Варна се готви да плати на Георги Гергов над 43 млн. лв. за "Дупката" в центъра на града (допълнена)

"Дупката" в центъра на Варна

© Морски дневник

"Дупката" в центъра на ВарнаВарна предприема пореден опит да купи от бизнесмена Георги Гергов т.нар. "Дупка" на централния бул. "Княз Борис I" в града. Това стана ясно по време на днешното заседание на постоянната общинска комисия "Собственост и стопанство". Става дума за нереализиран строеж на търговски център, който беше започнат още през 1984 г., а по-късно стана собственост на пловдивския бизнесмен. Според предложението на кмета на града Иван Портних, прието само с един глас против, общинските съветници приеха пазарна оценка на имота в размер на малко над 43.2 млн. лв., направена от независим оценител. Пак според същото предложение сделката може да бъде сключена само ако средствата за нея бъдат предоставени от държавния бюджет.


В приетото днес предложение на Портних след осигуряване на финансирането той ще бъде упълномощен да сключи договор за


придобиване на 100% от акциите
на дружеството "Централен универсален магазин Варна" в чийто активи е "Дупката".


Членовете на комисията "Собственост и стопанство" във Варна приеха и предложението на Иван Портних да бъде допуснато предварително изпълнение на процедурата по придобиване на имота, "тъй като от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда".


Историята на варненската "Дупка"


е дълга, в последните две години стана и трагикомична.


В края на юли 2016 г. с решение на Министерския съвет държавата подели дяловете си в дружеството "Международен панаир Пловдив", контролирано от Георги Гергов, между Пловдив и Варна. Странното в подялбата беше, че на Варна бяха отстъпени 29% от държавните акции, докато Пловдив получи само 20%. Това даде повод на съветниците в града първоначално да откажат да получат дяловете, докато


варненските им колеги ги приеха с охота


след заседание, продължило само 10 минути.


На въпрос на "Капитал" защо държавният дял бе прехвърлен на Варна и Пловдив безвъзмездно, вместо да бъде продаден, от Министерството на икономиката тогава отговориха, че през последните години към акциите не е бил проявяван никакъв инвеститорски интерес. Това обяснение обаче беше малко странно, тъй като до тогава делът, равняващ се н около 70 млн. лв. не бе предлаган за приватизация.


Още през 2016 г. обаче беше ясно, че


Варна приема "дарението", за да го размени с Гергов


срещу "Дупката". Въпреки това обаче в продължение на почти една година кметът на града Иван Портних категорично отричаше съществуването на подобна схема. Аргументите му обаче бяха твърде неубедителни.


Според най-екстравагантните от тях община Варна смяташе да построи собствен експо център на терен до Двореца на културата и спорта в града, а участието й като акционер в "Международен панаир Пловдив" трябваше да помогне за ползването на опит и полезни контакти за развитието на панаирен и конгресен туризъм в града.


По-малко от година по-късно обаче се оказа, че сделката с Гергов, един от най-яростните вътрешнопартийни противници на лидера на БСП Корнелия Нинова, е била


предварително договорена от ГЕРБ.


Разразилият се по този повод скандал принуди лидера на партията Бойко Борисов да даде заден ход. Той разпореди на кметовете на Варна и Пловдив да върнат на държавата акциите си в "Международен панаир Пловдив", а те от своя страна веднага изпълниха нареждането му пак през решения на общинските съвети в двата града.


Аргументите, с които това се случи бяха "опити за публични внушения, които свързват ГЕРБ със знаков бизнесмен от средите на БСП" и необходимостта "действията за консолидация на държавната собственост в "Международен панаир Пловдив" да продължат".


"Няма да позволя


името, авторитетът и честта на ГЕРБ


да бъдат петнени заради лични икономически интереси", гласеше обяснението, което даде сам премиерът.


Всички тези обходни маневри обаче не оставят никакво място за съмнение, че и днешното решение на съветниците във Варна е част от пореден опит на ГЕРБ да поднови бизнес контактите си с Георги Гергов.


Решението за придобиване на 100% от акциите на "Централен универсален магазин Варна" срещу 43.2 млн. лв. трябва да бъде прието от предстоящата сесия на общинския съвет в града.


Хроника на "Дупката"


През 1986 г. тогавашният "Изпълком на Общинския народен съвет" решава да построи универсален магазин в центъра на Варна. На мястото на няколко от най-кросивите сгради с архитектурна стойност в историческия център на града зейва "Дупката". Тя е собственост на фирма "Лазур", създадена по т.нар. Указ № 56 на комунистическото правителство.


С Указа се насърчаваше строго контролирано от държавата частно предприемачество, което трябваше да съживи вече полумъртвата по това време социалистическа икономика. След промените през 1989 г. проектът е замразен на етап изкоп. През 1994 г. заедно с "Лазур" община Варна учредява акционерно дружество "Търговски дом". През 1999 г. компанията "Феста холдинг" на Петя Славова приватизира "Лазур" и така става собственик на мажоритарния дял от акциите в"Търговски дом".


Пет години по-късно – през 2004 г. общината, чийто кмет по това време вече е злополучният Кирил Йорданов, "пропуска" да внесе 6618 лв. при вдигане на капитала на компанията и тка губи 30 хил. акции.


През 2005 г.- "ЦУМ"АД на Георги Гергов купува първата партида общински акции. След неколкократни вдигания на капитала, които администрацията на злополучния бивш варненски кмет Кирил Йорданов услужливо "проспива", контролът върху компанията вече е изцяло на Гергов.


Междувременно, в продължение на поне 10 години бараките, поставени в периферията на дупката бяха отдават под наем срещу 140 лв. на кв.м. От тях общината получаваше по-малко от 3.50 евро под формата на т. нар. "тротоарно право". Разликата потъваше в неясни схеми на политически лобита, формиращи т.нар. "прокметски мнозинство" в местния Общински съвет.


През последните години наследникът на Йорданов Иван Портних няколко пъти обяви, че се водят преговори за "откупуването" на Дупката, но те винаги завършваха с неуспех.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 10145 Любопитно

  Тези пари да ги вземат от бившите шефове на ''Лазур'' и от бай Кирчев. които завъртяха далаверата с дупката в зората на ''демокрадцията ''!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Варна: превзет от мафията загиващ град. Но самочувствие поне си имат.

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 3. 3 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 883 Гневно

  Хайде пак заем...
  Ако бяхме бяла държава прокуорите щяха да са в Община Варна отдавна.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Във Варна ОТДАВНА ЗДРАВО СМЪРДИ...

 5. 5 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  Много добре ще се облажи другарят Гергов. Именно за такива герои на прехода БСП-то въведоха плоския данък. И все още има твърде много наивници, които смятат, че това е социална партия - едно към едно е с ГЕРБ, тук-таме имат някои незначителни различия.

 6. 6 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Варна: превзет от мафията загиващ град. Но самочувствие поне си имат.
  —цитат от коментар 2 на aleks ivan  Каква мафия бе, колега ? Във Варна кмет не е ли от ГЕРБ бай Портних ? Е, а бай Гергов май, че беше комунист, а ?
  Открии разликата между ГЕРБ и БСП и си изпрати домашния адреЗ да ти пратя малко мюнхенска бира ..., ако откриеш такава, де ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 7. 7 Профил на silkiskis
  silkiskis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А Дневник вие какво предлагате.Да седи дупката докато Кънев и сие дойдат на власт и направят те продажбата.Ама по скоро библейския потоп ще ги изпревари.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4127 Любопитно

  ... да сключи договор за придобиване на 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин Варна" в чийто активи е "Дупката"."

  тоест има и други активи? или както твърди заглавието "само" за дупката 43 млн ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Всички обслужват Гочиту. Пловдив му подари Панаира( Гочиту го е ипотекирал в 2 банки за около 170 млн. лв) Със сладко подаръче от 43 млн. лева, се нарежда и Варна. Кой ли ще е следващеят?

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 10. 10 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1176 Неутрално
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  ГЕРБ управлява Варна "по Закон" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Схеми, далавери, демагогия - новините, свързани с "крупни"бизнесмени и управляващите.....

 13. 13 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 883 Гневно

  В община, в която в днешния дъждовен ден се мият улиците, всичко е възможно!

 14. 14 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Само се чудя каква простотия ще построят, веднъж да я вземат тая "дупка". Най-много някоя кичозна кооперация тип "Дънката" - за повече нямат акъл.

 15. 15 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 529 Неутрално

  И да не забравяме, че 43 млн. е оценката, а колко ще иска Гочиту не се знае. Но ще му се даде толкова, колкото иска.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 16. 16 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 968 Неутрално

  "Дупката" не е само във Варна, тя е в главите на близо 6 млн българи, които гласуват на всички избори - за правещите "дупки"/комунисти/ и за "пълнещите" дупки/гербаджии/.
  По-интелигентните да кажат кои от двата лагера са по надалавера/ егати израза/.

 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 3767 Весело

  ............ами некой ФИНАНСИРАТ ОПОЗИЦИЯТА в Б С П...........!!!!!!?????........дръж приятелчетата близо , а "враговете" ОЩЕ ПО-БЛИЗО.........

  България НАД ВСИЧКО .....
 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Иван Портних - началник на клозетът, в който превърнаха Варна ТИМ, СИК(ГЕРБ), БСП и ДПС.

 19. 19 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 1111 Гневно

  "Пак според същото предложение сделката може да бъде сключена само ако средствата за нея бъдат предоставени от държавния бюджет."


  някой прочете ли това или само за глупости говорите

  ДАЙДЕ ЗА ДА ДАДЕМ аре няма нужда ако Варна толкова си иска парцела си тегли заема и се оправя защо аз или някой друг който не е от Варна трябва да дава .

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 20. 20 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1555 Весело

  Охо, парички от държавния бюджет. Варненските мафиоти изхарчиха парите на Варна и сега поглеждат към бюджета? Портних да си вземе заем. Варненци и без това гласуват за него.

 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1555 Весело

  Имаш крава, доиш!
  —цитат от коментар 10 на 5149mich


  Не е крава, а уфсъ... и не само доиш, а и стрижеш...

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11503 Неутрално

  Да не се задави георги гергов с 43 милиона, но при всички случаи "там" се отива с празни ръце.

 23. 23 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Как се нарича държава, в която свинете и свинарите разполагат с неограничена власт? Май "Кочина".

  Както завършва "Фермата на животните":
  "The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which."

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 24. 24 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Цялата история на дупката е низ от кражби, престъпления и безхаберие от страна на варненските общинари. Жалко е, че нямаме способни разследващи журналисти да разкопаят тази миризлива корупционна смрад. А за тази цена цялата чайка гласувала "за" трябва да бъде изправена пред стената. 43 млн за 3 дка, а 110 дка на общината за стадион Варна, оценени за 15 млн на времето.

 25. 25 Профил на Georgi
  Georgi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Аз имам едно доста по - добре решение - вика му се конфискация, ама тук пойните птички, дето иначе радостно пръхтят срещу комунизма и за румънски модели, веднага ще скочат, каква е тази репресия, все пак другаря Гергов се пребоядисва, подобно на едни други евроатлантически олигарси и ни брани от победа на Корни, Радев, или някой друг, който ще докара в БГ лошите руснаци, затова нека дружно му подарим 43 милиона.

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Ехе-е-е-е-е...! И сега, като почнат едни съмнения...! :)))

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Как се нарича държава, в която свинете и свинарите разполагат с неограничена власт? Май "Кочина".Както завършва "Фермата на животните":"The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which."
  —цитат от коментар 23 на majorman


  Той и баце лойко е така, трудно е да кажеш човек ли е, прасе ли е, с всичката тази мас...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2304 Весело

  Кога КОНПИ ще разследва произхода на парите на Георги Гергов?

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 480 Неутрално

  ми те булгартрансгаз изкупиха терените,
  с които се бяха набалбукали мафиотите покрай
  южен поток, вие за това си мислите, че няма
  да издоят държавата. къде е оня борисов
  да ми се прави на отворен, за компенсациите,
  които искаха покрай метрото.
  варненци да си плащат, както каза някой по-горе.
  43 милиона заем, общински данък и да ги видим, колко ще са за
  дупката. да не стане като със камерите за десет милиона.

 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#14] от "georgi_ww":

  Не познаваш замаха и въображението на съвременният строителен бизнес...!
  На няколко подземни етажа, платен паркинг. Над тях СПА и фитнес център. По нагоре ще е МОЛ-а... Даже ще остане място и за апарт-хотел. :)

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  Вече са го проверили. Всичко е точно...! :)

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  Трайчо е по важен, не му излизали ЦЕЛИ 2 МИЛИОНА (за 10 години)

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4127 Неутрално

  До коментар [#25] от "Georgi":

  +++++++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Да, 43 милиона за Гергов има, а децата са наблъскани по 35 в група в детскита градини и учат в разпадащи се училища!!

  ОСТАВКА!! И вън тази руска подлога Портних!

 35. 35 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  *сделката може да бъде сключена само ако средствата за нея бъдат предоставени от държавния бюджет.*
  Ма какво са още 43млн. за яркия "антикомунизъм" на герп?!

 36. 36 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  "Централен универсален магазин Варна" срещу 43.2
  Т'ва е виртуален ЦУМ... Хахахахахаха

  ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА

  Т'ва нещо никога не може да струва толкоз. И едноетажна сграда да се построи, просто няма как да се влезе, щото наистина е дупка. Ако преди е имало някаква възможност да се устроят нещата, вече едва ли има нещо що годе приемливо.

 37. 37 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 359 Неутрално

  До коментар [#7] от "silkiskis":

  Викаш кво толкова, вървят нещата към подобрение- на Доган един ТЕЦ, на Гергов едни 40-50 милиона, на ТИМ един Стадион, а?
  Стига бе, толкова ли няма закони - това парцелче може да има разрешение за строеж, сроковете не са спазени- съд.
  Предствлява опасност за жителите на града- наводнеия, срутвания- съд. Загубени ползи - съд. Имиджови щети на града - съд. Един иск за 50 милиона - правиш си домашното и до последна инстанция.
  Ама не, само аз ли се сещам за това мислиш?
  Въпросът е, че на градската управа не и се иска да осъди Гергов и той да плати. Бутат си взаимно далаверки хората и дори не се крият, а такива като теб, под статия за явна политическа корупционна схема блеят колко е добре, че Кънев и сие не са на власт!!!
  Иначе не, не им трябват пари за черни дни на Герб, за едни ремонти на плочки, на фонтани, на интегриран градски транспорт, на един булевард дет го строят...
  Всичко им е изрядно, направо пей сърце...

 38. 38 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Имаш крава, доиш!
  —цитат от коментар 10 на 5149mich

  Управляват те мошеници, доят те!

 39. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1144 Весело

  предлагам смяна на името - Мутроландия, Мутристан, Комунистическа република Западна Русия ...

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#37] от "linard":

  Те няма да си ползват лично стадиона. Той се изгражда, за да се ползва от гражданите и гостите на града, за да се правят мероприятия, където никъде в страната няма как да се случат.

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#25] от "Georgi":

  Колкото по-малко знае и разбира човек, толкова по-бързо намира "добри" решения.
  Всички дружества на големия бизнесмен ГГ са пред фалит или са фалирали. Така например в парк хотел Санкт Петербург, броят на осигурените работещи за послрдните 4 години е 1. Слънчев ден е с в.4 милиона загуба през 2015 и 1.7 милиона загуба през 2016.
  Панаирът енепрекъснато в червенята зона, а има 32 милиона евро дълг към държавната ББР.
  Та така! Няма нужда от никаква конфискация! ББР може, когато реши да прибере позакона за особените залози всичкото имущество на Гергов.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  То е написано в бизнес регистъра бе генийче! Източникът е ББР. Какво точно искаш да разследват?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Цената на подобна дупка в центъра на Варна е около 12 милиона лева. В нормалнте страни , за подобни парцели се начисляват огромни глоби, ако не се построят до определено време, или не се запълнят за да изглеждат в приличен вид. Мога да обясня на общината, как може да придобие парцела за 1200000 лв. без да нарушава нито един закон. Това е кражба, огромна нагла кражба.

 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#37] от "linard":

  Кънев и сие бяха във властта и оставиха своята светла диря с царските конюшни, далаверата с НДК, турските ваксини и т.н..

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  А Прокуратурата няма ли да се сезира какви са тези 43 млн, които ще се платят за една "дупка"? А Гергов платил ли е поне 1 лв?
  Колко ли милиарда ще плати държавата един хубав ден за гьола в АЕЦ Белене?

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9128 Неутрално

  Двете крила на мафията ще се разберат. Той Гергов е фен на Борисов, затова настояваше да правят коалиция след изборите.

 47. 47 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Свинаря на Гоце пере парите на Гоце.За да може другарят Гоце да пуска празни декларации всяка година.Нищо си няма горкичкото Гоце-всичко е на жена му и на синовете му.И на Свинаря Му.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  В момента управляващите разбойници разследват Трайчо. Не ги безпокойте!
  Някои реват защо сме били най-бедните? Ето защо! Защото след 1989г. не обесихме нито един червен разбойник.

 49. 49 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Новата супер корупционна сделка във Варна...

 50. 50 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Между другото прасетата имат най-силен нюх към трюфелите и затова във Франция тях ползват.
  Гергов е доказателство.

 51. 51 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#43] от "Maradona":

  Цъ! Не можеш! Нищо не можеш да обясниш без да си разбрал дали дупката не е заложена по ЗОЗ по някой кредит.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 52. 52 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Дежурните ГЕРБ-ери, срамежливо мълчат...! :)
  Сигурно се чудят, как да изкарат умнокрасивите, виновни...! :)

  Бивш tww09306483.
 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2182 Любопитно

  за какво точно плащат гробарите на другаръ Гергов, не разбрах?

 54. 54 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Г-н Портних е много добър милиционер. За него 40 милиона са дребна работа.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 55. 55 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  а, и само да отбележа, Кирчо трудно може да се нарече "злополучен"... по-скоро обратното хахах... злополучен щеш да е ако се бяхте сетили да го закачите на някоя лампа пред общината, ама на

 56. 56 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#52] от "tww09306483":

  Умнокрасивите, ако се съди по коментарите под тази статия са всичко друго, но не и умни!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#56] от "tribiri":

  Умнокрасив е, събирателно понятие, чието точно значение, поне аз не знам. Или по-скоро, само предполагам. Не знам, дали са умни. Пък..., може и да не са красиви даже. :)
  Със сигурност обаче са, много лоши хора. Пречат на стабилността и са виновни, за всичко. Но, не повече от Костов! :)

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Мариана Иванова
  Мариана Иванова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  43 млн. лв. за 2,9 дка земя, т.е 14 827 лв./кв.м ?????? Това земя във Варна, а не в Манхатън?

 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#57] от "tww09306483":

  Умнокрасивите са една специфична група, чиито профайл предполага сравнително добро образование, възраст под средна, сносни доходи, но най-най-най-характерното е безмерното самочуствие и фанатичната вяра, че единствено и само те знаят ИСТИНАТА единствена и неповторима.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Забравили са да гласуват-след като му ПЛАТИМ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ БЮДЖЕТ-един по един да му целунат ръката.

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 61. 61 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3388 Неутрално

  Продажни общини, продажна държава. Знаете ли другари какво се случва с подобни "дупки" в не-корумпираните страни? Ами случва се че никоя община не позволява съществуването на дупки. Или строиш, или продаваш, или за да избегнеш първите две правиш парк или безплатен паркинг.

 62. 62 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Дупката във Варна е наследството от дивашката Приватизация на Костов.

 63. 63 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#41] от "tribiri":

  Да, ама виж шефа на ББР.... по-вероятно е да отмъкнат 20-тина млрд спестявания на хората от банките и да ги дадат на Гочиту, отколкото да му вземат нещо!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 64. 64 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Не спирайте да гласувате за ГЕРБ.
  — С уважение, Гергов

 65. 65 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#62] от "tosho_toto":

  Какви ги плещиш бре? Дупката я изкопаха още по комунистическо. Така и си остана. Кръглата Банка, сега Експресбанк, също беше почната по комунистическо и седя години недовършена. След което сегашния собственик мисля че я купи и завърши.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 66. 66 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#62] от "tosho_toto":
  марш на позитано.

 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  "...да плати на Георги Гергов над 43 млн. лв..."

  Хора като Гергов и Валентин Златев са гръбнакът на ниновата "Визия".

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Така , Варна окончателно става столица на руската мафия...

 69. 69 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#40] от "Иво"

  Тролче, искаш да коментираме кражбата на стадиона ли?

 70. 70 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Дупката във Варна е наследство... от Костов.
  —цитат от коментар 62 на tosho_toto


  Добре, че навреме извикахте Дедо от Мадрид да ви спасява, иначе щеше да си идете байдива като Мултигруп на Илия Павлов...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 71. 71 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#62] от "tosho_toto":

  Ако се не лъжа... Бойко Борисов по едно време настояваше за пълно разследване на престъпната приватизация. И всички застинахме в очакване... С очакването си останахме. :)

  Бивш tww09306483.
 72. 72 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  "Дупката" не е само във Варна, тя е в главите на близо 6 млн българи, които гласуват на всички избори - за правещите "дупки"/комунисти/ и за "пълнещите" дупки/гербаджии/.По-интелигентните да кажат кои от двата лагера са по надалавера/ егати израза/.
  —цитат от коментар 16 на SSS


  Смешното е, че същите тези българи ще отидат да гласуват пак за ГРОБ, при положение, че сме на прага да ни извадят от Европа. Но същите тези не искат да мръднат от нивото си. За тях бърз кредит и домашна ракия е върха в живота. Прав беше Боеко: материяла е лош. А той само го използва.

 73. 73 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ето защо хем има излишък от 2 млрд лв., хем пари нема за нищо. Те са разпределени вече между другарете. За Пеевски, за Доган, за Гергов, за Златев....

 74. 74 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3796 Неутрално

  До коментар [#63] от "chichka":

  А що не направо трилиони? Дори и при КТБ ставаше въпрос за 4 милиарда.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 75. 75 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 113 Неутрално

  Аз по-безумно решение не знам.. Що не си го оставят Гергов да си го продава? АЗ НЕ ДАВАМ ОТ МОИТЕ ДАНЪЦИ! ЕЙ, СЪВСЕМ ВЕЧЕ ЗЛЕ СТАВА ПОЛОЖЕНИЕТО! ИСКАМЕ АНАРХИЯ! ЗАкРиВай Дъражвата! Няма смисъл!

 76. 76 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4127 Неутрално

  През 1994 г. заедно с "Лазур" община Варна учредява акционерно дружество "Търговски дом". През 1999 г. компанията "Феста холдинг" на Петя Славова приватизира "Лазур" и така става собственик на мажоритарния дял от акциите в"Търговски дом"."

  тоя Виденов

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 77. 77 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  А задава ли си някой въпроса защо Гергов не го е разпарчадосал и продал? Защото няма кой да купи този парцел. Върху него не може да се строи защото там е римски град, ще има много изпопадали глави ако някой разреши строеж там.

 78. 78 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  През 1994 г. заедно с "Лазур" община Варна учредява акционерно дружество "Търговски дом". През 1999 г. компанията "Феста холдинг" на Петя Славова приватизира "Лазур" и така става собственик на мажоритарния дял от акциите в"Търговски дом"."тоя Виденов
  —цитат от коментар 76 на дерибеев


  Дерибеев, намекваш за Костов ли? Лазур е общинско дружество, държавата няма никакви права върху общинската собственост.

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  А на Трайчо Трайков му разследват произхода на парите. Пък Иванчева е окована във вериги за още не доказана в съда корупция.

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  До коментар [#59] от "tribiri":
  Биричка, стига с иронията! За разлика от тъпогрозните умнокрасивите са малко по-умни, но със сигурност не са така нахални. А тук има далавера, и реално парите не са за Гергов, а за изгладнелите от БСП. ГЛАДНИ так чак им трепери всичкото. Иначе разбира се идиотите - тролчета са се впрегнали, и викат и крещят: Костов и Радан са виновни, както и умнокрасивите. Угоените тлъсти комунистчета са невинни, на тях им се "полага".

  Пък може и това да е цената за подготвяния вот за недоверие - дали ще го има или не?

 81. 81 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4412 Неутрално

  "Пак според същото предложение сделката може да бъде сключена само ако средствата за нея бъдат предоставени от държавния бюджет."някой прочете ли това или само за глупости говорите ДАЙДЕ ЗА ДА ДАДЕМ аре няма нужда ако Варна толкова си иска парцела си тегли заема и се оправя защо аз или някой друг който не е от Варна трябва да дава .
  —цитат от коментар 19 на mititu


  Оня ден като положителна новина беше съобщено , че тази бюджетна година ще приключи с два милиарда бюджетен излишък. С този бюджетен излишък ще се платът всякакви "дупки" и "гьолища" . Хич няма да те питат теб и мен като данъкоплатци. Така българският данъкоплатец без да се усети ще плаща като поп всякакви корупционни схеми за милиони и милиарди. В същото време ще остава удовлетворен , че държавата се бори срещу корупцията. Ето , на Трайчо проверяват доходите , Иванчева е окована във вериги за корупция.

 82. 82 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1220 Разстроено

  Демокрацията ни е скъпа! Гергов се оказва най-евтин. По едни 43 млн лв на вятъра, на всеки няколко години. Приятелството със САЩ НЕ Е безплатно. То иска изтребители, които ни струват по 43 млн лв всеки ден, за 2 години. А здравната рИформа на ББ и Ананиев-"дай повече пари за същото"-ще ни струва по 43 млн лв на ден. Но не за 2 години, а до 2-ро Пришествие. Като се очаква с времето значително на поскъпне. Помните ли коя банка се рекламираше с"клиентите са ни скъпи"? А какво стана с нея? А със"скъпите клиенти?. Демокрацията ни е скъпа, а Гергов е най-евтиния пасив в сметката за данъкоплатеца!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 83. 83 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Според предложението на кмета на града Иван Портних, прието само с един глас против, общинските съветници приеха пазарна оценка на имота в размер на малко над 43.2 млн. лв., направена от независим оценител.

  Оценителят се е издънил. Пазарната оценка би трябвало да бъде поне 143, 2 млн. лв. а защо не и повече. Като ще е гарга - рошава да е.

 84. 84 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  оценка на имота в размер на малко над 43.2 млн. лв., направена от независим оценител.
  __________
  Е колко да е независим за да оцени 3 дка за 43.2млн? Може да се оценява само имот с ясно бъдещо предназначение придружен от документи с Виза за проектиране към подробен устройствен план и подписан от главния архитект?
  Да си държи дупката и да и плаща данъци !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 85. 85 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  ... да сключи договор за придобиване на 100% от акциите на дружеството "Централен универсален магазин Варна" в чийто активи е "Дупката"."

  тоест има и други активи? или както твърди заглавието "само" за дупката 43 млн ?
  —цитат от коментар 8 на дерибеев


  Журналята- активите- иди-доди.

  Ма се ослушвайте в сделката да не влязат и някакви пасиви, че от стар червен лисугер като Гергов- всичко може да се очаква...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 86. 86 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 4127 Неутрално

  До коментар [#78] от "stanislavdi":

  верно ли ?:"Агенцията за приватизация и избраният купувач “Феста” АД, Варна, сключиха договор за продажбата на 63% от капитала на “Лазур” ЕАД, Варна. Сделката е на стойност 6.3 млрд. лв. при единична цена на акция в размер на около 64 хил. лв. Половината от сумата е преведена в брой, а остатъкът е платим в срок до 21 юли т. г. Новият собственик се е ангажирал да направи инвестиции в размер на 500 хил. долара в следващите три години. Приватизираното дружество (от списъка за изолация) се занимава с търговия и туристически услуги."
  източника е единствения достоверен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 87. 87 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Дневник, ЗАГЛАВИЕТО ВИ Е НЕТОЧНО. Варна подготвя националния бюджет т.е. всички данъкоплатци, да налеем 43 млн лв в джобовете на свинаря Гергов.
  Дръжте ни в течение на далаверата!!!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 88. 88 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Колкото и данъкоплатците да ни боли сърцето от такива новини, това все пак е нещо положително за решаване на казуса! Много добре г-н Спасов е описал хрониката на проблема. Ако стои още 30 години като дупка пак не е решение на проблема.
  Би били интересно, ако г-н Спасов може да вземе и коментар по случая от "вечният" общински съветник Янко Станев, който е бил на ключови позиции през голяма част от времето на сагата с "дупката" !!!

 89. 89 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#63] от "chichka":А що не направо трилиони? Дори и при КТБ ставаше въпрос за 4 милиарда.
  —цитат от коментар 74 на tribiri


  Бъди по-скромен. В банките има само 50-тина млрд лв депозити на гражданите...повече от това няма как да откраднат!
  Виж след 2021 г темата за парите в ЧПФ ще е по-цветиста! Преди две години малко се открехна темата... но медии, журналисти, експерти бързо им запушиха устите. ББойко и той млъкна щото а се чуе че ги няма парите, а има само акции от кухи фирми и някои шефове са с по 200 000 лв заплата.... за 24 часа герберите са свалени от власт!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 90. 90 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 884 Неутрално

  На цялата комисия,да спомена на майките им,половият орган.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 91. 91 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 570 Гневно

  Ако тази ужасяваща свинщина се случи /43 милиона за дупка!!!!!, за която Гергов не е платил почти нищо, освен кухи схеми с общински имоти и дялове/ , наистина поне дузина тарикати - виновни за всички общински акробатики, трябва да виснат на уличните стълбове!

 92. 92 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3431 Неутрално

  Някой ще каже "Държавата е виновна". Не! Не е държавата. За всяка престъпна небрежност, грешка, или очевидна далавера, стои определен човек. Той отговаря за случилото се. Дали е кмет, общински съветник, държавен чиновник, полицай, съдия, следовател, прокурор, или министър - това няма значение. Законът е еднакъв за всички. Има провинили се по казуса. Знаят се и нека те поемат разходите,ако трябва и конфискация на имуществото. За съжаление обаче, отново е валиден принципа "всички сме равни, но някои са по - равни", от соцвреме. Така няма да се оправим още 500 години.

 93. 93 Профил на lizimah
  lizimah
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Дневник, стига сте лъгали отново. Оценява се на 42 млн не дупката на Варна, а цялото дружество ЦУМ АД - включващо и "дупката" и ЦУМ София с 30000 кв.м. в топ центъра на София. Хайде престанете да измисляте сензации. Ето как журналистите спестяват факти и " плебеите" се връзват и коментират без да прочетат внимателно подробностите.

 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  БКП направила дупката през 1986, пак БКП ще си я продаде/купи с нашите пари...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Ай честито!

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 96. 96 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#93] от "lizimah":

  Община Варна купува ЦУМ София??? В статията пише "придобиване на 100% от акциите на "Централен универсален магазин Варна" срещу 43.2 млн. лв".

 97. 97 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11503 Неутрално

  Не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава.

 98. 98 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Ясно, отново се чака на държавна ясла. Варна ще чака пари от данъкоплатците, за да ги даде на Гергов. Честито на червената майна, подаряват му 43 млн. ей така за една дупка. Ама малко са тези милиони. Трябва 86 млн. да му дадат. Авантата е чиста печалба.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 99. 99 Профил на lbg46396167
  lbg46396167
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Община Варна ще стане собственик на „Централен универсален магазин“ АД, което дружество е собственик на търговския център ЦУМ в София. ЦУМ + 2,9 декара в центъра на Варна = 43 млн. лева.

  https://varnacouncil.bg/dupkata-vleze-v-dnevnija-red-na-pk-sobstvenost-i-stopanstvo/

 100. 100 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2157 Весело

  До коментар [#7] от "silkiskis":
  Дупките Ви са скъпи!!!

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK