Източването на мазута от "Мопанг" е неоправдано скъпо, твърдят експерти

Скрийншот от видео на Министерството на транспорта от началото на операцията по източването на горивото от "Мопанг"

© Министерство на транспорта

Скрийншот от видео на Министерството на транспорта от началото на операцията по източването на горивото от "Мопанг"Сумата от 2.5 млн. лв., отпуснати за източването на мазута от резервоарите на американския кораб "Мопанг", потънал преди век в залива на Созопол, е десетократно по-висока от необходимата за целта. Това се твърди в писмо до министър–председателя Бойко Борисов, изпратено от "Моряшки професионален съюз" и подкрепено от няколко десетки неправителствени организации и професионалисти в бранша.


Според членовете на съюза прекалено дългият период за подготовка на операцията по източването на резервоарите на потъналия кораб е направила видима липса на готовност за действия при инциденти на море или нефтени разливи.


Контролното изпомпване на мазута от един от шестте резервоара на потъналата преди век "Мопанг" започна в понеделник. Така трябваше да бъде изпробвана технологията, избрана за събирането на мазута. Предполага се, че резервоарите на кораба съдържат около 90 т гориво.
Според текста на писмото, подписано от председателя на Моряшкия професионален съюз Иван Велков, в хода на подготовката на операцията по източването на мазута са допуснати
серия от нарушения


на разпореденото в нормативните документи, което е довело до неоправдано високите разходи по операцията.


Така например парите за ликвидиране на опасността от нефтен разлив в залива на Созопол са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, без да е известно кога е било проведено заседанието й по случая и с какви аргументи е определена сумата от 2.5 млн. лв.


Скрийншот от видео на Министерството на транспорта за началото на операцията

© Министерство на транспорта

Скрийншот от видео на Министерството на транспорта за началото на операцията


"Нашите специалисти считат, че трябва първо да се установи какъв е химическият състав на веществото от разлива, пише в писмото на Моряшкия професионален съюз до премиера. През 20-те години на миналия век, когато "Мопанг" е потънал, мазутът е рядко използван и досега би се втвърдил. По-вероятно е това да са тежки смазочни масла от други източници, което би наложило промяна и опростяване на технологията за неговата ликвидация. Сведение за подобна оценка и действие обаче няма", твърдят от съюза.


Според експерти по морска транспортна безопасност, които са негови членове, Изпълнителна агенция "Морска администрация" не е създала адекватна


система за независим контрол и отчетност


на извършваните подводно технически и водолазни работи при обследването на потъналия "Мопанг". Това поражда сериозни съмнения в наложителността на някои от извършваните в момента дейности и точността на изготвените платежни документи за тях.


Източването на горивото от "Мопанг"

© Министерство на транспорта

Източването на горивото от "Мопанг"


"Смятаме, че операцията трябва да се възложи на Министерството на отбраната респективно на Военноморските сили, които са посочени в Националния авариен план за борба с нефтените разливи (...), пише в писмото на Моряшкия професионален съюз. При тяхно участие във всички случаи финансовите разходи щяха да са в хиляди, но много далече под сумата от 2.5 млн. лв.".
"При добра организация и ясни разчети разходите по подобна операция едва ли биха надхвърлили 100 хил. лв.", каза за "Дневник" капитан далечно плаване Никифор Герчев, който е член на моряшкия съюз. Според него в този бюджет могат да се вместят разходите за техническо обезпечаване на операцията, за необходимото оборудването, но и за хората, ангажирани с осъществяването й.


Герчев е бивш началник на ликвидирания преди години морски Аварийно спасителен отряд, пръв капитан на спасителния му катер "Перун" и зам. генерален директор на някогашното държавно дружество "Воден транспорт".


Според членовете на съюза и подкрепилите ги неправителствени организации от момента на публичното оповестяване за изтичането на нефтопродукти от "Мопанг" е изминал цял месец, което е било


недопустимо дълъг период от време


"Корабът е бил обследван подробно от многократни посещения още преди 10 години години, от водолазна група ръководена от Михаил Заимов, пише в писмото. Говори се, че изтичане на гориво е имало и преди. Нима Изпълнителна агенция "Морска администрация" сега научават за това?"
Тревогата на членовете на Моряшкия професионален съюз е предизвикана от факта, че бавният ход на операцията за ликвидиране на опасността от нефтен разлив край Созопол, която тече в момента, би трябвало да е предупреждение за


пълната липса на готовност


за действия в случай на голям инцидент или разлив на нефтопродукти в морето. Това би нанесло непредвидимо големи щети на природата, но и на туристическата индустрия, твърдят от съюза.
Неговите членове припомнят също, че съгласно Националния авариен план за борба с нефтени разливи е необходимо да има разработени областни, общински и други планове за борба с нефтени разливи. В момента обаче не е ясно кой от тях е задействан за справяне с теча на мазут от потъналия "Мопанг".


"Националният авариен план за борба с нефтени разливи се задейства


със заповед на министър председателя


а такава заповед в сайта на Министерския съвет не може да бъде открита, пише в писмото, изпратено до Борисов. Ако е задействан областният авариен план, би следвало да има заповед на областния управител на Бургаска област, но и в сайта на администрацията му такава заповед няма.


Видео за началото на операцията, предоставено от Министерството на транспорта

© Министерство на транспорта

Видео за началото на операцията, предоставено от Министерството на транспорта


От Моряшкия професионален съюз твърдят, че действия, предприети до момента от отговорните институции по случая, не отговарят нито на заложеното в Националния авариен план за борба с нефтени разливи, нито в Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.


Всичко това касае състоянието на националната ни морска безопасност, свързана с коректно изпълнение на международните ангажименти на България, пише още в писмото до министър-председателя. А това е свързано и с отговорностите, които Българя ще трябва да понесе в случай на евентуални неблагоприятни последици от нарушаването на международноправните норми и задължения.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Много интересно става. Всички се изпокриват и мълчат- моряшки синдикати, моряци, спасители и служби за безопасност. Мълчат почти един век. Започва бавна и постепенна операция по подготовка за решаване на проблема, която трае няколко месеца. Всички отново мълчат. Отпуска се сума. Леко раздвижване. Операцията започва да тече в изпълнителната си част. Рязко становище. Долен подход, "специалисти". И недостоен. Както винаги и голословен- дайте разбивка по пера и часове труд , защо тоя операция може да струва стотина хиляди лева, или да е безплатна.

 2. 2 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 346 Неутрално

  При гербаджийските схемаджии е така - уникална некадърност, непознаване на релевантното законодателство по съответния въпрос и естествено кражбицата си върви.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2502 Неутрално

  Ми да го направят те за по-малко пари :)

 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Спасе, ако е за да не се замърси крайбрежуето не е неоправдано скъпо. Разбирам да си професионален ревльо ама при май е природно.

 5. 5 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 720 Любопитно

  Много интересно мнение. А защо моряшкия синдикат просто не го направи безплатно? Наемането на един кораб за тежко водолазна дейност е между 700 хил. и 2 милиона евро на ден. част от парите ще отидат в нечий джоб със сигурност, но подобни операции не са евтини със сигурност.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 6. 6 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  При гербаджийските схемаджии е така - уникална некадърност, непознаване на релевантното законодателство по съответния въпрос и естествено кражбицата си върви.
  —цитат от коментар 2 на меншевик


  Тцъ. При другарите ти обикновено е така.

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Ми да го направят те за по-малко пари :)
  —цитат от коментар 3 на realguru


  То да се плюе отстрани е къде-къде по-лесно.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Най-хубавото в това да не правиш нищо, е че можеш да го правиш перфектно.
  В момента, в който направиш нещо, то вече не е перфектно и може да бъде атакувано от "перфектните".

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на rharalampieva
  rharalampieva
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Съгласно съм. Факт е, че 10 дни поне мазут беше видим по плажовете около Созопол и всички институции и медии премълчаваха с изключение на еко организации.

 10. 10 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ей тва е България. Все ще се намери някой постфактум да разправя как можело и как не.. Ама проблемът идва от липсата на прозрачност и вземане на прибързани решения. Все пак пожелавам източването да завърши успешно. Най-важното е, да няма мазут в морето.

 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2097 Неутрално

  Написах преди седмици. Ако извикат авариен екип от Турция, Гърция, Холандия, Швеция..... за 48 часа всичко щеше са е приключило и за 1/4 до 1/5 от това което сега ще откраднат като пари!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на unx59578324
  unx59578324
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Не се вижда цената на експертите. Прилича на апел.. ама и ние сме експерти..

 13. 13 Профил на Su
  Su
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Най-хубавото в това да не правиш нищо, е че можеш да го правиш перфектно.В момента, в който направиш нещо, то вече не е перфектно и може да бъде атакувано от "перфектните".
  —цитат от коментар 8 на dogwoman


  току що описа близо 100% от държавната администрация на всички нива + голям процент от българите като цяло :)

 14. 14 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Майка му деба, на тази територия няма ли да се свърши нещо полезно без далавера?!
  Свидетели са и подрастващите, а така знаем какво ще е и бъдещето ни.

 15. 15 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  За пръв път чувам за някакъв си моряшки съюз. Сигурно е организация с дълга история, но досега си трае, въпреки множеството проблеми, свързани с казуса по който сега надига глас. Знае ли моряшкият съюз, че в устието на р. Камчия беше открито минно поле от над 100 взривни устройства от Втората Световна война и то беше регистрирано и описано от водолази, които нямат нищо общо с военните структури, на които плащаме заплатите. 2.5 млн. лв са нищо на фона на това, което ангажиралите се с проблема "Мопанг" залагат като риск за живота и здравето си.

  CONTADOR GRATUITO!
 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Весело

  При Бойко всичко е скъпо... Колкото по-скъпо, толкова по-добре!?

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Добре де, 2.5 млн. са отпуснати, но усвояването нали става по няк'ви разценки. Ако останат - да се връщат. Иначе може и тези пари да не им стигнат...

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5597 Гневно

  При корумпетата е така- гарантирано и със съдействието на гроб !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2884 Неутрално


  Я стига! Мазут се изпомпва от потънал кораб веднъж на един век! Ако сега не се открадне нещо - кога? Това де не ви е кърпене на улиците, та всяка година да си капе? Хайде малко разбиране, моля ви се!

 20. 20 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Пичове, грабвайте аквалангите и се гмуркайте, не се обяснявайте!

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  Троловете герберасти да обяснят, че Радан и РБ са виновни, че ГЕРБ краде. Ако не бяха РБ и Радан, ГЕРБ нямаше да са принудени да купуват гласове.

 22. 22 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#5] от "The sphere":

  Смешник, за тези пари ти можеш да си купиш цял кораб. Дълбочината на която се намира Мопанг е 30м и както се вижда операциите се извършват от леководолази. Дори и за един незапознат с водолазното дело е ясно, че сумата е многократно завишена. Доколкото разбрах обаче, тази сума няма да бъде изплатена автоматично, а само доказаните разходи.

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Аман от разбирачи по-всичко.

 24. 24 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Сладко проектче е това, с много подводни камъни да знайте...

 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Интересно, къде бяха досега. Подробностите, включително и сумата се знаят поне от месец, а се активизириха точно сега. Случайно? Едва ли.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Основните забележки са в липсата на анализ и експертиза за вида на горивото. Власт съсредоточена само в кражбите, експертиза е мръсна дума. Калинките не обичат експертизите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 28. 28 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Че нещата по източване на мазута не вървят много бързо е факт. Че със сигурност има и обективни трудности също е ясно. Че вдигнатата мътилка при реализиране на работите съгласно израза "Ловят риба в мътна вода", добре помага на сегашните изпълнители да уловят каквото падне, също не е за учудване.
  Но от това което пише в материала, аз по-скоро виждам реакциите на едни сърдити хора, че друг ще свърши ( ха дано) работата и че ще прибере едни вероятно добри пари.
  Друг е въпроса, ако на критикуващите бъде възложена тази работа, дали ще кажат че парите са много и дали са много по-готови и бързо ще я свършат, след като твърдят, че още преди 10 години са правили проучвания. И ако това наистина е така, защо мълчаха до днес?

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Всичко е редовно. Правим пари от всичко - мазут, чума, свине, кози, овце, огради, ваксини, колани, камери, здраве, образование, абе, от каквото ви дойде наум. Но има върхове, които са недостижими - например, пари от стиропор - някъде към два милиарда. Но има и Еверест на далаверата. Най-много пари, не само в България, но и по света, се правят поради глупостта на тези, които дават власт на далавераджиите.

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Съгласно съм. Факт е, че 10 дни поне мазут беше видим по плажовете около Созопол и всички институции и медии премълчаваха с изключение на еко организации.
  —цитат от коментар 9 на rharalampieva


  Този мазут си е съвсем видим от десетилетия, само че течът беше спорадичен и малък.
  Точно по созополските плажове години наред ми се е случвало вечер да откривам по ходилата си черни петънца, като залепена дъвка, които миришат на мазут.
  Освен това за теча съобщи първо БНТ, защото имат колега-гмуркач, а не еко организации.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Тогава кое е по-евтино? Да заплескаме крайбрежието и след това да го чистим. Така ли?

 32. 32 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Ми защо не сте го направили досега бързо,еВВтино и по-чисто?Защо не сте заангажирали преса,телевизия,неправителствени организации?Изобщо,с к,во сте се занимавали,другари от моряшкия съюз?Мастика,бира,пържена цаца,бодри песни от рода *Ой ти Черно море....*?

 33. 33 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#22] от "Oggie Petkov":
  "Смешник, за тези пари ти можеш да си купиш" .... ??? Мога да си купя едно ... корито. Благодаря уважаеми. На скоро, една система за подводни операции беше продадена за $ 98 мил. (без кораб). Много се смяхме в офиса и още ние смешно.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK