Овцете в Болярово умрели от преяждане, не от чума, твърдят стопаните

Овцете в Болярово умрели от преяждане, не от чума, твърдят стопаните

© Надежда ЧипеваОвцете в Болярово умрели от преяждане, не от чума. Те са от същото стопанство, в което бяха взети положителни проби за чума преди два месеца, но ветеринарите не бяха допуснати, за да направят втори тест, показа репортаж на Би Ти Ви.


Според собственичката на 11-те овце - Ани Петрова, една част от животните ѝ влезли под заграждението на мястото, където се съхранява жито, и така се стигнало до преяждането. "По частен ред със специалист патоанатом установихме, че това е причината за смъртта", коментира Петрова. Животните са починали в рамките на пет дни.


Тя информира, че на 14 септември е сигнализирала за първите три починали животни, но ветеринарите не ѝ помогнали. Според Ани Петрова тя винаги е позволявала на властите да вземат втора проба за чума от овцете ѝ, но само при условие че заповедта за евтаназията им, издадена след първите проби, бъде обявена за нищожна. "Изгубила съм всякакво доверие във ветеринарите. В момента, в който влязат уж за кръвни проби, не знам какво ще направят", коментира Петрова.
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с организираното противодействие срещу ветеринарните власти в град Болярово, където беше констатирана чума по дребните преживни животни през юли. Вече втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството.


По този повод по "Нова телевизия" министърът на земеделието Румен Порожанов обяви, че това е животновъден обект, който не отговаря на никакви изисквания и статутът му ще бъде отнет. Той призова стопаните да допуснат ветеринарните лекари да вземат проби от всички умрели животни, за да се види каква е причината за смъртта - преяждане или болест. До момента е било разрешено да се вземе проба само от едно животно.


Вчера специалистите от Българската агенция по безопасност на храните обявиха, че са обиждани и заплашвани при опитите им да проверят стопанството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK