"Побратимяване" - спасителният план на Русия, или как бутилки могат да пътуват по газопровод

"Семейната снимка" на участниците във форума на побратимените градове във Варна

© Спас Спасов

"Семейната снимка" на участниците във форума на побратимените градове във ВарнаСпоред данни на посолството на Руската федерация у нас градовете в България, които имат руски побратими, са вече 100. "Непрекъснато постъпват и нови предложения!", каза вчера, посланикът на Русия в София Анатолий Макаров. Заедно с кмета на Варна Иван Портних (ГЕРБ), 8 негови колеги от страната и 20 представители на руски градове и области Макаров откри Втория форум на побратимените български и руски градове във Варна.


За събитието заедно с посланика на Русия бе дошъл и директорът на Руския културно-информационен център в София Павел Журавльов. Той е и и ръководител на представителството на Федералната агенция "Россътрудничество". Пред аудиторията в конферентната зала на петзвезден хотел "Астор гардън" в курорта Св. св. Константин и Елена Макаров обяви, че с второто си издание форумът се е превърнал в "перспективна възможност за укрепване на преките контакти между регионите в Русия и България".


Възраждане на вечната, братска и безкористна...
От посолството на Русия в София обявиха данни, според които от януари до юни т.г. в сравнение със същия период на 2017 г. търговският обмен между България и Русия се е свил с 10% - до 1.8 млрд. долара. "За да бъде променена тази негативна тенденция, може да се активират междурегионалните икономически връзки на малките и средните предприятия на местно ниво, да се продължи с провеждането на различни изложения", обясни Макаров.


В речта на посланика обаче нямаше и дума за задълбочаващата се криза в отношенията между Русия и Европейския съюз, за ефекта на санкциите върху икономиката на страната му, за рекордните сривове на рублата през последните месеци или ръста на инфлацията. Напротив – ентусиазмът на побратимяването звучеше само като оптимистичен сценарий за възраждане на вечната, братска и безкористна любов между народите на Русия и България.


В действителност става дума за спасителен план.


Опорните точки


Аналог на Сдружението на общините в Република България е Общоруския конгрес на общините. Негов председател е близкият до руския президент Владимир Путин Виктор Кидяев, първи заместник ръководител на фракцията "Единна Русия" в Държавната дума. Според публикация в сайта на Конгреса на 31 октомври м.г. той е организирал в Москва дискусия на тема "Международното междуобщинско сътрудничество в съвременните реалности: възможности и перспективи". В резолюцията, изготвена след края дискусията, е записано следното:


"В сегашната международна обстановка всички участници в обществените отношения следва да бъдат включени в процеса на укрепване на позицията на Руската федерация на геополитическата карта на света, за насърчаване на положителен образ на страната в чужбина и пробив в създаваната информационна и политическа изолация." Друга цел, формулирана по време на дискусията, е "подкрепа на сънародниците, живеещи в чужбина, и техните национални диаспори, за удовлетворяване на националните и културните им потребности".


По-нататък в същата резолюция целите на международните контакти, които трябва да създава Общоруският конгрес на общините, са формулирани още по-конкретно:


"В условията на икономически санкции и намаляването на междудържавните контакти със западните страни сътрудничеството на ниво региони и общини придобива особено значение за противодействие на опитите за международно изолиране на Руската федерация и блокирането на външноикономическото сътрудничество."


Но цитираният параграф не е оригинален. При търсене в интернет с ключови думи от текста му сред първите резултати попада и слово на Константин Косачев, председател на Комисията по международните въпроси към Съвета на Руската федерация (горната камара на руския парламент). То обаче е произнесено още на 22 юни 2016 г. - повече от година преди да бъде съставена резолюцията от дискусията, организирана от Общоруския конгрес на общините.


Така става ясно, че форуми като състоялия се вчера във Варна са част от стратегия и всъщност твърде далеч от сантименталностите на вечната и нерушима дружба. А възторгът от растящия брой на побратимяванията между български и руски градове през последните години е просто опорна точка в тази стратегия.


В нейната реализация според различни документи, публикувани в страницата на Общоруския конгрес на общините, са ангажирани органите на държавната власт в Руската федерация, Федералното агентство, отговарящо за руските граждани, живеещи в чужбина, министерствата на икономиката, правосъдието и т.н.


Органично навлизане


"Рамката на побратимяването навлиза много органично в отношенията между нашите две страни", каза вчера директорът на Руския културно-информационен център в София и ръководител на представителството на Федералната агенция "Россътрудничество" Павел Журавльов.


В тази рамка усилието на Русия да преодолее изолацията си явно трябва да изглежда като алтруизъм, като римейк на "братската икономическата взаимопомощ".


Според цифрите, цитирани вчера при откриването на Втория форум на побратимените български и руски градове във Варна, от януари до юли т.г. руските туристи, посетили България, са над 336 хил. и са реализирали повече от 100 хил. нощувки.


Варненският кмет Иван Портних съобщи "цифри от последните минути", които сочеха, че туристите от Русия, обработени на летище Варна през отминаващия туристически сезон, са с 5% повече, отколкото през м.г. След това бяха припомнени и данни на Министерството на туризма, според които повече от 300 хил. руски граждани са купили имоти в България.


Тези цифри, които би трябвало да отразяват резултат от пазарната среща на търсенето и предлагането, бяха коментирани от посланик Анатолий Макаров като продукт на добра воля, на някаква държавна политика: "Ние сме заинтересовани да увеличим туристическия поток към вашата страна", каза той.


"С твърда ръка и нежно сърце"


Оптимистичната статистика сякаш трябваше да подготви аудиторията за по-обширното експозе на Павел Журавльов. "След първия форум на побратимените градове през миналата година веднага започна подготовката на втория, каза той. Тези форуми се оформиха като устойчива платформа за междуобщинско сътрудничество. Неслучайно по време на срещата между българския премиер Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин в края на май т.г. те бяха оценени като ярка демонстрация на подобряването на връзките между двете страни", обясни Журавльов.


За да илюстрира динамиката на побратимяванията през последната година, Журавльов припомни, че един от последните примери е договорът, подписан между малкия гр. Аврен край Варна с 804 души население (по данни от 2008 г.) и 55-хилядния град Гусь-Хрустальный.


Казаното на директора на Руския културно-информационен център в София явно разбуди ентусиазма на присъстващите кметове, все още чакащи ред за побратимяване в Русия. Сред тях с най-вълнуващото експозе се представи Гергана Петкова (ГЕРБ), кметът на варненското с. Казашко. "Аз съм кмет на уникално населено място", похвали се тя.


Според статията за селото, публикувана в Wikipedia, Петкова го управлява вече пети пореден мандат "с твърда ръка и нежно сърце". Тя е и "единствената жена, получила звание Атаман с майорски чин (есаул) в Москва", пише в статията. Вероятно за това, обяснявайки преди време демографските тенденции в селото, кметицата казва пред БНР, че то има 400 жители, а "балансът между раждания и смърт се запазва и така остава вярна поговорката атаманът да има поне 400 казашки саби".


Редувайки припряно руски и български, Петкова набързо припомни историята на селището, за да проектира върху него плановете си за бъдещето му. То е основано от потомци на руски старообрядци, които във времената на църковните реформи на патриарх Никон потърсили убежище при донските и кубанските казаци, но част от тях се заселили и на брега на Варненското езеро.


"Ние искаме да се побратимим с руски град, в който живеят казаци, за да продължим да развиваме традициите си, развълнувано каза Гергана Петкова. Българският и руският народ са братя и независимо от сложната политическа обстановка ние ще дружим. Пролятата братска кръв трябва да се помни."


На тези думи Павел Журавльов реагира светкавично: "Тук има представител на гр. Ставрополск, каза той. С него още днес можете да сключите договор за побратимяване. А може и с Кубан, има много възможности!"


Бутилка по пощата


В церемонията по вчерашното откриване на Втори форум на побратимените български и руски градове във Варна имаше и минути за "големите мечти".


"Извън протокола аз бих искал да организирам фериботна линия между Варна и Новоросийск, каза посланик Анатолий Макаров. Това е в сферата на приказките, разбира се, но аз се надявам до края на мандата ми такава линия да има."


Дипломатическата умереност на посланика обаче нямаше никакъв шанс в конкуренция с мащабите на проекта, с който общинският съветник от Новоросийск Павел Покусаев поздрави присъстващите в залата. Полетът на фантазията му сложи удивителната в края на срещата, обра овациите на залата и обърка преводачите. След няколко дълги секунди на неловко мълчание онова, което те все пак успяха да схванат в превъзбудата на Покусаев, звучеше горе-долу така:


"Газопроводът "Турски поток" е конструиран твърде сложно и по начин, който прави отклоняването на тръба до газовия възел, или каквото и да е там край Варна, трудно, каза общинският съветник. Затова нека да направим тръба, която да излиза от Новоросийск и да стига направо да Варна. Нека тя да действа като поща – ние от Новоросийск пускаме една бутилка и тя идва направо тук – във Варна."


След оживлението, което общинският съветник от Новоросийск предизвика в залата, усмивките на присъстващите бяха пренесени на стълбището пред залата за "семейна снимка". По-късно от общинския пресцентър във Варна съобщиха, че кметът на града Иван Портних е провел протоколни срещи със Светлана Калинина – зам.-кмет на града - побратим Новоросийск, както и с Юрий Долгих, кмет на Воркута – град, с който се водят разговори за подписване на меморандум за сътрудничество с Варна. След това форумът продължи с кръгла маса на тема "Устойчиво развитие на туризма с помощта на културата – добри практики в България и Русия".

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 803 Неутрално

  да не ти стъпва в къщата такъв "брат"!

 2. 2 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Смрад.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 3. 3 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Смрад.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Уфффф, не мирясаха тия "братушки"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  "подкрепа на сънародниците, живеещи в чужбина и техните национални диаспори, за удовлетворяване на националните им и културните потребности"

  С 300 000 руснаци собственици днес побратимяване, утре присъединяване като Крим.

 6. 6 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 278 Весело
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  От посолството на Русия в София обявиха данни, според които от януари до юни т.г., в сравнение със същия период на 2017 г., търговският обмен между България и Русия се е свил с 10 % - до 1,8 млрд. долара.


  А с ЕС е нараснал. Вече над 70% от износа ни е за ЕС. Лоши, неблагодарни български износители.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  "Ние искаме да се побратимим с руски град, в който живеят казаци, за да продължим да развиваме традициите си, развълнувано каза Гергана Петкова (ГЕРБ). Българският и руският народ са братя и независимо от сложната политическа обстановка ние ще дружим. Пролятата братска кръв трябва да се помни".
  –––––––––––––––––––––––––
  Казаците (козаки) са етнически украинци ма, другарке!
  И са разбити от руснаците, начело с Будьони...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Има нещо дълбоко сбъркано и грешно, в отношенията на част от българите към Русия и нейните варвари!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Такова побрятимяване имаше и през соца и намяш никаква практическа полза от него. Сега е по-зле. Тогава поне имаше СИВ. Сега износа ни за необятния пазар е по-малък от този за Македония....

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  То бива патетика,бива лигавене ама навеждането идва в повече!Иначе руските фантастики могат да радват само отчаяните русораби у нас.А на кметицата с руско самосъзнание да кажа:Чемадан,корабьл,Крим!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 539 Весело

  Нема по големи боклуци от тия ... Да не казвам какво да направят с братсвото си, че ще отнеса някой банан ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Извън протокола аз бих искал да организирам фериботна линия между Варна и Новорусийск, каза посланик Анатолий Макаров. Това е в сферата на приказките, разбира се, но аз се надявам до края на мандата ми такава линия да има".

  Какви товари ще пътуват по тоя ферибот? Хора е ясно, че няма да пътуват. Няма толкова луди българи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Нещо да кажат за търговският дефицит на България? Продажници недни.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 15. 15 Профил на miltaka
  miltaka
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Търсят села и паланки за "побратимяване" с неистов ентусиазъм, щото не им останаха приятелски държави!! Пази Боже от такова "братство"-унищожават всяко добро чувство тези позьори!! Все едно са се сбрали на селска седянка и си ръсят тъпотиите!!

 16. 16 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  За какво побратимяване става дума?
  Днес руската ЦИК каза, че изборите в Приморския край (Владивосток, с площ колкото двете Кореи и с целия руски тихоокеански флот) са недействителни, тъй като хората на Путин (Единна Русия) са спечелили изборите с огромна фалшификация.
  И после - не знам дали останаха откачени българи, които искат да се побратимят с неплатежоспособните алкохолици от Пиздецк-на-Амур...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Просто наглеждаме имотите на Дядо Иван, докато дойде да си ги поиска.

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Весело

  "Рамката на побратимяването навлиза много органично в отношенията между нашите две страни", каза вчера директорът на Руския културно-информационен център в София и ръководител на представителството на Федералната агенция "Россътрудничество" Павел Журавльов.

  Много органично влиза. В кой ли орган?

 19. 19 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  До коментар [#5] от "spiegel":

  Малка подробност. Според данни на Националния статистически В България живеят постоянно около 37 хиляди чужди граждани, от които около 7 хиляди от страни-членки на ЕС и около 30 хиляди - от други страни. Най-много от чужденците живеят в столицата - около 30 на сто от общия им брой, останалите живеят в други български градове.

  Руснаците са най-голямата група чужди граждани, живеещи в България - около 12 хиляди. Следват украинците - около 3000, македонци - около 1000, молдовци - около 900 и сърби около 600.
  Общо 73 614 руски граждани и 30 фирми със собственици руснаци са купили имоти в България от 2006 до 2016 г. според справка на Агенцията по вписванията, направена за "Дневник".
  Най-много руска собственост има в област Бургас, която е предпочетена от 58 240 руски граждани, или близо 80% от всички. Следва Варна, където собственост имат 9628 граждани на Русия, и Добрич – 1692. Фирмите с имоти в Бургас са 25, във Варна – 2, толкова са в София и една в Благоевград.

  Имотите в областите Благоевград и Смолян, където има планински курорти, също са предизвикали интереса на руски граждани. В Благоевградска област имоти имат 2702 граждани на Русия, а в Смолянско - 466. В София недвижима собственост за тези десет години са купили 365 души, а в София-област – 93. Интерес има и към Пазарджик – 223, и Пловдив – 99. Едва един руснак е придобил имот в Кюстендил.

  В резюме:
  Има около 12000 руснака, на които е дадено българско гражданство. Има още около 70 000 души, които са със статут на ВМЖ/Временно местожителство/ или ПМЖ/Постоянно местожителство/.
  От тези 82 000 руснака на изборите за президент са гласували около 5600 души - включително заедно с персонала на посолствата и консулствата, а също и безродниците с руски паспорт като Георги Гергов....
  Така че по-малко от 10% от руснаците в България подкрепят дребното джудже.....

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  Както се казва:Да нямаш руснак за съсед,сърбин за брат и грък за поп!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 22. 22 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Днес само побратимени, а утре и колхоз. Да поздравим кметицата с една песен от о Бозе почившото СеСеСеРе:

  Москва, Калуга,
  Лос-Анжелос
  Объединились
  В один колхоз.

  В колхозе этом
  Живет одна.
  Во имя мира
  Дает она....

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  "В условията на икономически санкции и намаляването на междудържавните контакти със западните страни, сътрудничеството на ниво региони и общини придобива особено значение за противодействие на опитите за международно изолиране на Руската федерация и блокирането на външноикономическото сътрудничество.
  Така става ясно, че форуми, като състоялия се вчера във Варна, са част от стратегия и всъщност твърде далеч от сантименталностите на вечната и нерушима дружба. А възторгът от растящия брой на побратимяванията между български и руски градове през последните години е просто опорна точка в тази стратегия."

  Руската експанзия в България продължава. За съжаление има българи полезни идиоти и безродни рублофили, които я подкрепят.

 24. 24 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Любопитно

  До коментар [#21] от "naskom44":

  Да видим какво казва Захари Стоянов за тези, които предпочитат руснаците:

  "...Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

  И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!....."

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 25. 25 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#8] от "Депутат 241":

  Казаците са българи християни!!! Докато татарите са българи мюсюлмани!
  Абе що не земете да си научите историята

 26. 26 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Макаровият: "Непрекъснато постъпват и нови предложения!" !!!!

  Я да видим:

  Изпортения плюс 8 негови колеги посрещат 20 представители на руски градове .

  Значи предложенията всъщност постъпват от "братушките", които пак искат да ни освобождават....
  -Не! Спасибог. Пашли на Пуй....

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело
 28. 28 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  До коментар [#25] от "ЙЕИ":

  А чукчите кви са?!

  klimentm
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  До коментар [#25] от "ЙЕИ":
  Колега, текстът не беше адресиран за такива като тебе, а за такива като селската кметица.
  За теб мога да добавя, че българите, които не са тръгнали с Кубер, Алцек и Аспарух на запад, или с Котраг на североизток, са днешните украинци.
  И точно затова твърдя, че исторически Крим най-дълго в човешката си история е бил български. В геологически план не знам...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Задълбочава се кризата в отношенията на сащ и останалата част на света.

  Което косвено, едновременно леко влошава отношенията ЕС-русия, но и прокарва силна тенденция за реакция към подобряване.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 32. 32 Профил на mlo05388970
  mlo05388970
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Видях го на стена във Фейсбук и ми хареса, та мисля, че отговаря и на тази статия...
  "Ако видите гладен руснак - нахранете го.
  Ако е гол - дайте му риза.
  Ако е бос - обуйте го, но не го пускайте да преспи в дома ви, в двора ви или градината ви, защото като преспи, на другият ден ще каже, че всичко е негово, а той ви е брат!" Georgi Vasilev

 33. 33 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Весело

  До коментар [#28] от "klimentm":

  Чукчите са Граждани за Европейско Развитие на България.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Не сме братя и никога няма да бъдем. И за България ще е най-добре, да стоят по-далеч от нас. Що за народ без достойнство сме ние. Ама така е, като не си знаем историята. Те знаят, защо не ни връщат архивите, за да не се разбере, какви "братя " са ни.

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Е какво ли искат тези побратими?Дано не са се наканили да ни освобождават.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 756 Неутрално

  А може и с Кубан, има много възможности

  В Кубан не живееше ли един канибал , който вареше чорба от руснаци - откликвайки на призива за импортозамещение !?

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":Предпочитам към Русия отколкото към рязаните
  —цитат от коментар 21 на naskom44


  То в матушката ти хия няма рязани. Само в Москва са 4 милиона и се размножават.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  Руското безсилие ражда комикси!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 39. 39 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Това е в сферата на приказките, разбира се, но аз се надявам до края на мандата ми такава линия да има
  ================
  Глей до къде го докараха завалията, надява се до края на мандата да скочи в сферата на приказките. Явно много са свалили качеството на водката.

 40. 40 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Прекрасна среща, с прекрасни решения и за двете страни. Скоро футболния Спартак ще има нов спонсор и стадион.

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 41. 41 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Такъв телешки възторг от нашите родоотстъпници не се среща много често.

 42. 42 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  А в бутилката водка ли ще има? Няма да стигне до Варна! Гаранция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 43. 43 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":Предпочитам към Русия отколкото към рязаните
  —цитат от коментар 21 на naskom44

  това е една измислена, фалшива дилема!
  реалната е "Европа -Путлерова русия"!
  за нея кажи какво предпочиташ!
  макар че е ясно - повтаряш русоробските опорки - или си путинов трол или полезен иди0т
  и за добавка- в момента путин и рязаните са приятели и се готвят да си ни разделят - както навремето Сталин и Хитлер са си разделили Полша!

 44. 44 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 531 Неутрално
 45. 45 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#28] от "klimentm":

  българи-китайци

 46. 46 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Да си приятел с Русия е все едно да си приятел с мечка. Ако не ти прегризе гърлото ще седне върху теб, а в най-добрия случай ще ти усмърди къщата.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Тази Русия няма място с нас.
  Имаме цивилизационен проблем.
  Техните хитри стратегии и атаки - било хибридни, било истински са вторични и следствие от цивилизационния проблем с тях...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 667 Гневно

  Щях да повърна поне три пъти докато четях тази помия.
  Егати “европейското развитие”, егати “гражданите”....

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Дебили от всички села, побратимявайте се!

 50. 50 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Весело

  Другари ватници, освен побратимяване некви кинти предлагате ли? Не?
  Еми тогава си таковайте таковата и дасвиданя.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Видях го на стена във Фейсбук и ми хареса, та мисля, че отговаря и на тази статия... "Ако видите гладен руснак - нахранете го.Ако е гол - дайте му риза.Ако е бос - обуйте го, но не го пускайте да преспи в дома ви, в двора ви или градината ви, защото като преспи, на другият ден ще каже, че всичко е негово, а той ви е брат!" Georgi Vasilev
  —цитат от коментар 32 на mlo05388970


  Отличен съвет!

 52. 52 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Задълбочава се кризата в отношенията на сащ и останалата част на света.Което косвено, едновременно леко влошава отношенията ЕС-русия, но и прокарва силна тенденция за реакция към подобряване.
  —цитат от коментар 31 на Емил Емил


  Задълбочава се единствено малоумието ти...

 53. 53 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 440 Разстроено

  ГЕРБ- Граждани за ЕВРАЗИЙСКО развитие на България.

  Толкова. Ако има още наивници, които да вярват, че бившия бодигард на Тошо-идиота,
  не работи за нео-съветите от Москва, то си е за нас

  Порусначен народ- слаба държава
 54. 54 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Сигурно повечето кметове на градове и паланки са по на 50 години и говорят основно руски език и могат да казват "братушка" с настроение. Това е причината. Просто едно поколение си отива - последното поколение съзряло през комунизма, поколението на Бойко Борисов.

  След 15 години, няма да има хора в трудоспособна възраст които могат да говорят руски в нашата страна. Поколението на Делян Пеевски, Делян Добрев, Томислав Дончев не говори руски, тези след тях още по-малко.

  Затова и тогава най-после ще се побратимяват на запад, където новият елит е ходил, я на екскурзия, я по Еразъм, я на работа.

  Ферибот до Новоросийск - кой гражданин ще ходи до Новоросийск? Какво изнасяме ние за Русия? Нищо - едни ябълки само, и те вече минават в Русия като контрабанда през Беларус.

 55. 55 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":

  А къде са люксембургските инвеститори,брюкселски такива,холандски,май никой не желае да инвестира"в европейска България на гражданите".Путин ли ги плаши с мутри,че не инвестрирват в свойте любими послушковци?

 56. 56 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Варна, като цитадела на руската мафия пак е била домакин. Много продажен град. И застанали сволач до сволач да се снимат... Междувременно обаче, покрай разни културни обмени на кювлиите за тази година са издадени почти 18 000 безплатни визи - а колко от тях са за добре позната анти-българска дейност? И колко е загубила хазната? Продажници, продажници....

 57. 57 Профил на Martin Kralev
  Martin Kralev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Да ти кажа - фен съм ти.
  И русофоб тоже. Можеш да видиш предишните ми коментари.

  Но тук не си прав.
  Преди 2 седмици и тази неделя на терминал 2 пристигащи и заминаващи бяха САМО Булгари към Москва.
  Изненадаха ме.

  Иначе ни гостува Приятелка на майка ми.
  2 седмици.
  Наслушах на щуротии.
  2 примера. Най и хареса, че Българските пътища са отлични !?
  и последнато : -"мислех да купя шоколадчики за подарком, но все знают что в России самои харошии в мире !!"
  Нямах думи ..

  Заблудени са хората. Прости им за това.
  За останало - дерзай!

 58. 58 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Нашите възрожденци - тези Учители по Родолюбие,
  ни завещаха:
  РУСИЙО, БЪДИ ТРИЖДИ ПРОКЛЕТА!
  Не ти щем ни меда, ни жилото!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 59. 59 Профил на loseva
  loseva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#19] от "mitko11":От тези 82 000 руснака на изборите за президент са гласували около 5600 души - включително заедно с персонала на посолствата и консулствата, а също и безродниците с руски паспорт като Георги Гергов....

  Право да гласуват имат само български граждани...тези с ПМЖ и ВМЖ нямат право да учàстват в избори!!!

 60. 60 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Разстроено

  с такива братя , врогове ти не требват

 61. 61 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "Ние сме заинтересовани да увеличим туристическия поток към вашата страна"
  —цитат от коментар 0 на посланик Макаров


  А ние сме заинтересовани да знаем защо?
  Каква ви е играта?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 62. 62 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело

  " ... Какви товари ще пътуват по тоя ферибот? ...
  —цитат от коментар 13 на EU defender

  Хмм,... Микрофилми? От България към Алкашия?

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 63. 63 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 269 Весело

  "Рамката на побратимяването навлиза много органично ... "
  —цитат от коментар 18 на Fiji


  Аз, като хетеро-сексуален мъж, бих искал да избегна именно това органично навлизане ...

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 64. 64 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#56] от "xefgo":

  Въх продажен град! Външните инвестиции в града какви са, бе? Руски или европейски? Ех много разбирачи се навъртат тук!

 65. 65 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#24] от "mitko11":

  иди да те обрежат че по-лесно да туриш феса

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK