Председателят на общинския съвет в Казанлък порица журналисти, че са отразили ромско сбиване в града

Снимката е архивна

© Юлия Лазарова

Снимката е архивнаПредседателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов обвини журналисти, че са се продали "за няколко сребърника", като дават гласност на масовото сбиване на централния площад в града на 17 септември и по този начин развалят имиджа на Казанлък, съобщава сайтът Times.bg. Това стана по време на пресконференция, посветена на случая отпреди два дни.


По повод инцидента са задържани четирима души. Установени са инициаторите на сбиването, възникнало заради спор за 15-годишно момиче. Инцидентът, който се превърна в масова ромска свада, без сериозно пострадали, предизвика огромно обществено недоволство.


"Не се опитвайте на гърба на доброто име на Казанлък да заработвате няколко сребърника", се обърна председателят на ОС в Казанлък към журналистите по време на пресконференция, свикана заради казуса. Обвинението се отнася както за местните, така и за националните медии, които вече трети ден отразяват масовия бой и липсата на реакция от страна на институциите.
Изказването на Златанов предизвика остра реакция на журналистите в залата. Според медията ескалацията на напрежението е свързана със системното нарушаване на обществения ред от страна на малцинствени групи.


Случаят беше коментиран и от кмета на града Галина Стоянова. "Мерките, които община Казанлък предприема във връзка с опазване на обществения ред, не са инцидентни, каза тя, цитирана от "Фокус". "Категорична съм, че община Казанлък не бяга от отговорност, напротив, съгласно законовите си правомощия ние съдействаме на органите на реда по всякакъв начин за упражняване на техните правомощия при криминални и битови инциденти, какъвто е случаят на 17 септември", каза кметът на Казанлък.


Стоянова добави, че в централната градска част на всички възлови кръстовища и в парковете са поставени камери, като е осигурено 24-часово видеонаблюдение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK