Кои са героите доброволци на 2018

Фондация "Ук"

© Юлия Лазарова

Фондация "Ук"Какво обединява разказвачите на приказки - баба Мина и баба Ева, младежки клуб от Силистра, две момичета от пловдивското село Царацово, почистващите трудно достъпни места в планината, разхождащите бездомни кучета, момичето, което организира 300 автори на статии в "Уикипедия", и други неочаквани герои. Отговорът е доброволчеството.


Те и други, които даряват от времето си за различни каузи, бяха победители в годишните награди ГЕРОИТЕ на най-голямата платформа за доброволчество TimeHeroes. За втора година организацията отличи доброволци, екипи, организации и компании заради дейността им в гражданския сектор и благотворителността, както и журналисти, отразяващи темата.


Благовеста Пугьова, изпълнителен директор на TimeHeroes, каза, че за наградите са избрани няколко истории, но всеки, който е отделил от времето си, за да доброволства, е герой. По думите ѝ доброволците са хората, които ще направят промяната в обществото.
На церемония в четвъртък вечер в София бяха раздадени награди в четири категории - неуморни доброволци, смели организатори, отговорни компании и етични журналисти. Журито е избрало отличените след часове разговори сред 169 финални номинации, които са получили TimeHeroes.


12-те доброволци на онлайн чата и горещата линия на фондация "Сингъл степ"

© Юлия Лазарова

12-те доброволци на онлайн чата и горещата линия на фондация "Сингъл степ"


Първата награда бе отборна - за силата на духа. Получиха я 12-те доброволци на онлайн чата и горещата линия на фондация "Сингъл степ". Те променят живота на много хора с различна сексуална ориентация, оказвайки им подкрепа, която те не получават от обществото, семейството и приятелите си. Доброволците остават анонимни дори и за тези, които са ги потърсили за помощ.


Следващата награда бе за посвещаване. "Колко хора на планетата са способни да пишат по една статия на ден в "Уикипедия" в продължение на 100 дни. Оказва се, стотици. Идеята хрумва на Вася Атанасова", обяви при представянето й Благовеста Пугьова. Тя обясни, че задачата далеч не е била лесна, но пък е привлякла 300 участници, което означава поне 30 000 статии за "Уикипедия" и за свободното знание.


Михаела Михова и Александра Виденова

© Юлия Лазарова

Михаела Михова и Александра Виденова


Михаела Михова и Александра Виденов получиха отличие за постоянство. С неуморната си доброволческа дейност двете момичета помагат в местната библиотека, организират спортни и фолклорни събития, както и игри и състезания за други деца. Включват се в подготовката и провеждане на празници в пловдивското село Царацово, в което живеят. По този начин те успяват да запалят и други хора.


Баба Мина и баба Ева

© Юлия Лазарова

Баба Мина и баба Ева


Всеки петък две баби четат приказки на деца в Пловдив. Наградата за неуморен дух беше за Емилия Желева и Мина Иванова, или както са известни баба Мина и баба Ева. По свое желание двете жени живеят в старчески дом. Разказаха, че фондация ги е поканила да четат приказки на децата от местна детска градина. "Нямате представа децата каква сила ви дават", казаха те от сцената с благодарност.


Бандата на 1500-те

© Юлия Лазарова

Бандата на 1500-те


"Бандата на 1500-те" получиха награда за грижата за кучета, настанени в софийския приют. С разходки в паркове и молове доброволците увеличават шанса на четириногите да срещнат по-лесно новите си семейства. Бандата бди над животните и когато са осиновени, за да са сигурни, че всичко е наред.


Наградените казаха, че отличението е важно "за нас, за вас, за цялото общество", защото тази награда нарежда проблема с популацията на бездомни кучета наред с проблемите на хората, станали жертва на домашно насилие, старите хора и децата сираци. "Обществото започва да се събужда, че всички сме живи същества, които имат нужда от едно и също - любов и подкрепа."


В категория компании беше наградена Experian Bulgaria, защото и "бизнесът е важна част от доброволческата екосистема".


Experian Bulgaria

© Юлия Лазарова

Experian Bulgaria


През последните 10 години тази фирма е насърчавала служителите си да бъдат доброволци. Само през 2017 г. те са дарили над 4500 часа доброволен труд . Компанията дава на всеки служител 3 дни през годината, в които той да доброволства и да получава заплатата си.


Наградите за организатор отидоха при фондация "Ук", "За Земята" и "Храна, не война – София".


В едно от най-бедните места в България - Ябланица и Луковит, учители, обединени във фондация "Ук", решават да се преборят с нагласата "тук нищо няма да се получи", "от мен нищо няма да излезе" и "на кого му пука". Те стават ментори на своите и други ученици, което мотивира децата да действат. Младежите се събират, за да измислят как да подобрят средата си - измислят проекти и събитие.


"За Земята" (в средата е Магдалена Малеева, която връчи наградата)

© Юлия Лазарова

"За Земята" (в средата е Магдалена Малеева, която връчи наградата)


Отличието за устойчиви политики бе за "За Земята", които събират по 100 души за 10 дни, които събират пликове с боклук в планината. Мотото на организацията е "Всеки боклук в раницата".


Всяка сряда и неделя в една от уличките на Женския пазар в София хора с различни професии, статус и истории се събират около една маса с престилки и белачка в ръка. Някои имат дом, кола, билети за театър и профили във фейсбук, други имат само дрехите на гърба си. Всички те заедно обаче подготвят и споделят вегетарианска и веганска храна, която е повод да усетиш другия.


Самоорганизираният солидарен клуб от доброволци "Храна - не война"

© Юлия Лазарова

Самоорганизираният солидарен клуб от доброволци "Храна - не война"


Самоорганизираният солидарен клуб от доброволци "Храна - не война" отказаха наградата си, защото вече са получили такава чрез доброволците, дошли при тях благодарение на TimeHeroes.


Пролет Велкова от "Дарик радио", водеща на предаването "Кой говори", получи наградата за етичен журналист.


Четири грамоти на TimeHeroes бяха раздадени за вдъхновяващите разкази на Мирела Караджова, писан след участията ѝ в различни доброволчески мисии; мисията, привлякла най-много доброволци, е придружаване незрящи хора в Южния парк - 390 герои са натиснали бутона "ще участвам" за нея; "Каритас" като организацията с най-много публикувани мисии за година - 13, и четвъртата бе за младежки доброволчески клуб "Епсилон" от Природо-математическата гимназия в Силистра, които с четене на приказки и други активности са поставили начало и на други доброволчески клубове в града.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK