Общо 52 привилегировани не плащат за синя зона във Варна

Общо 52 привилегировани не плащат за синя зона във Варна

© Цветелина Белутова, КапиталОбщинските съветници във Варна паркират безплатно в синята зона на града, ползвайки привилегия, дадена им от наредба, която сами са гласували. Със същото право се ползват кметът на града и председателят на Общинския съвет. Това става ясно от отговор на въпроси, изпратени от "Дневник" до местната администрация.


От пресцентъра й посочиха като основание за "привилегированото паркиране" на съветниците текст от Наредбата за организация на движението на територията на община Варна. В него е записано, че "режимът на привилегировано паркиране на ППС за служебни нужди се прилага единствено по отношение на пътни превозни средства, обслужващи лица на изборна длъжност в Общински съвет - Варна, и община Варна за времето на техния мандат".


Това на практика означава, че за разлика от гражданите всички "правоимащи" - кметът на Варна, председателят на Общинския съвет и всички общински съветници, ползват привилегията да не плащат за престоя на колите им в синята зона на града.
Текстът на наредбата изрично регламентира, че привилегията се предоставя само за случаите, в които превозното средство се ползва за служебни цели, но тя не предвижда начина, по който това може и трябва да бъде регламентирано. Уточнението, направено от общинския пресцентър, гласи само, че заедно с регистрационния номер на автомобила, ползван от правоимащия, в системата за привилегировано паркиране се въвежда и писмото, с което е заявено това.


Така всеки, заемащ изборна длъжност в местната администрация, би могъл да паркира автомобила си в синята зона на Варна за неограничено време, без да плаща такса и без да е длъжен да доказва, че това се налага за изпълнение на служебните му задължения.


Пак според текста на писмото, изпратено от общинския пресцентър в отговор на въпросите, зададени от "Дневник", права за въвеждане на регистрационни номера на автомобили в системата за привилегировано паркиране има само директорът на Общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона". Той обаче е служител на местната администрация.


Странно впечатление в Наредбата за организация на движението на територията на община Варна прави и текст, регламентиращ обслужването на дипломатически представителства в града. Той очевидно е преписан дума по дума от аналогичната наредба, гласувана от Столичния общински съвет.


Според общинския сайт visitvarna.bg в града има само едно Генерално консулство - на Руската федерация, както и консулство на Индонезия. Останалите осем, упоменати в сайта, са отбелязани като "почетни". Странно защо обаче наредбата, приета от варненските общински съветници, съдържа регламент за ползване на синята зона "пред сградите на посолства, резиденции, културни институти и търговските отдели към дипломатическите представителства".


Синята зона във Варна влезе в действие от 11 юли т.г. Тя обхваща пространството между бул. "Христо Ботев", бул. "Мария Луиза", бул. "Осми приморски полк", бул. "Цар Освободител", бул. "Приморски" и ул. "Девня". Работното време на зоната е от 9 ч. до 19 ч., а таксата за престой на час (но не повече от три поредни часа) е 1 лев.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 284 Разстроено

  Авторът на тази дописка е доста некомпетентен! Във Варна има ДВЕ генерални консулство, които имат твърд статут на дипломатически представителства.
  Боже, къде изчезнаха качествените български журналисти?!? Тъжно...

 2. 2 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Синята зона е така разчертана, че не се разбира това паркоместа ли са или прекъсната осева линия, защото няма начертани напречни на пътя линии, разделящи паркоместата. Също гледам за има няма 2 месеца, боята вече започнала да се изпарява и да я хваща липсата. :-)

 3. 3 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 270 Неутрално

  И в София е така, имат си специални служебни карти които слагат на стъклото.
  Но е нормално да не плащат. Още малко и за линейките и полицията ще поискате да плащат за синя зона ...

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  За над четвърт век демокрация,ако във Варна имаше общинари и кметове да мислят за този проблем с парко - местата в града можеше да има поне 10000 и платени и свободни зони в междублоковите пространства......... ползвайки привилегия, дадена им от наредба, която сами са гласували.Ами те и в големия парламент дето съединението прави силата сами си гласуват рагламент за увеличение на трудовите възнаграждения.Тука е така - който се уреди с привилегия е добре.

 5. 5 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Да не забравяме и областната дирекция на МВР, те са си отцепили две улици, които явно не са общинска собственост.

 6. 6 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 639 Неутрално
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5787 Неутрално

  А районите кметове не се ли избират пряко?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#3] от "vtl53383951":

  ти д***л ли си някакъв? - никой не е задължен да има кола и да ходи на работа с нея, бил той общински съветник, наместник, чистачка на кметството. Кое му е нормалното да не плащат? Линейките и полицията са обществено важни ПС със специален режим на движение, как успя да ги сравниш двете, ти си знаеш ...

 9. 9 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#3] от "vtl53383951":

  Кметовете и общинските съветници в доста по-богати от нас държави ходят на работа с градския транспорт или с велосипед. Но понеже Варна е огромна, как да не ползваш колата... Няма да се буташ с раята из рейсовете, я.

 10. 10 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 561 Неутрално

  България, страна на селяните и тарикатите. 😟Деба тези съветници, защо трябва с автомобили да ходят. Сакати ли са? Дедо им на село все с кола е ходил. В България каймака на обществото е от фъшкии. 😖😑

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 11. 11 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  "...само за случаите, в които превозното средство се ползва за служебни цели..."

  Някой може ли да ми обясни как паркирана кола се използва за служебни цели?

 12. 12 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Всички т.н. съветници трябва да си плащат на общо основание. Доколкото знам те имат една сесия месечно или дори по-малко, което им се брои за трудова дейност в общината. Преди време си бяха гласували огромни заплати и продължават, защото варненската "общественост" спи или въобще не съществува. Българинът, и варненецът в частност се бунтува само ако му бръкнат директно в г*за или в джоба. Всичко друго той не може да го асимилира с малкото сиво вещество, намиращо се в кратуната му. Авантата, която са си пуснали съветниците е най-малката злина в общината. Има десетки и стотици други, които ни бодат очите , но си траем. Защо?Защото всеки си се представя на мястото на авантаджиите.

 13. 13 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 457 Весело

  Дневник! Задайте въпрос и на Столична община защо премахнаха "зелената зона" в района на зала "Универсиада"? Много е странно, че само там няма зона, а по кривите улички има.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  М'че то и в София по ул.Масковска никой не плаща, нищо общинарите, нито британската дипломация, само една банка нещо плаща за сл.абонамент ама инспекторите на градска мобилност гледат да не се мотат там!

  До коментар [#3] от "vtl53383951":


  До коментар [#10] от "PETZL":
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Увеличете им заплатите , за да могат да си плащат, а и общината ще спечели..

 16. 16 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Весело

  Защо се чудите и дразните ;)
  Тези съветници са част от нашият народ.
  Вие сте по-честни ли ... ;)
  Всеки у нас се прави на тарикат.
  Вас просто ви дразни, че те няма да плащат, а вие ще плащате :)

 17. 17 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Весело

  Пушите в заведенията,
  говорите по телефона докато карате колите си, пресичате често на непозволени места,
  вдигате шум когато ви е угодно,
  боклуци се изхвърлят навсякъде,
  масово се паркира неправилно, дори в тревата...

  А сте тръгнали да укорявате общинарите, че си гласували привилегии :)))

 18. 18 Профил на ladymerilin
  ladymerilin
  Рейтинг: 284 Разстроено

  Отново съм тъжна. Г-н Спасов, качествената журналистика предполага да упоменавате всяка редакция, нанесена по текста след неговото първоначално публикуване. Уви, коригирали сте грешката си тайно, и отново некомпетентно. Консулството на Индонезия във Варна е почетно, а не генерално. Във Варна има само двама генерални консули - на Русия и на Унгария. За справка се обръщайте към Министерството на външните работи на Републиката, не към туристически информационен сайт.

 19. 19 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 852 Неутрално

  В София май липсва подобен текст: https://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=108193

  Намирам само това, но това се отнася за фиксирани места около държавни/общински институции:

  Чл. 115. (Нов - Решение № 521 по Протокол № 48 от 26.09.2013 г., изм. - Решение № 440 по Протокол № 37 от 20.07.2017 г., в сила от 1.10.2017 г.) Безплатно паркиране на ППС на държавни органи и организации - създадени със закон, решение на Министерски съвет или на Народното събрание на Република България, на държавни и общински културни и научни институции, по улици, булеварди, площади и паркинги - общинска собственост, се извършва на специално определени за целта места, сигнализирани с пътни знаци и пътна маркировка.


  Чл. 116. (Нов - Решение № 521 по Протокол № 48 от 26.09.2013 г.) Правоимащите по чл. 115 могат да ползват до 3 места за напречно паркиране или до 3 места за надлъжно паркиране.


  Чл. 117. (Нов - Решение № 521 по Протокол № 48 от 26.09.2013 г.) Редът и условията за определяне и ползване на местата за паркиране на ППС, обслужващи държавни органи и организации - създадени със закон, решение на Министерски съвет или на Народното събрание на Република България, се определя със заповед на кмета на Столична община. Местата над определените се заплащат като служебен абонамент.

 20. 20 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#18] от "ladymerilin":

  Правилно ама не основната тема на тази статия това, така че...

 21. 21 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 637 Неутрално

  'Фермата' на дж. Оруел: Всички животни са равни, някои по-равни! За такова разкритие във нормалните държави, хвърчат оставки!

 22. 22 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "ladymerilin":

  Съжалявам, че съм Ви натъжил, ladymerilin! :( Но е добре, че основното послание на текста ми е стигнало до Вас. За да остенете напълно удовлетворен(а) в следваща статия ще направя пълен разбор на гнералните и почетни консулство във Варна в сравнителен план, минавайки през сайтовете на МВнР и общинския. Ще бъде съдържателен текст! Радвам се също, че следите статиите в "Дневник" в развитие! Продължавайте вс така!

 23. 23 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Понеже си ги избрал, от това следва че имат право да си гласуват всичко и да спират където си поискат. Това е самата истина. Общинарят винаги е прав.

 24. 24 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Весело

  Варненски граждани паркират по тротоарите и полянките - това е неправилно, нали ;)
  Общинарите не плащат при паркиране в Синя зона - неморално, нали ;)
  Общинарите са мнооого по-малко от гражданите на Варна, паркиращи по тротоари и градинки, нали ;)

  Е, защо тогава плюете общинарите, другари съвестни граждани ;)
  САМО когато вие станете примерни и съвестни граждани, тогава имате морално и законно право да укорявате другите :)))
  Иначе просто олеквате....
  Не ви харесва, че ви показвам как грешите ?
  ОК, но все пак ще ви го напомням ;)

 25. 25 Профил на oolit
  oolit
  Рейтинг: 39 Весело

  До коментар [#21] от "bretschneider":

  Хубаво е, че си прочел някоя книга, но да наречеш нещо, което се намира в общинска наредба и е публичен документ "разкритие", е малко несериозно. По тази логика сигурно ще е разкритие и ако някой напише статия, че работещите в БДЖ имат привилегии при пътуване с влак и още безброй подобни примери има, които са съвсем логични и нормални.

 26. 26 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Е това е скандалът на годината! Журналистическо разследване от невиждан мащаб, което ще промени изцяло бъдещето на страната.
  Съд, оставка и затвор, независимо в какъв порядък се извършват тези действия!

 27. 27 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Автомобилите на общинари нямат специлен статус като линейки или полицейски автомобил. Това е чиста проба самогласуване за обособяване на лични паркинги. Естествено, в системата "баджанака" ще вкара и роднини и приятели, както и чада и внуци, 'па и други долни селску дудуци.

  За 20 млн. лева общинарите си решиха проблема с паркирането за тях, роднини и познати. Другите ДГД.

 28. 28 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Толкова я мислихатази Синя зона и пак дупки в нея:
  - не са маркирани точно парко местата. Един автомобил може да заеме място за 2, но ще плати само за 1... а, и иди разбери колко са точно парко местата... едни непреброени пари дали няма да отидат в някоя черна касичка?!
  - ако си паркирал на пътя в синя зона и не си палтил - санкционират те, а ако си паркирал в зоната, но на тротоара - ми това е работа на общинска полиция и тия с фишовете от синята зона не се занимават с теб т.е. никаква санкция, ако не реагира Общинска полиция, която ти трябва да уведомиш, а не служителите на зоната.. това както отбелязах, не било тяхна работа..
  - казус с платените парко места. Спрял си на платетено с абонамент, но не обозначено парко място. Платил си си разбира се таксата и отиваш да си вършиш работата. Обаче те докладват и репатратор ти вдига колата. Не разбираш за това... и ти си решил, че ти ти трябва още време да поостанеш в зоната. Пускаш 2 смс. Системата го приема без проблем, нищо че колата ти е вече репатрирана... и тук отново служителите на въпросната варненска зона изобщо не се интересуват от това, че си платил, че не е обозначено мястото.. че и те санкционират за репатрирането и наказателния паркинг..
  П.С. Примерите са от реални казуси във Варна от последните 2 седмици. Ся чакаме някой с дебели нерви да ги осъди за тъпанарщините им.

 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  В Бургас, преференциално паркиране имат само хората с трайно увреждане (поне за други не знам). Правото за паркиране се осъществява на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с трайни уреждания, съгласно чл. 99а от ЗДвП. Паркирането в платената зона се осъществява съгласно чл. 5 на Раздел II от НУРПБПМПСТОБ, ОЗ.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Всички сме равни, но някои са по-равни. Нищо не се е променило от Тодорживково време. И лафа е оттогава.

 31. 31 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  В София не е ли същото?

 32. 32 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Отделно си има една прослойка местни "величия" във всеки град, които си спират навсякъде.

 33. 33 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#28] от "precision":

  Ти на кво се чудиш ;)
  Всички българи са такива, общинари, редови граждани, политици, служители ...
  Само потвърждаваш че на всички нива обществото ни е скапано и гнило.
  Но се оправдаваме с Политици, цигани и емигранти (последните даже не се забелязват у нас, но ги обвиняват. Изобщо не съм защитник на мързеливи цигани и емигранти чакащи напомощи)

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Комунизмът отмина, но не и желанието да си различен, привилегирован. Оттам идват множеството проблеми, желанието на хората поне за миг да са различни от матрЕала. Всички искаме България да е като "белите" държави, но май недостатъчно.
  А няма ли да е по-нормално ВИП да са трима: Президента, Премиер министъра, и Председателя на НС.
  В градовете Кмета и П-ля на Общинския съвет
  Прокурорът на Републиката, и Председателя на ВКС.
  И специалните служебни коли да приключат, както и специалния режим за движение и паркиране.
  Бедна ни е фантазията какви икономии на публични средства ще се направят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK