Полицаите, задържали журналисти, били на секретен пост и не знаели, че те идват (допълнена)

Полицаите, задържали журналисти, били на секретен пост и не знаели, че те идват (допълнена)

© Анелия НиколоваПолицаите, задържали журналистът от "Биволь" Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, са били на секретен пост и не са знаели, че журналистите ще идват на местопроизшествието. Това каза в предаването "Тази събота" по Би Ти Ви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.


Журналистите бяха задържани край Радомир, докато работят по разследване за корупционни практики на строителната фирма "Джи Пи Груп".


Спиридонов заяви на няколко пъти, че в случая не дължи извинение на никого. "Ние сме действали както към всеки български гражданин. Тези журналисти се намират в района на местопроизшествие, по което ГДБОП работи. Не очаквайте, че служителите, които са били там, че са знаели кой какъв е", коментира той. Спиридонов каза, че след като на 13 септември са получили точната локация, на която се очаква да бъдат унищожени документи, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време главният редактор на "Биволь" Атанас Чобанов бил подал информация, че отново се пълни друг автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. "Поради което направихме организация колегите от Перник да застанат на т. нар. секретен пост, който изненада въпросните господа /журналистите - бел. ред./", подчерта Спиридонов.
"Изведнъж се появяват хора да ровят из някакви чували и да подритват загасващия огън", беше версията на Спиридонов. И допълни: "Каква работа имат тези журналисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или журналистите? Оставам с впечатлението, че искате при българските служители на МВР и българските граждани най-вече да създадете усещането, че журналистическата гилдия е нещо повече от тях". По думите му цялата работа е "филм със скапан сценарий".


"Какво точно нарушение бяхме извършили, ходейки по път и виждайки чували с нарязани документи? Районът не беше отцепен с ленти", коментира в студиото на Би Ти Ви пък Димитър Стоянов. Той твърди, че от ГДБОП са знаели, че журналистите също се движат натам. Спиридонов обаче отрече. "Такава информация не е подавана от г-н Чобанов", заяви шефът на спецполицаите.


Стоянов отново разказа, че при задържането си с Атила Биро не са имали право да проведат телефонен разговор. Двамата седели около един час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа са били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници. "Явно бяха установили кои сме", допълни той.


Журналистът посочи, че най-вероятно ще търси защита на нарушените си права по съдебен път.


"Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е "чадър", дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници", коментира той.


Случаят показва притеснителни дефицити в системата на МВР, заявиха от асоциацията на европейските журналисти


Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт Бивол и Атила Биро показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи, заявиха от Асоциацията на европейските журналисти. "Въпреки че според официалната информация на МВР, журналистите не са били арестувани, а само отведени за справка и изясняване на самоличността, действията на органите на реда оставят съмнение за държавен произвол и държавен произвол и опит за ограничаване на медийната свобода", се казва в позицията. Не по-малко притеснително е, че изглежда МВР не разполага с процедури, които да следва, когато става дума за журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения, се отбелязва още в становището.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK