Агенцията по храните не е унищожила храни с изтекъл срок във Велико Търново, защото тече разследване

Агенцията по храните не е унищожила храни с изтекъл срок във Велико Търново, защото тече разследване

© Георги КожухаровБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е унищожила хранителни продукти с изтекъл срок на годност в склад във Велико Търново, защото тече съдебно разследване. Това коментира д-р Станимир Спасов, директор на Областната дирекция във Велико Търново пред "Нова телевизия". Преди дни репортерът на "Господари на ефира" Димитър Върбанов беше пребит заради поредица от репортажи за продажба на храни с изтекъл срок на годност.


Издадени са всички документи за унищожаването на продуктите с изтекъл срок, но те не могат да бъдат унищожение, защото срещу нашите наказателни постановления има заведени две дела, в които се твърди, че това, което намираме, или част от него всъщност са мостри", информира той.


По думите му, инспекторите на агенцията също са подложени на вербална агресия. "Първият сигнал дойде от господин Върбанов. Извършихме съвместна проверка. Констатираните количества храни с изтекъл срок са възбранени. Ставаше въпрос за голямо количество, чиято стойност беше доста по-висока от моите правомощия да налагам възбрана - 9 тона на стойност над 25 хил. лв.
По-рано от БАБХ обявиха, че прокуратурата и разследващите не са дали некачествените храни да бъдат закарани до екарисаж, а от прокуратурата контрираха, че те нямат такива правомощия. Той коментира, че продуктите са на отговорно пазене, а проверки се извършват почти всяка седмица. "Никъде не сме констатирали нарушаване на цялостта, не сме установили храни с изтекъл срок на годност. За да бъде затворен складът трябва да има законово основание за това. Храните ще бъдат унищожени след като приключат всички процедури", каза той.


Д-р Спасов подчерта, че БАБХ не разполага със складове, в които да може да съхрани толкова голямо количество продукти, затова ги е оставил на отговорно пазене в склада. "С тези храни те не търгуват и не са достигнали до детски кухни", каза той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK