Властта спешно, но със закъснение, се прицели в нелегалното производство на цигари

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, правосъдният министър Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на финансите Владислав Горанов обявиха мерките, които властта ще предприеме, за да се пребори с дейности като тази в Карнобат.

© Цветелина Белутова, Капитал

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, правосъдният министър Цецка Цачева, вътрешният министър Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на финансите Владислав Горанов обявиха мерките, които властта ще предприеме, за да се пребори с дейности като тази в Карнобат.След акцията на прокуратурата и агенция "Митници" във "Винпром Карнобат" и арестът на собственика на групата компании около завода - Миню Стайков, властта видя нуждата от законодателни промени, които да направят нелегалното производство на цигари - престъпление. Управляващите се заемат спешно с ремонт на законодателството след среща при финансовия министър Владислав Горанов между главния прокурор Сотир Цацаров, правосъдния министър Цецка Цачева, вътрешния министър Младен Маринов и председателя на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ).


Промяната, продиктувана от случая на Миню Стайков, няма да го засегне, тъй като законодателните промени важат занапред.


Цацаров каза, че идеята за изменение била теза, която прокуратурата винаги е поддържала и имало спешна необходимост от него, макар и да призна, че то е вече закъсняло. От думите на Данаил Кирилов пък се разбра, че досега промяна не е имало, защото медиите и обществото щели да кажат, че държавата налага крайна репресия и искала с крайни мерки да обхване всичко. Сега депутатите щели да обсъдят именно дали е дошло време да се криминализира нелегалното производство на цигари.
Темата бе осъждана миналата седмица в парламентарната комисия за контрол над приходните агенции, контрабандата и сивата икономика. Тогава главният прокурор напомни на депутатите, че липсва престъплението "нелегално производство на акцизни стоки". След заседанието на комисията пред журналисти Цацаров заяви, че не открива сега липсата в Наказателния кодекс и че и преди е сигнализирал за нея.


Днес отново повтори, че прокуратурата отдавна поддържала тезата за нуждата от промяна. След репортерски въпрос обаче към Кирилов дали на депутатите е правено предложение за изменение и дали в правна комисия е обсъждана нуждата от промяна в Наказателния кодекс, Цацаров взе изпреварващо думата и каза, че писмени предложения прокуратурата не е правила. А Кирилов започна да цитира текстове от правилника на Народното събрание за взаимодействие на правната комисия с институцията на главния прокурор и да благодари лично на Цацаров за добрата работа. След това отговори, че предложение за сходна промяна е обсъждано в комисията, но тя засягала нелегалната търговия с лекарства. Процесът по въвеждане на наказателно преследване за определени деяния бил дълъг и участвала обществената оценка, която обхваща обществената опасност. Досега властта е смятала, че заложените в закона санкции са достатъчни, обясни още Кирилов.


Работна група в Министерството на правосъдието ще изработи законопроекта. Срокът за което е краят на другата седмица, обясни Цачева. Тя каза, че проектът ще бъде предоставен на депутатите, които да го "припознаят" и внесат в парламента, за да се избегне бавната съгласувателна процедура. Като министърът подчерта, че текстовете ще бъдат подробно обсъждани и в правна комисия, и в пленарна зала. Кирилов от своя страна заяви волята на съпартийците си от ГЕРБ да съобразят разработката, която им предложи работната група. Той пое ангажимента още днес да запознае коалиционните партньори от "Обединени патриоти" с нуждата от промяна в закона.


Идеята е да бъде криминализирано нелегалното производство на цигари, както и приготовлението към производство. Освен това ще се обмисля думата "продажба" в закона да се замени с "разпространение под всякаква форма", както и да се въведе регистрационен режим на търговията и рециклирането на машини за производство на цигари. Повече за идеите за промяна четете тук.


Проверките на агенция "Митници" във "Винпром Карнобат" са две


"Не може на всеки ъгъл и всеки кран да се постави митничар". Това отговори финансовият министър Владислав Горанов на въпрос дали не е следвало и митничар да следи дейността на завода. След като е констатирало нарушение, финансовото министерство е предприело мерки, подчерта Горанов.


Той твърди, че установеният през уикенда нелегален спиртопровод не е съществувал, когато на завода е издаден лиценз от министерството. "Той е монтиран допълнително. Със сигурност през този кран може да бъде извеждана акцизна стока, без тя да минава през измервателните уреди на данъчния склад. Дали е правено - ще се установи. Но потенциално е възможно да е извеждана. Това, което изтича от него е горещ спирт с много висока чистота", коментира още министърът.


По думите на Горанов две теми се смесват - "претенцията към това, че е създадена предпоставка в един от данъчните складове (във "Винпром Карнобат" - бел.ред) да бъде извеждана акцизна стока без тя да минава през контрол е тема, върху която агенция "Митници" ще продължи своята работа на основа акцизното законодателство". Подобно тежко нарушение би могло да доведе дори до отнемане на лиценз, обясни министърът.


От друга страна затварянето за 48 часа на фабриките на завода било свързано с процедурата в Данъчно-осигурително процесуалния кодекс (ДОПК), която дава възможност "с оглед събиране на доказателства в определен икономически субект да бъде преустановена дейността му, за да се обезпечи това събиране на доказателства за наличието или липсата на икономическо престъпление на територията на този субект". Двете били съвсем различни хипотези, водени по различно законодателство. Съдът в Карнобат решил, че няма защо да бъде повече удължаван срока за преустановяване на дейността на фабриките и агенция "Митници" си е свършила работата там досега.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK