Правителството одобри допълнителни над 18 млн. лв. за национални научни програми

Правителството одобри допълнителни над 18 млн. лв. за национални научни програми

© Анелия НиколоваПравителството одобри допълнителни 18 млн. и 20 хил. лв. за национални научни програми за 2018 г. Те включват "Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността" (ИКТ в науката, образованието и сигурността - ИКТвНОС), "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита" (ЕПЛЮС), "Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия".


Други направления, към които ще бъдат насочени средства, са "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот", "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие" (КИННПОР), "Електронно здравеопазване в България" (е-здраве), "Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България" (РЕПРОБИОТЕХ), "Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на Република България", "Млади учени и постдокторанти".


Чрез изпълнението на националните научни програми се цели преодоляване на фрагментацията в научноизследователската система, консолидиране на научноизследователския потенциал, споделено използване на изградена инфраструктура, концентрация на финансови ресурси за решаване на важни за обществото проблеми и избягване на двойното финансиране.


Необходимите средства за изпълнение на горепосочените програми са за сметка на предвидените средства по централния бюджет за 2018 г. и ще бъдат предоставени по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7424 Неутрално

    Ни разчети, нито някакви сметки. Ей така се отпускат едни милиони, без кръчмар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK