Български и румънски журналист бяха задържани, МВР твърди, че е било само за справка (обновена)

Димитър Стоянов от екипа на сайта за разследвания "Биволъ" и Атила Биро от румънския им партньор RISE Project Romania

© Профил във Facebook

Димитър Стоянов от екипа на сайта за разследвания "Биволъ" и Атила Биро от румънския им партньор RISE Project RomaniaДвама журналисти - български и румънски, са били задържани от полицията в Перник във връзка с извършвано от тях разследване за корупция с европрограма. Това обяви късно в четвъртък вечерта на страницата си във "Фейсбук" сайтът "Биволъ". Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) също съобщи, че е получила много сигнали за случая.


"Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес (четвъртък, 13 септември - бел.ред.) е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: "Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт", пише "Биволъ" в статус в социалната мрежа, в който разказва още, че журналистите са били отведени в местната полиция, защото са се опитвали да заснемат как в дупка в полето край село Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването им.


Версията на МВР


В петък сутрин пресцентърът на МВР не можеше да даде отговори на въпросите на "Дневник" и каза, че проверява информацията. По-късно шефът на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов обясни пред медии, че на 11 септември в МВР е получен сигнал от журналистите за извършване на действия, които целят укриване на корупция - унищожаване на материали за обществени поръчки.

"Започнахме проверка. Вчера в Перник при операция, където са унищожавани материали, са задържани трима души, които впоследствие са се представили като двама журналисти и адвокат. Те бяха отведени за установяване на самоличност и снемане на обяснения. След което бяха освободени. Задържане не е имало, само са отведени за даване на обяснения по случая", твърди Спиридонов.
"На ливада бяха - как да бъде установена самоличност", отговори Спиридонов на въпрос дали задържането е станало на поляна, както съобщи сайтът "Биволъ".


"Те са отведени в районното управление и след установяване на самоличността им и снемане на обяснения за целта на пребиваването им в района са освободени", съобщи по-късно и пресцентърът на МВР.


Журналистът Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро не отговаряха на мобилните си телефони в петък по обяд, за да разкажат за случилото се.


МВР за изгаряните документи


Спиридонов не коментира пред медиите дали и какво е установено за унищожаваните материали.


От пресцентъра на МВР обясниха за "Дневник", че е образувано разследване след сигнала до полицията за унищожаване на документи, в опит за прикриване на корупция. Разследващите изясняват всички факти и обстоятелства като са назначени експертизи, които да установят какви са тези документи.


Разказът на "Биволъ" за ареста


По-късно в петък "Биволъ" публикува статия със своята версия и подробности по случая. От сайта обясняват, че в късния следобед в четвъртък журналистите Стоянов и Биро са получили информация, че за втори ден от централата на фирмата "Джи Пи Груп" - на столичния булевард "Черни връх", се изнасят документи и техника. Два дни по - рано сайтът публикува разследване за корупция при разпределението на средства за европроекти. "Джи Пи груп" се свързва с директора на "Лукойл" за България Валентин Златев. Тя е сред редовните победители в обществени поръчки за строителство, припомня "Капитал".


От "Лукойл" отричат "Джи Пи Груп" да е свързвана с генералния директор на компанията. "Г-н Валентин Златев категорично заявява, че няма нищо общо нито със собствеността, нито с бизнеса на "Джи Пи Груп". Както вече неведнъж сме Ви информирали, тя е една от стотиците фирми, банки, застрахователни дружества, производители и доставчици от всякакви браншове, контрагенти на компаниите от Групата ЛУКОЙЛ у нас. Ако това е основанието дадена компания да бъде "свързвана" с генералния директор на дружеството, то със същото основание можете да посочите за "свързвани" с него десетки водещи български, европейски и световни компании, които извън договорните си отношения с дружеството развиват успешен бизнес в цяла Европа и по света" пише в изпратена малко по-късно до "Дневник" позиция на "Лукойл".


"Биволъ" пише още, че разполагал с непублична документация за десетки проекти на обща стойност стотици милиони лева, като сред тях имало счетоводни файлове с изрично отбелязани суми за подкупи. "От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата "Джи Пи Груп", се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали, но всичко се фактурира на разплащателния орган както е по задание и фирмите получават пълната сума", твърди сайтът.


Сътрудници на разследващия сайт са проследили лекотоварните автомобили, които били пълни с изнесени от централата на "Джи Пи Груп" документи. Колите се отправили в района на град Радомир, където започнало изгарянето им. Двамата журналисти искали да заснемат унищожаването на документацията. Когато се появили на мястото, където били изгаряни документите, те открили чували с нарязани на шредер листа и горящи папки с документи от европейски проекти. Там журналистите са били задържани от местната полиция.


От сайта подчертават, че на двамата не е било позволено да проведат телефонни разговори, което е тяхно право. След като журналистите са се легитимирали с прескарти и са обяснили какво правят на мястото, са им били свалени белезниците, но пак не са получи възможност да се обадят по телефона, както е по закон. Два часа след задържането им на местопроизшествието са се появили оперативни работници, които при опит да огледат "кладата", намираща се в трап на полето край гара Егълница, неволно я разпалиха отново, разказва "Биволъ". След половин час дошла и пожарната и започнало гасенето на горящите документи. В това време Стоянов и Биро все още са били задържани.


След полунощ двамата са отведени от полицията в Радомир, за да им бъдат свалени обяснения. Сайтът посочва, че те са получили протоколи за задържане, което опровергава информацията от МВР, че задържане не е имало. То е било обосновано с това, че журналистите са били в района на местопроизшествието.


В полицията в Радомир били донесени няколко чувала обгорени и цели документи, а на местопроизшествието беше изпратена огледна група, отбелязва още сайтът и допълва, че без обяснение остава въпросът защо полицията не се е заела активно да спасява горящите документи.

Отново през "Фейсбук" от сайта съобщиха, че двамата журналисти са се прибрали благополучно, "след като прекараха нощта с белезници насред полето, без телефони до 4 сутринта".


Посолството на Румъния в България съобщи, че е било информирано за случая през телефона за спешни случаи и е оказало консулска помощ на Биро.

Проектът RISE Project, към който работи Биро, цитира изявление на румънското външно министерство, според което посолството в София спешно е поискало информация от местните власти и е изпратило мобилен консулски екип, който да съдейства на задържания журналист. (RISE Project сочат, че името на изпратения консул е Флориан–Даниел Мазилу.) Според текста българските власти са информирали румънските, че Биро е бил задържан за проверка.


Атила Биро пред "Дневник": Румънският консул ми помогна с бюрокрацията


"Полицията дойде, накара ни да легнем на земята и ни закопчаха с белезници. Опитахме да говорим с тях и да им покажем личните си и журналистически карти. Да кажем, че правим разследване. Не успяхме да ги накараме поне да махнат белезниците. Бяхме с тях около час. След това дойдоха и други полицаи, взеха ни телефоните и личните карти и поискаха да видят снимките, които бяхме направили. До 02:30 останахме там", разказа Биро пред "Дневник".


"После пристигнахме в полицейски участък близо до селото, където попълнихме някакво заявление. Очакваше ни румънският консул, който ми помогна с бюрокрацията. Попълних декларацията и полицията каза, че съм бил задържан, за да бъда идентифициран. След това ни освободиха", допълни той.


"На мястото, където видяхме накъсаните документи, имаше и дупка, където са били горени. Видяхме с очите си, че документите са били свързани с европейски проекти, защото имаха такова лого", разказа още той и отказа да дава повече подробности за ареста и извършваното журналистическо разследване. Каза само, че "RISE Project и "Бивол" ще продължат да разследват измами с европейски средства и да работят по истории, финансирани от International Press Institute."


Главният редактор на "Биволъ": Случаят показва разпада на институциите


Ситуацията с ареста на нашия и румънския колега приключи благополучно, но това отвлича вниманието от основния проблем, който е, че продължава унищожаването на документи. Това коментира пред "Дневник" главният редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов. По думите му полицията няма връзка с горенето на книжата, но цялата ситуация илюстрира разпада на институциите, защото няма кой да установи и санкционира унищожаването на документи.


"Джи Пи Груп" отрича твърденията на "Биволъ"


"Никога и под никаква форма "Джи Пи Груп" не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като "разследване" материал. Единствената вярна информация в него е, че част от споменатите компании в различни периоди са били в договорни отношения с "Джи Пи Груп" АД и за работата си са получили съответното договорено възнаграждение. Тези отношения са надлежно отразени в публичните финансови отчети на дружеството. Нито една от тези фирми обаче не е и не е била част от групата", се казва в разпространена до медиите позиция на компанията. Тя ще потърси отговорност по законоустановения ред, за да защити името и авторитета си, се уверява в текста.


"Джи Пи Груп" АД не е собственик, а е един от наемателите в сградата на бул. "Черни връх" 59А, и не може да е отговорна за дейността на който и да било от другите наематели в същата сграда", се казва още в позицията и се подчертава, че "нито в последните два дни, нито когато и да било от компанията не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи".


Реакции


От АЕЖ-България коментираха, че "по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, а в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото".


Междувременно в социалната мрежа бе организиран и протест в защита на задържаните за понеделник (17 септември) от 18:30 часа пред Министерския съвет.


Омбудсманът Мая Манолова определи задържането на двамата журналисти като нарушаване на човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация. Тя е говорила с шефа на полицията в Перник, който я информирал, че те са били освободени в 4.30 часа тази сутрин, съобщи още пресцентърът ѝ. "От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа омбудсманът констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност", пише в съобщението. В него се допълва, че Манолова иска пълна информация и публичност по случая. "Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване", изтъква още омбудсманът.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK