Съдът разреши съдебно-техническа експертиза за добива на газ край Генерал Тошево

Съдът разреши съдебно-техническа експертиза за добива на газ край Генерал Тошево

© Юлия ЛазароваВарненският административен съд е дал възможност на дружеството "Русгеоком БГ" и Районната инспекция по околната среда и водите във Варна да посочат специалисти, които да извършат комплексна съдебно-техническа експертиза на евентуалното въздействие върху околната среда при разработване и усвояване на газовото находище "Спасово" в блок "Добрич". Това се казва в съобщение на съда след заседание по казуса, преведено на 18 септември. Освен това съдът е разрешил и събирането на документи с доказателствена стойност по делото, които в момента се намират в трети страни.


Административното дело е образувано по жалба на "Русгеоком БГ" против решение на директора на РИОСВ – Варна, по оценка за въздействието върху околната среда. То е издадено на 1 февруари т.г. и с него не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находището "Спасово" в блок "Добрич". В него са включени четири участъка за проучване и добив на газ - "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток".


Още в края на януари т.г. Експертният екологичен съвет към РИОСВ - Варна, излезе с отрицателно становище по повод инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" за добив на газ. Тогава Тодор Колев, председател на експертния съвет, обясни, че мотивите за решението са свързани основно с опасността от замърсяване на водоносните хоризонти, тъй като в района има три сондажа на ВиК - Добрич, които се използват за питейни нужди. Според Колев не е било изяснено и как би била отстранена евентуална авария, ако се стигне до замърсяване на водата в района.
Оповестеното пак по същото време становище на Басейнова дирекция гласеше, че има несъответствие между инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" и плановете за управление на водния хоризонт.


На 17 декември м.г. с голямо мнозинство жителите на Генерал Тошево решиха да не се добиват нефт и газ на територията на общината. На местен референдум, проведен тогава, близо 97% от гласувалите казаха "да" на предложението общинският съвет да не одобрява такива проекти.


Допитването беше инициирано от кмета Валентин Димитров във връзка с плановете на "Русгеоком БГ" да добива природен газ в региона, след като инвестиционното предложение на компанията срещна масов отпор от местните хора по време на обществените обсъждания.


Официалното решение на директора на РИОСВ – Варна, за инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" ЕАД беше оповестено на 1 февруари т.г. Според него докладът по оценка за въздействието върху околната среда не съдържа категорични данни и обосновани изводи, които да доказват по недвусмислен начин липсата на риск за здравето на хората в няколко аспекта, сред които при аварии в случай на природни бедствия.


Именно това решение бе обжалвано от "Русгеоком БГ" пред Административния съд във Варна, а ход на делото бе даден през май.


Проектът на "Русгеоком БГ", чийто индиректен собственик са собственикът на "Овергаз инк" Сашо Дончев и семейството му, предвижда добив на природен газ от находище "Спасово".

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 543 Любопитно

  "комплексна съдебно-техническа експертиза"

  Не се ли се нарича ОВОС (оценка на въздействието върху околната среда)
  Какво общо има съдът, та е включен в процедурата?

  мурзилка
 2. 2 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Как ще мине някаква процедфура, без съдиите и адвокатите да си вземат техния пай?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  после Белевците и те ще вземат пай и така до края на света!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Индиректен собственик Сашо Дончев, но какво означава това Рус в наименованието?
  От нещо русо или от нещо руско иде?
  Някой знае ли?

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Сашо Дончев и Капитал
  "Битката за Добруджа" - https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/11/03/3070748_bitkata_za_dobrudja/

  срещу Монитор и Пеевски
  "Сашо Дончев загробва Добруджа с шистов газ
  Експерти: Сондажите могат да отровят почвата и водите, предизвикат трусове" - https://www.monitor.bg/bg/a/view/52350-Сашо-Дончев-загробва-Добруджа-с-шистов-газ

  Отделно местен референдум против шистовия газ. Не търсете тук обаче зелените около Сашо Дончев и целия СИБ в днешния му вид.

 6. 6 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alexander97":


  Индиректен собственик Сашо Дончев, но какво означава това Рус в наименованието?От нещо русо или от нещо руско иде?Някой знае ли?
  —цитат от коментар 4 на Alexander97


  Сашо Дончев е човек на ГРУ още от времето когато се е подвизавал в Се Серето

 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 314 Любопитно

  Какви запаси има това находище?

 8. 8 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 206 Весело

  Индиректен собственик Сашо Дончев, но какво означава това Рус в наименованието?От нещо русо или от нещо руско иде?Някой знае ли?
  —цитат от коментар 4 на Alexander97


  Руското идва с 3-ти Украински Фронт.
  Това трябва да е нещо американско русо щом Илиан Василев не е написал нищо срещу това РУС.

  До коментар [#4] от "Alexander97":

 9. 9 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 543 Весело

  Екоинспекцията не одобри добива на газ край Генерал Тошево Jan 25, 2018
  Съдът разреши съдебно-техническа експертиза за добива на газ 1 hour ago
  Предполагам, че кривосъдието и РИОСВ се били съществено спомоществувани, за да разрешат продължващи действия там където ОВОС е отрицателен. Къде са ДАНС да хванат корумпетата. За Иванчева не спаха, сега сигурно и сънуват.

  мурзилка
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Стига с тоя шистов газ бе...! Никога не е ставало въпрос, за шистов газ! Става въпрос, за обикновен природен газ. Баси и миризливите руски партенки, дето сте...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Щом няма да се използва технологията за добив на шистов газ, какво лошо има.

 12. 12 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Щом няма да се използва технологията за добив на шистов газ, какво лошо има.
  —цитат от коментар 11 на voyko


  Либерастите ги е страх от това „РУС“ в името "Русгеоком БГ".

 13. 13 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Стига си ми цитирал този парцал "монитор"!
  Добив на шистов газ има само в главите на умствено ограничените наивници. Добивът на газ не е като да произвеждаш цигари без бандерол. Няма начин някой тайно да добива шистов газ, след като такъв добив е законово забранен.
  Абе верно простия народ е най-лесно манипулируем.
  А между другото, бъдете щастливи тази зима на увеличените цени на руския вносен газ.

 14. 14 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#12] от "kpu14575282":

  а "еколозите" от посола нямат нищо против

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 276 Неутрално

  ...Сашо Дончев е човек на ГРУ още от времето когато се е подвизавал в Се Серето
  —цитат от коментар 6 на KRAFTWERK


  До коментар [#6] от "KRAFTWERK":

  Потвърждение от Дневник:
  "БЪДЕЩЕТО на Топенерджи като инвестиционно дружество ще решават днес членовете на надзорния му и управителния му съвет в почивната станция на Газпром Морозовка край Москва. От българска страна тук вече са: Красимир Николов, Николай Вълканов, Румен Овчаров, Илия Павлов, Петър Събев, Сашо Дончев, Бело Белов, квесторите на Първа частна банка..."
  https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/09/01/1416446_ambiciozen_biznesplan_obsujdat_akcionerite_na/

 16. 16 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2592 Весело

  ,,...които да извършат комплексна съдебно-техническа експертиза на евентуалното въздействие върху околната среда при разработване и усвояване на газовото находище "Спасово" в блок "Добрич"....,,

  Къв газ ша добиваме ве, закривай. Ей я нашта любима Русия, насреща е, ша на удави с газ. Нито Българска газ, нито Българска нафта ни требе нито от Морето нито от Добруджата. Наште тройни ослободители ако требе през Луната ша прокарат тръби и ша на захранат и с газ и с нафта, закривай

 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  "Варненският административен съд е дал възможност на дружеството "Русгеоком БГ" и Районната инспекция по околната среда и водите във Варна да посочат специалисти, които да извършат комплексна съдебно-техническа експертиза на евентуалното въздействие върху околната среда при разработване и усвояване на газовото находище"

  Ето защо народът не ще да гласува на референдуми. Със и без референдум не го бръснат за слива. Къв е тоз съд, дето загърбва референдум? Нали това е най-висок ранг волеизявление?!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7573 Неутрално

  Щом нарушава руските интереси, не може.

 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Няма нищо против да си добиваме газ. Стига да няма замърсявания над нормите. Никой не е казал, че добивът от нормално находище е чист, ако се прави с краката. А така най-често се правят нещата в България. С краката. Главата е ненужен придатък в тая работа и служи само да се надяват на нея маски.

  мурзилка
 20. 20 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#18] от "Роси":

  Точно така. Ама, че става въпрос за природен газ, а не за шистов газ, няма значение. Не може да се приеме нищо, което противоречи на руските имперски амбиции.

  vesela
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Референдум срещу шистов газ ли 😁😁😁 идиот.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  До коментар [#17] от "Judjuk":

  Още преди да се проведе беше ясно, че този референдум няма правна стойност. Нвма как и да има.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 869 Неутрално

  дупчене за газ или нефт в Добруджа означава омазване на подпочвените води. Водата се добива изключително само от кладенци и се помпи от дълбочина почти километър. То и в момента е на режим - вода няма, а имам спомен отпреди 30 години /когато пак дупчеха за нефт/, че питейната вода се омазваше непрекъснато...Както и да е, в този район няма смисъл да се живее на заплата, такива дреболии като липса или канцерогенна вода обезмислят стоенето там, и хората мигрираха. Това, което има смисъл е агробизнеса. Мам БГ да избира - или дупчи за газ, или има хляб. В момента хлябът в БГ е наполовина на реалната цена в света на пшеницата, като трендът за поскъпване на нефуражни култури продължава. Китай купува гарантирано по над $9 на бушел. Хлябът би трябвало да струва $12-14 на килограм, минимум в БГ. И скоро ще стане. Българите просто трябва да се научат да ядат ориз или соя, както в останалата част на планетата. Високопротеиновата пшеница е скъпа, ползва се изключително за брашнени смеси за пекарни - в момента САЩ внасят за такива миксове от Черноморския басейн, в САЩ такава пшеница вече няма. С такова брашно се пекат "хлебни изделия", иначе става само за курабии :) , троши се.
  Те така с "истериите" около газът в БГ :)

 24. 24 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 283 Неутрално

  А бе, щом става дума за природен газ, явно трябва да е от Русия. Той трябва да е много хубав, защото си е бая скъпичък.

  vesela
 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Китай купува гарантирано по над $9 на бушел. Хлябът би трябвало да струва $12-14 на килограм, минимум в БГ.
  —цитат от коментар 23 на mirohero


  Забравил си десетичните точки. Чакай, аз ще ти ги добавя:
  "$1.2-1.4 на килограм", иначе отиваме в категорията на качествените колбаси.
  Аз както го смятам той си е станал хляба толкова, така че?...За останалото си прав по отношение на подпочвените води в Добруджа и т.н., ама да беше пояснил колко тежи един бушел...

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK