H&M: В българска фабрика е имало извънреден труд, но не и нарушения

H&M: В българска фабрика е имало извънреден труд, но не и нарушения

© Надежда Чипева, КапиталФабриката, за която се отнасят въпросите, бе одитирана през май 2018 г., а инспекцията по това време не показа никакви признаци за нарушения на законната минимална заплата. Същото важи и за компенсацията за извънреден труд. Осъзнаваме обаче, че в тази фабрика е имало извънреден труд, което води до въвеждането на съответните мерки и план за действие."


Това заявиха от H&M пред "Дневник" по повод доклад на правозащитна организация, който твърди, че работниците в българска фабрика, произвеждаща дрехи за компанията, работят при недопустимо лоши условия. (Повече за него четете тук.)


В доклада на Clean Clothes Campaign се говори за фабриката "Куш мода", която се намира в руенското село Трънак, област Бургас. Тя е една от общо тридесетте фабрики в България, които произвеждат дрехи за H&M, но имената на други от тях не се споменават в доклада.
От H&M уточняват, че въпросните фабрики не са притежание на компанията, но тя предприема мерки, които да намалят извънредния труд. Сред тях - подобряване на процеса на планиране, така че да се избегнат пикове в производството и по този начин да се оптимизират ресурсите на доставчиците.


"Редовно посещаваме фабриките, с които работим, за да се уверим, че работното време е в рамките на законовите ограничения, и да се ангажираме с местните заинтересовани страни по тази тема. Ако установим, че работните часове не са в рамките на законовите норми, си сътрудничим с ръководството на фабриката, за да регулираме проблема. Работата ни в подкрепа на развитието на стабилни индустриални отношения и диалог на работното място трябва също да даде възможност на работниците да обсъждат тези въпроси директно с ръководството", обясняват още от компанията.


"За групата H&M е важно нашите продукти да се произвеждат при добри работни условия. Всички наши доставчици са задължени да подпишат нашия ангажимент за устойчивост и трябва да спазват националното законодателство. Важно е да знаем при какви условия се изработват продуктите ни и редовно следим за спазването на нашите изисквания. Ако открием каквито и да било нарушения, предприемаме действия и ако доставчикът не направи необходимите подобрения в съответствие със собствения си план за действие, ние в крайна сметка прекратяваме бизнес отношенията си."

  Ключови думи към статията:

  Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на НеКой
   НеКой
   Рейтинг: 839 Неутрално
  2. 2 Профил на danvan
   danvan
   Рейтинг: 638 Неутрално

   В нормалните държави затворите са пълни с невинни ;)

   Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
  3. 3
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  4. 4
   ****

   Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  5. 5 Профил на kumcho___valcho
   kumcho___valcho
   Рейтинг: 530 Неутрално

   До коментар [#1] от "НеКой":

   Така казват всички.
   —цитат от коментар 1 на НеКой

   Те гледат какво пише в докладите и и много ясно, че няма как да кажат нещо различно, защото единствената им връзка с тези 30 селски цехчета е, че са им просто едни от хилядите доставчици по света. С повечето от тези цехчета работят всъщност чрез български подизпълнител, който реално приема поръчките, прави мостри и възлага самото изпълнение на избрани от него цехчетата и H&M получават списък кои предприятия изпълняват поръчките им.

  6. 6 Профил на адв.М.Гроздев
   адв.М.Гроздев
   Рейтинг: 417 Неутрално

   Само не ми стана ясно защо "Дневник" търси за коментар клиента (Н&М) на фабриката, а не нейния собственик!? За пореден път - псевдожурналистика.

   адв.М.Гроздев
  7. 7 Профил на vankata1
   vankata1
   Рейтинг: 1073 Неутрално

   Руенското село Трънак вероятно е етнически хомогенно с електорат на ДПС. Предполагам, че собственикът на фабриката е човек от ДПС и поади това очаквам случаят да се потуши бързо.

  8. 8 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7956 Неутрално

   "ако доставчикът не направи необходимите подобрения в съответствие със собствения си план за действие, ние в крайна сметка прекратяваме бизнес отношенията си."
   Пак не са питали, когото трябва.

  9. 9 Профил на kumcho___valcho
   kumcho___valcho
   Рейтинг: 530 Неутрално

   До коментар [#6] от "адв.М.Гроздев":

   Само не ми стана ясно защо "Дневник" търси за коментар клиента (Н&М) на фабриката, а не нейния собственик!? За пореден път - псевдожурналистика.
   —цитат от коментар 6 на адв.М.Гроздев

   Защото никой не би правил доклад и не би се интересувал от цеха в руенското село Трънак и останалите 30 цехчета, ако не шиеха и по поръчки на Н&М.
   По принцип големите брандове имат корпоративни изисквания да проверяват своите доставчици (дори и когато нямат директни отношения с тях, а чрез подизпълнител, който им възлага изпълнението не поръчките) и ако има нарушения просто изключват въпросните предприятия от списъка с доставчици (ако има подизпълнител, който реално възлага изпълнението на тези предприятие, може да пострада и той)

  10. 10 Профил на schwimmwagen
   schwimmwagen
   Рейтинг: 2231 Неутрално   Дучето, как се е натруфил с орнаменти, а Фюрерът само с железният си кръст от войната :). Съвсем по стереотипа.

   "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  11. 11 Профил на extraCACA
   extraCACA
   Рейтинг: 1629 Неутрално

   Само не ми стана ясно защо "Дневник" търси за коментар клиента (Н&М) на фабриката, а не нейния собственик!? За пореден път - псевдожурналистика.
   —цитат от коментар 6 на адв.М.Гроздев


   тролят... още при първата статия беше от ясно по-ясно че може да става дума само за Куш Мода и туземния и одитор :) въпреки, че не бяха споменати :)... името на одитора обаче вероятно ще научим в третата статия, а още по-вероятно е изобщо да няма такава, щото много взехме да питаме :)

  12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 5011 Неутрално

   Много човешка мъка е вкарана в тези дрехи, което ги прави с много отрицателна енергия и недобри за носене.
   Съветът е да се избягват.

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  13. 13 Профил на stedim
   stedim
   Рейтинг: 2138 Неутрално

   Отговорът е толкова сърцераздирателен, че трябва доста доза наивност, за да му повярваш.

  14. 14 Профил на Radosveta Koleva
   Radosveta Koleva
   Рейтинг: 294 Неутрално

   "В доклада на Clean Clothes Campaign…"


   Това си е чиста проба клевета и от фирмата биха могли да ги съдят.

   А на който не му харесва да носи дрехите им, да си наляга парцалите от соца.

  15. 15 Профил на Ivan Rachev
   Ivan Rachev
   Рейтинг: 294 Неутрално

   между одитирана и проверка от трудова инспекция има разлика ,както между марс и луната

  16. 16 Профил на realismisthename
   realismisthename
   Рейтинг: 764 Неутрално

   Дневник - защо не направите една хубава и благородна кампания за информиране на обществото относно тези цехове?
   Хванете една колежка да врътне един телефон, да пита за работа в тези цехове.
   После направете една хубава иконографика - заплащането (средн) в различните региони на България по тея цехове. Не е нужно дори по име да се назовават.
   Ще е хубаво статията да завършва с "с такива умения - толкова заплащане". Може приматите да се сетят къде е проблема, а?

  17. 17 Профил на slonsco
   slonsco
   Рейтинг: 980 Неутрално

   Който не предприема действия да защитава правата си,не ги заслужава.Такова нещо като задържане след изтичане на уговореното работно време може да има само при извънреден труд и в ограничени случаи и в ограничен обем и задължително заплаща трудово възнаграждение в увеличен размер от 50 до 100 на 100 ,в зависмост от времето,когато е положен. Кодекса на труда и другите закони предвиждат достатъчно ефективни механизми за защита на правата на работниците в тази им част,И страха от уволнение е неоснователен,първо поради ситуацията на пазара на труда и второ поради законовите изисквания,А и да се се случи,твърде голяма е вероятността да бъде признато от съда за незаконно и работника да получи обезщетение за оставането си без работа в резултат на незаконно уволнение.С една уговорка,За защита на индивидуални права и законни интереси Ad hoc се търси АДВОКАТ.И не говоря празни приказки,печелил съм такива дела,Синдикатите и разните НПО и подобни могат да защитят групови права по принцип.

  18. 18 Профил на slonsco
   slonsco
   Рейтинг: 980 Неутрално

   Щом е имало извънареден труд,ако не е платен,работиците могат чрез съд да си вземат парите за три години назад в едно със законната лихва.Ако са нарушени законовите изисквания за полагане на извънреден труд като количество или са не са спазени изискванията за междудневна и междуседмична почивка,могат да претендират и вреди от това,включително неимуществени и претенцията им ще бъде удовлетворена.Та ако изнесеното в статията Дойче Веле е вярно,могат чрез съд да вземат повече,отколкото им е платено за последните три години,Дори да ги уволнят са на сметка,плюс,че и уволнението може да бъде признато за незаконно и да вземат обезщетрение и за това.

  19. 19 Профил на Цецо
   Цецо
   Рейтинг: 1649 Неутрално

   А за мнението на инспекцията по труда ще се попита ли? Не е особено необходимо наистина. Защото те закачат само тези дето не си плащат на когото трябва. Другите са изрядни. Ако нещо виновен е инспектора. Така е в държавата Му.

   Covid live matter. Stop the genocide.
  20. 20 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5575 Неутрално

   Смешен отговор :)
   Ще се откажат ли от тази фабрика/продукция?

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  21. 21 Профил на enterfornone
   enterfornone
   Рейтинг: 872 Неутрално

   Изчитам някой от коментарите и се чудя колко откъснати от реалността са някой хора и как вината се приписва отново на жертвите.

   Един вика "с толкова умения - толкова" блажено забравил колко пари наляли мама и тате да понаучи криво-ляво английски и за уроци за гимназия, та да се чувства че "сам е завладял света без никаква помощ" само защото е много умен и способен. А не отчита какво е образованието, което на книга трябва да дава равни шансове на всички в село Трънак, както и в София. Защото уж всичли имат шанс, но само ако плащат много допълнително.

   Друг пък ги пратил при адвокати (в село Трънак?), макар че това е престъпление не по гражданското право, трети говорил как не бивало да работят под натиск. А какво да правят? Това вероятно е единственият работодател в селото, че и отвъд. Какво да направят като ги изгонят от работа? Да крадат ли?

   И естесттвено някой играе и расистката карта - били "сигурно" гласоподаватели на ДПС, така им се падало. А дали ги притискат да гласуват под заплаха за работните им места (пак казвам, вероятно в единственият работодател?). И дали ръководството на Инспекцията по труда не е на пряко подчинение на социалното министерство (ГЕРБ) с ръководителка, назначена от тях още през 2009. Както е несменяема, явно върши отлична работа и експлоататорските цехчета "на ДПС" трябва да са навряни в миша дупка...

  22. 22 Профил на realismisthename
   realismisthename
   Рейтинг: 764 Неутрално

   До коментар [#21] от "enterfornone":

   Колега, ако криво-лево английски ни е дефиницията за образован човек, не е изненада, че уменията в цеха се оценяват на гореспоменатите суми.

   ПС, като говорим за работа. Има си добре изграден (копиран от друга държава, поне не е измислено от българи, слава богу) канален ред на действие, когато договореностите между двете страни и/или опоменатите в трудовото законодателство не бъдат спазени.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK