Мъж и жена бяха задържани заради продажба на над 90 старопечатни книги

Снимката е архивна

© Цветелина Николаева, Капитал

Снимката е архивнаМъж и жена бяха задържани в София за продажба в интернет на старопечатни книги с характеристики на движими културни ценности, съобщават от Министерство на вътрешните работи.


В хода на разследването е установено, че 61-годишна жена е предлагала старопечатна книга "Рибен буквар" от д-р Петър Берон, издание от 1847 г., без произведението да е регистрирано и идентифицирано съгласно законовите изисквания. Обявената й цена е била 1500 лв. Изготвената съдебна експертиза в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" е потвърдила, че иззетата книга е автентична и не е регистрирана съгласно нормативната уредба. Жената е задържана за 24 часа.


Три дни по-рано - на 17 септември, при полицейска операция е задържан и 44-годишен мъж. Полицията е установила, че чрез интернет сайт и в антикварна книжарница в София, мъжът е предлагал за продажба над 90 старопечатни български книги от периода 1806 - 1878 година, притежаващи характеристики на движими културни ценности, но не са регистрирани и идентифицирани съгласно изискванията на Закона за културното наследство.
Иззети са голяма част от предлаганите произведения от известни Народни будители, като: "Сборник Български Народни песни" от 1857 г. на братя Миладинови и "Български грамоти" от 1845 г. на Васил Априлов, обявени за продажба по 4000 лв., Горски пътник" от 1857 г. на Г.С. Раковски, продавана срещу 2750 лв., "Христоматия" от 1852 г. на Неофит Рилски, обявена за 1100 лв., "Криворазбраната цивилизация" от 1871 г. на Добри Войников, предлагана срещу 640 лв., множество старопечатни библии и църковна литература, както и други произведения и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.


Събраните по двата случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и работата по документирането им продължава под надзора на прокурор. По случаите са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 278а, ал. 1 от НК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK