Съдията с шеметна кариера Стефан Милев бе предложен за ОЛАФ

Съдията с шеметна кариера Стефан Милев бе предложен за ОЛАФ

© Анелия НиколоваБившият и.д. председател на Софийския районен съд (СРС), сега съдия в Софийския градски съд (СГС) Стефан Милев, бе одобрен за национален експерт в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, съобщи пресцентърът на Висшия съдебен съвет (ВСС).


В съвета е била получена само една кандидатура за позицията - на Милев. Тя трябва да бъде представена в Министерството на външните работи до 19 септември. От съобщението на съвета не се разбира кой е номинирал Милев и дали става въпрос за самономинация. Окончателното решение ще вземе Европейската комисия.


Срещу кандидатурата му нямало възражения в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВCC), която наскоро отхвърли трима предлагани магистрати с аргумента, че не притежават нужната компетентност, защото са съдии от районно ниво.
Развитието на кариерата на Милев е бързо. Първо той бе криминален репортер в БНР. След което стана прокурор и беше назначен за говорител на Районната прокуратура. Последва смяна на прокуратурата със съда и той влезе в Софийския градски съд (СГС).


Шест месеца по-късно бившият шеф на Софийския районен съд Методи Лалов подаде оставка в знак на несъгласие с политиката на кадровия орган на Темида и след назначена поредна проверка на съда. Въпреки че районните съдии предложиха своя номинация за временен шеф, осем души от предишния състав на ВСС изненадващо внесоха извънредна точка с предложение за и.д. председател на СРС да бъде избран доскорошният прокурор Милев, който дотогава не беше работил в най-натоварения съд в страната - Софийския районен.


След като беше избран титулярен ръководител на СРС, Милев се върна в градския съд, но беше предложен и за негов временен шеф, тъй като в края на миналата година и председателят на градския съд - Калоян Топалов, подаде оставка. Този път обаче Милев не беше избран.


Докато беше временен шеф на СРС, Милев започна дисциплинарно производство срещу свой колега - Николай Маджаров, защото предоставил тогата си на стажант-юриста Владимир Кузов. Последният беше депутат от "Атака" и беше осъден за педофилия, което означава, че не може да бъде магистрат. Преди девет години Върховният касационен съд наложи условна присъда от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, като преди това Кузов беше осъден ефективно на 3 години затвор на първите две инстанции.


Милев образува дисциплинарно производство и срещу съдията Мирослав Петров. Причината: той върнал на два пъти дело на прокуратурата. За акцията на Милев съобщиха 31 наказателни съдии, които смятат действията на временния им ръководител за недопустими. Защото дали разпорежданията на съдията (с такъв акт казусите се връщат на прокуратурата) са правилни и как са обслужили нуждите на наказателното производство заедно с изискването за разглеждането му в разумен срок могат да преценят единствено горестоящите съдебни инстанции по реда на закона. Повече вижте тук.


След края на мандата си в районния съд Милев бе предложен за награда - грамота и служебна благодарност, от тези, които го избраха на поста. Аргументът бе, че той бил успокоил обстановката в най-натоварения съд в страната. Тогавашният член на ВСС Юлия Ковачева попита за какво точно е наградата, след като Милев е издал най-много оспорвани заповеди за наказание. "Нямаме обективен анализ на свършеното през неговото управление, той е и.ф. председателят с най-много заповеди за дисциплинарни наказания, срещу които имаше много сериозни възражения, така че дали е успокоил обстановката, е съмнително", заяви тогава Ковачева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK