Защо София трябва да започне да говори за решенията на проблемите си

Защо София трябва да започне да говори за решенията на проблемите си

© Sofia ShapersGlobal Shapers е инициатива на Световния икономически форум, която съществува от близо 10 години. Идеята е на доброволен принцип млади хора да се съберат в т.нар. местен хъб ("hub" - в превод център) и да се опитат да решат проблемите на средата, която ги заобикаля. Към момента има над 300 подобни центрове в над 150 държави.


От няколко години подобна инициатива има и в България. В началото на октомври ще се проведе и първото събитие - Shaping Sofia, организирано от местния хъб, насочено към София и проблемите на града. "Дневник" разговаря с четирима от членовете - Ангел Шойлев, Ангел Иванова, Вяра Савова и Юлия Георгиева на софийския хъб (повече за тях в карето по-долу)


Shaping Sofia ще е поредица от дискусии за различните проблеми на София. Първото събитие ще е свързано с озеленяването на града и ще се проведе на втори октомври.
Разкажете повече за инициативата на Световния икономически форум и защо решихте да участвате в нея?


Ангел Ш.:Малко преди да стана част от Global ShapersSofiaq бях взел твърдото решение да напусна България. Колкото повече наближаваше този момент обаче, толкова повече започваше да тежи на съвестта ми фактът, че все още не бях опитал да направя нищо, за да допринеса за позитивна промяна. Идеята за Shaping Sofia се яви като естествено продължение на тази моя история.


Ангел И.: Попаднах в екипа на Global shapers, защото споделих с част от тях идеята си за проект, който да се отрази на начина, по който се утвърждават даден политики. Когато се зароди идеята за Shaping Sofia, видях в нея възможност за платформа, чрез която ще се осъществяват подобни проекти с обществена значимост. Решението се оказа съдбовно, защото броени дни след като избрахме първата тема да бъде поддръжката на дърветата в градската среда, върху колата ми падна дърво.


Вяра С: Участвам в инициативата, защото не само тя, но и цялостната идея зад Global Shapers се припокрива с дълбокото ми убеждение, че индивидуалните действия на всеки имат значение, без значение от това колко са малки или големи. Така че това, което ни остава, е да се стремим да са с положителен ефект.


Какви са целите на софийския хъб?


Ангел Ш.: Реалистични. Именно поради тази причина сме избрали толкова конкретен проблем за пилотното издание на проекта. И това не е защото не вярваме, че можем да допринесем за решението на по-големи проблеми, а защото решаването на малки проблеми, ще ни позволи да виждаме позитивна промяна по-често. Което е гига-свръх зареждащо.


Как Shaping Sofia ще се опита промени средата?


Ангел Ш.: Shaping Sofia ще се фокусира именно върху малките проблеми, които, натрупвайки се, водят до големи негативни последици. Искаме да хващаме проблем след проблем, но не от тези, които вече са нанесли дълготрайни негативни вреди, ами по-малки, боренето с които изисква фокусирана, но не прекомерна работа, и да ги решаваме.


За целта ще ангажираме експерти в областта на всеки конкретен проблем, които ще съдействат както за това да вникнем по-добре в материята, така и за да изготвим план за действие. Самият план ще бъде реализиран с подкрепата на целия наличен ресурс на Global Shapers Sofia.


Защо София има нужда да говори за проблемите си?


Ангел Ш.: Всъщност не трябва. София трябва да говори за *решенията* на проблемите си. И точно поради тази причина в Shaping Sofia разчитаме на експерти и истински заинтересовани страни – защото вярваме, че те разполагат със силата и ключа за тяхното решение.


Юлия Г.: Освен за решенията на проблемите си това, за което искаме София да говори, са причините за проблемите и последиците от тях. Затова в първото събитие от поредицата Shaping Sofia решихме да се фокусираме върху озеленяването на града, мотивите да се засаждат дървета и въздействието на такива дейности и кампании.


Инициативата да направим София по-зелен град е наистина чудесна, но невинаги засаждането следва правила, а това може да доведе дори и до отрицателни последици, включително и изкореняване на дръвчета. Участие в предстоящата дискусия със заинтересованите страни ще вземе и арборист, който като експерт по озеленяването в градска среда ще разясни как трябва да бъдат водени подобни кампании, за да може ефектът да е устойчив.


Вяра Савова, Ангел Шойлев и Юлия Георгиева

© Sofia Shapers

Вяра Савова, Ангел Шойлев и Юлия Георгиева


Какво е най-дразнещото нещо в София за всеки един? Посочените неща са проблем на начина, по който се управлява града или има и други причини?


Ангел Ш.: Велоалеите и зелените площи в междублоковите пространства. Първите са опасни, а вторите са забавни – хем им викат зелени площи, хем са кафяви.


Юлия Г.: Липсата на желание на много хора да се включат в инициативи за подобряване на градската среда и вайкането им са сред най-дразнещите неща. Въпреки действащите проекти за разрешаване на софийските проблеми, малка част от жителите са активни и съпричастни в овладяването на тези проблеми. Дразнещи са и фалшивите таксита. И калните тротоари зимно време.


Ангел И.: Най-дразнещото нещо в София е, че гражданите все още почти не участват в управлението на града. Това води до хиляди дразнещи последствия, които биха били предотвратими при по-голяма гражданска активност, диалог и съпричастност във формирането на политиките, които влияят на живота на всички ни.


Вяра С: В много случаи се дразня на малките неща дори повече, отколкото на големите, тъй като именно натрупването на малки проблеми променя цялостната визия и усещане за града ни. Иска ми се да няма висящи кабели по улиците, плочките да не "плюят", щом ги настъпиш след дъжд и да не трябва да прекарваш часове по опашки, за да успееш да свършиш базови неща за всеки гражданин, който иначе е привикнал да живее постоянно на телефона си.


Защо инициативи като Global Shapers имат бъдеще и смисъл в България?


Ангел Ш.:Защото е встрани от активизма и мрънкането. И вместо тях търси да открие диалог между правилните страни в търсене на конкретни решения на конкретни проблеми. Пък и проблеми винаги ще има, така че трябва да им и кой да ги решава, нали?


Юлия Г.: Причината да стана част от софийския хъб на инициативата Global Shapers е именно това, че подобни проекти имат бъдеще. Раздвижването и създаването на местни организации и влиянието на хора с вяра в бъдещето и с проактивна нагласа, каквито сме в хъба, са задвижващите колела на промяната в България.


Ангел И.: Всяка система на управление има прояви на изродяване. Инициативи като Shaping Sofia са естествените противозачатъчни.


Вяра С.: Защото всяко нещо, в което е вложено толкова желание и смисъл би имало успех, особено в комбинация с упоритост и известна доза непримиримост. Най-важното е, че наистина демонстрираме, че човек може да вземе откриването на решения на различни дразнещи го проблеми в свои ръце.


Как бихте определили с една дума или две ситуацията в България в момента?


Ангел Ш.: Старая се да не мисля за нея. Вместо това подхождам към всеки един проблеми като към единственото нещо, което ни дели от идеалната държава. Наивността, с което ме зарежда това ми дава повече сила, желание и позитивен заряд.


Юлия Г.: С една дума - хаос, с две думи - път има.


Ангел И. България е суперяка!


Вяра С: България е мястото, където съм избрала и искам да бъда, защото вярвам, че нещата могат да стават само по-добри с времето.


Кои са (част) от Sofia Shapers
Ангел Шойлев: На 28 години съм и докато хората обикалят света, аз обикалям интернет. Междувременно работя с прекрасните човешки същества от TimeHeroes.org – най-голямата платформа за доброволчество в България.


Юлия Георгиева: След като завърших магистратурата си и работих на няколко места в държавни и частни компании и неправителствени организации във и извън Европа, реших да се върна в България и да допринеса с опита си в различни професионални проекти и в такива извън работата. От година и половина работя в голяма енергийна компания и се занимавам с трите теми, които ме вълнуват най-много - търговията на енергийните пазари, опазването на околната среда и постигането на реални и трайни резултати.


Ангел Иванов завършва Американския университет в България през 2012 год. със специалности бизнес администрация и масови комуникации. В момента е съсобственик на бургер веригата Скаптобара и продуцентката компания Hand Played.


Вяра Савова е юрист, консултант и активист в сферата на човешките права. "През последните няколко години помагам за развитието на различни организации, поставили си за цел решаването на цял куп от проблеми – "Лечение без граници" и фокуса ни върху това повече хора да имат достъп до качествено здравеопазване, Sofia Legal Hackers и желанието ни дистанцията и оттам неразбирането между сферите право и нови технологии да се намалят, а сега и Global Shapers Sofia и цялостното подобрение на средата, в която живеем".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1189 Весело

  За да не направят граждански арест на учителката по руски и така наречен кмет "българите" от Лондон!

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  Няма лошо млади хора да започнат отдолу промяната не само в София, а и в цялата страна. Един ден част от тези ентусиасти може и да станат управляващи. А дано!

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 572 Весело

  Фандъкова мрази да се говори за проблемите ... според нея има само постижения ... стабилни постижения ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да се съберем, да бутнем комунистическите паметници?

 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1041 Весело

  желая им успех... дано да са читави и да имат наистина независими идеи базирани на доказани факти и професионални критерии...
  не като политическото врескало спаси софия, де вади фактите с фотошопа и ги турга в контекст режисиран у некоя московска комуналка ;)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#5] от "tucker case":

  ХАйде сега, понеже хвърляш необосновани обвинения да покажеш къде е играл фотошоп. Да покажеш кое от написаното в Спаси София не е вярно? Както и да покажеш доказателства, че Спаси София е руска, американска, бяла, оранжева, синя, червена. ДОКАЗАТЕЛСТВА. В противен случай си просто един обикновен ТРОЛ!

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Хареса ми това, че искат да приобщят хората към идеите си, а не като "Спаси София" да се чудят какво да показват и да драматизират. В отговор на №7 Софиянец – когато ремонтираха ул. "Козлодуй" тези красавци снимаха как релсите са подпрени с дървени трупчета и нададоха страхотен вой. Впоследствие се оказа, че това е само за нивелация на релсите , след което се отстраняват.

 8. 8 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  Така си мислиш. Трупчетата си останаха бетонирани...СЪщото е и на Кракра...Само,че за разлика от теб, който само чете в интернет, аз ходя на обекта да снимам, да говоря с майсторите и да се карам с общината..

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Весело

  До коментар [#7] от "stedim":

  И на ,,Козлодуй " правиха ремонт на ремонта ,както стана традиция.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  А междувременно ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ентусиазирано потърсих сайта и фейсбук страницата. Вижте проект 1, 2, 3, 4. Прилики има ли?

  Фейсбук страницата е харесана от около 100 човека, и има 5-6 поста от 2016 досега.

  Но успех с промяната на София, наистина, и дано към по-добро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK