България отбелязва 110 години независимост

България отбелязва 110 години независимост

© Национален военноисторически музейДнес се навършват 110 години от обявяването на независимостта на България. 22-и септември се чества като официален празник на страната едва от 1998 г.


С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.


Този акт става възможен 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 г. Едва през лятото на 1908 г., след извършената в Османската империя младотурска революция, се създават условия България да провъзгласи своята независимост.
Решението за обявяването на независимостта е взето през август 1908 г. на среща на княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов в Унгария. На 22 септември с.г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" България е обявена за независимо царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Мястото е избрано специално, за да се подчертае приемствеността със средновековната българска държава.

Манифестът за независимостта, който Фердинанд прочита.

© Национален исторически музей

Манифестът за независимостта, който Фердинанд прочита.


"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция", се казва в Манифеста, който Фердинанд прочита. Той може да бъде видян и днес в Националния исторически музей в София.


Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.


Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.


Най-пищен ще е празникът в Търново


По традиция празникът се отбелязва най-тържествено във Велико Търново. Началото на честванията е в 7.30 ч. с празнична Света литургия в църквата-музей "Св. Четиридесет мъченици". Това е мястото, на която на 22 септември 1908 г. България е обявена за независимо царство, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.


По повод празника цял ден ще е свободен входа за Архитектурно-музеен резерват Царевец и църквата "Свети 40 мъченици". Най-зрелищната част от честванията започва в 20.15 ч, когато ще бъде пуснат аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина". Тържества ще има в цялата страна.


В София свободен вход ще има за Националният военноисторически музей, в който освен постоянната експозиция ще бъде подредена и тематична, посветена на Съедининението.


Изложение на бойна техника ще популяризира военната служба


По случай 110 –ата годишнина от обявяване на Независимостта на България по разпореждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов днес в седемнадесет български града ще бъдат показани военна техника, образци оръжие и екипировка. Инициативата е първа от поредицата изяви под наслов "Това сме ние", с които Министерството на отбраната цели да популяризира военната служба.


В София от 9.00 ч. до 12. 00 ч. пред парадния вход на Министерство на отбраната (ул. "Дякон Игнатий" № 3) всички гости на празника ще могат да разгледат основни образци военна техника на Въоръжените сили - бронирана машина "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Командо", "Гардиан" и "Пустинна котка".


Всички интересуващи се от военната служба ще могат да получат информация за свободните места в армията, както и за условията за участие в курсове за начална и специална военна подготовка. Денят на Независимостта ще бъде отбелязан със същата инициатива и в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Сливен, Шумен, Смолян, Благоевград, Враца, Белене, Асеновград, Карлово, Казанлък, Хасково и Ямбол.

Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Честит празник, Българи!

 2. 2 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Русия се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.

 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Честит празник на всички Българи ! Нека днес да браним независимостта си с всички сили така , както са я желали дедите ни.

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  Честит празник на всички българи.

 5. 5 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 367 Весело

  Честит празник на всички:)

  Този ден трябва да бъде официалният национален празник! НЕ 3 март. Който първо е празнуван заради..."3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II"...АДЕ ДЕ?!?

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Ден_на_Освобождението_на_България_от_османско_иго


  А по късно като годишнината от подписването на Сан Стефанския договор. Което е несъмнено важно събитие, но това на 22 септември 2008 е далеч по значимо от него.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 6. 6 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "22-и септември се чества като официален празник на страната едва от 1990 г."
  ==========================================================================
  Така де,дотогава се чества една друга дата,пак през септември,но по-рано...:)))А пък през ноември се чества една друга дата и тази я пропускат някак си.:)))
  Хубавото е,че това е в миналото!

 7. 7 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#6] от "objektivist96":


  "22-и септември се чества като официален празник на страната едва от 1990 г."==========================================================================Така де,дотогава се чества една друга дата,пак през септември,но по-рано...:)))А пък през ноември се чества една друга дата и тази я пропускат някак си.:)))Хубавото е,че това е в миналото!
  —цитат от коментар 6 на objektivist96


  Е, заради политкоректноста и за да не дразни комундетата дневничето няма да спомене онази "светла дата".

  Няма и да спомене че в София има една мижава уличка 22 Септември забутана в кв. Гео Милев. Остава да се чудим на парадокса че ул. 6 Септември не я прекръстили на нещо по подходящо. Като "Феликс Дзерджински" например. Все пак там е бил КДС до 1990.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  Честит да е 22.9!
  Само 36 години сме били независими!
  1944 носи 45 години мрак, простотия и разруха на държавността.
  Раните, които ни нанесоха руснаците с окупацията, още не са зараснали. Сборището на язовир Копринка е страшен знак! Участниците ТАМ не желаят независимост и надали чувстват като велик ден днешната дата!!!

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  110 години, народът на България се стреми към независимост, все още.
  Но това може да стане, само и единствено, ако се освободи от зависимите си политици, клонингите на БКП, превърнали България в Държава на Мафията, Котараците, шуробаджанащината, батко и братко и други ОПГ!
  Време е, България, да стъпи на Пътя на истинската Независимост!

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 719 Неутрално

  110 години Царство България.Честито на всички българи!Да живее Царство България и Бог да помага световните събития така да се сложат отново,че да видим Освобождението от руското републиканско робство в най-скоро време,а не само да се самозалъгваме с някаква си сухоежбина като евро-членство и други членства.

 11. 11 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Разбира се, че тоя ден НЕ ТРЯБВА да бъде националния празник. Актът е по волята на Русия. Чието благоволение Фердинанд спечелва с низвержението на Стамболов 12 години преди това. Донесло му първо признание като държавен глава от руския император, а години по-късно и благоволението да се добие формалната независимост от Турция. Националният празник е Съединението. Станало против волята на въпросния император.

 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 900 Разстроено

  До коментар [#5] от "Roni":

  и защо да е по значимо ,след обявяването на независимоста само глупости вършим

  гошо
 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Мдам. Независими сме. От нас нищо не зависи.

 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Честит празник България

 15. 15 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Русия се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.
  —цитат от коментар 2 на kpu14575282


  Е, и това е вярно, но и друго е вярно. Русия опрощава на Турция дълга от войната, но този дълг си го търси от България. Това съвсем точно е описано в протоколите между Турция и Русия, Турция и България и Русия и България

 16. 16 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Русия се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.
  —цитат от коментар 2 на kpu14575282


  Демек сме сменили кредитора.

 17. 17 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#12] от "гошо":


  До коментар [#5] от "Roni":и защо да е по значимо ,след обявяването на независимоста само глупости вършим
  —цитат от коментар 12 на гошо


  Това че се вършат глупости след обявяването на Независимоста не прави този акт незначим. Само говори за мат'ряла (политиците) и тяхната зависимост от този или онзи външен фактор/тяхната алчност и глупост. Ти какво предлагаш-България да си беше останала васал на Турция? Това не е като Канада, Австралия и куп други държави с назначен от британското кралство губернатор.

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2716 Неутрално

  До коментар [#5] от "Roni":и защо да е по значимо ,след обявяването на независимоста само глупости вършим
  —цитат от коментар 12 на гошо


  Ти правиш глупостите на яз Копринка :-)!
  Празнувай днес!

 19. 19 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#18] от "Alexander97":


  Ти правиш глупостите на яз Копринка :-)!
  Празнувай днес!
  —цитат от коментар 18 на Alexander97


  гошко си празнува 9/9, не му отнемай исконното му право да прави глупости:)

  По добре си брой минусите-уникален и достоверен начин да преброиш русоробите в темата:)

  Гордо форумно Моше (според радиоточката де)
 20. 20 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Де факто окупирана страна от САЩ, а де юре жалка колония на Брюксел празнува независимост.
  Сеир.

 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 802 Неутрално

  Честит празник на всички!

 22. 22 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 521 Неутрално

  110 години Независимост! Спасибо Россия!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 23. 23 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Истинският Национален празник!

 24. 24 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  Честити празник на всички българи ! Нека да потърсим днес, толкова години по - късно от
  22.09.1908 г. да изградим обществото си, независимо не само политически от чужди сили и държави, но най - вече да станем едно достойно и проспериращо общество, където мнозинството от нас да се гордеят, че са българи и виждат бъдеще за себе си и децата си в собствената си държава !

 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Честит и весел празник!

 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Русия се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.
  —цитат от коментар 2 на kpu14575282


  Само, че преди това България е платила за окупацията си на Матушката ти.

 27. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#26:"4ort"][/quote]

  Сиренето е безплатно само в капана за мишки.
  И днес сме си мишки.

 28. 28 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Най-българския празник заедно с 24 май. Аз така възприемам този ден.

 29. 29 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Честит празник на независимите българи!

 30. 30 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Най-българския празник заедно с 24 май. Аз така възприемам този ден.
  —цитат от коментар 28 на citoyen


  24 май е ден на създаването на глаголицата. Де факто Симеон си е поръчал хора да му напишат българска азбука 30 г. след като Кирил е умрял.

  Та и тази дата горе не е българска.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3014 Неутрално

  До коментар [#23] от "snk22555877":

  "Истинският Национален празник!"

  Абсолютно.

  Честито на всички български патриоти. На руските подлоги - те си знаят...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално
  До коментар [#23] от "snk22555877":"Истинският Национален празник!"Абсолютно.Честито на всички български патриоти. На руските подлоги - те си знаят...
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz


  Чисто практично погледнато наистина руснаците са ни спасили от поголовен сеч. Именно по това време и малко след него за мерака да искат свобода (та дори и относителна) са избити милион и половина арменци. И именно от хората на Хамид и по-късно от младотурците.
  Та някакво Баташко клане щеше да ни изглежда днес детско парти.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  110 години Независимост! Спасибо Россия!
  —цитат от коментар 22 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  За независимостта на България трябва да благодарим преди всичко на Австро-Унгария. Благодарение на нея и на дипломацията на Фердинанд се стига до възможността България да обяви независимост.
  Отново както статията , така и ти се опитвате да представите Русия за благодетелка, което е далеч от истината. Колкото един вълк може да бъде благодетел на агнето , толкова и Русия е благодетел на България. Според вас агнето трябва да е благодарно на вълка , че други са му попречели да го изяде. Така и България трябва да е благодарна на Русия затова , че други са и попречили да ни глътне и да ни превърне в руска провинция.

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#11] от "nik_77.":
  "Разбира се, че тоя ден НЕ ТРЯБВА да бъде националния празник. Актът е по волята на Русия. "

  Типично преиначаване на историята по руски образец. Този акт е по волята и одобрението на Австро-Унгария. Русия се съгласява с този акт месеци по-късно благодарение на натиска от страна на Австро Унгария.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  Честит празник на всички българи!
  Честита Независимост!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 888 Неутрално
 38. 38 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Честит празник! Празник, който за мен е НАЦИОНАЛНИЯ празник на България.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#11] от "nik_77.":"Разбира се, че тоя ден НЕ ТРЯБВА да бъде националния празник. Актът е по волята на Русия. "Типично преиначаване на историята по руски образец. Този акт е по волята и одобрението на Австро-Унгария. Русия се съгласява с този акт месеци по-късно благодарение на натиска от страна на Австро Унгария.
  —цитат от коментар 35 на tacheaux


  Много точен коментар колега. Русия е враждебно настроена към българите още от времето на Екатерина. С възкачването на престола на император Aлександър III тази враждебност се засилва още-повече и може да се определи направо като "студена война". По времето на Съединението Александър III е бил крайно ядосан, че "втората класа народ българите" са проявили независимо поведение и са пренебрегнали волята му. По такъв начин, десетилетия преди обявяването на българската Независимост, руската дипломация допуска една огромна грешка към България, а именно противопоставя се на Съединението. С отхвърлянето на Съединението Русия нанася самоубийствен удар върху авторитета си сред българите. Това е началото на осъзнаването на хиляди представители на българската интелигенция, офицерство, възрожденски деятели, църковния елит за антибългарската роля на Русия. Започва и една постоянна просветна дейност, вкл. и в най-ниските степени на българското училище за злокобното руско участие в българския живот. В последвалите десетилетия всички по-известни русофили в българското общество ще се гледат с недоверие и подозрение, че работят за интересите на една враждебна на България държава. Ще трябва да дойде 1944 година, когато съветските окупатори налагат своя режим, за да може проруската пропаганда отново да запоне да си пробива път.

 41. 41 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  Честит ден на независимостта на всички българи!

 42. 42 Профил на ihz04542141
  ihz04542141
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "kpu14575282":

  ...........................а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. Честит Празник.

 43. 43 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Един от основните пропагандни техники, които използват руските сатрапи е да сеят нихилизъм и да омаловажават всички по-значиими събития в българската история. За сметка на това преиначават действителната руска роля зад уж някакви благородни действия. Съдават комплекс за малоценност у народа принизявайки жертвите и успехите му. Фактически, погледнато от височината която дава историята, България замени турската сатрапия с руска такава. Има малки периоди между двете войни и след '89та в които може да става дума за самостоятелни и независими актове на държавност, но да не се заблуждаваме: за независимост и дума не може да става.
  За да е независима една държава, то първо народът и трябва да не е с робско и сервилно съзнание.

 44. 44 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4750 Неутрално

  Честит празник на всички българи!

  Gunter glieben glauchen globen
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Форумните руснаци пак се опитват да изопачат историята ни, дори на НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК на истинските българи. Буди недоумение обаче и намеците в статията за това, че едва ли не трябва да сме благодарни на руснаците за този ден. Което налага отново да се дават обяснения на отдавна известни исторически факти за ролята на Русия на тази велика за българите дата.
  Поред на събитията от онова време. В средата на септември 1908 година в Будапеща е било организирано бляскаво посрещане на княз Фердинанд. Между България и Австро-Унгария е нямало никакви разминавания относно обявяването на независимостта на България. В този момент за Русия става ясно, че България е абсолютно решена да обяви своята независимост и това е въпрос само на дни или седмици. Тези намерения на България хвърлят в паника руските дипломати. Сементовски-Курило, Чариков и др. започват да извъртат и да убеждават българската страна, че те нямат против българската независимост, но първо трябва да се изчака Австро-Унгария да анексира Босна И херцеговина. Чариков дори пише на руския император, че за Русия цел номер едно в момента е да не се допусне споразумение между България и Австро-Унгария. Руснаците са тотално изтощени от войната в Далечния Изток, макар че много им се иска да си наложат антибългарските амбиции със сила. Ето защо руснаците залагат на дипломацията и правят всичко възможно да осуетят българската независимост. Руските дипломати в София са инструктирани да настояват категорично пред българското правителство за изчакване. Русия директно предупреждава България да не обявява независимост, защото няма да получи руската подкрепа. Русия дори се обръща към своите съюзници от Антантата за да окажат натиск върху България. Руските дипломати лицемерно настояват пред Паприков да не предприема нищо, като в замяна Русия щяла да "уреди" независимостта на България следващата година. Накратко, както винаги руснаците са се опитали с всички сили да работят срещу българските национални интереси. За радост, международната политическа ситуация, военното изтощение на Русия и не на последно място решимостта и дипломатическите умения на българските политици и княз Фердинанд изграват своята решаваща роля. България става независима въпреки съпротивата, враждебността и задкулисните игри на Русия.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 48. 48 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 909 Неутрално

  110 години Независимост! Спасибо Россия!
  —цитат от коментар 22 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  Не съм чувал за държава Росия през през 1878 нито през 1908.

  Може би имате предвид Руската империя, която е интернационална. Да се блгаодари само на Русия е признак на силно неуважение към хилядите фински, полски, румънски и други войници оставили костите си по нашите земи, за да ни освободят от отомански гнет.

  Иначе честит празник на всички Българи.

  "Да, България"
 49. 49 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Русия се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й.
  —цитат от коментар 2 на kpu14575282
  Само, че преди това България е платила за окупацията си на Матушката ти
  —цитат от коментар 26 на 4ort


  И още едно "малко" допълнение за "приноса" на антибългарската североизточна сатрапия. След 9-ти септември 1944 комунистите предават на Москва 30 тона българско злато на "съхранение". Където си стои и досега....на "съхранение". Това злато е било грижливо трупано за Родината ни от българските монарси за черни дни.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#23] от "snk22555877":"Истинският Национален празник!"Абсолютно.Честито на всички български патриоти. На руските подлоги - те си знаят...
  —цитат от коментар 32 на Norman Granz

  Да бе, тези гадни руски подлоги защо ли се кефят ,че Русия е опростила турския дълг за ни е по-лесно с независимостта? Да не говорим ,че ушанките смятат за истински национален празник 3-ти март и договора от Сан Стефано с реалните територии населени с Българи, които Англия така подло раздаде на всички свой подлоги на Балканите! за има войни,изтребление на българи и заличаване на цели родове посечени до девето коляно?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 52. 52 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  110 години Независимост! Спасибо Россия!
  —цитат от коментар 22 на Али Ибн Абдул Обстул Бей


  И за какво да благодарим на твоята родина? Ролята на Русия и в този съдбоносен за нас момент - обябяването на Независимостта, е доста злокобна и антибългарска. Както винаги в нашата история. В края на лятото на 1908 година известният български дипломат Димитър Станчов по нареждане на българския външен министър се среща с Изволски, руският външен министър по онова време, за да сондира позицията на Русия при евентуални действия на българското правителство за обявяване на независимост. На срещата Изволски директно предупредил Станчов България да не предприема никакви действия в тази насока и да спазва клаузите на Берлинския договор. Всъщност руската позиция е закономерна с оглед техните претенции за контрол върху проливите. Една независима и силна България би попречила на тези руски намерения. Въпреки враждебното руско отношение, Димитър Станчов препоръчал на Ал. Малинов да се започне подготовка за обявяване на независимостта. За другите "приятелски" акции на Русия за предотвратяване обявяването на Независимостта на България вече съм обяснил по-долу.

 53. 53 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#2] от "kpu14575282":...........................а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. Честит Празник.
  —цитат от коментар 42 на ihz04542141


  Русия ни опрощава турски дълг като задължава България да върне 82 млн златни франка като заем към Русия с 4% лихва. На това се вика "руско опрощение"!


 54. 54 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Честит празник на ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!!


  До коментар [#46] от "GreenEyes":

  Няма как да пренапишеш ИСТОРИЯТА НИ!!
  Не се напъвай да се не о@каш!!
  ХУХ!!

  Every little helps
 55. 55 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  ,,...Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите между Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г.,...,,

  Как няма да желае мир на Балканите Русия. Водила две войни, Кримската война(октомври 1853 – февруари 1856) и ,,освободителната (1877-76г),, която по същество е отмъстителна заради Крим и завоевателна (желанието на Русия да завладее поне един от проливите Черно море- Средиземно море, при което ,,освобождението,, на България и то непълно става факт) в продължение само на 50 години. Затова Русия не желае война на Балканите и иска мир като се наема да посредничи между Турция и България. А относно опростеният Турски дълг, ми той е изплатен, че и нещо повече от освободена България

 56. 56 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#34] от "tacheaux":

  Правилно си отбелязъл ролята на Австро-Унгария в този голям ход на българската дипломация. Обявяването на българската Независимост и анексията на Босна и Херцеговина са били съгласувани. И двете събития стават почти по едно и също време, в рамките на няколко часа. Макар, че и от българска, и от австрийска страна са твърдяли, че няма никаква съгласуваност, че всеки е гледал своите интереси… Човек, ако разгърне документите, ще види колко е голяма ролята на Фердинанд за обявяването на Независимостта. Да не забравяме, че той има и свои интереси. След обявяването на Независимостта той от княз става цар. Така и страната има повече възможности, да подписва договори с други страни. Дотогава всичко е трябвало да бъде съгласувано с Цариград. Има и един формален повод за обявяване на Независимостта, от който умело се възползва българската дипломация. Няколко седмици преди обявяването на Независимостта Турция прави един грешен ход , като не зачита нашия представител в Цариград Иван Гешов. На рождения ден на султана той не е поканен с официалните лица, защото България била второстепенна държава, демек била е васална. Или с други думи, поканен е на събитието заедно със слугите.

 57. 57 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#45:"Храбър"][/quote]

  5 американски бази в БГ плюс сервилното изразче от устата на бг баш бакана ;

  ''Каквото каже началника''.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Честит празник. Той заслужава да е нашия национален празник.

 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Честит да е 22.9!Само 36 години сме били независими!1944 носи 45 години мрак, простотия и разруха на държавността. Раните, които ни нанесоха руснаците с окупацията, още не са зараснали. Сборището на язовир Копринка е страшен знак! Участниците ТАМ не желаят независимост и надали чувстват като велик ден днешната дата!!!
  —цитат от коментар 8 на Alexander97


  ++++ Изпревари ме! От 1879 до 1908 и от 1944 г до днес продължава руското иго!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 787 Неутрално

  [quote#30:"log_on"]
  —цитат от коментар 39 на ali_ibn_isa
  Пишеш глупости, неграмотнико. [/quote]

  Докажи. Киро и Мето са прогласени за светии от гръцката църква, и то по време, когато българска е нямало изобщо. А пък доста дълго време, май докъм средата на 19 век, в българските църкви се е пеело на гръцки, иконите са били само с надписи на гръцки и т.н.

 61. 61 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 909 Неутрално

  ++++ Изпревари ме! От 1879 до 1908 и от 1944 г до днес продължава руското иго!
  —цитат от коментар 59 на chichka


  Едиствената разлика е, че данък Русия се увеличи значително през последните 10-15 години. Разбираемо е все пак - криза, стагнация, санкции... Губернята на БойкУ трябва да бъде доена до дупка, а и крепостните така и така не роптаят особено много.

  "Да, България"
 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Честит празник независими българи!


  P.S. "Дневник" изтрийте тази украинска наглост от #47
  Баси наглата подигравка точно на най светлия ни празник!
  !

 63. 63 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Честит празник на всички БЪЛГАРИ!!!!

 64. 64 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Честит празник! Това е истинският национален празник и повод за гордост на всеки българин.
  100 000 пъти по достоен за национален празник от измисления от комунистите и техните руски господари "празник" 3-ти март.

  Въпреки че от българска гледна точка 3-ти март също е емблематична дата. Тази година на 3-ти март се навършиха 100 години от Брест-Литовския мирен договор. Това е събитието, което истинските българи би трябвало да отбелязват на 3-ти март. Единственият (за съжаление) случай в историята в която една от най-гнусните и мракобесни империи по онова време - руската - е поставена на колене пред България. Благодарение и на един велик българин - генерал Колев!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  В днешните прекрасни демократични времена думата незавимост отдавна си е променила значението - вече означава, че от нас нищо не зависи. Други диктуват правилата, ние само изпълняваме, вече 30 години.
  Честито на всички доларопоклонници, които СЪЗНАТЕЛНО позволиха да станем робите на запада и работещите бедни на капитализма.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  110 години от обявяването на васална България за Царство България.... Лека му чуждестранна пръст на цар Фердинанд. За 65 години управление династията прави страната европейска. Но, никъде между изтъпанчените на първи план почетни пара-политици и интелектуални паралитици не виждаме внукът на Фердинанд! Зщо, бе? Тъжна и жалка либерално-демократическа зависимост ...

 71. 71 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Честит празник, Българи!

 72. 72 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Президентът, по точно И. Христов, който е белгиец, и разбира се диригентката Корнелия явно не познават историческата истина. Независимостта на България е извоювана с много дипломатични маневри от „злодея“ Н.В. Фердинанд. Той успява да неутрализира реакциите на Австро-Унгария, Англия и Франция, а без тяхната подкрепа умиращата Османска империя не посмява да се възпротиви.

 73. 73 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#2] от "kpu14575282":...........................а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. Честит Празник.
  —цитат от коментар 42 на ihz04542141


  Който дълг никога не е платен от България, защото е опростен от болшевика другарят В. И. ЛЕНИН.

  До коментар [#53] от "GreenEyes":

 74. 74 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#68] от "Taiga":

  Викаш ко хубаво беше да сме 16 та република?!

  klimentm
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "kpu14575282":

  Русия опрощава дълга на Турция, защото знае, че няма да си получи парите. Статията пропуска, че дългът е поет за изплащане от България, но разсрочено и поради революцията в Русия, плащаме малка част от него.

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 474 Неутрално

  До коментар [#7] от "Roni":
  +++:)))

 82. 82 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#80] от "kilgore":

  Не му се сърди. Той всъщност е тъжно човече, което изкарва едни мижави пари във фабрика за тролове...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 83. 83 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Неутрално

  не послушаха завета на левски за "чиста и свята република" и си доведоха царе и царици от някъде си,после не сме били робски народ

 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#83] от "спас от кочериново(тръмпко капут:)":

  Сички тролове наскачахте да фекализирате?!

  klimentm
 85. 85 Профил на Nikolay Nikolov
  Nikolay Nikolov
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Форумните руснаци пак се опитват да изопачат историята ни, дори на НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК на истинските българи. Буди недоумение обаче и намеците в статията за това, че едва ли не трябва да сме благодарни на руснаците за този ден. Което налага отново да се дават обяснения на отдавна известни исторически факти за ролята на Русия на тази велика за българите дата. Поред на събитията от онова време. В средата на септември 1908 година в Будапеща е било организирано бляскаво посрещане на княз Фердинанд. Между България и Австро-Унгария е нямало никакви разминавания относно обявяването на независимостта на България. В този момент за Русия става ясно, че България е абсолютно решена да обяви своята независимост и това е въпрос само на дни или седмици. Тези намерения на България хвърлят в паника руските дипломати. Сементовски-Курило, Чариков и др. започват да извъртат и да убеждават българската страна, че те нямат против българската независимост, но първо трябва да се изчака Австро-Унгария да анексира Босна И херцеговина. Чариков дори пише на руския император, че за Русия цел номер едно в момента е да не се допусне споразумение между България и Австро-Унгария. Руснаците са тотално изтощени от войната в Далечния Изток, макар че много им се иска да си наложат антибългарските амбиции със сила. Ето защо руснаците залагат на дипломацията и правят всичко възможно да осуетят българската независимост. Руските дипломати в София са инструктирани да настояват категорично пред българското правителство за изчакване. Русия директно предупреждава България да не обявява независимост, защото няма да получи руската подкрепа. Русия дори се обръща към своите съюзници от Антантата за да окажат натиск върху България. Руските дипломати лицемерно настояват пред Паприков да не предприема нищо, като в замяна Русия щяла да "уреди" независимостта на България следващата година. Накратко, както винаги руснаците са се опитали с всички сили да работят срещу българските национални интереси. За радост, международната политическа ситуация, военното изтощение на Русия и не на последно място решимостта и дипломатическите умения на българските политици и княз Фердинанд изграват своята решаваща роля. България става независима въпреки съпротивата, враждебността и задкулисните игри на Русия.
  —цитат от коментар 46 на GreenEyes


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 86. 86 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#80] от "kilgore":

  Мотивите на др. ЛЕНИН нямат значение в случая.
  Важното е, че братска Русия никога не си търси онези 82 милиона франка от България.
  Дори и през 1944г.
  Това е още една причина за да има Паметник на Съветската Армия в София.

  До коментар [#79] от "kilgore":

 87. 87 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 569 Любопитно

  До коментар [#86] от "kpu14575282":

  Абе ти заеби това, ама въпроса е ние кога от "братската" кочина ще си потърсим златния резерв!!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  До коментар [#86] от "kpu14575282":

  Братска Русия с удоволствие прибра златния резерв на страната подарен им от правешкия мъдрец?!

  klimentm
 89. 89 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 569 Любопитно

  Това е още една причина за да има Паметник на Съветската Армия в София.До коментар [#79] от "kilgore":
  —цитат от коментар 86 на kpu14575282


  Дните на МОЧА са преброени, комуне!
  Скоро ще трябва да бъде изпълнено решението на столичния общински съвет за демонтаж на това уродливо туловище, от коя година беше... 1994???

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 90. 90 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Мдаа!
  Честит празник на всички спиващи тук и най-вече на българският народ!

  От мен две мисли;

  1. Без Трети Март нямаше да има Двадесет и Втори Септември ! И да не забравяме, че това бе дело на Негово Величество Цар Александър Втори, Император на Русия, със саможертвата на народите на Руската Империя и Румъния. Кощунство и безхаберие е това да се отрича.
  2. Руската Империя не е Майка Закрилница на България и не дължи нищо на България. Империята си има свои интереси и си ги преследва. Много е наивно да ситаме, че ние сме братя на руснаците и те някак си необосновано са задължени да се грижат за България и да я дундуркат. Затова трябва да сме й благодарни за Освобождението и зорко да се пазим от апетитите !

  Такъв е живота, уви!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 91. 91 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 206 Неутрално

  До коментар [#87] от "blurred":

  Щом по времето на Ф. Димитров и Ив. Костов не сме си потърсили златото, значи то си е в България.

  До коментар [#89] от "blurred":


  До коментар [#88] от "klimentm":

 92. 92 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 569 Весело

  От мен две мисли
  —цитат от коментар 90 на vxa15365434


  Не мисли, а опорни точки искаш да кажеш...

  Простено да ви е, че нали не знаете много добре български. Което е жалко, защото езика ви произлиза от българския.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#73] от "kpu14575282":Ти си явно много тъп! Ленин не е опростил дълга на България. Болшевиките решават, че няма да плащат дълговете на Русия и няма да търсят плащанията на дълговете към Русия. Това е станало, а не че добрият чичко Ленин е обичал децата и България!
  —цитат от коментар 80 на kilgore


  Даже по-точно: този акт на болшевиките НЕ нито специален към Царство България, нито е продиктуван от некви топли чувства. СССР ОТКАЗВА да плаща ВСИЧКИ дългове на царска Расия, към ВСИЧКИ държави и частни лица и съответно се отказва от всички вземания. Причината е МНОГО, ама много прста: след загубената война с Япония и след катастрофата от ПВС царска Русия и болшевишките превратаджии дължат много повече отколкото има да взимат.
  Казано на простонароден жаргон: болшевишка Расия прави 'бомба' в ресторанта и отказва да плати на кредиторите си. Та, точно този акт, съвремнната руска пропаганда се опитва да представи, като някакъв изключително доброжелателен жест към Царство България.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 569 Весело

  40 години съм преподавал в Софийски Университет и съм издал 2 книги, съавтор съм на трета.
  —цитат от коментар 96 на vxa15365434


  Хахахаха
  Това добре че това е доста далеч от истината, че иначе щеше да е тъжно.

  Въпреки че действително в България все още има едни "преподаватели", които абсолютно не заслужават да бъдат на позициите, които взимат. Но пък ако бяха само преподавателите, здраве му кажи.
  Обаче в академичните среди в България нищо не може да ме учуди. След като Бареков беше поканен за лектор.. в един небезизвестен университет. За което Огнян Минчев направи безсмъртния си и изключително точен коментар, че това е академичният еквивалент на песента "кавър" КЕНЛИ.

  И така тролчета, прекалено много време ви отделих днес на този хубав български празник. Може би защото ми е мъчно за вас. Бъдете здрави.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 98. 98 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 206 Неутрално

  "Простено да ви е, че нали не знаете много добре български. "До коментар [#92] от "blurred":И България след 1887 няма никаква връзка с България отпреди 1396.И азбуката е създадена по заповед на императора на Източната Римска Империя за да цивилизова там няко си ...
  —цитат от коментар 96 на vxa15365434


  Аз намирам връзката между България след 1887 и България отпреди 1396 в :
  - религията
  - езика
  - азбуката
  Не съм много сигурен, но и някои от манджите.
  Разбира се без картофи, домати боб и т.н.  До коментар [#96] от "vxa15365434":

 99. 99 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Честит празник българи!!!

 100. 100 Профил на kilgore
  kilgore
  Рейтинг: 506 Разстроено

  До коментар [#86] от "kpu14575282":

  Човек, ти или си световен шампион по тъпота, или някой наистина ти плаща, за да се излагаш така...

  'It's not wise to violate rules until you know how to observe them' - T.S. Eliot, interview with The Paris Review (Issue 21, 1959)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK