ГЕРБ покани Нинова да стане индивидуален член на ЕНП, за да подкрепи Орбан

ГЕРБ покани Нинова да стане индивидуален член на ЕНП, за да подкрепи Орбан

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

ГЕРБ покани лидера на БСП да стане индивидуален член на Европейската народна партия (ЕНП), за да гласува в подкрепа на правителството на Виктор Орбан. Идеята даде депутатът Тома Биков на извънредна пресконференция днес.


Повод му даде фактът, че евродепутатите на ГЕРБ, които са част от ЕНП, не подкрепиха в Европейския парламент доклада, предлагащ Унгария да бъде лишена от глас в евросъюза заради нарушаване на демократичните ценности, докато евродепутатите на БСП в Партията на европейските социалисти (ПЕС) не бяха толкова единодушни.


Днешната пресконференция беше предизвикана от твърденията на Нинова, че Борисов лъже по казуса "Унгария". Тома Биков определи поведението на Нинова като сблъсък между една лидерка на втората по сила партия и реалността. "А реалността е, че нашите евродепутати гласуваха против декларацията за отнемане на гласа на Унгария в ЕС. След това на оперативно заседание правителството взе решение за изработване на позиция, когато този въпрос бъде поставен на Съвета на ЕС, и тя да е в посока подкрепа", каза Биков.
Той припомни, че при евродепутатите на БСП ситуацията е била различна, като Сергей Станишев е бил "за" санкциите, Момчил Неков е бил против, Петър Курумбашев не е гласувал, а Георги Пирински изобщо не е бил в залата. "Вадим извода, че позицията на Нинова е нейна лична. Забележете – след като е минало гласуването, тя е заела позиция – и то противно на тази на лидера на ПЕС Сергей Станишев", посочи Биков.


"Малко е като "Исках да гласувам, ама нямах желание", обобщи депутатът и покани Нинова да стане индивидуален член на ЕНП и да подкрепя позициите на ГЕРБ.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK