Съдийската колегия взе мерки за разтоварване на софийските съдилища

Съдийската колегия взе мерки за разтоварване на софийските съдилища

© Анелия Николова, ДнвеникСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) откри процедура за преместване на 15 съдии в гражданското отделение на Софийския районен съд (СРС). Предложението беше подкрепено единодушно, макар някои членове на колегията да го направиха с уговорка, информира news.lex.bg.


Проучване e показало, че 22 съдии от страната искат да се преместят в столицата. Но след преглед на документите е решено да бъдат уважени заявленията на 16 от тях. Единият магистрат обаче е оттеглил сам заявлението си.


Цветинка Пашкунова обяви, че въпросът с натовареността на СРС трябва да бъде решен, а механизмът за преместване е най-бързият начин за това. Но подчерта, че този подход не трябва се превръща в правило. Обърна внимание и на въпроса, че преместванията в София могат да доведат до натовареност на съответните съдилища в страната.
Междувременно колегията реши да предложи на пленума на ВСС да закрие 9 щатни бройки в окръжни съдилища и да разкрие шест в Софийския градски съд (СГС), две в Специализирания наказателен съд и една в Апелативния специализиран наказателен съд.


Закриват се по една бройка в Перник, Пазарджик, Ямбол и Плевен и по две в Силистра и Велико Търново.


Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков изрази несъгласие с това предложение, като заяви, че след измененията от лятото в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) застрахователните и потребителските дела ще се гледат и в страната, а не само в София - както на практика се получаваше досега.


Според Даниела Марчева ефектът е промяната щял да е пренебрежимо малък.


По време на заседанията на правната комисия в парламента, когато се обсъждаше въпросът с промените в ГПК, тя изтъкна, че 80% от застрахователните дела в София са с ищци, които не живеят в столицата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK