Служители в горите са си направили група за нелегален добив на дървесина

Служители в горите са си направили група за нелегален добив на дървесина

© МВРРазкритата вчера престъпна група за незаконен добив на дървесина е от 5 души и следва структурата и йерархията на Изпълнителната агенция по горите. Ръководител на организираната престъпна група се явява директорът на Регионалната агенция по горите в София. Член на групата е и директор на Държавно горско стопанство - София, който е организирал продажбата на дървесината. Останалите членове са лесничеи или горски стражари. Това обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев, цитиран от агенция "Фокус".


Един от задържаните е служител на дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието и е син на друг член на групата.


По думите му по делото са събрани множество доказателства, че членовете на групата участват пряко в добиването незаконно на изключително голямо количество дървесина.
По данни от разследването групата е започнала дейността си през 2014 г., а само през тази година е добила дървесина за четвърт милион лева.


В допълнение директорите пряко са се разпореждали неправомерно, превишавали са властта си, не са налагали санкции. Групата изключително грубо отстранявала конкуренцията си и в законната си, и в незаконната си част на дейността, обясни още Гешев.


Събрани са доказателства и са повдигнати обвинения за извършени умишлени палежи на имущества на хора, които са се опитвали да подадат сигнал срещу престъпната дейност на групата.


Групата е била и въоръжена с незаконни оръжия. Двама от членовете държат освен пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори - повече от 8 на брой, заради които се е наложило включването на специалисти от Специализирания отряд за борба с тероризма.


Разследването показало, че групата е сплашвала местните хора. Има данни и че е стреляно по домовете на хора, които са искали да подадат сигнали.


Добитата незаконно дървесина се е продавала основно територията на София-град, Софийска област и Благоевградска област.


За добива са били ангажирани социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. За извозването на незаконно изсечените дървета са използвани неистински горски марки или такива на уволнени служители. Незаконната сума пари е намерена у няколко от членовете на групата, а всички те не могат да докажат доходите, осигурили им стандарта на живот.


Информацията за престъпната дейност е постъпила в прокуратурата през май.


"Това е поредният случай след създаването на Специализираната прокуратура, когато се предприемат действия по досъдебни производства за първи път в страната. Делото за дървената мафия е първото по рода си в този сегмент", коментира заместник главният прокурор Иван Гешев.


Предстои в четвъртък Специализираната прокуратура да внесе искания в Специализирания съд за "задържане под стража" на четирима от задържаните при акцията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK