Нелегалното производство на цигари не е престъпление, напомни Цацаров на депутатите (допълнена)

Нелегалното производство на цигари не е престъпление, напомни Цацаров на депутатите (допълнена)

© Надежда Чипева, КапиталПрокуратурата предлага законодателни промени, с които да се криминализира нелегалното производството на цигари, както и приготовлението към производство. Освен това държавното обвинение иска в закона думата "продажба" да се замени с "разпространение под всякаква форма", както и да се въведе регистрационен или лицензионен режим на търговията и рециклирането на машини за производство на цигари.


Това се разбра от думите на главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването му в парламентарната комисия за контрол над приходните агенции, контрабандата и сивата икономика. Повод за него станаха последните две акции на прокуратурата срещу нелегалното производство на цигари в Карнобат, Горна Оряховица, Тутракан и Дупница.


Цацаров каза на депутатите, че в момента
законът не предвижда наказания за нелегално производство на цигари.


Освен това разказа, че при една от акциите е задържан шофьор на бус с незаконни цигари, който обаче обяснил, че няма връзка с производството и продажбата им, а тъкмо бил откраднал буса и разследващите го заловили.


Именно затова Цацаров поиска в закона думата "продажба" да бъде заменена с "разпространение под всякаква форма".


На журналистически въпрос дали чак сега прокуратурата е открила, че това са ненаказуеми деяния, Цацаров отговори, че това е воля на депутатите. Увери, че самият той познава закона и е правил предложения за промяна и преди. Те обаче са останали нечути.


По думите на главния прокурор


производството на нелегални цигари се е превърнало в огромна паралелна икономика,


която успешно конкурира считания до скоро за най-печеливш бизнес с наркотици. Като причина посочи именно липсата на предвидени в закона санкции. От изложението му пред депутатите се разбра, че българските нелегални цигаропроизводители "изнасят" уменията и техниката си и в чужбина. По информация на европейските служби в другите страни-членки на съюза са откривани машини от български произход, български работници и специалисти.


Вчера премиерът Бойко Борисов, цитирайки информация на шефа на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Ивайло Спиридонов, заяви, че от 2016 г. досега българските разследващи в сътрудничество с европейските си колеги, са разбили 16 нелегални фабрики за производство на цигари в ЕС. Повече вижте тук.


На депутатски въпрос дали последните две акции на прокуратурата срещу нелегалното производство на цигари са резултат от сигнал на чужди служби, Цацаров започна отговора си с това, че българските разследващи имат много добро взаимодействие с колегите си от чужбина и непрекъснато си подават информация. Но със сигурност не можело да се каже, че акциите са само заради подадена отвън информация. Едната операция била изцяло дейност на МВР, ДАНС и прокуратурата като главният прокурор не уточни за коя точно говори.


Като изводи от работата на прокуратурата срещу нелегалното производство на цигари, Цацаров посочи, че в страната има


модерни машини, цели поточни линии, които били мобилни и лесно приносими, както и пълна автономия на производството.


Даде пример с акцията в Карнобат, където в нелегалната фабрика за цигари били открити два дизелови генератори, които гарантирали непрекъсната работа. Така не можело и да се установи през енергийните дружества, че там се работи денонощно, което би събудило подозрения. Там имало кухня, фитнес и всичко нужно, за да не излизат от помещението работниците. Освен това се е спяло на смени вътре, което ставало с тапи, за да не пречи на спящите работата.


Зам.-главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев заяви, че при тези престъпления не трябва да се подценява корупционния риск, защото тази "мащабна дейност не може да стане без логистика", намеквайки за чадър над престъпната дейност. След това Цацаров обясни, че заводът за нелегални цигари в Дупница например бил лесно забележим и с просто око. Подчерта, че не иска да прехвърля отговорност, но прокуратурата разследвала, а не разкривала престъпления. Допълни, че не знае защо не е проверено дали някой не е покровителствал нелегалния завод в Дупница.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK