Като футболист премиерът Борисов не попадал в конфликт на интереси

Като футболист премиерът Борисов не попадал в конфликт на интереси

© Надежда Чипева, КапиталКомисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) не е открила конфликт на интереси по сигнал на БСП срещу премиера Бойко Борисов. Това обяви председателят ѝ Пламен Георгиев пред "Нова телевизия".


Става дума за футболна среща на ветераните на "Витоша" (Бистрица), на която министър-председателят е бил с фланелка, брандирана от един от най-големите букмейкъри в страната.


Този случай по думите на Георгиев бил освен дребен и юридически несериозен. Защото, за да се установи конфликт на интереси, трябвало да има няколко условия - да става дума за длъжностно лице, какъвто Борисов е. В конкретния случай обаче ги нямало другите предпоставки - изпълнение на действие по служба, "което категорично не е играта на футбол", и Борисов не бил направил това в частен интерес. При проверката си от КНКОНПИ са снели обяснения от премиера и от президента на футболния съюз и така установили, че Борисов участвал във футболните срещи, без да получава възнаграждение.


Пеевски - проверен само на документи
От думите на Пламен Георгиев се разбра още, че комисията не е правила реална проверка на доходите и имуществото на депутата от ДПС Делян Пеевски, а е извършена инспекция само по документи. Въпросът за проверката на Пеевски бе във връзка с различния подход на комисията към имуществото на Пеевски и бившия му бизнес партньор - Цветан Василев.


Председателят на антикорупционната комисия обясни, че в случая с бившия мажоритарен собственик на КТБ има повдигнато обвинение, което дава повече правомощия на антикорупционната комисия. Проверката на депутата от ДПС е направена след сигнал. "Не сме правили проверка на цялостното му имущество, а анализ на всички проверки от прокуратурата и данъчни. т.е. какво виждаме от документите", обясни Георгиев.


Обясни, че едното е проверка на документи, другото е анализ по същество и допълни, че за пълна проверка - разкриване на банкова тайна например - трябва да има повдигнато обвинение.


Иначе обясни, че комисията е завела дело за отнемане на над 2 млрд. лв. от Василев. Припомни, че то е спряно, след като българският съд отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС (искане за тълкуване на норма от европейско право - бел. ред.). Във въпросите съдът съпоставя правото на ЕС с българския закон, който допуска процедурата по конфискация на имущество да започне и да се проведе дори и ако няма влязла в сила присъда. Георгиев обясни, че до отнемане на имущество може да се стигне дори и ако проверяваният от комисията е оправдан по наказателното дело, след което е започнала антикорупционната проверка. Защото делата по гражданска конфискация са срещу имуществото, а не срещу човека.


Той обясни още, че проверките по други публично известни акции - тази срещу семейство Арабаджиеви, бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков не са приключили. Миналата седмица зам. главният прокурор и доскорошен шеф на спецобвинението Иван Гешев заяви, че по искане на прокуратурата съдът е наложил запор над имуществото на собственика на хотелиерски вериги Ветко Арабаджиев и семейството му.


Георгиев обясни, че прокуратурата може да поиска запор още с повдигането на обвинение, за да обезпечи разследването си. А комисията - само при установено несъответствие между доходи и притежавано имущество.


По думите на шефа на антикорупционния орган за целия период на съществуване на комисията за корупцията са запорирани средства за 3.8 млрд. лв. Отнетите са на стойност 120 млн. лв. Много от делата обаче са стопирани като това на Цветан Василев и затова цифрата на отнетото имущество не била близка до тази на исканото.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK