Грамадата пред варненското кметство изчезна часове, след като беше издигната

Грамадата, издигната снощи перд сградата на кметството във Варна е била разчистена през нощта

© Спас Спасов

Грамадата, издигната снощи перд сградата на кметството във Варна е била разчистена през нощтаЧасове, след като пред сградата на кметството във Варна беше издигната грамада от камъни и части от велосипеди като протест след смъртта на 39-годишния Мартин Чикалов, прегазен от шофьор без книжка на 10 септември, тя бе разчистена.


"Дневник" изпрати до общинската Пресслужба въпроси, от чиито отговори трябваш да стане ясно дали грамадата е била разчистена от общинската администрация, по чие нареждане е станало това и на какво основание. До приключването на работата по този текст отговор не последва.


Вчера вечерта граждани организираха флашмоб с искане за безопасност на пътя, който събра пред сградата на общината повече от 100 души. Организаторите на протеста поискаха по улиците и пътищата в страната да бъде осигурен ефективен контрол, повдигнати пешеходни пътеки и край на гонките с автомобили и мотоциклети по улиците, провеждани без притеснения пред очите на полицията.
Във Фейсбук страницата за събитието протестиращите написаха, че смъртта на велосипедисти и пешеходци по тротоари и пешеходни зони е станала ежедневие, заради липсата на справедливост в правораздаването и неприлагането на Закона за движение по пътищата.


Вчера граждани, участвали във флашмоба заявиха пред БНР, че камъните, които са донесли пред сградата на общината са срещу безнаказаността на престъпленията на пътя, но и срещу администрацията. Те редовно са подавали сигнали до Агенция "Пътна инфраструктура", за нередности и опасности по пътя, но след време установявали, че проблемите не са решени, жалбите им са прехвърляни от една институция към друга, а проблемите на пътя остават.


Миналата сряда колеги на прегазения Мартин Чикалов, който беше балетист във Варненската опера, струпаха камъни пред кметството в града, но рано в четвъртък сутринта те се оказаха разчистени. Същото се случи и с грамадата, струпана снощи под прозорците на кметския кабинет във Варна.


Първата грамада от камъни пред централния вход на общинската сграда във Варна беше издигната в дните след смъртта на Пламен Горанов. Той се самозапали на 20 февруари 2013 г. в разгара на най-масовите протести във Варна след 1989 г. с искане за оставката на тогавашния кмет на града Кирил Йорданов и целия общински съвет. Горанов почина във варненската военноморска болница на 3 март с.г. Три дни по-късно Йорданов подаде оставка, но общинските съветници отказаха да го последват и завършиха пълния си мандат.


В навечерието на кандидаткметската си кампания през лятото на 2015 г. Иван Портних беше заявил публично, че моралното право да реши какво да се случи с грамадата от камъни пред общината ще има новият общински съвет в града.


На 31 януари 2016 г., общинската администрация, оглавявана вече от спечелилия първия си пълен мандат наследник на Йорданов - Иван Портних, тихомълком премахна грамадата. Като претекст за набързо организираното разчистване послужи спешен ремонт на тротоара пред общината. По-късно от пресслужбата на Общината заявиха, че камъните от грамадата са дадени за съхранение в базата на общинско дружество, но отказаха да го назоват. От администрацията отказаха и достъп на журналисти до мястото.


Оттогава до днес както Портних, така и общинските съветници във Варна оставят без реакция всеки граждански опит за изграждането на паметен знак на мястото, където беше издигната грамадата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK