Всички апартаменти да поемат поравно общата вода в блока, предвижда проект на наредба

Всички апартаменти да поемат поравно общата вода в блока, предвижда проект на наредба

© Цветелина Белутова, КапиталВодата, използвана за общи нужди в жилищните сгради в режим на етажна собственост, да се разпределя поравно между всички апартаменти, при условие, че всички потребители са изрядни. Това предвижда проект на Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи, която е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от министерството на регионалното развитие. Досега разходваните количества се начисляваха на абонатите пропорционално на тяхното потребление, припомнят оттам.


Новите правила са писани от междуведомствена работна група с участието на различни ангажирани по темата ведомства, на институцията на омбудсмана, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, ВиК операторите, Комисията за защита на потребителите, както и представители на неправителствени организации.


ВиК операторите отговарят за поддръжката на публична инфраструктура и на базата на разходите, които правят за това, се определя цената на услугата на цялата територия, която обслужват. Поддръжката на ВиК системите вътре в сградите и имотите, включително в режим на етажна собственост, е отговорност на собствениците. Новата наредба определя много по-ясно границите между двете, с цел избягване на неясноти, отбелязват от министерството.
"Няма как да не се отчита цялото количество вода, което постъпва в сградата. Всички собственици имат еднакви ангажименти към поддържането на общите части, включително на ВиК системата. Няма логика тези, които плащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разходите за поддържане на чистотата в общите части на сградите, поливане на градинките пред блоковете и други", коментира зам.-регионалният министър Малина Крумова. Тя обаче подчерта, че разпределението по равно е само при условие, че всички потребители са изрядни – осигурили са достъп за реален отчет през последните 12 месеца и водомерите им са технически изправни и в метрологична годност. В противен случай разликата между общия водомер и показанията на измервателните уреди в апартаментите, ще се разпределя само между тези, които нямат индивидуални водомери или не са осигурили достъп за отчитането им.


Зам.-министър Малина Крумова допълни, че когато потребителите са изрядни, етажната собственост може да вземе решение за друг начин на разпределение на разход "общо потребление".


Предвиждат се строги мерки при кражби на вода. При установяване на незаконно присъединяване към общите мрежи и съоръжения, съответните отклонения ще се прекъсват. В случай, че те се ползват от потребител, който има открита партида към оператора, откраднатото количество ще бъде определено според пропускателната способност на тръбата при непрекъснато изтичане на водата със скорост 1 метър в секунда за период от 1 година. Така ще се определя и количеството на изразходваната вода и при нарушаване на пломбите или увреждане на общия водомер.


Според наредбата датата и часът на отчитане на общия водомер и на индивидуалните водомери трябва да се обявяват от оператора в срок не по-кратък от три работни дни преди деня на отчитането: чрез писмено съобщение, поставено на подходящо място в сградата, и чрез публикуване на електронната страница на оператора. Ако потребителят отсъства, може да посочи друга дата за посещение, но това се заплаща по цени на оператора. Важно е също да се знае, че при водомери с дистанционно отчитане, трябва да се извършва физическа проверка и отчет най-малко веднъж на 12 месеца. Същото се отнася и за потребителите, които се самоотчитат.


Проектът на новата Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи е пусната за обществено обсъждане днес.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Порединят социалистически трик: хорада да се дебнат кой колко вода точи и да не гледат как се източват ресурсите на държавата!

 2. 2 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 712 Неутрално

  "Всички собственици имат ЕДНАКВИ ангажименти към поддържането на общите части, включително на ВиК системата."

  Ето това е абсолютно невярно. Законът за управление на етажната собственост казва следното:

  Чл.6 (1), т.9: Собствениците са длъжни да заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство, основен ремонт и основно обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", СЪРАЗМЕРНО С ПРИТЕЖАВАНИТЕ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ.

  Казано по-просто - собствениците нямат ЕДНАКВИ задължения към общите части, а имат задължения ПРОПОРЦИОНАЛНО на процента на тяхната собственост в общите части. Този процент го пише в нотариалния акт.

 3. 3 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1358 Весело

  Поредната драма на столичните мизерници, с която за пореден път занимават цялата държава - кой ще откъсне от залъка на децата си цял 1 лев за "общата вода" и кой - цели 2 лева, щото най-важното е да не се минат, а да се прекарат един друг.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5337 Весело

  Голямо недомислие :)
  Социализмът все още не е напуснал главите на управляващите, както и на монополистите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1411 Весело

  Поредната драма на столичните мизерници, с която за пореден път занимават цялата държава - кой ще откъсне от залъка на децата си цял 1 лев за "общата вода" и кой - цели 2 лева, щото най-важното е да не се минат, а да се прекарат един друг.......
  —цитат от коментар 3 на pag


  'Столичните мизерници', приятелю, са до голяма степен и твоите градски/селски бивши и сегашни комшии. София е това, което всички, които са се заселили са донесли със себе си. Манталитета, образованието, простотията или липсата на такава :) Всеки град в България би станал това което е София - въпрос на лош късмет :)
  ----
  А отнсно коментираните такси, да. И според мен е издребняване. Става въвпрос за дребни сметки.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 943 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smoke":

  Ако наредбата противоречи на закона , тя може да се атакува съдебно и ще отпадне.

 8. 8 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Всичко по равно ?!
  Имаше едни, дето към половин век тъй разправяха и правеха у Татковината, че и не бе чак толкоз отдавна.
  Сега отрочетата им и те почват...

 9. 9 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 943 Неутрално

  В Държавата Абсурдистан развод с топлофикацията и водоснабдяването не може има. Дори да не живееш в жилището , ще плащаш обща вода топлофикация.

 10. 10 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smoke":

  Това е така, но някои такси са на човек. И тук би било правилно разпределението да е според броя живеещи в апартамента.
  А, когато в апартамента има фирма и там работят примерно 5-6 човека, какво правим?

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Герберските калинки творят простотии!
  Всички сме равни, а?
  Някои хора не се къпят. Моята вода те ли ще плащат?

 12. 12 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Вярно още си живеем по комунистически, с комунисти начело. Дано тая простотия отпадне в съда, че ми писна да се толерират винаги онези, които крадат най-много...

 13. 13 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smoke":

  Това, което твърдиш, не е вярно. В законът за управление на етажната собственост се имат предвид разходите за ремонти, а не за потребление. Това са съвсем различни неща.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 14. 14 Профил на sha16312238
  sha16312238
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Тая калинка се напъна и снесе ...
  Що не я проверят колко кинти налапа кога беше директор на ГД ОПОС.....

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Това не е справедливо. Има апартаменти с един живеещ в него, а в друг 4-5 човека.

 16. 16 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Супер. Вкъщи имам няколко аквариума по 200 литра, на които им сменям водата всака седмица. Сметката ми за вода от 40лв. ще стане 10лв. Да живее комунизма!

 17. 17 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smoke":Това е така, но някои такси са на човек. И тук би било правилно разпределението да е според броя живеещи в апартамента. А, когато в апартамента има фирма и там работят примерно 5-6 човека, какво правим?
  —цитат от коментар 10 на Мондиана

  Правете разлика между разходи за консумация (на вода, например) и разходи за поддръжка на инсталации. Едните трябва да се заплащат от консумиращите (т.е. живеещите/ползващите), а другите - от собствениците на инсталациите. Собственици на инсталациите са всички собственици в етажната собственост (независимо дали живеят там или не) СЪРАЗМЕРНО на дела на идеалните им части в общата етажна собственост.

  Аз горе не коментирам разходите за консумация. Коментарът ми е относно сентенцията, че всички собственици имали ЕДНАКВИ (т.е. равни) задължения за поддръжка на инсталациите, което категорично не е вярно съгласно Закона за управление на етажната собственост.

 18. 18 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Крайно време беше. Писна ми да плащам водата на разни индивиди, които не са си сложили водомери или не осигуряват достъп за отчет. И понеже съм редовен и ми отчитат водата реално по водомерите, ми начисляват огромни сметки за общо потребление.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 19. 19 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#2] от "Smoke":Ако наредбата противоречи на закона , тя може да се атакува съдебно и ще отпадне.
  —цитат от коментар 7 на tacheaux

  Аз не съм сигурен, че в наредбата ще пише такава глупост (че собствениците имат еднакви задължения за ПОДДРЪЖКА на инсталациите). Доколкото разбирам, наредбата ще касае заплащането на разходите за консумация на вода, а не на разходите за поддръжка на инсталацията. Едното няма нищо общо с другото. Разходите за консумацията се заплащат от консуматорите (т.е. живеещите), а разходите за поддръжка - от собствениците (но не поравно, а пропорционално на дела на идеалните им части в общиите части).

  Предполагам, че проблемът идва от недостатъчна компетентност на журналиста, списал статията по този начин, като е решил, че под "разходи за общата вода" се разбират и разходите за поддръжка на инсталацията.

 20. 20 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Крайно време беше. Писна ми да плащам водата на разни индивиди, които не са си сложили водомери или не осигуряват достъп за отчет. И понеже съм редовен и ми отчитат водата реално по водомерите, ми начисляват огромни сметки за общо потребление.
  —цитат от коментар 18 на Симо

  Опасявам се, че ще разочаровам очакванията Ви, тъй като горе в текста пише, че наредбата ще обхване разпределението на общата вода "ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ВСИЧКИ ПОТРЕБИТЕЛИ СА ИЗРЯДНИ". Това автоматично изключва случаите на наличие на апартаменти без водомери.

 21. 21 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Това, което твърдиш, не е вярно. В законът за управление на етажната собственост се имат предвид разходите за ремонти, а не за потребление. Това са съвсем различни неща.
  —цитат от коментар 13 на Jessika

  Къде в коментираното от мен изречение от статията пише за КОНСУМАЦИЯ бе душко? Там пише за ПОДДРЪЖКА. Цитирам изречението дословно:

  "Всички СОБСТВЕНИЦИ имат еднакви ангажименти към ПОДДЪРЖАНЕТО НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ, включително на ВиК системата."

  Ако ставаше въпрос за текуща поддръжка (например смяна на консумативи), нямаше да става въпрос за СОБСТВЕНИЦИТЕ, а щеше да става въпрос за ПОЛЗВАТЕЛИТЕ (т.е. живущите). Ама горе не е написано това, а е написано СОБСТВЕНИЦИТЕ (които може и изобщо да не живеят там).

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3642 Неутрално

  Ми правилно! Аз винаги плащам 3-4 пъти повече обща вода от съседите, щото ползвам повече. Но моята вода аз си я плащам, а с водата която изтича от майната си или я краде ВК-то нямам нищо общо, камо ли вина някаква.

 23. 23 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Това не е справедливо. Има апартаменти с един живеещ в него, а в друг 4-5 човека.
  —цитат от коментар 15 на Роси


  Хората не се къпят еднакво.За това има водомери.
  А общите разходи трябва да са не на апартамент, а на идеални части.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Но моята вода аз си я плащам, а с водата която изтича от майната си или я краде ВК-то нямам нищо общо, камо ли вина някаква.
  —цитат от коментар 22 на Judjuk

  Ами не е точно така. Имате общо с водата, която изтича "от майната си", защото собствеността на ВиК е до главния водомер, а оттам нататък тръбите в блока са собственост на блока (т.е. на всички собственици на имоти в блока). Те не са лична Ваша собственост, но са обща собственост на всички собственици. И Вие като собственик имате дял в собствеността на тръбите. И като такъв имате и отговорност и ангажимент за тяхната поддръжка. Ако има спукана тръба и вода изтича от там, за това не е виновно ВиК, а сте виновни собствениците и съответно вие дължите заплащането на тази вода.

  А относно "кражбите на ВиК" - те няма по какъв друг начин да крадат директно от вас вода, освен ако не манипулират главния водомер, което е лесно да се установи. Кражбите на ВиК не са на това ниво. Те са на много по-високо ниво - деклариране от ВиК на разходи за инвестиции (които реално не са направени или са с много по-малка стойност от декларираната), признаване от КЕВР на тези разходи, в резултат на което е повишена цената на водата.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Това няма ли да рече, че ако някой не си плаща водата всички са длъжни да му я платят, защото веднъж след като е влязла в блока вече е "обща"?

  Звучи просто като поредната схема за кокошкарстване.

 28. 28 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 324 Весело

  За пореден път се убеждавам колко първосигнални са коментиращите тук.

  В момента положението е че общото се разпределя пропорционално на потреблението . И се получава така - които не краде, има голяма сметка и плаща и общото потребление. Който краде, има малка сметка и не плаща почти нищо от общото.

  А т.н. общо потребление са именно кражбите.

  Е какво му е лошото на промяната. Става съвсем малко по несправедливо за честните хора в блока.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1073 Любопитно

  А когато има и заведения, който консумират значително повече вода от апартаментите?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Над нас има едни които не са плащали вода от 25 години..... и нищо - те спокойно си продължават съществуването зашото знаят че не могат да им спрат водата само за техния апартамент. Става въпрос за Бургас и ВиК е общинско а не частно. Може би в София затова реват срещу Веолия - да си ползват вода като парното, да не се знае кой пие и кой плаща и накрая да оставят една мърлява инфраструктура за децата си.

 33. 33 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1805 Любопитно

  Супер. Вкъщи имам няколко аквариума по 200 литра, на които им сменям водата всака седмица. Сметката ми за вода от 40лв. ще стане 10лв. Да живее комунизма!
  —цитат от коментар 16 на tvr18355030


  Ти от някакъв източник за "общо ползване" ли точиш вода за аквариумите си? Или от чешмата вкъщи- дето е след водомера?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 34. 34 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1805 Любопитно

  Ми правилно! Аз винаги плащам 3-4 пъти повече обща вода от съседите, щото ползвам повече. Но моята вода аз си я плащам, а с водата която изтича от майната си или я краде ВК-то нямам нищо общо, камо ли вина някаква.
  —цитат от коментар 22 на Judjuk


  Имаш, имаш общо.

  Зависи от това- къде е "майната си". Ако е между общия водомер (разбирай- този- на ВиК- то), и твоя водомер- това е проблем на всички собственици, щото тази "майна" е обща собственост.

  Ако е след твоя водомер- това е твой проблем.

  Ако е преди водомера на ВиК- е проблем на ВиК.

  В случая става дума за първата хипотеза.

  Абе- забелязал съм, че комунистите- много държите на "общото", когато трябва да получите нещо.

  Когато трябва да платите нещо, дето е общо- веднага "нямам нищо общо"...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 35. 35 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#18] от "Симо":

  ++++++++

 36. 36 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Над нас има едни които не са плащали вода от 25 години..... и нищо - те спокойно си продължават съществуването зашото знаят че не могат да им спрат водата само за техния апартамент. Става въпрос за Бургас и ВиК е общинско а не частно. Може би в София затова реват срещу Веолия - да си ползват вода като парното, да не се знае кой пие и кой плаща и накрая да оставят една мърлява инфраструктура за децата си.
  —цитат от коментар 32 на dorn


  Ето това е проблемът на по-старото строителство: щранговете и топлото НЕ са развити, като инсталация в общите части и за всеки апартамент - отклонение. Така поне индивидуалното потребление може да се контролира. За общото - има чалъми и закон, ама зле написани и съответно неработещ.

 37. 37 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smoke":

  Вземи прочети хубаво статията. Ако има неизрядни, общото потребление ще се разпределя само между тях.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#20] от "Smoke":Вземи прочети хубаво статията. Ако има неизрядни, общото потребление ще се разпределя само между тях.
  —цитат от коментар 37 на Симо


  Ти вземи да прочетеш пак той какво е написал, и пробвай да го осмислиш.

  В превод: нямате противоречие.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Има невинна глупост или корупция в уравниловъчната теза на зам. министърката.

  Домакинствата (в апартаменти или отделни къщи)
  варират по реално (и измеримо) потребление, по брой членове на домакинство,
  с или без домашни любимци, временно непотребление (необитаване на жилище) и т.н.

  Нещата са сложни, но обозрими и контролируеми коректно - при добри воля и професионализъм.

  Иначе се опростяват... до и чрез простащина.

  "Няма логика тези, които плащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разходите за поддържане на чистотата в общите части на сградите, поливане на градинките пред блоковете и други",

  коментира зам.-регионалният министър Малина Крумова."

  Тя обаче подчерта, че разпределението по равно е само при условие, че всички потребители са изрядни – осигурили са достъп за реален отчет през последните 12 месеца и водомерите им са технически изправни и в метрологична годност..."

 42. 42 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И нито дума за загубите на вода по системата. Ами тогава най-добре да я разпределят на всички живущи в населеното място.
  На въпроса ми защо аз трябва да плащам техните измервателни уреди(водомери) гледат учудено, след като много добре знаят как е по света. Същото е и с топломерите.
  Ганчо го еб** отвсякъде, но той охотно позволява.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Отлична, таваришчи.
  Винаги ще намерим неизрядни меншевики...

  С вълшебна обща формула отхвърляме сека мисъл за неизрядности в общо потребление. Сека возможност за болшие неизрядности в общото.

  В случай че има - тургаме ги за сметка на неизрядни меншевики.

  За такъв гуманен строй мрели са и в мир и в бой...

  До коментар [#37] от "Симо":
  До коментар [#20] от "Smoke":
  Вземи прочети хубаво статията.

  Ако има неизрядни,
  общото потребление ще се разпределя само между тях.

 44. 44 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Голямо недомислие :)Социализмът все още не е напуснал главите на управляващите, както и на монополистите.
  —цитат от коментар 4 на penetrating

  ***
  Той даже още през 1989 г., когато скачахме пред "АЛ. Нев"ски и НДК, не е мислено да напуска.
  Засега с нашето съгласие е предвидено да мине от "развит" към чист бъдещ комунизъм и пак ще чакаме 80-та, но този път ще е не 1980, а (не е уточнено още) може би 2080 г.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Проблемът не е в старо строителство,
  а в стар монопол Топлофикация, "реновиран" измамнически.

  Монополът инстарила индивидуални "топломери" на индивидеални радиатори в частни домове. Какъв би бил проблемът тук, в сравнение с "водомер" за студена вода
  в жилище?
  Никакъв, ако бяха Изпълнени следните обикновено Неизпълнени условия:

  - "топломерът" да е топломер - уред проверен и проверим от Независима компетентна служба, с документация за Потребител, а Не -- несъществуващ "уред за индивидуално дялово разпределение" ;

  - "топломерът" да е надеждно пломбиран срещу произволен демонаж/монтаж,
  подобно на водомер ;

  -- Преди това: Доставчикът да сключи информирано и доброволно Договор със
  собственик или обитател на жилище и така с Лице Клиент Абонат,
  а Не бездоговор с нелице, с невъзможен и недвижим "абонат" имот.

  -- Също: Договор с Представител на Собствениците на Жилища в жилищна сграда,
  за да бъде изобщо допуснат Търговецът да доставя там.

  От общите помещения в жилщни сгради радиаторите отдавна са откачени и предадени на вторични суровини, освен в някои "баровски" сгради.
  На административните Топлофицирани сгради не им пука - там "държавата бълха я ухапала"...

  Относно Студена вода е даже по-лесно да е "правилно".
  Няма радиатори.
  Общите кранове в сграда са само няколко и 2 или 3 водомера
  могат да обхванат всички кранове за общо потребление.
  Или могат/трябва да се инсталират.

  Иначе... водна счетоводна каша

  Апропо, какво пречи на "гнета за граждани и държава" Топлофикация
  да смени т.нар. свои "топломери" със свестни "водомери" за топла вода?

  Така или иначе гнетът паразитира, в частност, при Електрически централи за
  производство на ел. енергия като рециклира техен страничен продукт гореща вода.

  Същата не е нужна през лятото за отопление, а през зимата.
  През 4 сезона годишно е нежно Гражданите да са чисти - от там и необходимост от чиста топла вода.
  За което Топлофикация паразитира, в частност, и върху Софийска или каквато и да е иначе чиста вода.

  пп
  Никой закон Не работи сам по себе си, ако и да е "действащ".
  Действащ закон значи закон Валиден за определен период от време.

  Има приложими закони, но има и корупция.

  До коментар [#36] от "ali_ibn_isa":

  Ето това е проблемът на по-старото строителство:

  щранговете и топлото НЕ са развити, като инсталация в общите части и за всеки апартамент - отклонение.

  Така поне индивидуалното потребление може да се контролира.

  За общото - има чалъми и закон, ама зле написани и съответно неработещ.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Не. Грандиозният замисъл е ти да плащаш на немити калинки ;)
  Е, ако си само ти, не се брои.

  Болшинство (утра) крайни потребители длъжници в основата на пирамидална схема...
  Това вече е сила.

  С множество посредници... са възможни и нередности.
  Множество пари потоци... и калинки да прескочат.

  Те, паричките, умити.
  Честито!

  А калинки - не

  До коментар [#11] от "Alexander97":

  Герберските калинки творят простотии!
  Всички сме равни, а?
  Някои хора не се къпят. Моята вода те ли ще плащат?

 48. 48 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 791 Неутрално

  ПОТРЕБЛЕНИЕТО ОТ РОМСКОТО НАСЕЛЕНИЕ НАРАСТВА ДРАСТИЧНО , ПРОБЛЕМА Е ЧЕ ТЕ ВОДА НЕ ПЛАЩАТ, И КВО ПРАВИМЕ, ЧЕ ПЛАЩАТ БАЛЪЦИТЕ , БАЛЪЦИТЕ ВИКАМ, ЗА ЕДНА НОЩ ВЪВ БЛИЗКО ДО СОФИЯ ГЕТО Евродепутатът Ангел Джамбазки обяви, че за една нощ във Филиповци били изпочупени всичките три хиляди водомера, поставени от ... ВОДА КОЯТО ВИЕ ПЛАЩАТЕ , Е ТЕ ТАЯ ВОДА СА ШЕ ВИ ИЗВРЪТКАТ ВИЕ ДА Я ПЛАЩАТЕ

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 953 Неутрално
 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Тъпанарите в ГЕРБ, упорито отказват да открият топлата вода и да заложат в наредбата това, което се прави във всяка нормална държава!!!
  Влече си ги комунизма милиционерите и това си е! То не, че тия дето ги избират не са същите малоумници...!!!

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Не мога да преценя как е по-правилно да се разпределя общото потребление. Но имам обоснованото подозрение, че в София "Софийска вода" елегантно намалява фактурираната консумация в етажната собственост и по този начи завишава общото потребление, което води до двойно плащане на едно и също количество вода. Нека всеки си погледне фактурата, където има разпределение на общото потребление. Какво ще види? Консумация по общ водомер - толкова. Добре - може да се провери. Фактурирана консумация в етажната собствонст - толкова. Разлика = общо потребление. Да, ама колко е фактурираната консумация в етажната собственост я знае само "Софийска вода" . Преди време поисках от "Софийска вода" да ми предоставят разпечатка за фактурираната консумация за тримесечието. Готово, няма проблем, внесете в касата таксата от 270 лв. Опа-а-а.....Комисията за защита на потребителите и ДКЕВР би трябвало да извършат една такава тематична проверка на "Софийска вода" - не се ли надписва общото потребление? Има разбира се и друг начин - в течение на тримесечието всички абонати в етажната собственост да си събират фактурите и да проверят накрая дали общия сбор съотвества на написаното то "Софийска вода". Но такава организация поне на мен ми изглежда по-близка до утопията.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално


  значи но-правилно е да има и отделен водомер, отчитащ само разходи за вода за общите части (чистене на входа, поливане да градинката).

  Тези разходи трябва да се разпределят не поравно на всеки апартамент, а според големината, тоест този със 120 кв. апартамент да плаща двойно от другия със 60 кв.м.

 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#54] от "Нинов":

  Решението с отделен водомер за общото потребление безпорно е най-доброто, но ми се струва, че е трудно изпълнимо за старите сгради - това означава преработка на сградната инсталация. При новостроящите се сгради навярно е по-лесно - ако е заложено в проекта. Но разпределението спрямо площта на апартаментите не ми се вижда много логично - в апартамент от 120 кв.м. може да живее един човек, в апартамент от 60 кв.м. - четирима. Най-справедливото би било разпределението на глава. Ама доставчикът на водата трудно може да хване броя на главите и май наистина разпределението на общото потребление по равно между жилищата се оказва най-добрия компромис между справедливост и изпълнимост.

 56. 56 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#55] от "Един препатил":

  ами в Германия разпределят разходите за общи части на кв.м жилищна площ, независимо колко души живеят в апартамента.

  В тези разходи влизат данък сгради, застраховки, асансьор, осветление и отопление на входа, чистене на улицата, чистене на сградата, домоуправител, вода, разходи за градинката.
  Става голямо надписвате на разходи и ако жителите не са нащрек ще плащат като поп.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#56] от "Нинов":

  Не споря. Заплащането спрямо квадратурата на апартаментите очевидно си има своето предимство - тя се знае, не се променя и по не може да има хър-мър. Като казахте Германия ми напомнихте нещо, което сигурно Ви е известно. Преди години се запознах с един германец и от дума на дума той ми обясни, че живее в самостоятелна къща и плаща на общината такса затова, че общинската канализация отвежда дъждовната вода, която се стича от водосточните тръби на къщата му. Да, ама той се замислил, че от четирите водосточни тръби две изливат водата не към улицата, а към градината му. И подал заявление в общината за уреждане на въпроса. И моля Ви се - дошла комисия, установила верността на твърдението му и таксата била намалена наполовина. Извинявайте, че се отплеснах като всички стари хора ама понеже стана дума за сравнения....

 59. 59 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#58] от "Един препатил":

  да, това с дали дъждавната вода отива в канализацията или в двора е доста позната тема. Даже в някои общини няма измъкване, дори и да отива в двора пак трябва да се плаща.

 60. 60 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  "Всички собственици имат ЕДНАКВИ ангажименти към поддържането на общите части, включително на ВиК системата."Ето това е абсолютно невярно. Законът за управление на етажната собственост казва следното:Чл.6 (1), т.9: Собствениците са длъжни да заплащат разходите за ремонт, реконструкция, преустройство, основен ремонт и основно обновяване на общите части на сградата, подмяна на общи инсталации или оборудване и вноските, определени за фонд "Ремонт и обновяване", СЪРАЗМЕРНО С ПРИТЕЖАВАНИТЕ ИДЕАЛНИ ЧАСТИ.Казано по-просто - собствениците нямат ЕДНАКВИ задължения към общите части, а имат задължения ПРОПОРЦИОНАЛНО на процента на тяхната собственост в общите части. Този процент го пише в нотариалния акт.
  —цитат от коментар 2 на Smoke


  то така ама сега не се плаща според това , а според показанието на водомера, сиреч, който повече краде по малко плаща

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 61. 61 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Тая държава става все по-зле. Утре ще излезе наредба, че целия град трябва да си поделя поравно загубите за вода, ток, газ и каквото се сетите.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 62. 62 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  А защо не се помисли да се разпределя според броя на хората живеещи в апартаментите. В някои апартаменти живеят самотни хора,в други пи четири,пет или шест човека,а в някои апартаменти хората работят в чужбина и няма никого,а те ще им начисляват вода. Пълни български безмислици,както и по-високия данък на необитаемите жилища. Мутренска политика за тормозене на хората,но един ден търпението на този овчи народ ще се изчерпи и тогава ще стане страшно. Да му мислят всички мутри и техните приближени,този ден ще дойде.

 63. 63 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Андрешко ще ореве орталъка.

 64. 64 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Тая държава става все по-зле. Утре ще излезе наредба, че целия град трябва да си поделя поравно загубите за вода, ток, газ и каквото се сетите.
  —цитат от коментар 61 на today


  Ем, че то това важи и сега. Само че не за определен град, ами за цялата "държава".

 65. 65 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  значи но-правилно е да има и отделен водомер, отчитащ само разходи за вода за общите части (чистене на входа, поливане да градинката).Тези разходи трябва да се разпределят не поравно на всеки апартамент, а според големината, тоест този със 120 кв. апартамент да плаща двойно от другия със 60 кв.м.
  —цитат от коментар 54 на Нинов


  Господин Нинов явно смята, че този с по-големия апартамент повече цапа стълбите и неговите рози в градинката повече съхнат. Той явно има непреодолимото желание да се премине към определяне по системата на сега действащата база за ТБО - там цената на апартамента генерира боклук...

 66. 66 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#9] от "tacheaux":

  така е в белите страни. и други работи плащаш , примерно поддръжка на басейн. с тази разлика, че като не плащаш просто те гонят. а като не искаш да плащаш купи си къща и там си имаш само собствени разходи1, никой не те кара да живееш в блок

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 67. 67 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Това ме радва. Аз, като единствен обитател на жилището си, ще плащам същата сума, като апартамент, в който живеят четирима. Според мен е справедливо

  malart.blog.bg
 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#65] от "t_tzanev":

  кв.м. жилищна е най-точния начин за разпределяне на разходи за общите части, защото иначе става манджа с грозде и ще трябва бабичка постоянно да следи, кой къде влиза и кой излиза.
  После има сгради с огромно количество празни апартаменти. Те съвсем ли нищо трябва да плащат след като никой не живее в тях? Други пък са дадени под наем.

  В крайна сметка който може да си позволи да притежава хикс кв.м жилищна площ, той трябва също да бецалва и за етажната собственост според делът жилищна площ спрямо останалите.

 69. 69 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Само че, общите разходи за вода не са ни най-малко свързани с разходи за поддръжка на инталация. Това са разходи, които идват от нередовни съкооператори, вода за чистачката, вероятно вода при източване на инсталацията за парно и загуби, които не виждам къде ще се произведат. Поддръжката на инсталацията си е включена в цената на един кубик. Т.е. най-правилно е разпределението на глава.

 70. 70 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мондиана":

  не трябва да се допуска да се фактурират общи разходи като разлика от навъртянато от общия водомер минус тези по апартаментите, а си трябва отделен водомер, отчитащ колко вода отива за чистене , поливане на градината и тем подобни. В идеалния случай зад тоз водомер трябва да има само една чешма, през която да е минала цялата вода.

 71. 71 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#52] от "Един препатил":

  Във фактурата има показабията на общия водомер, както и сумата от показанията на отчетените индивидуални водомери. Това е под текста "Период на общо потребление".
  (Ако правилно съм разбрала какво Ви трябва).

 72. 72 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#70] от "Нинов":

  А как ще се отчете претаканата при празнене и пълнене на инсталацията на топлофикация? Това се прави от време на време.

 73. 73 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мондиана":

  ами пак през същия отделен водомер.

  Не добра идея да се фактурират разходи на базата на разлики общ измервателен уред минус индивидуалните, защо се създава място зо големи злоупотреби от всякакво естество.
  Правилният начин е всяка фактурирана позиция да си има отделен измервателен уред.
  При електричеството е още по-актуално. Входовото осветление трябва да си има отделен електромер, асансьора и той, мазите, външното осветление и те отделен ер. кръг с измервателен уред.
  Разликата оставаща след това влиза в графата "кражби".

 74. 74 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#71] от "Мондиана":

  Точно така, за тези данни става дума. Разбирам, че не съм се изразил правилно - сумата от показанията на отчетените индивидуални водомери е посочена, но аз се съмнявам дали тя е вярна и дали "Софийска вода" не я манипулира за да посочи по-малка стойност, което автоматичсеки води до увеличаване на общото потребление и двойно фактуриране на "изманипулираното" количество вода.

 75. 75 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  До коментар [#72] от "Мондиана":

  Много основателна забележка. Действително разходваната вода при празнене и пълнене на инсталацията на парното е част от общото потребление. Доколкото ми е известно вместимостта на тази инсталация в нашия 8-етажен вход е 40 куб.м. Но за 2017 г. "Софийска вода" ни е фактурирала общо потребление изчислено като разлика между показанията на общия водомер и сумата от показанията на индивидуалните водомери в размер на 410 куб.м. Това прави средно малко над 34 куб. м на месец, което ме кара да се съмнявам в коректното изчисляване на общото потребление. Разбира се евентуалното завишение на общото потребление се отразява може би с по-малко от 1 лв. на месец и на абонат, но при 250 000 абоната това си прави сериозна сума годишно. А пък е и толкова незабележимо.

 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#52] от "Един препатил":

  Софийска вода редовно мами с общото потребление. Затова и този проект обслужва нейните интереси.
  Трябва да се въведе правилото - общото потребление да се плаща от неотчетените имоти. тогава обаче ще падне незаконната печалба на монополиста.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#68] от "Нинов":

  Нинов - има голяма разлика между Германия и България . Може ли един въпрос ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5849 Неутрално

  До коментар [#74] от "Един препатил":

  Измамата е , че ти начисляват консумацията на НЕОТЧЕТЕНИТЕ имоти . след време ги отчитат и си вземат парите и от тях но НЕ ТИ ВРЪЩАТ НИЩО !!! Далаверка за милиони всяко тримесечие.
  Ако обаче начисляват общото потребление на тези, които се крият, много скоро нещата ще се нормализират.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#77] от "КМЕТ В СЯНКА":

  може. питай.

 80. 80 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 824 Неутрално

  ВЪПРОС:
  - Ако в една сграда никой не краде вода, водопроводът е напълно изряден, без течове, и всички собственици имат изрядни водомери, тогава ще има ли разлика между общия водомер и сбора от показанията на индивидуалните водомери?

  Понеже знам, че такава разлика има и тя е, че общият водомер винаги ще показва по-голямо количество изразходвана вода, ТОГАВА къде е логиката всички да плащат поравно тази разлика?
  Обаче като чета коментарите преди моя разбирам, че комсомолците от МРРБ са успели да заблудят народа.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 81. 81 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  "Крайно време беше. Писна ми да плащам водата на разни индивиди, които не са си сложили водомери или не осигуряват достъп за отчет. И понеже съм редовен и ми отчитат водата реално по водомерите, ми начисляват огромни сметки за общо потребление."
  Подкрепям това мнение. Има хитреци, които заявяват един живущ в апартамента, а са пуснали 5 - 6 наематели, но нямат водомер и не осигуряват достъп до жилището си. Плащат "на база", но базата е за един човек, а за останалите наематели плащат изрядните платци. В един 14-етажен блок се намират доста такива тарикати, които да тежат на общата сметка. Нещо трябва да се направи, но не съм сигурна, че тези, от които зависи решението на проблема, са в състояние да го измислят. И да го приложат!

 82. 82 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  ,,Всички апартаменти да поемат поравно общата вода в блока, предвижда проект на наредба,,

  И такаа. В един двор сме съсобственици на триетажна сграда, за миналият месец направихме следното, засякохме си водомерите и общия водомер. За един месец аз не съм ползвал вода, вторият етаж също, третият има изразходвана вода 6 кубически метра, общият водомер също показва изразходвана вода 6 кубически метра. От всички нас ни искат да платим разпределена вода по два кубически метра на водомер. Питам аз, правилно ли е това

 83. 83 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  До коментар [#70] от "Нинов":

  Нинов, питам ви следното: В един двор сме съсобственици на триетажна сграда, за миналият месец направихме следното, засякохме си водомерите и общия водомер. За един месец аз не съм ползвал вода, вторият етаж също, третият има изразходвана вода 6 кубически метра, общият водомер също показва изразходвана вода 6 кубически метра. От всички нас ни искат да платим разпределена вода по два кубически метра на водомер. Питам аз, правилно ли е това. Това си е чиста истина

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK