчина камъни в памет на Пламен Гораннов не промени статуквото, а и видно от гласуването - не повлия и на електората.
  Трето, не са нужни каменни "символи", а истинско, непримиримо гражданско общество, което настоява за бързи и качествени промени в системата и законите! Както и всеки, който не си гледа съвестно работата да бъде наказван с персонална отговорност, а не просто с някаква си оставка!
  П.С. Майката на загиналата Лора на пешеходна пътека във Варна е отдавна депутат от ГЕРБ. Не съм чула и видяла никаква законодателна инициатива от г-жа Петрова!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK