Мъж и жена бяха задържани заради продажба на над 90 старопечатни книги

Снимката е архивна

© Цветелина Николаева, Капитал

Снимката е архивнаМъж и жена бяха задържани в София за продажба в интернет на старопечатни книги с характеристики на движими културни ценности, съобщават от Министерство на вътрешните работи.


В хода на разследването е установено, че 61-годишна жена е предлагала старопечатна книга "Рибен буквар" от д-р Петър Берон, издание от 1847 г., без произведението да е регистрирано и идентифицирано съгласно законовите изисквания. Обявената й цена е била 1500 лв. Изготвената съдебна експертиза в Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" е потвърдила, че иззетата книга е автентична и не е регистрирана съгласно нормативната уредба. Жената е задържана за 24 часа.


Три дни по-рано - на 17 септември, при полицейска операция е задържан и 44-годишен мъж. Полицията е установила, че чрез интернет сайт и в антикварна книжарница в София, мъжът е предлагал за продажба над 90 старопечатни български книги от периода 1806 - 1878 година, притежаващи характеристики на движими културни ценности, но не са регистрирани и идентифицирани съгласно изискванията на Закона за културното наследство.
Иззети са голяма част от предлаганите произведения от известни Народни будители, като: "Сборник Български Народни песни" от 1857 г. на братя Миладинови и "Български грамоти" от 1845 г. на Васил Априлов, обявени за продажба по 4000 лв., Горски пътник" от 1857 г. на Г.С. Раковски, продавана срещу 2750 лв., "Христоматия" от 1852 г. на Неофит Рилски, обявена за 1100 лв., "Криворазбраната цивилизация" от 1871 г. на Добри Войников, предлагана срещу 640 лв., множество старопечатни библии и църковна литература, както и други произведения и преводи на видни български възрожденци, за които са назначени съответните експертизи.


Събраните по двата случая материали са докладвани в Софийската градска прокуратура и работата по документирането им продължава под надзора на прокурор. По случаите са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 278а, ал. 1 от НК.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 480 Гневно

  Нека бъде разследвано откаде са ги откраднили: от кой музей, от кой манастир или църква. Искам имената им на тези животни.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4966 Неутрално

  До коментар [#1] от "theduloclan":

  Ами приемете че са наследство и са техни...аз също имам в къщи първото издание на "Парижката света Богородица",Руска история от 1882.....около 40 книги издадени на български преди началото на 20 век.Наследство са от дедите ми!Това прави ли ме престъпник???

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  все пак значи, че има библиофилска сцена в БГ? Което е радващо, на фона на простите и невежи "графични дизайнери".

  Winora forever
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Що за глупост и полицейщина е това!? Книгите не били регистрирани според нормативните изисквания!

  Някой има ли представа къде, как и защо трябва да си регистрираме книгите!?

 5. 5 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#1] от "theduloclan":

  За сега никой не твърди, че книгите са откраднати. За момента престъплението е, че не са ги регистрирали съгласно законовите изисквания... Не знаех, че за подобно престъпление могат да те задържат за 24ч. и да ти изземат имуществото, но ето че научих нещо ново... Все пак книги са продавали хората (ако беше наркотици, сигурно нямаше да са толкова строги към тях).

 6. 6 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":

  Нещо продаваш ли?

  Winora forever
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8197 Неутрално

  До коментар [#1] от "theduloclan":

  Не са ги откраднали, защото книгите не са регистрирани.

 8. 8 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#1] от "theduloclan":Ами приемете че са наследство и са техни...аз също имам в къщи първото издание на "Парижката света Богородица",Руска история от 1882.....около 40 книги издадени на български преди началото на 20 век.Наследство са от дедите ми!Това прави ли ме престъпник???
  —цитат от коментар 2 на Willy Messerschmitt


  И аз имам стари книги и не смятам, че е престъпление да ги продам.
  В закона пише, че са културно наследство изданията преди края на 18 век и после уклончиви тъпотии.
  Ако държавата ги иска, да им ги плати на хората!

 9. 9 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Имам разни инструменти от дядо ми, стоят в порутената къща на село. Дали са движима културна ценност и трябва ли да ги регистрирам? хахах :-)

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2752 Неутрално

  Сега прехвърлих закона за културното наследство. Май става дума за административно нарушение (санкцията е глоба). За наказателна отговорност по НК трябва да се докаже, че въпросните са "открили" нова ценност и не са я регистрирали в двуседмичен срок.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 11. 11 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 446 Гневно

  В съвременните кравеферми методиката на доене става все по хуманна и безболезнена , това за българина е невъзможно ,доят го по всички възможни и невъзможни начини и то все по грубо

 12. 12 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  Тук има едно голямо разминаване в правилата за търгуване със старопечатни книги. В Европа и САЩ е напълно законно да търгуваш с антикварни книги (от 15 век насам). В ebay има стотици заглавия, от които мога да си купя подобни книги без проблеми за отрицателно време. След като стигне до митницата в България обаче, притежанието на книгата се превръща в контрабанда. Това е така, заради приемането на рестриктивен закон за опазване на културното наследство, който имаше за цел спиране на иманярските набези. Но моля ви се, тук става дума за книги от 19 век. За България 1840 година може да е Долна Креда, но за света не е. Между впрочем, в Института по български език и специално в секцията по история на българския език има специалисти, които могат да излязат с някакви предложения по въпроса. На прима виста се сещам за проф. Марияна Цибранска.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 13. 13 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 285 Разстроено

  Държавата е трябвало да се поинтересува, да изкупи книгите на минимална цена и да ги даде на някое читалище. Държавата винаги се намесва в последния момент.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1622 Гневно

  Що за глупост и полицейщина е това!? Книгите не били регистрирани според нормативните изисквания!Някой има ли представа къде, как и защо трябва да си регистрираме книгите!?
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Виж след чл.96. А това, което те възмущава, че е глупост и полицейщина е в чл.113 от този закон, което води до глобичка между 5000 и 10 000 кинта, ако не пляснат сумичка между 30 000 и 50 000 кинта (чл.206 и чл.207):
  https://lex.bg/index.php/bg/laws/ldoc/2135623662
  освен ако прокуратурата не се замисли да приложи чл.278а от Наказателния кодекс - от 3 до 10 годинки пандела и глобичка от 5 000 до 50 000 левчета
  Амаха!

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  Чл. 102. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) В Министерството на културата се създава и води регистър на движимите културни ценности, придобили статут на национално богатство по реда на чл. 100.

  (2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) В регистъра по ал. 1 се вписват културните ценности, национално богатство, които са:
  1. държавна или общинска собственост;
  2. колекция;
  3. собственост на физически или юридически лица.
  (3) Вписването на културните ценности в регистъра се извършва от длъжностно лице, определено от министъра в случаите по чл. 100, ал. 4, или от лице, определено от директора на съответния музей по чл. 98. Вписаната в регистъра културна ценност получава пореден регистрационен номер.
  (4) При промяна на собствеността върху регистрирана културна ценност, в 7-дневен срок от настъпването й, нейният приобретател или упълномощено от него лице е длъжно да уведоми лицата по ал. 3 за отразяване на обстоятелството в регистъра.
  (5) (Нова - ДВ, бр. 54 от 2011 г.) В музеите се създават и водят регистри на идентифицираните от тях движими културни ценности. Информацията от регистрите се предоставя в Министерството на културата по реда на наредбата по чл. 107.

  Скоростен индекс "Y"
 16. 16 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Целта на този закон? Да се знае кой държи нещо ценно, та ако някой от "нашите" го поиска за без пари, държавата да може да го вземе от законния притежател и да му го подари.

 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Целта на този закон? Да се знае кой държи нещо ценно, та ако някой от "нашите" го поиска за без пари, държавата да може да го вземе от законния притежател и да му го подари.
  —цитат от коментар 16 на Nikolay


  Сега, като написа това, се замислих колко ли се е притеснил Васил Божков - Черепа?

  Бог да благослови Америка за България!
 18. 18 Профил на ouk01308652
  ouk01308652
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Аз както го чета в закона всяка подписана или датирана картина над 50 години се води движима културна ценност. Със задълженията които има по закона всеки собственик май трябва да ги регистрира. Малко малоумно ми се вижда

 19. 19 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  Аз както го чета в закона всяка подписана или датирана картина над 50 години се води движима културна ценност. Със задълженията които има по закона всеки собственик май трябва да ги регистрира. Малко малоумно ми се вижда
  —цитат от коментар 18 на ouk01308652


  Не малко, ами тотално малоумно е. Ако българските музеи и библиотеки изкупуваха ценни стари книги на адекватни цени, никой нямаше да си играе да пуска обяви и да влиза в конспирации за две-три книги. Ако сега занесеш тези книги в Националната библиотека например, ще ти кажат, че нямат пари за заплати и компютри, а и че тези книги ги имат на микрофилми. Мой колега занесе в Widener Library някакъв ръкопис от времето на Джордж Вашингтон и получи луди пари за него. Можеше да го сложи в ebay, ама човекът беше патриот и освен това правилно прецени, че ще вземи почти същите пари от библиотеката. При нас в България всичко е с краката нагоре. По времето на бай Тошо беше така, така си и върви до ден днешен.

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1006 Гневно

  Държавата ако толкова ги цени, да си ги изкупи БЕЕЕ!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Влязох в публикацията от ФБ пост на Комарницки. Съгласен съм с него, затова го копирам.

  “Хахахаха! Някакви книги от 19-ти век били движими културни ценности.
  Чак задържали хората, които ги притежават, в полицията.
  А няма никакъв проблем Черепа да обсебва истинските ценности.
  Тъпа Смешна Първобитна Територия.“

 22. 22 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Кои знае колко преди това са крали и продавали преди да ги хванат, ужас ...

 23. 23 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":

  На пръв поглед, не. Но ако има закон за тези неща, който ти и аз не познаваме, това не те прави по-малко нарушител.

  Много силно се съмнявам да става въпрос за наследство от дедите. Бройката е много голяма. А и защо да ги пускат за продажба на куп? Съмнително е.

 24. 24 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 706 Любопитно

  А на Васил Божков колекцията от антики ОТ КЪДЕ Е ? МОЖЕ ЛИ, ДА ГО ПИТАТЕ ?

 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Преди няколко дни гледах, че първото издание на "Под игото" се продава за хиляда лева. Интересно ми е как се стига до тези цени. Аз лично ги намирам за височки. Но не зная за колко екземпляра става въпрос, които са били отпечатани и които са оцелели до днес.

 26. 26 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Мръсници! Книги ще продават...
  Ми, то както е тръгнало, утре някой ще вземе и да чете!

  MAD in BG
 27. 27 Профил на vgerina
  vgerina
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Този закон обяснява иманярите и изнасянето на ценности от България.

 28. 28 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Митьо Гестапото и Васил Божков-Черепа, кого ще ги обвинят за нещо? Или техните колекции бяха приети тихо-мълком по предложение на слугинажа в лицето на президента Гоце?

  CONTADOR GRATUITO!
 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  И кой смее у нас да регистрира книги или друго с висока стойност?!
  Все едно да покани крадците в къщата си!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на zdravokulev
  zdravokulev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  451 градуса по Фаренхайт

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мръсници! Книги ще продават...Ми, то както е тръгнало, утре някой ще вземе и да чете!
  —цитат от коментар 26 на Huku


  Такива книги са от интерес на колекционери, не са за четене.

 33. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Пичове, хайде да не злобеем излишно. Не е лошо в това да има регистър на такива неща. Ако човек закъса, винаги може да пусне обява в ebay, а преди някой да е купил там, да се изтръскат музеите. Пък ако нещата, топката е в тях. Гледам в статията има интересни неща, които биха красяли страхотно някоя българска библиотека, музей или антикварна книжарница. Пък ако няма интерес, ще отиде в Англия

  Бог да благослови Америка за България!
 34. 34 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Цените са много ниски,за тея произведения, явно са целели бърза продажба.

 35. 35 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  И кой смее у нас да регистрира книги или друго с висока стойност?!Все едно да покани крадците в къщата си!
  —цитат от коментар 29 на Jessika


  Навремето родолюбиви българи направо са подарявали де що имат ценна книга или ръкопис на читалищата и манастирите в България. Един път като ученици ни заведоха до Велико Търново и Преслав. Няма да забравя как при псещието ни в местното търновско читалище ни показаха колекция от над 250 старопечатни книги и ръкописи. Мисля, че там видях оригинала на Месечникът, отпечатан през 16 век, Скицкия азбучник от 18 век и още ред изключително интересни неща. И всичко това в читалището!

  На комплексирания болшевик vesolr с безразличие
 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2181 Неутрално  баси "старопечатните" издания от 1850 год!

 37. 37 Профил на Димо Дренчев
  Димо Дренчев
  Рейтинг: 17 Гневно

  Щом са важни, правителството да ги изкупи на пазарни цени от собствениците им. Сега ще ги конфискуват и ще ги хвърлят да мухлясват в някое хранилище, докато не ги откраднат служителите на министерството или на се съсипят от лошо съхранение! Хората са ги пазили 200 години, правителството ще ги унищожи за 50.

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5175 Неутрално

  Но иманярите ги награждават с ордени, без да им конфискуват златните венци :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Терминът "старопечатни" означава нещо точно определено и не се покрива с написаното в статията.
  Печатните издания се делят на първопечатни - от зората на книгопечатането - преди 1600 година, старопечатни - приблизително 1600 - 1800 година и модерен печат. Първопечатните книги са изрично на дървени матрици - технологията на Гутенберг.
  Около 1600 година се открива реденето на буквите, но все още са дървени, докато към края на XVIII век постепенно се налагат оловните букви.
  Цитираните в статията книги са ценни и редки, но са вече модерни печатни издания.

  И още нещо - в много семейства са се запазили книги от XIX век, в някои - и от предишни векове. Никой не е регистрирал книгите си. Това прави ли ни престъпници ? Ами какво да кажем за родовите бижута ? За старинния порцелан и стъкло, сребърните прибори и свещници ? За картините, статуетките, килимите и какво ли още не, събирано с векове в семействата ? Те ако искат повсеместна регистрация на всичко - държавните служители няма да им стигнат - става въпрос за стотици, че и хиляди предмети от какво ли не естество във всяко семейство.

  E PLVRIBVS VNVM
 40. 40 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#36] от "Нинов":

  Че колко по-рано искаш? До 1710 на кирилица се печатат в минимални бройки предимно църковни текстове и то със шрифтови гарнитури полуустав, най-често с примеси от други азбуки. Рибният Буквар е от този тип. След като холандците правят "гражданската кирилица" за руския цар Петър и тя навлиза масово по славянските земи, западноевропейските шрифтолеярни започват да предлагат съответни гарнитури. Да не говорим, че печатници за масова продукция тепърва се появяват след Освобождението.

  Winora forever
 41. 41 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Начи не мога да продам наследсвеното халваджийско тефтерче на пра-пра дядо ми от 1882 година!!!
  Продавал е пушки и барут на хайдуците.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4338 Весело

  Закона в този му вид е същинско малоумие, същото се отнася за античните монети например, трябва да си регистрирам колекцията и нямам право да купувам нерегистрирани екземпляри, глупости на търкалета!

  klimentm
 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#33] от "Günther":


  Интересно Васил Божков дали е регистрирал колекцията си от антични предмети и монети?’

  klimentm
 44. 44 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 347 Неутрално

  По същата логика - трябва да задържат всички антикварни търговци, нали?!!!

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#39] от "PavelCZ":
  "в много семейства са се запазили книги от XIX век, в някои - и от предишни векове. Никой не е регистрирал книгите си. Това прави ли ни престъпници ?"

  Класически пример , как един закон може да направи престъпници половин България. Един форумец дълбокомислено каза , че незнанието на закона не е оправдание. Ама , че законът е от глупав по-глупав, това няма значение. Той трябва да се спазва.
  Държава на абсурдите сме.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4412 Любопитно

  До коментар [#19] от "GreenEyes":

  Предлагам за обсъждане следния казус. След 1947 в София масово новите управляващи изхвърлят и унищожават книги от "буржоазния период" от квартални читалища, държавни архиви и библиотеки. Братовчед на дядо ми, юрист по образование, купува десет сухи мазета, наема каруци и прибира архивира изхвърленото. През социализма си добавяше към скромната пенсия от продажба на любовни романи и т.п. "глупости", по негово определение, но си беше запазил една значителна колекция от редки книги, ръкописи и подобни "за поколенията". Имат ли право според закона наследниците му да предлагат за продажба, включително и на държавни аинституции, от тези спасени реликвии или не?

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4412 Любопитно

  До коментар [#43] от "klimentm":

  Божков си купува музеи и те се занимават с регистриране.

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":

  Имам подозрението, че много от надлежно регистрираните колекции в един кратък период ще бъдат ограбени чрез кражби с взлом. Престъпниците в България телепатично и "съвсем случайно научават" за тях.

 49. 49 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#13] от "Die Hard":

  А ключ из квартири, где денги держат, не хочеш?

 50. 50 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Що за глупост и полицейщина е това!? Книгите не били регистрирани според нормативните изисквания!Някой има ли представа къде, как и защо трябва да си регистрираме книгите!?
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Непознаването на законите не ти дава право да не ги спазваш.

 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#42] от "klimentm":същото се отнася за античните монети например, трябва да си регистрирам колекцията и нямам право да купувам нерегистрирани екземпляри
  ...>> Време е да ...паркираш багера.:)

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#51] от "тулса":

  Повечето от колекцията ми съм откопал с багера,винаги си отварям очите на четири!

  klimentm
 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4338 Весело

  До коментар [#48] от "daskal1":

  Именно!

  klimentm
 54. 54 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  Томовете на другаря Тодор Живков скоро ще придобият характеристики на движими културни ценности. Притежателите да се ориентират към регистриране.

 55. 55 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#23] от "lechevalier":

  Дори и да не е ''наследство от дедите'', най-вероятно са ги купили (на безценица) от истински наследници, които са нямали представа какво ''недвижимо национално наследство'' притежават.

 56. 56 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#23] от "lechevalier":

  Дори и да не е ''наследство от дедите'', най-вероятно са ги купили (на безценица) от истински наследници, които са нямали представа какво ''недвижимо национално наследство'' притежават.

 57. 57 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1558 Неутрално


  До коментар [#35] от "GreenEyes":''Мисля, че там видях оригинала на Месечникът, отпечатан през 16 век, Скицкия азбучник от 18 век и още ред изключително интересни неща. И всичко това в читалището!''

  Сега вече няма да има нищо останало, а може и самото читалище да е изчезнало.

 58. 58 Профил на machineready
  machineready
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Странно, а национализирани или просто заграбени картини и скулптури, озовали се в колекциите на видни колекционери като о бозе почившия Светлин Русев, къде и как се регистрират? :D

 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2861 Неутрално

  без произведението да е регистрирано и идентифицирано съгласно законовите изисквания. Обявената й цена е била 1500 лв.
  ____________________
  Абе не е сериозно това, да се преследва като кои знае какво престъпление! При положение ,че от 25г. по аукциони из ЕС и САЩ разпродадоха всичко изнесено от иманярската ни мафия, оглавявана от #кой?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":

  абсолютно, в страната на Еднокнижника това е престъпление!

 61. 61 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 387 Весело

  слава богу най старата печатна книга която имам е от 1837 и не е българска ( а и не представлява културна ценност )..

 62. 62 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 387 Весело

  До коментар [#39] от "PavelCZ":

  а как домашните крадци да се ориентират къде да работят - друго си е като има регистър....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK